Šta je novo?

PVC i ALU stolarija iskustva i preporuke

Dobar dan,
da ne dužim mnogo,stolarija koju želim je sa trodelnim staklom,spoljnim roletnama i kvalitetnim profilima.Dobio sam ovakve ponude:
1. Profil VEKA SOFTLINE 82mm 7 komora,staklo niskoemisiono+argon 4x16x4x16x4, okov ROTO
2. " " ne piše broj komora,vrv.7 zbog dimenzije profila,staklo SOLAR PREMIUM 4x16x4x16x4, okov ROTO NX
3. KOEMMERLING 76 MD, vrv.6 možda 7 komora, staklo 44mm 4LowE/16Ar/4/16 okov WINKHAUS AKTIV PILOT
4. Eko+REHAU EURO 70 (Nemačka), Štok 76 ECOSOL siva dihtung guma, Krilo Z54 ECOSOL sa sivim dihtungom ECO, okov SIEGENIA TITAN AF, Orjentaciona Uw:1.4 W/m2K. Stakla i ispune:36mm-4Flot+12+4Flot+12+4 C.G.Premium
Interesuje me mišljenje našeg nezamenljivog i najomiljenijeg člana o svim navedenim ponudama a u smislu,best buy kvaliiteta profila,okova ,stakla,Uf,Uw. Ponuda pod r.br.4 je najpovoljnija u finans.pogledu ali me zbunjuje orijentaciona Uw od 1.4 W/m2K i stakla i ispune u smislu zbijenosti-nabudženosti. Važan mi je brz odgovor jer moram da donesem odluku za dan-dva.

Dobar dan. Kakav je GU okov?
Ako uopste postoji. Samo sam taj natpis nasao na okovu.

Dobar dan,
da ne dužim mnogo,stolarija koju želim je sa trodelnim staklom,spoljnim roletnama i kvalitetnim profilima.Dobio sam ovakve ponude:
1. Profil VEKA SOFTLINE 82mm 7 komora,staklo niskoemisiono+argon 4x16x4x16x4, okov ROTO
2. " " ne piše broj komora,vrv.7 zbog dimenzije profila,staklo SOLAR PREMIUM 4x16x4x16x4, okov ROTO NX
3. KOEMMERLING 76 MD, vrv.6 možda 7 komora, staklo 44mm 4LowE/16Ar/4/16 okov WINKHAUS AKTIV PILOT
4. Eko+REHAU EURO 70 (Nemačka), Štok 76 ECOSOL siva dihtung guma, Krilo Z54 ECOSOL sa sivim dihtungom ECO, okov SIEGENIA TITAN AF, Orjentaciona Uw:1.4 W/m2K. Stakla i ispune:36mm-4Flot+12+4Flot+12+4 C.G.Premium
Interesuje me mišljenje našeg nezamenljivog i najomiljenijeg člana o svim navedenim ponudama a u smislu,best buy kvaliiteta profila,okova ,stakla,Uf,Uw. Ponuda pod r.br.4 je najpovoljnija u finans.pogledu ali me zbunjuje orijentaciona Uw od 1.4 W/m2K i stakla i ispune u smislu zbijenosti-nabudženosti. Važan mi je brz odgovor jer moram da donesem odluku za dan-dva.
Poštovani, u ponudi broj 4 je profil koji ne može da primi pravo troslojno staklo od 44mm, pa su ga zato zgusnuli.
Potpuno mi je nejasno da ceo prozor ima Uw od 1,4 dok samo staklo ima Ug oko 0,6-0,7 i sa malo ozbiljnijim profilom prozor mora da bude ispod 1, pa čak oko 0,8. Nešto tu nije kako treba.
Svi ovi profili su odlični, okov takođe, staklo baš i nije jasno šta tačno nude.
Tražite da Vam upravo svi daju i Ug i Uw - koeficijente toplotne provodljivosti posebno za staklo, i posebno za ceo prozor.
Profil bi morao da ima tri dihtunga.
Spoljna roletna je odličan izbor.

Sve pohvale za "deka u akciji", pravi primer izreke: " Nije znanje znanje znati, već je znanje znanje dati".
Imam dva pitanje, računam pored ostalih i na savet "deke u akciji".

1. Imam postojeće prozore gde su 3 prozora većih dimenzija 150x173, 135x173 i 123x 190 cm (šxv). Voleli bi da ostanu istih dimenzija (navika stećena 50 godina :)).
Vrlo su retko otvarana, možda naksimalno 2 puta godišnje po 5 minuta radi pranja spoljnog stakla. U pitanju drvenarija sa početka 70'tih godina.
Većina ponuđači PVC stolarije se ograđuju od izrade ovih dimenzija, ne daju garanciju na izradu i predlažu deljenje ovih prozora na 2 krila. Drugi daju ponudu i izradili bi iste u originalnim dimenzijama. Koji je savet šta uraditi u ovom slučaju? Pogled kroz prozor ovih dimenzija je mnogo lepši, ali ne bi da imam ubrzo probleme sa prozorima , a i garancija bi značila. Napominjem...veoma retko bi se otvarali.

2. U maloj sobi imam drveni prozor 123 (Š) x 190 (V) i sa obe strane pod uglom otprilike 45 stepeni ka unutra nastavljaju se prozori dimenzije 47 (Š) x 190 (V), gde je staklo na njima širine 31 cm. Skoro svi ponuđači kažu da bi kod izrade PVC prozora staklo bilo mnogo manje širine ...oko 20-tak cm maksimalno. Koje bi bilo rešenje da staklo na ova dva "manja" prozora zadrži širinu što bliže originalnoj od 31cm?
Skicu prozora prilažem
skica prozora Lalić.jpg

Poštovani, situacija sa dimenzijama je veoma izazovna i nezgodna. Da li su Vam sva krila otvarajuća - i ona od 75 cm širine, pored tih velikih koje ste napomenuli? Istina jeste da će većina proizvođača da odbije ovako nešto jer ni proizvođači okova kao i pvc profila neće dati garanciju za takav prozor. I ovi koji bi radili po starim merama, moraće nešto da zbudže da Vam to naprave i da radi koliko toliko, ali sumnjam da će bilo ko da da garanciju. Po meni, treba smanjiti prozor na račun ovog drugog dela od 75.
Isto pitanje je da li na ovoj poziciji sa dva dela pod uglom su ti delovi otvarajući ili fiksni. Ako su fiksni, štok će oduzeti od ukupne širine oko 13 do 15 cm, ostalo će biti staklo. Ako je otvarajuće (ne vidim poseban razlog za to), onda će dva puta štok i krilo oduzeti oko 25 cm +/-, i ostaće oko 20 cm za staklo.
Naravno da možete insistirati da se uradi po starom, ali su materijali bitno različiti. Stari prozori su sigurno u nekom tvrdom drvetu, dok je pvc manje čvrst i jak, na žalost.

Poštovani, situacija sa dimenzijama je veoma izazovna i nezgodna. Da li su Vam sva krila otvarajuća - i ona od 75 cm širine, pored tih velikih koje ste napomenuli? Istina jeste da će većina proizvođača da odbije ovako nešto jer ni proizvođači okova kao i pvc profila neće dati garanciju za takav prozor. I ovi koji bi radili po starim merama, moraće nešto da zbudže da Vam to naprave i da radi koliko toliko, ali sumnjam da će bilo ko da da garanciju. Po meni, treba smanjiti prozor na račun ovog drugog dela od 75.
Isto pitanje je da li na ovoj poziciji sa dva dela pod uglom su ti delovi otvarajući ili fiksni. Ako su fiksni, štok će oduzeti od ukupne širine oko 13 do 15 cm, ostalo će biti staklo. Ako je otvarajuće (ne vidim poseban razlog za to), onda će dva puta štok i krilo oduzeti oko 25 cm +/-, i ostaće oko 20 cm za staklo.
Naravno da možete insistirati da se uradi po starom, ali su materijali bitno različiti. Stari prozori su sigurno u nekom tvrdom drvetu, dok je pvc manje čvrst i jak, na žalost.
Ispade da su drveni prozori daleko bolji od pvc a. U svakom smislu. Mozda zavisi samo ko kakve drvene ima ali izgleda da je vecina bolja od pvc a.

Hvala na odgovoru.

Svi prozori tj. krila su otvarajuća i velika i mala. Jedino što su se sva velika krila veoma retko otvarala, jednom do dva puta godišnje zbog pranja na par minuta, a tako bi bilo i sa novim prozorima . Mislim da ću primeniti Vaš predlog da manja krila proširim na račun velikih za oko 10 tak cm i time smanjio veličinu velikih krila kako bi rasteretio okove. Ovo mi je prihvatljivije od deljenja većeg krila na dva manja, naročito iz razloga što će se vrlo retko otvarati i ne bi bilo prekida staklene površine dodatnim vertikalnim profilom.
Da li znate da li profili i okovi trpe neka veća naprezanja dok su prozori zatvoreni jer bi veća krila skoro uvek bila u zatvorenom pološaju? Otvarali bi se do 2 puta godišnje zbog pranja ili eventualnih kasnijih intervencija na spoljnim roletnama.

Što se tiče većeg prozora sa dva manja krila pod uglom sa svake strane, dao sam sliku. Radi se o jednoj vrsti " kibic fenstera". Sva krila se otvaraju, s tim da se veliko krilo vrlo retko otvara a dva manja vrlo često . Za ta dva manja koji su širine 47 cm sa staklom širine 31 cm bi voleo da staklo bude negde blizu 25 do 30 cm ali izgleda da će to biti teže ostvarivo zbog širine PVC profila i plašim se da nedobijem krila koja će više ličiti na "puškarnice". Da li bi za tu priču pomogao ALU profil ili neko drugo rešenje ili da se pomirim sa drastičnim smanjenjem širine stakla?

I još jedno pitanje...u jednoj ponudi mi je ponuđen VEKA profil sa ROTO NX okovima, a u drugoj ponudi isti profil sa okovom MACO MULTIMATIC i ručicama Hoppe Atlanta Secustik.
Da li su obe vrste okova u potpuno istoj klasi ili se neka pokazala malo kvalitetnija, naročito u pogledu specifičnosti problema krila većih dimenzija koje imam?

Hvala unapred na odgovoru i savetu.
sobicaa.jpg

Hvala na odgovoru.

Svi prozori tj. krila su otvarajuća i velika i mala. Jedino što su se sva velika krila veoma retko otvarala, jednom do dva puta godišnje zbog pranja na par minuta, a tako bi bilo i sa novim prozorima . Mislim da ću primeniti Vaš predlog da manja krila proširim na račun velikih za oko 10 tak cm i time smanjio veličinu velikih krila kako bi rasteretio okove. Ovo mi je prihvatljivije od deljenja većeg krila na dva manja, naročito iz razloga što će se vrlo retko otvarati i ne bi bilo prekida staklene površine dodatnim vertikalnim profilom.
Da li znate da li profili i okovi trpe neka veća naprezanja dok su prozori zatvoreni jer bi veća krila skoro uvek bila u zatvorenom pološaju? Otvarali bi se do 2 puta godišnje zbog pranja ili eventualnih kasnijih intervencija na spoljnim roletnama.

Što se tiče većeg prozora sa dva manja krila pod uglom sa svake strane, dao sam sliku. Radi se o jednoj vrsti " kibic fenstera". Sva krila se otvaraju, s tim da se veliko krilo vrlo retko otvara a dva manja vrlo često . Za ta dva manja koji su širine 47 cm sa staklom širine 31 cm bi voleo da staklo bude negde blizu 25 do 30 cm ali izgleda da će to biti teže ostvarivo zbog širine PVC profila i plašim se da nedobijem krila koja će više ličiti na "puškarnice". Da li bi za tu priču pomogao ALU profil ili neko drugo rešenje ili da se pomirim sa drastičnim smanjenjem širine stakla?

I još jedno pitanje...u jednoj ponudi mi je ponuđen VEKA profil sa ROTO NX okovima, a u drugoj ponudi isti profil sa okovom MACO MULTIMATIC i ručicama Hoppe Atlanta Secustik.
Da li su obe vrste okova u potpuno istoj klasi ili se neka pokazala malo kvalitetnija, naročito u pogledu specifičnosti problema krila većih dimenzija koje imam?

Hvala unapred na odgovoru i savetu.
Pogledajte prilog 175729
Vidite sa proizvođačima šta mogu da izvedu, gde da podelite prozor.
Postoje tkzv odmornici krila koji se stavljaju između štoka i krila u donjoj horizontali, koji oslobode šarke od stalne težine.
Za kibic fenster probajte sa aluminijumom, štok i krilo su nešto manji, oko 10 tak cm. Neka Vam pokažu uzorke.
Obe ponude su ok što se tiče okova za pvc.

Bili, bili.
Sada kada bi tražili drvene prozore u onom kvalitetu punog tvrdog drveta od pre 50,60,70 godina, bojim se da bi retko ko mogao da ih plati.
U gradovima Evrope je striktno zabranjeno da se skidaji stari prozori mogu samo da se restauriraju nije to dzabe u svakom smislu. I imaju tu neku car i duh. A ovaj pvc obicna plastiketina.

U gradovima Evrope je striktno zabranjeno da se skidaji stari prozori mogu samo da se restauriraju nije to dzabe u svakom smislu. I imaju tu neku car i duh. A ovaj pvc obicna plastiketina.
PVC kao građevinski materijal i kao profile za prozore su smislili Nemci. Ogroman procenat prozora po Evropi su od pvc-a.
Gde se mora sačuvati izgled zgrade ili kuće, sa svim originalnim materijalima, rade se novi drveni prozori. Tek tamo je cena visoka.

Evo i ja da javim nase iskustvo sa ugradnjom 5 pvc profila sa roletnama i komarnicima, mozda nekom bude o koristi.

Nakon sto sam precesljao forum uzduz i popreko, poslao sam zahtev za ponudu na mejlove 16 firmi u Beogradu. Dobio odgovor od 11 njih.

Ubacili smo manje vise sve preporucene firme sa foruma u mejling listu i cekali ponude.

I stvarno se ispostavilo na kraju da je i najbrzi odgovor za ponudu bio i najbolji.
Sat vremena nakon inicijalnog mejla smo dobili ponudu od Janjic Stolarije koja je ovde hvaljena par puta.

Nakon toga su stizale i druge, i neverovatno je to da sto im je vise trebalo vremena da odgovore to su bile skuplje ponude za nasu konfiguraciju (5 pvc prozora, komerling ramovi + roletne + komarnici).

Kad sam sumirao sve ponude, odlucili smo se za Janjice jer su imali najbolju ponudu i nisu trazili nista avansno.

I evo pre 2 dana su zavrsili ugradnju, i zaista moram da pohvalim Momira i momke za ispostovan rok u dan i brzu realizaciju. Momci su i odneli staru stolariju i sut bez ikakve dodatne naplate.

Iako smo stavljali dvoslojne profile + argon, rezultat u odnosu na nase matore drvene prozore je zaista neuporediv. Tako da eto preporuka od nas za one kojima treba nesto slicno.

A nama ostaje da resimo jos spaletne i da zatvaramo poglavlje.

Evo i par fotki...

1.jpg
3.jpg
2.jpg

Evo i ja da javim nase iskustvo sa ugradnjom 5 pvc profila sa roletnama i komarnicima, mozda nekom bude o koristi.

Nakon sto sam precesljao forum uzduz i popreko, poslao sam zahtev za ponudu na mejlove 16 firmi u Beogradu. Dobio odgovor od 11 njih.

Ubacili smo manje vise sve preporucene firme sa foruma u mejling listu i cekali ponude.

I stvarno se ispostavilo na kraju da je i najbrzi odgovor za ponudu bio i najbolji.
Sat vremena nakon inicijalnog mejla smo dobili ponudu od Janjic Stolarije koja je ovde hvaljena par puta.

Nakon toga su stizale i druge, i neverovatno je to da sto im je vise trebalo vremena da odgovore to su bile skuplje ponude za nasu konfiguraciju (5 pvc prozora, komerling ramovi + roletne + komarnici).

Kad sam sumirao sve ponude, odlucili smo se za Janjice jer su imali najbolju ponudu i nisu trazili nista avansno.

I evo pre 2 dana su zavrsili ugradnju, i zaista moram da pohvalim Momira i momke za ispostovan rok u dan i brzu realizaciju. Momci su i odneli staru stolariju i sut bez ikakve dodatne naplate.

Iako smo stavljali dvoslojne profile + argon, rezultat u odnosu na nase matore drvene prozore je zaista neuporediv. Tako da eto preporuka od nas za one kojima treba nesto slicno.

A nama ostaje da resimo jos spaletne i da zatvaramo poglavlje.

Evo i par fotki...

Pogledajte prilog 175910Pogledajte prilog 175912Pogledajte prilog 175913
Kako mislite dvoslojne profile?

Da, Roloplast sa troslojnim staklom je dobar izbor.
Garancija je samo marketing, u pravom životu ne možete na sudu ništa da uradite. Sa druge strane, ako su korektni ljudi, i posle garancije će doći nešto da poprave ako je njihova greška.
Da, postoji mogućnost loše ugradnje uz greške, ali na to ne možete da utičete. Onaj ko proizvodi, ugrađuje.
Ako je po preporuci, trebalo bi da imate bar nešto poverenja.
Hvala vam na odgovoru
Samo da napomenem, Roloplast mi nudi rešenje za sva tri prozora ali njihova stakla nisu od 4 +16+6+16+ 6 kako vi predlažete, već 4+12+4+9+4 (profil je njihov dobropoznati 6komorni).
Aluplast nudi veka 7 komorne veka profile i staklo 4 +16+6+16+4, ali da li je i koliko sve to bolje s obzirom da je 500-600 eur skuplje?!

Možete li pojasniti za sve ostale kako to npr Aluplast nudi garanciju 10 godina i na sudu ih ne možemo dobiti ako npr prozor nije

Dobar dan,
postavljamo stolariju na spratu, dobili smo ponudi pa me interesuje sta mi mozete reci o kvalitetu iste
u pitanju su okov fuhr
profil GEALAN
Staklo Climaguard solar sa argonomom
roletne aluminijumske ali unutrasnje
za prozor od 1,4m i 1,5m je 450eur sa rolo komarnikom
balkonska vrata dupla 1,4*2,2m 660eur i(sa roletnom i komarnikom kliznim)
prozor 80*60cm sa fiksnim komarnikom 105eur
i prozor vrata (0,8*2,2m i 1,1*1,4m) 720eur

Hvala vam na odgovoru
Samo da napomenem, Roloplast mi nudi rešenje za sva tri prozora ali njihova stakla nisu od 4 +16+6+16+ 6 kako vi predlažete, već 4+12+4+9+4 (profil je njihov dobropoznati 6komorni).
Aluplast nudi veka 7 komorne veka profile i staklo 4 +16+6+16+4, ali da li je i koliko sve to bolje s obzirom da je 500-600 eur skuplje?!

Možete li pojasniti za sve ostale kako to npr Aluplast nudi garanciju 10 godina i na sudu ih ne možemo dobiti ako npr prozor nije
Ne znam ukupnu vrednost ponude, pa da li je to 500 eur skuplje i toliko vrednije.
Veka profil je mnogo kvalitetniji od Roloplasta, a i skuplji. A i ovo staklo što se nudi je takođe nešto kvalitetnije, pa samim tim i skuplje.
Ne znam zašto Vam nisu ponudili Roloplast u koji može normalno da stane troslojno staklo od 44 ili 46mm?

Dobar dan,
postavljamo stolariju na spratu, dobili smo ponudi pa me interesuje sta mi mozete reci o kvalitetu iste
u pitanju su okov fuhr
profil GEALAN
Staklo Climaguard solar sa argonomom
roletne aluminijumske ali unutrasnje
za prozor od 1,4m i 1,5m je 450eur sa rolo komarnikom
balkonska vrata dupla 1,4*2,2m 660eur i(sa roletnom i komarnikom kliznim)
prozor 80*60cm sa fiksnim komarnikom 105eur
i prozor vrata (0,8*2,2m i 1,1*1,4m) 720eur
Okov FUHR je osrednji. Iako nemački, ipak lošiji od ROTO, SIEGENIA, GU, MACO. Čak je nešto , po meni, lošiji i od Winkhausa. Ima italijanskih i turskih okova koji su bolji od FUHR-a.
GEALAN je ok, ne znam koja serija.
Staklo dvoslojno ok, bazično.
Roletne ok, znate da šta mislim o unutrašnjim kutijama za roletne.
Cene ne mogu da komentarišem detaljno, ali mi se čini da su korektne.

Ne znam ukupnu vrednost ponude, pa da li je to 500 eur skuplje i toliko vrednije.
Veka profil je mnogo kvalitetniji od Roloplasta, a i skuplji. A i ovo staklo što se nudi je takođe nešto kvalitetnije, pa samim tim i skuplje.
Ne znam zašto Vam nisu ponudili Roloplast u koji može normalno da stane troslojno staklo od 44 ili 46mm?
Aluplast VEKA Soft Line 82 sa tri dihtung gume; sedmokomorni sa 4 +16+6+16+4 - 2500 eur
komšija iz kraja (za koga imam sve preporuke) Salamander Strimline 76mm 5-chamber troslojni (ne znam specifikaciju stakla ali jeste sa clima guardom) - 2300 eur
Roloplast 6 komora 75mm staklo 4+12+4+9+4 - 1900 eur

Aluplast daje najveću garanciju (10 godina), komšija 5 a Roloplast 3.
Ovo su najbolje ponude od nekih 10tak koliko sam dobio.
Kako bi vi rangirali ponude :) ?

Pa, verovatno koliko para toliko muzike. Možda da proverite komšiju da ubaci dobro troslojno staklo, pa sa njim da radite. Da ne bude ni najskuplje, a ni najjeftinije. Sredina, što se tiče para, a kvalitet je vrlo solidan.

Okov FUHR je osrednji. Iako nemački, ipak lošiji od ROTO, SIEGENIA, GU, MACO. Čak je nešto , po meni, lošiji i od Winkhausa. Ima italijanskih i turskih okova koji su bolji od FUHR-a.
GEALAN je ok, ne znam koja serija.
Staklo dvoslojno ok, bazično.
Roletne ok, znate da šta mislim o unutrašnjim kutijama za roletne.
Cene ne mogu da komentarišem detaljno, ali mi se čini da su korektne.
Hvala Vam puno na odgovoru

Dobio sam ponudu od firme za prozore... Mislim da je ponuda odlicna ali nije li malo preskupa? Bas nisam planirao da toliko ispadne, zato sam i mislio staklo x2, osim u spavacoj sobi x3 na jedina terasna vrata. Kakvo je Vase misljenje?
U cenu ulazi demontaza, montaza, okapnice. Cena 2800e, na slici je ponuda.
Screenshot_20231010_110137.jpg
Screenshot_20231010_110150.jpg

Vrh