Branik
Poenta je da se od jednog prosečnog proizvoda pravi ne znam sad šta samo zato što je u pitanju jedan FAP, koji realno nije mogao pronaći kompas ni u tragovima poslednjih 30 godina. Nisu specijalizovani za proizvodnju autobusa to je tačno, al opet nisu ni znali da pronađu ono što traži makar i domaće tržište. Opet, moram ponoviti da je Ikarus taj koji je tražio još 1992 godine izradu tehničke dokumentacije za autobus po VÖV standardu, i da je na konto izrade pomenute od strane instituta Vinča nastao IK415. Očigledno da interesovanje za takav tip autobusa, verovatno i nešto skupljeg za ono vreme, nije bila velika, pa je ondašnji Ikarus odustao od njega. Tada se pojavila prilika da dokumentaciju preuzme FAP i krene u proizvodnju modela A537, a prvi je proizvodne hale napustio 1996 godine. Za sve godine proizvodnje, prosek godišnje proizvodnje verovatno nije dostigao ni 10 vozila. Znači, opet, to je moje mišljenje, totalni promašaj od posla. Nije njima ni sa kamionima išlo mnogo bolje. Nije su tu videla neka želja, volja, a očigledno da nije bilo ni tehničkih mogućnosti za izradu nekog modernijeg i kompletnijeg vozila. Šasija ok, kabine Mercedesa NG sve vreme proizvodnje, koja koliko god bila dobra svojevremeno, ipak ju je vreme odavno pregazilo, motori kako kad šta (Mercedes, Cummins), menjači takođe, nekad Famos nekad možda ZF itd. Prosto, ni tu nisu imali neku standardizaciju. Naravno, i tu kvalitet nije veze imao sa onim iz vremena kad je taj FAP predstavljao i te kakvo ime na ovim prostorima. Nisu proizvodili samo gradske autobuse i tu si u pravu, al tek tu nije bilo ozbiljnije proizvodnje. Beše A547? Dal ih je ukupno 30 sastavljeno, a možda ni toliko. Imali su proizvodnju šasija za nadogradnju za Neobus i Ikarbus. Neobus je na njihovim šasijama sastavio nekoliko midi turističkih autobusa, i to sa Famos motirima što bi meni, recimo, bio deal breaker, i eto tih 40 šasija za IK103F. O pokušaju proizvodnje niskopodnih autobusa tek nema se šta puno reći. Ni oni, kao ni Ikarbus nisu imali ni vremena ni finansijskih mogućnosti za iole temeljnija ispitivanja, pa im je zglob imao gomile problema i nedostataka, a i dosta slabu karoseriju za šta postoje i slike kao dokaz. Solo tu i tamo. Možda i nije bio tako loš. Ikarbusu je naravno bilo malo lakše, kao karoserti, da pliva u onim turbulentnim godinama, al činjenica da su pokazivali i daleko veću inicijativu da izađu iz začaranog kruga. Uz to, proizvodili značajan broj autobusa godišnje, od čega je relativno mali procenat bio za GSP. Prosto, imali su više sluha makar i za domaće tržište, al to je iznedrilo i neka rešenja koja su bila po mnogo čemu zastarela za vreme kad su proizvođeni. Na kraju krajeva, sve do 2006 za GSP su kupovana srednjepodna vozila, dok niskopodni autobusi voze ulicama evropskih gradova još od početka 90-tih. O sistemima koji bi vozaču olakšali posao tek ne treba pričati. Za nas je bio napredak automatski menjač kao standard od početka 2000-tih godina. Ni Sanos se nije snašao po raspadu Jugoslavije, a pokušaj proizvodnje sopstvene konstrukcije za gradski autobus iznedrio je S213, čije karoserije nisu mogle ni pet godina da ostanu cele. Svi su imali muku i sa ograničenim izborom domaćih komponentaša, i to je apsolutno tačno. Nedostatak kontinuirane serijske proizvodnje uz diskutabilan kvalitet, morao se odraziti i na konačan proizvod. Sve u svemu, FAP je za moj ukus pokazao neverovatnu tromost i lenjost od raspada Jugoslavije. Nije samo njima bilo teško, al prosto je moralo biti više inicijative bar. Do kvalitetnog proizvoda u tim prilikama skoro da je nemoguće bilo doći, no ipak su, po meni, jedini Ikarbus i Neobus imali makar minimalne šanse da isplivaju, al to naravno nije moglo zavisiti samo od njih. Opet ću ponoviti da im je bilo i lakše kao karoseristima, jer nisu bili sastavni deo većih koncerna, koji su opet bili jako zavisni od celovitosti ondašnje države.