Šta je novo?

PVC i ALU stolarija iskustva i preporuke

Na ovoj temi možete pronaći bar desetak mojih postova vezanih za specifikaciju troslojnog stakla, kao najbolju odbranu od toplote, hladnoće i buke. Pronađite i pročitajte.
Protiv pogleda iz zgrade preko puta nema rešenja u smislu stakla. Niskoemisioni filmovi daju neki ogledalo efekat po danu i svetlu, ali noću kada upalite svetlo kod sebe, sve će se videti. Ipak taj problem morate da rešavate zavesama, venecijanerima, roletnama, spoljnim venecijanerima ili već nečim sličnim.
 
Hvala na brzoj reakciji.
Sve postove sa ovog foruma sam proučavala u više navrata, i jednu transakciju promene drvenarije u pvc obavila, pre 2 godine. Bila je jednostavnija situacija te nisam imala nikakvih pitanja.

Vi preporučujete low-e (4)+ flow (6)+ low - e ili clima gard (4)... Medjutim u ponudama egzistira low-e (4)+ flow (4)+flow(4). Preporučenim upitom se dolazi do (ne)znatno skuplje ponude.
Svi ponuđači smatraju da je low-e (4)+ flow(4) +flow(4) sasvim prigodan paket zaštite za moj konkretni upit.

Kad sam se već upustila da pišem, drugo pitanje, ili samo konstatacija, se odnosi na koeficijent. Nije mi logično da se kod istih ponudjenih (profil+okov+staklopaket) kombinacija navode rezličite vrednosti koeficijenata, od ponude do ponude. A niko te mikro finese od 0,07 i onako ne osetiti u eksploataciji, jer menjamo dotrajalu drvenu stolariju, te je novi pvc uvek mnogo bolji.

Ali, pošto sve te detalje, kao nestručna u temi, ne mogu da prepoznam u trenutku kad stignu monteri sa novim prozorima, ostaje samo radost, jer su novi sigurno bolji i efikasniji od prozora koji su sada "na snazi".
 
Koeficijent prolaska toplote za ceo prozor zavisi od mnogo faktora. Najvažnije je staklo u toj formuli.
Zato, za Vašu situaciju, predlažem
spolja 4mm clima guard (4 godišnja doba) /16 mm Argon 90 %/6mm float extra clear /16mm Argon 90 %/6mm pamplex (3/3/0,36) sa antifonskom folijom
jer je to veoma dobra kombinacija za toplotnu izolaciju, a među najboljim kombinacijama za borbu protiv buke.
Takođe, prave rezultate ćete dobiti kada ovakav staklopaket stavite u pvc profil sa tri dihtunga.
Ako niko od ponuđača ne može ili ne želi da Vam ponudi ovaj staklopaket, onda su neozbiljni i neprofesionalni, pa potražite ponude od nekih drugih.
 
Pozdrav svima, svaka cast za deku i ako moze pomoc :) Biram stolariju za stan, u dnevnoj imam dva portala 4200x2400, pretpostavljam da je tu ok Alumil s560, da li preporucujete nesto drugo i da li tu ide staklo 6x12x6x12x6 ?
Posto ce boja biti antracit da se ne bi razlikovali prozori u sobama od portala u dnevnoj hteo sam i tu alu antracit, koji tu profili mogu da pariraju sa PVC? ili da li mogu da se urade PVC a da boja bude ista i da se ne vidi razlika u odnosu na portale?
 
Zaboravih da napomenem da su kod kliznih vrata dva jednaka krila i da je jedno fiksno. I jos jedno pitanje :) jedan otvor je 2100x2400 da li podizno klizni PVC ili Alu?
 
Poštovani, nije Alumil S560 jedini podizno klizni sistem u aluminijumu na našem tržištu. I Aluminco, ETEM, Elvial, FEAL imaju slične sisteme, čak i povoljnije.
Ne znam tačno koliko troslojno staklo staje u određeni sistem, ali mislim da može. Zašto stavljate tri šestice? Skupo, teško,
Na 4200mm širine bih preporučio 4 krila, 2 fiksna na krajevima, a 2 otvarajuća , koja se sučeljavaju.
Otvor 2100x2400 može i alu i pvc.
Antracit boja na pvc profilu bi trebalo da je ista kao i na aluminijumu. Možda nije baš identična nijansa ako se stave jedno pored drugog, ali ako nisu upravo jedno pored drugog, nema šanse da neko primeti razliku.
 
Hvala @deka u akciji, mislio sam da mora 6mm staklo ako ide tako veliko krilo 2m sa 2.4m, posto s560 dozvoljava 45mm staklopaket onda ici sa 4x16x4x16x4 ?
 
Pogledajte moj post iznad Vašeg, pa tražite takvo staklo, sa međulajsnama od 14 mm. Dobićete sa unutrašnje strane i sigurnosno pamplex staklo od 6mm, a i srednje od 6mm, protiv pucanja.
 
Postovani @deka u akciji ,
Zeleo bih da zamenim prozore i vrata na verandi koji su izradjeni od metalnih kutijastih profila 30*30 i tu imamo prozor iz cetiri krila dimenzija 100 x 240 i odmah pored vrata 205 x 110.
Problem je u tome sto je oslonjena krovna greda na tu konstrukciju i ona nosi teret krova,zimi i snega i moje pitanje je da li tu mora ici nesto specificno tipa isklucivo ALU, ili je sasvim sve jedno?
 
Poštovani, sasvim je svejedno.
U stvari, i nije.
Čeličnu konstrukciju koja drži krovnu gredu i ceo taj krović vredi i treba iskoristiti kao ramove u koje treba staviti nove pozicije. Aluminijum sa termomostom otpada, jer će čelična konstrukcija da eliminiše termomost.
PVC je ovde bolja i jeftinija varijanta, bolja termika, bolje performanse.
 
Mislio sam da ta celicna konstrukcija leti,bas zbog tog problema. Od kako sam uradio krov i izolaciju ispod poselo je da kondenzuje nenormalno.
 
Najbolje bi bilo da neki proizvođač stolarije dođe, snimi situaciju i predloži nastavak. U mnogim slučajevima se koristi čelična podkonstrukcija. Može i da vidi zbog čega toliko kondenzuje.
 
Pozdrav svima, koji je bolji prozor
Schuco living 82 ili Alvial s91 oba u antracit boji? Koji je uopste skuplji?
Hvala
 
Ovo što ste napisali su tri potpuno različita sistema, i ne mogu da se porede.
Schuco Living je pvc profil.
Alumil S91 je aluminijumski sistem u termomostu.
Elvial W92 je aluminijum+drvo sistem.
Tako ide i cena. Od manje ka većoj.
 
Pardon, mislio sam Elvial w89, jos uvek cekam ponude pa ne znam koja je razlika u cenama izmedju ova tri prozora, jasno mi je da su pvc i alu ali ne znam za koji je bolje odluciti se. Prozori gledaju na jug pa razmisljam i o tome da li ce pvc izbledeti
 
Schuco Living pvc antracit neće sigurno izbledeti. Bar 20 godina.
Za Alumil i Elvial ne bih smeo da se kladim.
 
Ljudi, moze li preporuka za prodavca PVC stolarije u Novom Sadu? Doselio sam se i ne znam koje radnje bi usle u uzi krug, pa ako moze pomoc ko je imao pozitivna iskustva.
Moze i PP
Hvala
 
Da li je ok ponuda od 3200 evra za ugradnju 5 dvokrilnih prozora 1720x1240 i jednokrilna balkonska vrata 730*2390
Veka 82 profil, Roto okov, troslojni paket lowe-foat-4GD, 3 dihtung gume, alu roletne u pvc kutiji sa izolacijom, okapnice, 5 komarnika

Garancija 5g na profil, 10g na okov, bez garancije na rolo komarnike (?)
Druze jesi zadovoljan sa vekom82?(ako si je ugradio ,naravno) i ja je planiram pa me zanima kako se pokazala
 
Jedno pitanje za deku u akciji: pre neki dan slucajno stanem ispred neke kuce i primetim da kuca nema klasican prozor vec fiksno polje (kao sto se prave izlozi). Svidelo mi se kako izlgeda , posto se ne otvara ramovi su vizuelno tanki, nema precage po sredini, verovatno je i bolja toplotna i zvucna izolacija. Jos je ovo bio neki veliki otvor bar 2 .5 metra sirine i jedno 1.5 visine, staklo iz jednog komada pa je impresivno delovalo. Da li je to nesto sto se uobicajeno radi, tj da li to vecina PVC proizvodjaca zna i moze da uradi. Drugo, pretpostavljam posto nema okova, pokretnih delova, trebalo bi i da je jeftinije resenje? Kontam da ako npr imam dva velika prozora na jednom zidu, sto jedan ne bi bio fiksan, tj bez otvaranja. Jasno mi je da ovo pali samo za prizemne kuce, kako oprati takvo nesto sem sa merdevina?
 
Fixevi su uobičajene pozicije, baš ništa čudno i spektakularno.
Prostije za napraviti, bolje karakteristike i performanse od otvarajućih pozicija, jeftinije.
Naš narod misli da ako već ima otvora na zidu, moraju da budu otvarajući. To je doduše, vezano i za cenu. Skuplji je m2 kvalitetnog prozora nego m2 zida.
Fiksne prozore baš vole skandinavci, englezi i Amerikanci. To je tamo i najkvalitetniji deo kuće, jer se njima prozori uglavnom otvaraju napolje, u polje, a koji su katastrofa od kvaliteta.
Ako su baš velike površine stakla, onda se seče staklo iz "jumbo" tabli, koje su dosta skuplje.
Ako je fiksni prozor usamljen na zidu, pranje samo spolja.
Ako je uz neku otvarajuću poziciju, pere se lako.
 
Postovani @deka u akciji, dobio sam nekoliko ponuda za ugradnju prozora sto alu sto pvc, odlucio sam se za pvc zbog bolje toplotne i zvucne izolacije kao i manje cene za belu boju. Ponudu koju bih privatio igleda ovako, a zanima me tvoj komentar i misljenje o samoj izolaciji, profilu kao i okovu.

profil: Rehau Synego
staklo: VISOKOENERGETSKO PLUS 4+16+4+16+4
okov: roto
 
Sve je odlično.
Pogledajte na početku ove strane specifikaciju za troslojni staklopaket.
 
Pozdrav ljudi, došlo je vreme da menjam stolariju u kući (stari dupli drveni prozori).
Imam drugara koji se bavi proizvodnjom i ugradnjom PVC stolarije i dostavio mi je sledeću ponudu (neću ulaziti u cenu i količinu - više me zanima kvalitet ponude):

Profil: Baufens 8500 sedam komora, tri dihtung gume, sa metalnim ojačanjem unutar profila (2 mm galvanizovani metal)
Okov: Siegenia
Staklo: 36mm ClimaGuard Solar + Flot + LowE 4+12+4+12+4 mm

On radi samo sa ovim Baufens profilima, mala je to radionica, ali sam siguran da će mi kvalitetno uraditi sve oko ugradnje. Generalno nemam limit na budžet, samo da bude kvalitetno i dugotrajno.
Ono što me zanima su iskustva sa ovim profilima, vidim da se proizvode u Bosni, imaju silne sertifikate i ateste, na papiru deluje skroz dobro, a u praksi on tvrdi da je super.
Da li da gledam neke druge opcije (Rehau...)? Da li je kobinacija ovih stakala ok? Pročitao sam svih 46 strana po 2 puta, ali nije loše dobiti konkretan odgovor od Deke u akciji, ako je slobodan. :)

Hvala!
 
Poštovani, ova ponuda je ok.
Baufen je bugarski profil, korektan. Siegenia je odlična.
Specifikaciju troslojnog stakla koju preporučujem ćete naći na ovoj ili prethodnoj stranici.
Biće sve ok. Pogotovo ako može da nabavi i ugradi troslojno staklo koje preporučujem.
 
Vrh