potraga_za_stanom42
Novice
- Učlanjen(a)
- 16.01.2024.
- Pohvaljen
- 2
Preko izvodjaca neki majstor iz Starceva, ne znam ime firme.Koja firma je radila ovo?
Preko izvodjaca neki majstor iz Starceva, ne znam ime firme.Koja firma je radila ovo?
Bravo, svaka čast.Pozdrav svim ucesnicima foruma!
Pisala sam jos ranije ovde o mom iskustvu apliciranja za subvencije za energetsku efikasnost (zamena stolarije), pa evo da javim epilog svima koje ta tema zanima.
Nakon apliciranja u oktobru prosle godine, dobila sam vest u januaru da sam dobila subvenciju!Javili su mi prvo putem telefona a krajem januara je bilo organizovano potpisivanje ugovora sa izabranom firmom i opstinom.
Drago mi je sto sam pokusala i aplicirala, jer se proslogodisnji trud oko prikupljanja potrebne dokumentacije i sam pokusaj na kraju ipak isplatio... Inace. skoro svi u mom okruzenju su mi rekli da se ne nadam preterano, iskreno i nisam, ali sam smatrala da vredi pokusati, bez obzira na ishod. Zato bih iz licnog iskustva ovim putem htela da ohrabrim sve one kojima bi takodje znacilo dobijanje subvencije za zamenu dotrajalih prozora, da pokusaju i apliciraju...
Sto se tice samog apliciranja, rekli su mi u opstini da je najvaznije od svega da se preda kompletna i tacna trazena dokumentacija. Pored toga, u jednoj firmi su mi rekli da je vazno i kada se aplicira, jer namenjena sredstva nisu neogranicena. Rekose mi, sto pre-to bolje, u prvim danima konkursa. Verovatno je vazno i u kakvom vam je stanju drvena stolarija (moja je konkretno bila u prilicno losem), to se gleda i fotografise kada vam iz opstine dodju u stan. U formularu za apliciranje se traze i podaci tipa kada je izgradjena zgrada u kojoj zivite, kvadratura stana, vrsta grejanja, broj clanova domacinstva, ali za to nisam sigurna da li igra neku ulogu ili ne, kao ni da li je presudan broj/velicina prozora. Imala sam ukupno 4 prozora za zamenu (oko 10m2) i odlucila sam se ipak za troslojna stakla radi bolje termoizolacije i to je proslo, dakle definitivno nije bio uslov i ogranicenje da se mora ici sa dvoslojnim staklima, sto je bila jedna od dilema ranije na forumu.
Takodje, ako resite da udjete u ovaj proces oko subvencije, imajte na umu da ponuda firme za PVC koju predajete opstini, ne moze kasnije da se menja u smislu specifikacije prozora ili ukupnog dinarskog iznosa navedenog u ponudi. Zato preprucujem da pre predaje ponude dooobro otvorite oci i pazljivo procitate sve sto pise od A do S, jer su moguce greske, potencijalno i prevare. Meni je jedna od firmi u konacnoj ponudi umesto trazenih troslojnih stakala, navela u ponudi dvoslojna stakla (a po ceni troslojnih). Kada sam ih zvala da isprave gresku, osoba koja je bila zaduzena za ponudu odjednom je prestala da komunicira i nije bila vise dostupna putem telefona, niti emaila. To sto opisujem su uradili 2 dana pre pocetka konkursa, pri cemu su znali da je cajtnot. Na kraju sam u poslednjem trenutku uspela da preko preporuke prijatelja angazujem drugu firmu, dobijem njihovu ponudu i da je ipak predam na vreme...
Sve u svemu, moje licno iskustvo povodom celog procesa trazenja ponuda za PVC prozore i apliciranja za subvencije je bilo prilicno iznenadjujuce. Ocekivala sam da cu brzo i bez problema dobiti tacnu i trazenu ponudu sa Premium2 staklima, a da me (ako uopste dobijem subvenciju), ceka problem, neizvesnost i dug proces u tom drugom delu za koji je zaduzena opstina. Culi smo da su u nekim opstinama ljudi imali negativna iskustva a kod nekih je proces znao da se otegne mesecima. Jedan majstor koji je dolazio da uzme mere mi je rekao da ne veruje da ce ugradnja da se desi pre leta, pa sam ocekivala nesto od takvih scenarija...
Medjutim, moram da kazem da je u mom slucaju ispalo obrnuto; ljudi iz opstine koji su bili zaduzeni za ovaj konkurs su odradili odlicno svoj deo posla u smislu organizacije, informisanja, dinamike i profesionalizma, dok je nasuprot tome, posao oko dobijanja trazene ponude gde se insistira na Premium2 staklima, prerastao u razocaravajuci proces i Sizifov posao, koji mi je oduzeo dosta vremena i zivaca... (pisala sam ponesto o tom delu u ranijim postovima).
Sto se tice same izrade prozora- to je islo neverovatnom brzinom, javili su mi pre neki dan da su ih vec zavrsili! Verovatno zato sto je zimski period pa nema guzve, napravili su ih bukvalno za 7 dana nakon uplate avansa. Sada samo cekamo neki malo topliji i lepsi dan za ugradnju, cime ce ceo proces, nadam se, uskoro biti zavrsen. Javicu svakako i moje krajnje utiske nakon ugradnje, kao i do kojih saznanja sam dosla tokom moje potrage za Premium2 staklima na nasem trzistu...
Toliko od mene za sada, nadam se da ce sve ovo sto pisem biti nekome od koristi.
Ganjajte ih besomučno, jer sa lepim vremenom će biti sve više posla, a pogotovo za komarnike.Ja sam isto radio subvenciju na opštini zvezdara, sve je prošlo super osim toga da me zavlače već 2 ipo meseca za komarnike.
Pošto subvencija ne ide za komarnike, oni su naštelovali cenu da i oni budu tu ali da ne piše na cenovniku. Montirali prozore i rekli da će da dodju da izmere tačne mere za komarnike i sada evo već 2,5 meseca, non stop evo samo što nije, evo u februaru evo na odmoru smo... Verovatno ću se pozdraviti sa komarnicima?
Hocu Deko, javljam svakako i epilog.Bravo, svaka čast.
Javite iskustva posle ugradnje.
Uzas, o kojoj firmi je rec? Ni slucajno nemojte odustati od komarnika, pogotovo sto ste ih platili. Zovite ih bukvalno svaki dan, sve dok vam ne zakazu dolazak.Ja sam isto radio subvenciju na opštini zvezdara, sve je prošlo super osim toga da me zavlače već 2 ipo meseca za komarnike.
Pošto subvencija ne ide za komarnike, oni su naštelovali cenu da i oni budu tu ali da ne piše na cenovniku. Montirali prozore i rekli da će da dodju da izmere tačne mere za komarnike i sada evo već 2,5 meseca, non stop evo samo što nije, evo u februaru evo na odmoru smo... Verovatno ću se pozdraviti sa komarnicima?
Da sačekam još malo, pa da ih ne blatim ako na kraju ipak završeUzas, o kojoj firmi je rec? Ni slucajno nemojte odustati od komarnika, pogotovo sto ste ih platili. Zovite ih bukvalno svaki dan, sve dok vam ne zakazu dolazak.
Pogledala sam sada moju ponudu koju sam predala. U njoj su pored PVC prozora navedeni i komarnici, roletne, spaletne, kao i daske i okapnice. Izgleda da su Vas pogresno informisali da ne mogu komarnici da se stave u predracun. Proverila sam i sta pise na ovu temu na sajtovima par firmi koje rade subvecije, evo sta pise na jednom od tih sajtova:Da sačekam još malo, pa da ih ne blatim ako na kraju ipak završe
Najgore je što toga nema na ugovoru, pa onda oni eto mogu da me zezaju..
Gde je bilo navedeno da ne moze komarnik? Trazila sam ponude od 3 firme i sve tri su mi u ponudi ukljucile i komarnike. Jedna od tih firmi je Mondlinepro i na njihovom sajtu mozete procitati ''STA JE JOS UKLJUCENO?'' https://mondlinepro.rs/blog/subvencije-drzave-za-zamenu-pvc-stolarije/Hm, ja ne mogu da nadjem ali sam poprilično siguran da je bas bilo navedeno da ne može komarnik. Jedino ako zavisi od opstine do opstine
To bi iskreno bilo bas bzv.Da, samo sam slikao. Vidjam dosta tih prozora na zgradama na BNV, koji su na spoljnim zidovima, nacickani jedni blizu drugih. Kako je sad zima, to nisam video ni jedan da je otvoren na neki nacin, pa sam pretpostavio da ti prozori koji idu celom visinom se mozda i ne otvaraju (kao npr. u nekim firmama), pogotovo ako su te neke manje sirine u odnosu na klasicna vrata. Momak iz prodaje za nekretninu za koju sam zainteresovan nije znao da mi kaze do kraja, mora da proveri, ali pretpostavlja da moze (no nije znao, ali kad bude faza Prijava radova (posto su prethodne 2 faze usvojene) raspitacu se prilikom potpisivanja ugovora (preziveo bih svakako i da se ne otvaraju)).
Koje je to naselje?U BNV su se ugrađivali Alumil alu prozori. Samo na prve tri zgrade je bio Reynaers, ali se ispostavilo da su i te prve zgrade, kao i sve ove posle dosta isfušerisali. Pošto znam ko je radio i ugrađivao prozore i od kog materijala, ne bih gajio previše nade. Ovo što je slikano se verovatno otvara, vidim ima i roletnu, na nekom prozoru sam video i komarnik što je znak da se otvara. A sad što ih niko ne otvara, to je drugo pitanje i jedna složena situacija.
Beograd Na VodiKoje je to naselje?
Normalno je za aluminijumske prozore (pretpostavljam da termomost na tom aluminijumu i nije neki - maksimum 24mm) sa dvoslojnim staklom.Jedno možda amatersko pitanje. Nova zgrada, aluminijumski dvoslojni prozori, zgrada se greje par meseci, luftira se svaki dan po malo.
Da li je normalno da kada se otvori prozor (veliki podizno klizni ali generalno se dešava i na običnim), da se to staklo koje se otvara instant zamagli većim delom ili čak i celo ako je hladnije napolju? To se posle koji minut reši ali svakako da pitam da li je to magljenje normalno. Kondenzacije hvala Bogu nema sa unutrašnje strane, a spolja se napravi malo od te magle.