Tek sam skoro video
sta su napravili od Skoplja :shok:
Do pre neku godnu sam se smejao kada su u javnost pustili planove za izgradnju centra grada,
ali nisam ni sanjao da ce toliko da napreduju sa radovima.
Dok se mi ovde prepiremo da li ima smisla i ukusa da se ponovo izgrade neke srusene zgrade kako bi se povratio 'predratni ambijent' nekog kutka u gradu itd. oni su otisli way beyond that! i podigli... pa ne znam kako ono da nazovem ovaj fenomen (?)...
Sta oni misle?
Moja druga reakcija posle 'holy sh.. shoka' je bila tipa "gde li su se i koliko ovi zaduzili da bi napravili sve ovo?"
Pitanje je:
Da li Beograd (ne)treba nesto da nauci od Skoplja?
Mislim da se moze napisati jedna citava sociolosko-psiholoska studija o ovom fenomenu.
Meni je citava ideja, ako stavimo sav taj kich, megalomaniju, strahove i komplekse na stranu, nekako 'demotivirajuca' - da pozelim da se u Beogradu nikad vise ne obnovi niti opet- podigne nijedna predratna zgrada... to je kao da kada bi tematski park 'stare terazije' na NB (koji je takodje demotivacija sam po sebi) izgradili na Terazijama, i ne samo to, nego postojece zgrade jos dodatno nakitili da izgledanju 'srednje-evropsko-klasicisticko-monarhisticki' il' sta vec.
Opet, imam dilemu da makedonci i nisu bas toliko ludi u svojoj nameri. Ljudi razmisljaju o svojoj buducnosti. Nocu grad izgleda sljastece kao neka evropsko-ruska metropola sa pretenzijama da postane milionski grad ( taman kada bi se svi makedonci doselili u Skoplje :| ).
Mnostvo fotografija 'novog Skoplja' mozete pogledati na skyscrapercity-ju: