Cena stolarije od lameliranog lameliranog drveta sa roletnama i komarnicima je negde između pvc nemački profili beli(Rehau)i pvc nemački profili u boji drveta(Šiho)Pvc definitivno. Zbog svega.
Ne znam samo ko ima nižu cenu trenutno.
Cena stolarije od lameliranog lameliranog drveta sa roletnama i komarnicima je negde između pvc nemački profili beli(Rehau)i pvc nemački profili u boji drveta(Šiho)Pvc definitivno. Zbog svega.
Ne znam samo ko ima nižu cenu trenutno.
Nema nikakve posebne pameti.
Ako se prave kako treba, alu vrata su bolja, postojanija, stabilnija i jeftinija od pvc.
Ako se pvc vrata prave sa manjim krilom, pa ide usadna brava, pa prozorske šarke, možda mogu da budu jeftinija.
Alu u svakom slučaju se rade bez termo-mosta.
Poštovani, verovatno najnebitniji podatak za ceo prozor je debljina spoljnog zida pvc profila. Može da bude i 3mm, ali ako su loše komponente u pvc smeši, katastrofa. Može da bude 3mm, ali ako je čelično ojačanje nedovoljne debljine, džaba (upravo tu situaciju ima jedan naš forumaš baš sa Vekom). Mi smo jeftino i siromašno tržište, i proizvođači se u 95 % slučajeva bore za posao niskom cenom (čitaj ušteda na kvalitetu), pa onda na tržištu imamo svega i svačega.3 dana kasnije, i nakon iščitane 44 strane, htedoh da upitam par stvari za koje nisam našao odgovor.
Kao prvo, hvala Deki jer od 2019-te odgovara ljudima na pitanja, i neizmerno mu hvala na tome.
Imam kuću u Sremčici koju planiramo u potpunosti da renoviramo. Pikovana fasada radjeno kako treba (odrastao sam tamo i nikada mi nije bilo hladno), te mi je žao i ne vidim svrhu preko nje da stavljam stiropor, a 40 godina kasnije neki drveni prozori i dalje dihtuju veoma impresivno (s' obrirom na starost i na to da su ih sačuvali metalni šaloni). Elem, nisam dovoljno bogat da bih kupovao jeftino a opet ne želim ni da me šišaju...
Glavna ulazna vrata će biti ALU, prozori PVC.
Suma sumarum, 3 stakla, 4x16x 4ili6x16x 4, 3 gume nemacki profili (Veka, Rehau, Schuco...) okovi Siegenia, Roto, Maco...
Imam nekoliko nedoumica/dilema.
Prva je za metalne šalone, želeo bih da ih zadržim. Spasli su nas i za vreme bombardovanja i grada u vise navrata, Nikad nista nije bilo polupano + dodatna zaštita za provale. Koliko znam oni su bili šrafljeni u staru stolariju, što sada neće moći (niti bih želeo) pa me zanima da li oni mogli da se montiraju (ne znam kako okapnice i ostalo funkcioniše).
Druga stvar, svaka prostorija (da nije kupatilo) ima izlaz napolje. Spart na terase, prizemlje na dvorište. Samo dnevna soba ima dvostruka za spolja + trokrilni prozor na drugom zidu.
Ako idem sistemom PVC na prozore, ružno mi je da vrata budu i u svakoj sobi da imam pola pola...
Još jedna stvar, pitao sam neke velike proizvodjače kod nas koja je debljinja spoljašnjeg zida PVC profila. kažu 2.5 (Rehau profil je u pitanju) a svuda gde sam čitao 2.5 je B klasa. Da li nama plasiraju drugorazrednu robu a prodaju kao prvu klasu ili u čemu je stvar? Opet nije da kupujemo žvake, bitno je znati pogotovo ako se daje 10ak hiljada evra za nešto.
Hvala unapred,
Srdačan pozdrav!
Evo, opet se ja guram tu prvi...
Ovaj otvor, širine 1800 mm i visine 1300 m može da se reši na dva načina.
Prvi način je da bude klasičan dvokrilni prozor sa lažnom porečkom (kada se otvore oba krila, nema nikakve prečke, i otvor je "čist"), a u tom slučaju roletna a i komarnik su izjedna, za ceo prozor.
Drugi način je da se otvor po vertikali podeli sa jednom T prečkom, i da se dobiju dva odvojena krila. Kada se otvore oba krila, po sredini i vertikali je fiksna T prečka, pogled nije čist. Ali, roletna a i komarnik mogu da se stave odvojeno za svako krilo. U ovom slučaju mora roletna na oba krila, samo je po sredini odvojena, za svako krilo posebno. Komarnik može samo na jedno krilo.
Cena bi trebalo da je skoro ista, u drugom slučaju nešto veća zbog više delova i profila za odvojene roletne.
U 99 % slučajeva se glavno ili jedno krilo drži otvoreno na kip.
Širom se otvara sve zbog pranja prozora, intenzivnog luftiranja...
Oba načina su u redu za otvor ovih dimenzija, samo je pitanje Vaše odluke
Ja sam hteela da bude dvokrilni sa lažnom prečkom i roletnom iscela, ali mi majstor kaže da je problematična težina samog prozora i da bi roletna pukla zbog veličine i težine posle nekog vremena i da bi u tom slučaju trebalo na dugme da se podiže i spusta. Da li je to tačno? Hvala vam dekoEvo, opet se ja guram tu prvi...
Prvi način je da bude klasičan dvokrilni prozor sa lažnom porečkom (kada se otvore oba krila, nema nikakve prečke, i otvor je "čist"), a u tom slučaju roletna a i komarnik su izjedna, za ceo prozor.
Drugi način je da se otvor po vertikali podeli sa jednom T prečkom, i da se dobiju dva odvojena krila. Kada se otvore oba krila, po sredini i vertikali je fiksna T prečka, pogled nije čist. Ali, roletna a i komarnik mogu da se stave odvojeno za svako krilo. U ovom slučaju mora roletna na oba krila, samo je po sredini odvojena, za svako krilo posebno. Komarnik može samo na jedno krilo.
Cena bi trebalo da je skoro ista, u drugom slučaju nešto veća zbog više delova i profila za odvojene roletne.
Oba načina su u redu za otvor ovih dimenzija, samo je pitanje Vaše odluke i želje.
Hvala!Ako se u podrumu ne sedi i ne obitava, ako nema grejanja i nema potrebe za istim, dvoslojno staklo je itekako dovoljno.
Vidite sa proizvođačem stolarije šta Vam on kaže i savetuje. Ipak će on to na kraju morati da montira i budži.
Ovo za balkonska vrata i prozore pola-pola nisam razumeo uopšte, žao mi je.
Da li je previše da roletna bude izjedna? Nema opasnosti da će roletna da pukne posle nekog vremena zbog težine?Evo, opet se ja guram tu prvi...
Oba načina su u redu za otvor ovih dimenzija, samo je pitanje Vaše odluke i želje.
Ne, ne, nema bojazni.Da li je previše da roletna bude izjedna? Nema opasnosti da će roletna da pukne posle nekog vremena zbog težine?
Hvala!Ne, ne, nema bojazni.
Naravno, ako se ugrade iole kvalitetne komponente.
Ipak je ovo pozicija nekih normalnih dimenzija.