Šta je novo?

PVC i ALU stolarija iskustva i preporuke

@Igor

Najbolji dvoslojni staklopaket je 1.0 W/m2K, a troslojni 0.5 W/m2K.

Konkretni prozori sa slike su drveni (92mm profil) sa troslojnim staklom ( 44.2 Cool-lite SKN 176 Silent/16Ar/4 SSG Planiclear/16ar/4 Planitherm XN) i imaju ukupnu termalnu provodnost 0.82 W/m2K. Sa dvoslojnim bi bili oko 1.4 W/m2K.

Sve zavisi koliko su velike površine koje se ustakljuju. Što veća, više će se osetiti pri većoj hladnoći. Nekada zbog velikih gubitaka nije moguće ni zagrejati prostor kako treba.
Vidite ovo o čemu sam vam pisao - oznake ovih stakala zvuče sasvim drugačije od onih koje smo uglavnom pominjali na ovoj temi. U stvari, pojedinačna stakla su ista ili vrlo slična onima koja samo imaju drugačije marketinške nazive kod različitih proizvođača.

Vidite ovo o čemu sam vam pisao - oznake ovih stakala zvuče sasvim drugačije od onih koje smo uglavnom pominjali na ovoj temi. U stvari, pojedinačna stakla su ista ili vrlo slična onima koja samo imaju drugačije marketinške nazive kod različitih proizvođača.
Ovo je 3 poznati svetski proizvodjac stakla Saint-Gobain Glass.

Paket ima odlicnu zvucnu zastitu (41dB), propusta veoma malo vidljive svetlosti (47%) i ima srednju termiku za troslojno staklo 0.6 W/m2K.

Voleo bih da kolega Cemix dostavi original proracun ukoliko ga je dobio (ukoliko nije moze da ga zatrazi), moguce je da sam ja negde pogresio (sad sam se registrovao za SGGov program za proracun staklo paketra - Calumen (https://calumen.com/#/configure)

1741641027985.png

@bbrasnjo

Mala greška u proračunu. Nije Cool-Lite KN166 nego SKN176. zato u proračunu pokazuje manju propusnost svetla.

ovo je iz ponude:
44.2 Cool-lite SKN 176 Si/16Ar/4/16ar/4th [Ug=0.5]
Warm edge: SWISSPACER ULTIMATE black (9005)
Solar gain = 33 %
Light transmission = 63 %

Ova kombinacija stakla je uzeta pošto su prozori okrenuti prema jugu pa je potrebno da se smanji grejanje od sunca u letnjim mesecima, laminirano da poveća sigurnost i 100% blokira ultra ljubičasto zračenje koje oštećuje pod i nameštaj. Iako buka nije problem, stavio sam tu verziju pošto je razlika u ceni bila baš mala.

Mali savet za sve, ako tražite 44.2 i nude vam 44.1 laminirano staklo za zastitu od ultra ljubičastog zračenja i tvrde da je to isto, verujte da nije. Ono ne blokira 100%, tako da će se nakon nekog vremena pokazati oštećenja.

Vrh