Suština cele priče je sto pare očigledno postoje čim grad ima dovoljno novca da plati Streli uslugu prevoza... A Strela od tih para nabavi vozače iz Šri Lanke, da veće plate i njima i domaćim vozačima nego što su plate u GSPu, kupi zemljište za garažu i propratnu infrastrukturu, kupi
kvalitetna vozila(što GSP ne čini a očigledno je mogao ali se na BMC može više ugraditi nego na Konektu.. ) i na sve to Strela i zaradi(što je na kraju krajeva možda i jedini motiv cele te priče)..
Takodje,po meni Streli nisu zanimljive gradske linije koje su opterećene i prolaze kroz velike gužve itd.. Poput 16, pogotovo 23 i 95..Na takvim linijama se vozila dodatno troše a njima je verujem cilj da što jeftinije prodju.
Pokupili su potez 600 koji je najlakši za vožnju, ravnica, bez uzbrdica, najopterecenija je 601 ali je i najjača po broju vozila.. Verujem da stranim vozačima uopšte nije bilo teško da nauče linije brzo i lako i da je to bio samo dodatni razlog da krenu od poteza 600..
Po meni je veoma realno da sledeći korak bude potez 700, koji će verovatno na istu foru predati kao 600..Naprave ga da bude prigradski na neku njihovu foru(na osnovu nekih statistika koliko se ljudi bavi poljoprivredom?), dodatni razlog za predaju će svakako biti
nesposobnost pogona Zemun da obavlja sve polaske koji su predviđeni, loše stanje voznog parka itd, klasična priča koja je svima već dobro poznata..
Na to sve će još da predstave kako je GSP povećao svoj udeo u broju polazaka u podeli izmedju GSP i privatnika.. Jedino što će se smanjiti taj skup u odnosu na koji se gleda taj procenat... jer se iz tog velikog skupa izbacuju potezi 600 i 700 u tom nekom scenariju..
Zaključak ove priče je da bi GSP mogao i sam da radi dosta ovih stvari da tako vlasti odgovara... Ovako se ide korak po korak ka marginalizaciji GSPa..
Stvar koja me takodje nije najprijatnija je da Grad a i svi korisnici Strelinih usluga, pre svega mislim na potez 600, postaju direktno zavisni od te Strele koja može sutra da parkira vozila i kaže "e mi necemo da vozimo za te pare koliko nas plaćate po kilometru, poskupelo je gorivo, delovi itd".. Dakle drže neku vrstu monopola, pogotovo što svi znamo da jedino oni i GSP mogu da obave taj posao(održavanje poteza 600) a od toga zavisi baš veliki broj građana. Dodatna otežavajuca okolnost kog te verzije gde Strela u nekom trenutku može da stupi u "protest" je ta što GSP u tom nekom trenutku neće imati dovoljno vozila da pokrije sve linije obzirom da se planira neko sistematicno povlačenje i rashodovanje vozila u narednom periodu a zamena za ta vozila nema, kao ni vozača...
Izvinjavam se na dužem postu, al morao sam..