Šta je novo?

Primer Skoplja

Pantograf,u francuskom i portugalskom jeziku,pojam metropola oznacava evropsku zemlju koja ima prekomorne teritorije a ako pricamo o drugom pojmu metropola na koji si mislio verovatno,to oznacava grad sa preko milion stanovnika,mada slozices se,razlika izmedju Skoplja i Beograda je toliko mala u nekim globalnim razmerama ,da je smesno i da se na ovim prostorima kaze da je neki glavni grad metropola za neki drugi..Metropola moze da bude Tokyo,Sao Paulo,Jakarta itd..nadam se da ces se sloziti samnom.Da,u pravu si,SK ima lepu i ogromnu zel.stanicu,koja ce se temeljno renovirati,ima lep stadion koji ce se dovrsiti jer jos nije gotov,imace koncertnu dvoranu nalik svim svetskim,ima aerodrom koji je proglasen za najbolji u svetu u kategoriji srednjih aerodroma,ima pozoriste cija je vrednost 40 miliona evra,ima velelepnu i ogromnu zgradu opere i baleta,gradi modernu zgradu filharmonije,ima univerzitet,sve propratne institute,ima oko 150 hotela a novi nicu,ima diskoteke i klubove svetskog ranga,ima hotel Marriot koji od svih gradova jugoistocne Evrope prvi dosao u SK,ima jazz festival koji je markantna tacka na svetskoj mapi festivala,ima mnogo drugih festivala i desavanja,ima veliki broj tv stanica koje su jos prosle godine sve digitalizovane,ima mobilne operatere koji su prvi uveli 4g mreze,ima veliki broj trznih centara i mallova,ima istoriju od 4000 godina,ima milenijumski krst i jos jedan pandan njemu koji se gradi,ima 360 novih gradskih autobusa,ima Apple store,ima sve i svasta sto treba jedan glavni grad da ima..da,ima i Albance,kazace neki zlinamerni..pa sta,i Pariz ima oko 20 posto Afrikanaca i jos mnogi drugi veliki evropski gradovi.Ja sam i u Lyonu video mnogo djubreta i svega i svacega a toga ima svuda u svetu,da se ne lazemo.Svuda ima svega i svacega kad se malo dublje zavuces da obavis ono zbog cega druge kritikujes.
 
Nema šta nema :)

Послато са GT-N7100 користећи Тапаток 2
 
ma da ) ..uvek ima mesta za vise i bolje i tako treba da ramisljaju svi oni koji su na vlasti i koji drze konce i finansije u rukama.Glavno je da se vidi pokusaj da se radi i da se ide napred,u korak sa ostalim normalnim svetom,ne trudeci se da se izgubi ono sto je autenticno i prepoznatljivo za neki prostor i ne povladjivati po svaku cenu trendovima.U Skoplju ima orijenta,ima komi blokova,ima brutalizma ,ima moderne,ima baroka,klasicizma,neoklasicizma..ima svega i svacega,jer je svako vreme i epoha ostavilo neki svoj trag u arhitekturi..mozda taj mix svega i svacega,daje gradu nesto njegovo i autenticno.Mozda je taj projekat Skoje 2014.gurnuo prst u oko mnogima,iz ovog ili onog razloga,ali ocigledno je da je to i postiglo neki efekat a mislim da ce se vremenom sve stopiti u neku naviku.E sad,neki su u ovom projektu prepoznali razne skrivene poruke,magijske simbole,masonske simbole,numeroloske slicnosti,mistiku i mnogo sto sta..ko bi ga znao.I za Astanu pricaju slicno nesto.
 
MilisaV":2gkj6fxi je napisao(la):
Nema šta nema :)

Послато са GT-N7100 користећи Тапаток 2

Ima ženske, ima sve, lepo znaš kako... :) ali se guši u zagađenjima koliko je urbano projektovan i koliko su mu urbani stanovnici koji se većinom greju na drva, a u predgrađima na auto-gume, otpad i sl.

http://zelenasrbija.rs/fullregion/6172- ... glom-smoga

U vazduhu Skoplja je već šesti dan vazduh toliko zagadjen da su vlasti upozorile gradjane da ne izlaze napolje, da ne provetravaju stanove i da ne koriste automobile.

Koncentracija čestica manjih od 10 mikrometara (PM10) je šest dana neprekidno iznad najviše dozvoljene granice, kažu makedonski mediji.

Vidljivost u Skoplju je jedva nekoliko desetina metara, a sa brda Vodno koje je sasvim uz grad, Skoplje se uopšte ne vidi, dok Skopska kotlina izgleda kao jezero smoga.

Raj na zemlji, filharomonije, PET centri, biblioteke - a ne smeš nedelju dana da otvoriš prozor i provetriš stan uz vidljivost od nekoliko metara


lol
 
Vec je napisana knjiga o skrivenim simbolima projekta Skopje 2014,o tome kako je ceo taj projekat u stvari veliki talisman a simboli su svuda u projektu i pitacu se dali je neopaganizam i idolatrija postavljanje toliko skulptura zivotinja a ide se dotle da se trazi u svemu skriveni okultizam,jer se za talisman koriste veliki objekti i okultna geometrija..vidim da se podize neka prasina oko toga.Dosta je podsmeha,neki ne veruju u neke mistike,moderne kultove a ima i onih koji nalaze suvise mnogo slucajnosi u toj prici.Ja znam da nije dobro da ratnik bude jedan od simbola nekog grada jer to ne donosi dobro i deluje negativno na nase kolektivno nesvesno.Evo primera Kraljeva,imamo spomenik srpskom ratniku u centru a grad je dao najvise zrtava u ratovima,zemljotresi nas ne mase,najvise izbeglica imamo ovde i ne micemo se sa neke mrtve tacke..neznam,kazem samo a voleo bih da nisam u pravu.
 
Dobronamerne obavestavam da komsijina krava nece da lipse,tako da,hvala na brizi..nemojte svoju dusu da opterecujete otrovom i mrznjom i zaviscu i gordoscu a ako hocete da budete metropola mora da racunate i na to da nema vetra,da zbog enormne urbanizcije i broja automobila i svega ostalog,mora i na to,na zalost da se racuna.Nadam se da kod vas u Jajincima nema smoga i da je vazduh cist
 
Aktuelan je izbor i angazman konsultanske kuce koja ce uraditi fi\ibiliti studiju i pomoci pri izboru koncesionara za javno-privatno partnerstvo
 
Sve je to jako lepo, samo još da uspete da integrišete albance, u suprotnom imate bure baruta koje samo čeka da eksplodira.

Neko pomenu ovde da ima i Pariz crnce, pa ja bih te crnce u svako doba dana rado menjao za albance. Da me neko ne shvati pogrešno, ali teško da će mira u nekoj sredini biti, kada za manjinu imate jednu krajnje plemenski organizovanu naciju u čijoj je biti secesionistička težnja i želja za velikom albanijom.

Bilo bi lepo Saša da ukoliko si upoznat sa društvenim prilikama u Skoplju daš neku analizu o međuetničkim odnosima, koliko ima albanaca tamo, koliki je njihov uticaj u politici, u gradu, koliko su jaki, da li je animozitet stvarno tako veliki ili nije itd.?

P.S.

Odlične fotke.
 
Koliko su uticajni kad je glavni terorista izabran za ministra odbrane
 
SashaKV":187fbxk6 je napisao(la):
ma da ) Glavno je da se vidi pokusaj da se radi i da se ide napred,u korak sa ostalim normalnim svetom,ne trudeci se da se izgubi ono sto je autenticno i prepoznatljivo za neki prostor i ne povladjivati po svaku cenu u trendovima..

u svakom slučaju možemo se se složiti da se vidi ne samo pokušaj, nego i realizacija nečega. samo to nešto ja ne bih nazvao korak napred, a pogotovu ne "koras sa ostalim normalnim svetom".

takođe se možemo složiti da skoplje se ne povlađuje nikakvim trendovima, već fura neki svoj zasebni trend.


SashaKV":187fbxk6 je napisao(la):
ma da ) .U Skoplju ima orijenta,ima komi blokova,ima brutalizma ,ima moderne,ima baroka,klasicizma,neoklasicizma..ima svega i svacega,jer je svako vreme i epoha ostavilo neki svoj trag u arhitekturi..mozda taj mix svega i svacega,daje gradu nesto njegovo i autenticno.
i ovde se takođe slažemo. nažalost naši gradovi su mnogo puta rušeni i na mestu ruševina su dizane nove građevine u različittim stilovima, tako da u jednoj ulici možemo videti različite epohe.

ali projekat "skopje 2014" nije to što gradu treba da taj mix.


SashaKV":187fbxk6 je napisao(la):
Mozda je taj projekat Skoje 2014.gurnuo prst u oko mnogima,iz ovog ili onog razloga,ali ocigledno je da je to i postiglo neki efekat a mislim da ce se vremenom sve stopiti u neku naviku.E sad,neki su u ovom projektu prepoznali razne skrivene poruke,magijske simbole,masonske simbole,numeroloske slicnosti,mistiku i mnogo sto sta..ko bi ga znao.I za Astanu pricaju slicno nesto.

i ovde se slažemo.

svakako je gurnut prst u oko mnoogim ljudima. i sigurno ali ne iz zavisti kako ti predstavljaš, nego zato što je "skopje 2014" silovanje zdravog razuma


SashaKV":187fbxk6 je napisao(la):
E sad,neki su u ovom projektu prepoznali razne skrivene poruke,magijske simbole,masonske simbole,numeroloske slicnosti,mistiku i mnogo sto sta..ko bi ga znao.I za Astanu pricaju slicno nesto.

e vidiš, i ovde se slažemo u vezi toga da su mnogi ovde prepoznali skrivene poruke.

samo te skrivene poruke nisu magijski simoli, masoni, gluposti.....


skrivena poruka je ta da današnja republika makedonija i današnji građani makedonije - makedonci potiču iz antičke grče.
 
Buduci sportski centar ``Jane Sandanski``-dom KK MZT Skopje Aerodrom
11236799374a9e8101048b.jpg
02.jpg
81945-109773.jpg
112368786238b577e8e3bb.jpg
sala.jpg
 
Sto se Albanaca tice,njihov broj je oko 110 000 u svih ukupno 13 gradskih opstina,sto je cifra blizu 15 posto gradske populacije,od kojih 3 pripadaju tzv greater gradu..e sad ,buduci da natalitet u Makedoniji generalno stagnira,da su se u poslednjih 8 godina gradile opstine Centar,Aerodrom i Karpos,tj. te opstine su upile najveci priliv stanovnistva iz unutrasnjosti,a u tim opstinama je broj Albanaca oko 2-3 procenta..znaci,Makedonci masovno dolaze u Skopje i unutrasnjost zemlje se rapidno smanjuje i prazni.Inace,albanske partije su 2,najvece,i one se menjaju kao koalicioni partneri makedonskim partijama koje su na vlasti ali za sada moj utisak je da one jos uvek dele istu politiku kao i vodeca partija,kada su u pitanju pitanja koja su vazna za buducnost zemlje,kao sto je spor sa imenom,spoljna politika zemlje i ostalo.Kada je u pitanju unutrasnja politika zemlje,dosta im se izlazi u susret,mada oni uvek imaju zamerki ali to je ta njihova maksimalisticka politika kojom pokusavaju da dobiju nesto.Ovo pisem kao obican covek koji naravno nezna mnogo o visokoj politici vec pisem ono sto vidim.Sto se izgradnje grada tice,uglavnom su kajmak pokupile makedonske firme sto ne znaci da i oni nemaju jak ekonomski lobi.
 
business.jpg
Na prostoru gde se nalaze hotel Kontinental i skopski sajam ce biti izgradjen dugoocekivani projekat ,kompleks Era city, cija ce vrednost biti 130 miliona evra,imace 8 ojekata,sto poslovnih,sto komercijalnih acentralno msto ce imati shopping mall.Investitori su posle nekoliko godina tapkanja u mestu,najavili produzetak izgradnje ovog projekta i rekli da nisu odustali od njega..sta ce biti,vreme ce da pokaze
 
Necu ulaziti u spoljasnjost izgleda garaza ali to je najpametniji potez izgradnja istih
 
sk02fc7.jpg

a ko to jase konje tu ,i sto su danas pozoriste kontra okrenuli :?: :)
 
SashaKV":361ug8ev je napisao(la):
Replika gospodinu Skopje..naime Beograd ima 1 360 000 ljudi a Skopje je 2006.e imalo blizu 700 000 a od tad do sad,procene su najmanje 800 000,tako da,molim da se samo istina izgovara..

Kad smo kod istine valja pomenuti da po popisu iz 2011god, Beograd ima 1,659,440 dakle u pitanju su logicno sve bg opstine ukljucene u popis, dakle nikakve procene metro zone i sl gluposti vec popis gradjana Beograda.

Za Skoplje po popisu iz 2002 u deset opstina je bilo 506,926 stanovnika.

Ili je popis netacan ili ste za 10 godina dobili 200,000 - 300,000 stanovnika kako ti kazes

Znas i mi u bg-u volimo da kazemo da nas ima 2mil. ali nas eto nema po popisu sto naravno ne znaci da deo ljudi neprijavljen boravi i radi u gradu sto svakako isto vazi i za Skoplje ali popis je popis pa valja izneti poslednje dostupne podatke nazalost za Skoplje ne postoje noviji pa ostaje stvar procene ali cisto sumnjam da je u pitanju cifra o kojoj govoris ako je popis iz 2002 tacan.
 
svako svoga konja hvali) Ovo je oficerski dom i on se ponovo gradi i gradska kuca koja je bila pre zemljotresa i jos jedan hotel,da se nadje..a da,i jedan plato sa fontanom i drvoredom..od konja do konja ce se protezati.. a MNT,tj teatar,pa neznam,nije lose ni ovo sad a poceo je sa radom,sto je glavno
 
popisom iz 2006. Skopje ima blizu 700 000,tj 670 000,tako da svi strucnjaci iznose podatke da sad grad ima daleko vise od 700 000 jer je enormno gradjeno i bio je veliki priliv ljudi iz unutrasnjosti koji su se smestili tu,pa ima 270 000 registrovanih automobila i uz pomoc jos nekih parametara,dolazi se do te cifre,koja je po meni i smesna buduci da se grad prostire od Petrovca do srpske granice,tj,do Volkova,i od Sopista do skopske Crne gore,tako da,...neznam,trebalo bi tu da ima i vise ljudi od ovoga sto sam ja rekao
 
Nisam u toku ali koliko vidim po sajtu http://www.stat.gov.mk/ poslednji popis je radjen 2002 tj da je zavrsen i publikovan. Inace popisi se uglavnom rade na 10 godina.

Ti govoris o procenama a ja predstavljam brojke zvanicne za bg i sk. Problem je sto si ti sugradjaninu a useru Skopje odgovorio da se govori istina potom izneo procenjene rezultate na osnovu ko zna kojih parametara (br registrovanih automobila i sl). A to dokle se prostire grad je posebna prica i to nije relevantno niti za poredjenje, uostalom i bg bi u tom slucaju imao dosta vise stanovnika.

Ustvari nema potrebe opterecivati se brojkama i velicinom vec kvalitetom zivota i urbanistickim i kulturnim nasledjem koje vam je ostavljeno i koje ostavljate.
 
1994. imao je 448 000,pa 2002. je imao 506 000,2002. je imao 606 000, 2006. je imao 670 000..e,od tad do sad se mnogo vise gradilo,mnogo vise stanova,naselja,grad se spojio sa Petrovcem,Ilindenom,Aracinovom i jos nekim naseljima a sva ona nisu u popisu od 2006.ulazila u cifru od 670 000.Od 2006. interne migracije su bile najvece.
 
Vrh