Šta je novo?

PVC i ALU stolarija iskustva i preporuke

Pozdrav svima, i ako može pomoć tj. savet. Pokvario mi se okov na terasnim vratima i nemam predstavu gde da nađem nov da kupim. Tražio sam na 2-3 mesta i prodavci vrte glavom iz komentar "to se nekada pravilo...". Okov je AUBI i šaljem u prilogu slike. Zahvaljujem unapred na pomoći.
222.jpg
333.jpg

Pozdrav svima, i ako može pomoć tj. savet. Pokvario mi se okov na terasnim vratima i nemam predstavu gde da nađem nov da kupim. Tražio sam na 2-3 mesta i prodavci vrte glavom iz komentar "to se nekada pravilo...". Okov je AUBI i šaljem u prilogu slike. Zahvaljujem unapred na pomoći.
Pogledajte prilog 178530Pogledajte prilog 178532
Probajte kod
INFOMARKET Bežanijska Kosa
SI LINE Altina
DBT Altina
Možda nemaju identično, ali da je ispravno i da radi. AUBI se ne proizvodi duže vreme.

Pozdrav svima. Pre dva dana mi je ugrađen prozor u stanu. Zamenjen je stari drveni prozor koji je imao masivni štok sa pvc prozorom. Ostao je popriličan prostor do zidova koji su majstori samo popunili pur penom. Nije urađeno nikakvo učvršćivanje prozora za zid. Prozor je podignut na gore tako da je došao iznad postojeće okapnice. Kada su postavljali drvene klinove naslonili su ih na postojeću okapnicu i time je daformisali pa se dobio kontra nagib ka prozoru. Potrebno mi je mišljenje iskusnih šta raditi dalje.
IMG_20231030_083543.jpg
IMG-a68390dddd05f2239d2ac88f338ba294-V.jpg
IMG-e0bf68322b63b9631f4580df51be0353-V.jpg

Pozdrav svima. Pre dva dana mi je ugrađen prozor u stanu. Zamenjen je stari drveni prozor koji je imao masivni štok sa pvc prozorom. Ostao je popriličan prostor do zidova koji su majstori samo popunili pur penom. Nije urađeno nikakvo učvršćivanje prozora za zid. Prozor je podignut na gore tako da je došao iznad postojeće okapnice. Kada su postavljali drvene klinove naslonili su ih na postojeću okapnicu i time je daformisali pa se dobio kontra nagib ka prozoru. Potrebno mi je mišljenje iskusnih šta raditi dalje.
Pogledajte prilog 178592Pogledajte prilog 178593Pogledajte prilog 178594

Prvo, ne dati im pare.
Ovo je katastrofa kako neko ume da z***ere.
Obavezni su turbo vijci kojima se pričvrsti prozor za špaletnu/zid. Po 3 na vertikalu i po 2 minimum na horizontalu svakog prozora. Pur pena nije dovoljna.
Morali su isto tako da prišrafe na par mesta jedan prozor za drugi.
Trebali su da skinu staru okapnicu pre montaže, a posle da ugrade novu (ako je tako dogovoreno, a trebalo je). Kontra nagib NIKAKO nije dobar, jer će svu vodu da podvlači ispod prozora u zid ispod , i zid će biti natopljen i truliće. A iznutra će da budu fleke i cureće na parket i trebaće mu dosta vremena da se isuši.
Ozbiljan stručnjak je ovde uzimao mere, kad je uspeo ovako nešto da napravi. Nije uzeo dobro mere i nije predvideo šta i kako treba raditi, pa je ispalo da puni rupe (delimično samo) sa kubik pur pene.
Napišite ime firme koja je ovo radila da se zna da ih nikad niko više ne zove.
Na žalost.

@deka u akciji
Hvala puno na odgovoru.
Firma je angažovana jer sam mislio da imaju dosta iskustva. U pitanju je Hram 032 iz Čačka. Do zida su ostale velike rupe jer je drveni prozor imao gurtne u štokovima (otvor u fasadi je po horizontali uži od otvora u zidu). Ono što mene brine je što ceo prozor stoji na 15cm pene i par dašcica. Takođe "stručnjak" je iz nepoznatog razloga podigao prozor iznad nivoa okapnice umesto da nasloni na nju. U planu je bila postavka nove okapnice. Da li se prozor nekako može fiksirati turbo vijcima za zid imajući u vidu veliko rastojanje od istog?
Inače, isplaćeno je 50% iznosa i ostatak mi ne pada na pamet dok se posao na odradi kako treba. Samo pokušavam da skontam najpraktičnije rešenje. Još jedna inf. tražen je prozor braon spolja, unutra bela a isporučili su braon kutiju koju nakon reklamacije planiraju da menjaju na licu mesta.

A Hram 032 važi za renomiranu firmu, jel neka firma koja je njihov distributer ili je baš ekipa iz fabrike u Preljini montirala?

Koliko su meni rekli ekipa je njihova. Dečko koji je radio kaže da je u firmi 13god.
Taj dečko koji radi 13 godina u Hramu sigurno nije bio da uzme mere, nego neko drugi. O tome se i radi, da uzima mere neko ko baš i ne poznaje materiju.
Vertikalni poklopac od kutije će zameniti.
Nove spoljne okapnice moraju da se stave, pod hitno.
Prozori moraju da se ušrafe u špaletnu/zid, postoje šrafovi tj turbo vijci od 20tak cm.
Kad se sve ovo završi, moler će morati da iseče i obradi tu pur penu, zapuši rupe nekim izolacionim materijalom baš, baš, pa onda da nabacuje malter ili građevinski lepak, mrežice, ivice i sve ono što mora da bi se sve to završilo lepo i kako treba.

@deka u akciji
Vaša pomoć mi je u ovom trenutku neprocenjiva. Hvala još jednom.
Ponudu za prozor sam trazio od 3 firme i svi su dali identičnu dimenziju prozora.
Biću još malo dosadan 🙂.
Planirali su da zamene i deo kutije sa donje strane pošto se i tu vidi braon boja. Nisam samo siguran da li se to može kvalitetno zameniti na licu mesta, ili je bolje zadrzati ovako kako je na uštrb estetike.
Okapnicu su planirali da postave novu preko ove stare i da naprave pad, samo ne znam kako se može popuniti prostor između dve okapnice ili da tražim da se prozor spusti par cm. i da se demontira stara okapnica.
Da li da trazim da mi povade drvene klinove i ispune penom pošto je jedan klin izašao napolje na postojeću okapnicu, ali tada bi prozor stajao samo na pur peni ili da postave ispod prozora neke profilie i da ušrafe turbo vijke.
Može li se ušrafiti kutija roletne za betonsku gredu imajući u vidu daljinu iste.
Dakle osnovna dilema da li čupati kompletno prozor i ponovo montirati kako bi se spustio par cm ili probati da se u ovom stanju što bolje fiksira pa da se spolja rešava pad limom i nekom ispunom.

Najbolje da skinu prozor, jer je lako iseći pur penu.
A onda lakše može sve da se odradi šta treba.

Najbolje da skinu prozor, jer je lako iseći pur penu.
A onda lakše može sve da se odradi šta treba.
Hvala još jednom.
Premerio sam rastojanje do zida sa okvirom prozora je u najboljem slučaju 17cm. Pretpostavljam da je 20cm turbo vijak prekratak za ovaj slučaj. Da li se mogu ušrafiti neki profili za zid pa da se onda u njih ušrafi prozor?

Postoji svašta nešto.
Ali, bolje da ja ovde ne razrađujem šta bi bilo kad bi bilo, već da dođu pravi majstori i da reše stvar.

Pozdrav svim sadašnjim, bivšim i budućim stolarijskim sapatnicima kao i svima koji su doprineli da svojim iskustvima uvidimo na šta sve treba obratiti pažnju, a posebno @deka u akciji .
Pre iščitavanja svih stranica foruma mislila sam da znam šta želim od stolarije, ali nakon ove 63 str. :oops:
Ako uzmemo u obzir da bih želela da staru drvenariju(deo) zamenim za pvc stolariju (po mogućstvu nemački profil, nemački okov, 3 dihtung gume sa srednjom, 3slojno staklo punjeno argonom 90% 4mm cg/4god.doba+16+4mm/6mm extra float clear+16+4mm lowE), molila bih da mi @deka u akciji pomogne u razrešavanju sledećih dilema:
  • Da li postojeća (ugrađena) unutrašnja stolarija može da predstavlja problem prilikom ugradnje nove PVC stolarije?
  • Da li kuhinjski prozor čija je širina okna 133x133 može da ostane u toj veličini bez deljenja (postojeći je iz jednog dela) pri ugradnji 3slojnog stakla?
  • Da li kod tzv."francuskih vrata" (to su ona u blokovima, trokrilna kao 1+2 ) mogu da se ugrade tako da se između onih duplih ne postavlja šipka (fiksna)?
  • Koje roletne (sa spoljnom kutijom ukoliko je moguće, naravno) savetujete kao zaštitu na jugozapadnoj strani koja je letos bila izložena jakom udaru super ćelijske oluje?
Unapred hvala na odgovoru.
P.S. Izvinjavam se zbog opširnog posta.

Lapsus, pitanje je trebalo da glasi:
Da li postojeća (ugrađena) unutrašnja izolacija može da pretstavlja problem prilikom ugradnje nove PVC stolarije?

Lapsus, pitanje je trebalo da glasi:
Da li postojeća (ugrađena) unutrašnja izolacija može da pretstavlja problem prilikom ugradnje nove PVC stolarije?
Poštovana,
ugrađena izolacija nije nikakav problem za ugradnju nove pvc stolarije, može samo da bude delimično oštećena kod skidanja i demontaže starih drvenih prozora. Ta oštećenja će ionako popraviti moler koji će posle popravljati ivice, kreči ti...
Jednokrilni 133x133 može da ostane kao takav, težina krila je do max 70 kg. Nije baš zgodna širina, vrlo nespretna za manipulaciju, ali ako mora...
Nije mi jasno baš šta ste hteli sa francuskim vratima, ali ako mislite na dvokrilni balkonac bez T prečke po sredini i vertikali, to je standard.
Roletne, na žalost, ne možete birati. Lamelice/zastor koje su punjene poliuretanom su standard, debljina lima je standard. Njih ozbiljniji grad može da ulubi i ošteti, ali bar čuvaju staklo. Postoje tkzv ekstrudirane lamelice, ali su dosta skupe i mislim da ih niko nema na stanju.

Poštovana,
ugrađena izolacija nije nikakav problem za ugradnju nove pvc stolarije, može samo da bude delimično oštećena kod skidanja i demontaže starih drvenih prozora. Ta oštećenja će ionako popraviti moler koji će posle popravljati ivice, kreči ti...
Jednokrilni 133x133 može da ostane kao takav, težina krila je do max 70 kg. Nije baš zgodna širina, vrlo nespretna za manipulaciju, ali ako mora...
Nije mi jasno baš šta ste hteli sa francuskim vratima, ali ako mislite na dvokrilni balkonac bez T prečke po sredini i vertikali, to je standard.
Roletne, na žalost, ne možete birati. Lamelice/zastor koje su punjene poliuretanom su standard, debljina lima je standard. Njih ozbiljniji grad može da ulubi i ošteti, ali bar čuvaju staklo. Postoje tkzv ekstrudirane lamelice, ali su dosta skupe i mislim da ih niko nema na stanju.
Mnogo Vam hvala na odgovorima!
Kada sam pisala o francuskim vratima, nisam mislila na balkonska već na ona trostruka, karakteristična za blokove gde klasični prozori postoje samo na kuhinji i toaletu a u svim drugim prostorijama su ta vrata:
1698937101486.png

(kao na gornjoj slici).
Za svako divljenje je Vaše poznavanje materije i iskustvo a posebno Vaša smirenost i doslednost da svakome od nas odgovorite u što kraćem vremenskom roku.
Srdačan pozdrav.

• Sviđa mi se
Reagovanja: lol
Pogledajte prilog 178592Pogledajte prilog 178593Pogledajte prilog 178594
Sto nisu napravili veći prozor ili ako su bili u mogućnosti ili dodali profili između dva prozora
Ovo je da skinu sve i rade ponovo

Bitno je da postoji rešenje. Još samo da nađem prave majstore 😄.
Marko izvinite ali ono je uzas. Ja bi trazila da sve rade iznova. I najveci laik vidi da su prozori napravljeni mnogo manji nego sto treba. Ja imam problem sa losom izolacijom zvucnom, skinuvsi stare drvene prozore i ugradnjom nekog navodno roloplast profila al ne direktno od njih nego preko nekog “velikog” majstora kao ovaj vas vrv koji je merio,zvucnu izolaciju prakticno nemam vise. Uzas sa nasim firmama za pvc i “majstorima”.

Pomoć države za zamenu stolarije​

Šta je sve predmet subvencije?

• termička izolacija zgrade
  • zamena prozora i vrata
  • zamena postojećeg kotla efikasnijim kotlom,
  • zamena postojeće ili ugradnja nove cevne mreže, grejnih tela i pratećeg pribora,
  • ugradnja elektronski regulisanih cirkulacionih pumpi,
  • ugradnja termostatskih ventila na svim grejnim telima,
  • ugradnja uređaja za merenje predate količine toplote svim pojedinačnim potrošačima,
  • ugradnja toplotnih pumpi (grejač prostora ili kombinovani grejač),
  • ugradnja opreme za daljinsku kontrolu i automatsku regulaciju rada termotehničkih sistema,
  • zamena postojećih i ugradnja novih efikasnih sistema za klimatizaciju,
  • zamena postojećih ili ugradnja novih sistema za ventilaciju sa rekuperacijom toplote,
  • zamena postojećih ili ugradnja novih sistema za centralnu pripremu potrošne tople vode.

Ko ima pravo na subvencije za zamenu stolarije

Za subvencije mogu da konkurišu svi građani, bez obzira na to da li žive u kućama ili stanovima. Takođe je potrebno da u objektu neko stanuje. Za učešće na konkursu prvi uslov koji morate da ispunite je da budete vlasnik sa mestom prebivališta u porodičnoj kući ili stanu za koji se podnosi prijava.

Koja dokumentacija je potrebna za konkurisanje

Sva potrebna dokumentacija dostavlja se lokalnoj samoupravi, a potrebno vam je sledeće:

• Fotokopija lične karte sa adresom prebivališta ili očitana lična karta podnosioca zahteva;
  • Fotokopije ličnih karata, odnosno, zdravstvene knjižice ili izvod iz knjige rođenih (za maloletna lica);
  • Potpisan i popunjen prijavni obrazac za sufinansiranje energetske efikasnosti,
  • Predračun sa količinom i cenom za opremu sa ugradnjom od jednog od izvođača radova sa liste koju će opština objaviti;
  • Kopija rešenja o utvrđivanju poreza na imovinu za prethodnu godinu (da bi se utvrdila tačna površina) odnosno fotokopija kupoprodajnog ugovora ukoliko je kupoprodaja izvršena u prethodnih godinu dana;
  • Fotokopija računa za utrošenu električnu energiju za stambeni objekat za koji se konkuriše, za prethodni mesec. Potrebno je da je račun za struju za taj mesec iznosio najmanje 30 kwh;
  • Ukoliko se objekat vodi kao spomenik kulture, dostaviti saglasnost Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada;
  • Fotokopija Rešenja o odobrenju za priključenje, fotokopiju ugovora o priključenju na distributivnu gasnu mrežu, ili fotokopiju poslednjeg računa za gas (samo za meru zamene kotla);

Potreban je jedan od sledećih dokaza za stambeni objekat:

Prepis lista nepokretnosti
  • Upotrebna dozvola
  • Da je objekat izgrađen pre donošenja propisa o izgradnji, ili da je objekat preuzet iz zemljišne knjige
  • Rešenje o ozakonjenju
Za stambene zgrade je dodatno potrebno dostaviti i potvrdu o registraciji skupštine stanara i saglasnost stambene zajednice.

ceo tekst

Najveće gradske opštine Novi Beograd, Čukarica i Savski venac ne učestvuju u ovome.

Vrh