Šta je novo?

PSP Farman West 65 - [ Multifunkcionalni kompleks - 152.437 kvm ]

Član foruma koji je i kupac stana u kuli se predomislio nakon što je postavio fotografije iz svog stana.
 
Sasvim logično da se prostor koji je faktički staklena bašta, i to na jugozapadnoj strani (što znači da je osunčano od 12:00 pa sve do zalaska) na višim temperaturama greje bez korekcije klimom
Pa je li to zaista logicno tj.mora li tako?

Pitam stvarno jer se ne razumem i ne znam kako je inace u takvim zgradama po svetu.

Jesi osudjen na klimu 24/7 jer nema drugog nacina ili je ipak do kvaliteta gradnje, izolacije...

Ono sto je meni je logicno je da je ovo drugo u pitanju tj.da je odgovoran onaj ko je pravio zgradu, a ne kao, jbg, na suncanoj si strani, przi se, jednostavno mora tako...
 
Zgrada koja je skoro cela od stakla, nema neku termičku izolaciju. Sva zaštita se svodi na kvalitet stakla, na gas kojim je prostor između stakala ispunjen, na koeficijent apsorbcije sunčevog zračenja itd. Takvi objekti mogu da se koriste bez klime samo u malom periodu godine kad je napolju oko 20°C. U ostalom periodu, je potrebno dogrevanje, ili hlađenje, u većoj ili manjoj meri.
Potpuna suprotnost ovome su pasivne kuće, koje su poželjno ukopane, debelih zidova, debele izolacije, za zelenim krovom, manjim prozorima.
Negde između su uobičajene kuće i zgrade, u kojima većina nas živi, gde ima više zidova nego stakala, i gde može da se boravi u većem periodu bez dodatne energije za grejanje i hlađenje.

Dakle, kvalitet gradnje svakako utiče, ali staklene zgrade su same po sebi specifične u odnosu na ostale objekte.
 
Sve što je stemar rekao hahaha
Ne može da se napravi zgradurina koju sa svih strana napada sunce, a da se to ne oseti. Zato je jako skupo zagrevati / hladiti solitere, i zato se danas dovijaju stvarima kao što su brisoleji, solarni paneli i kišni kolektori, zelene fasade i krovovi, dvostruke fasade i slične stvari - ne bi li smanjili struju koja ide na klimatizaciju.
 
Pa mislim da ne može takva zgrada bez klime leti... Skoro 10 godina sam radio preko puta u Airport City-ju. Mora leti non stop klima, a i tada nije lako dogovoriti se sa kolegama na koju jačinu da se podesi. Meni je sto bio u "staklenom ćošku" baš prema Westu i uvek je bilo leti vruće. Mogu da se setuju neke zone, ali opet, ako ja "odvrnem" klimu na 16C, ovaj malo dalje se smrzava iako je podesio 22C.

Ne znam kakva su stakla u West kuli, ali to je moje iskustvo.
 
west65-220713-01.jpg

west65-220713-02.jpg

west65-220713-03.jpg
 
Na temu staklene baste, bio sam danas oko 15h u stanu na juznoj strani. Bio je otvoren prozor (ne onaj francuski balkon, vec ovaj sto se malo otvara) i u sobi je bilo 27 stepeni kada je napolju bilo 32.

U stanu je postalo veoma prijatno samo par minuta posto je upaljena klima.
 
Вест 65


















Зграда "Цептера" при крају изградње:





Велпорт, прва (и друга) фаза:







Вест 65 је успео с планом да направи блок који ће личити на централни градски кварт с пешачким улицама, ресторанима, кафићима и покојом продавницом и услужним локалом; као такав, представља, вероватно, најбољи блок на НБг:




















 
Poslednja izmena:
West kula poslepodne izgleda kao tetris, svaki put kada se spustam od nikole dobrovica to mi padne na pamet
 
Gago, reklama je za Aqua Termal Klub...spa centar koji vodi Dr. Osećajsedobro
@Булбулдерац, хвала за одговор и појашњење. Нисам могао да видим све, ем реклама брзо "иде", ем возим (полако) и сликам;):cool:
 
Vrh