Problem je u svima pomalo, zato što je cela Evropa ubeđena da, ko može, da proba da bude u istoj vremenskoj zoni sa Berlinom i Briselom. Da ima mozga i fleksibilnosti, raspored vremenskih zona po celom satu bi bio drukčiji nego što jeste, ili bi prosto neke zemlje bile na XY:00 a neke na XY:30. Nego je stvar u tome što birokrate, i ovdašnje i Evropske, su zaostale u 90im i eri kada je usklađivanje međunarodne trgovine i komunikacija bilo mnogo kompleksnije, pa ne kapiraju jadni da je danas sasvim izvodljivo da u jednoj Nemačkoj bude 13:00 a u Poljskoj 13:30 i da EU i svetska ekonomija opet lepo funkcionišu. Nego je ostao taj neki narativ ''bolje da svi budemo u istoj vremenskoj zoni jer šta ako Firma A iz Beograda poželi u 16:00 da kontaktira Firmu B iz Berlina, a ako je u Berlinu tada 16:30 ili 17:00, neće biti nikog da se javi i prošašće sastanak i samim tim i svetska ekonomija...'' I tako neke nebuloze.
U realnosti, za današnje komunikacije, ekonomiju i sisteme, ne bi bio nikakav problem da Beograd bude jedan sat ili pola sata razlike u odnosu na famozni Berlin i Brisel. Znam zato što radim u firmi koja redovno ima sastanke sa partnerima iz Evrope i ti sastanci se uvek zakazuju između (Beogradskih) 10 i 14h. I nema nikakvih problema, pa sve i da se čuju sa nekim iz Portugala, Britanije ili Grčke. Nego to je ta birokratska zaostavština, ljudi misle da će da se desi nov Y2K ako se u EU uvedu polovične vremenske zone. A zaboravljaju da je i taj Y2K svojevremeno bio pussy smoke u odnosu na ono što se predviđalo.
Baš pre neki dan pročitah komentar u nekom mediju kako, ako bi Srbija promenila zonu, više ne bi bila u istom vremenu sa Republikom Srpskom. I naravno, malo ispod, drugi komentar u fazonu ''e stvarno ne znam šta bismo radili ako ne bismo bili u istoj zoni sa RS...
''
Ma nebitan sam ja, referendum će pokazati šta više ljudi želi. A ovo drugo što si napisao nema logike, jer bi sve bilo isto, samo 1 sat unapred. Zenit bi bio u 12:30. Dakle opet promašaj.