Hvala Deko! Mislila sam ustvari na one potprozorske daske, a ne na lajsne. Da, spaletne sada vecina kako vidim to ne radi pri ugradnji, moja tetka kaze da kod nje jesu, ali to je bilo odavno. Ja ne znam sta su okapnice, ako mozete da mi pojasnite sta je to i zasto je vazno da se bas odmah stavi, za sada sam mislila samo neke prozore da promenim u dnevnoj sobi, kuhinji i spavacoj, kao i ulazna vrata, a kasnije da se bavim roletnama.
Evo sta pise u ponudi da ulazi u cenu:
Pogledajte prilog 176820
Deko, i jos me interesuje sta to znaci da servisiranje i odrzavanje nije uslo
Da vam j kazem komsija i ako ne gledam na Tosin bunar komsije smo. Dobro da ste otpisali Roloplast, uzasni su ( plus i smrde) sto je najmanji problem. Ja apsolutno sve cujem sada sa ulice umesto da se smanji buka tj bila je ok sa drvenim koji nisu dihtovali najbolje ali su opet stitili ok. Imam unutrasnju roletnu pa cu morati bar to da resim i nadam se da ce biti bolje. Javite sta ste uradili obavezno i kako je. PozdravO prozorima nisam znao dok se nisam učlanio na ovaj portal ništa. Naučio sam mnogo od @deka u akciji na čemu mu mnogo zahvaljujem.
Iščitao sam sigurno preko 30 strana i ono što mogu zaključiti je:
Tako sam morao precrtati najpovoljniji Roloplast (ima samo 4+12+4+9+4), koji je imao ponudu dvoslojnih sa unutrašnjim roletnama od 1500, a sledeća najpovoljnija ponuda ako uključim sve preporuke je sa 1900 skočila na 2700. A psihihološka granica mi je 2000
- Bolje lošiji profil, pa makar i Roloplast, i troslojno staklo, nego najbolji profil i dvoslojno staklo. Ali troslojno staklo znatno uvećava cenu jer onda za veće staklo treba širi profil.
- Nije svako ni troslojno staklo isto, po preporukama treba insistirati na 4(all season)+16+4+16+4, što dodatno povećava investiciju. Npr ako se odlučite na slabije (Roloplast) profile, jer kao što sam naveo pod 1., profili su manje važni od stakla, Roplast nema ovakve profile.
- Nikako kutija za roletne da bude unutra, jer je lošija izolacija… No to povećava cenu jer je tada staklo veće.
Ono što ja pokušavam shvatiti kolika je kvalitativna razlika u svim ovim preporukama. Npr.
Hvala @deka u akciji i svim ostalim na svim dosadašnjim odgovorima.
- Komšija koji radi prozore tvrdi da je razlika dvoslojni i jednoslojni 10-20%, dok je razlika koju ću osetiti kada ugradim pvc u odnosu na drvene sa dvoslojnim biti i 70% (ulica Tošin bunar je vrlo bučna i na zapadnoj sam strani). Koliko je on u pravu?
- Imam utisak da je za izolaciju manje bitno da li je dvoslojno/troslojno staklo u odnosu od toga gde je kutija za roletne, da li je tako?
- Kolika je otprilike kvalitativna razlika koja je konfiguracija troslojnog stakla? Koliko je lošije koje nudi Roloplast u odnosu na ovo preporučeno?