Šta je novo?

Poređenje Beograda - nekad i sad

Ulica Kralja Petra ka raskrsnici sa Knez Mihailovom, 1900.g. svadbena povorka kralja Aleksandra Obrenovića i kraljice Drage. Kuća u sredini (Kralja Petra 21) pripadala je beogradskom trgovcu ćir Mijajlu Pavloviću. Zgrada je podignuta 1884.g. po projektu Jovana Ilkića, srušena je da bi na njenom mestu bila podignuta nova, 1930.g. koja i danas stoji.
Kuca Cir Mijajla pavlovica.jpg

Kuca danas.jpg

I stara i nova zgrada izlazile su na susednu Rajićevu ulicu, broj 19. Pogled iz Rajićeve
20230916_094051.jpg

Da dopunim nekad i sad sa opisom izvorne namjene sa izložbe u NBS na slaviji

20230925_135652.jpg

Da dopunim nekad i sad sa opisom izvorne namjene sa izložbe u NBS na slavijiPogledajte prilog 174337
Super, hvala za ovo. Koliko vidim izložba je u toku, otvorena je do 29. septembra, pa taman može da se pogleda. Inače sam plac ćir Mijajlo Pavlović je kupio od Nastasa Vujića, čiji rođeni brat je bio Kosta Vujić (1824-1909), čuveni profesor Prve beogradske gimnazije. Anegdote o Kosti Vujiću su obrađene i u literaturi i na filmu, kao što znamo...

Могло би се рећи да је на доњој слици најружнија дорћолска зграда, а ни то што су сада свако окно и тераса различити, није много помогло.

I zgrade preko puta Prve gimnazije ne zaostaju za njom :)
Evo i drugi ugao, Cara Dušana 70 i Kneginje Ljubice (neparna strana). I ova zgrada je stradala u bombardovanju. Međuratne zgrade su na uglovima bile zaobljene, poput ove dve, kao i Prva gimnazija u blizini, na oba ugla, vizuelno mnogo lepše deluje na samoj raskrsnici. Zgrada u Cara Dušana 72 isto oštećena u ratu, ali vidi se da nije porušena nego obnovljena. Ako @Вожд možda ili neko drugi ima fotke da postavi i preostala dva ugla, pa da se kompletira raskrsnica.
1.jpg
2.jpg
3.jpg

Poslednja izmena:
I zgrade preko puta Prve gimnazije ne zaostaju za njom :)
Evo i drugi ugao, Cara Dušana 70 i Kneginje Ljubice (neparna strana). I ova zgrada je stradala u bombardovanju. Međuratne zgrade su na uglovima bile zaobljene, poput ove dve, kao i Prva gimnazija u blizini, na oba ugla, vizuelno mnogo lepše deluje na samoj raskrsnici. Zgrada u Cara Dušana 72 isto oštećena u ratu, ali vidi se da nije porušena nego obnovljena. Ako @Вожд možda ili neko drugi ima fotke da postavi i preostala dva ugla, pa da se kompletira raskrsnica.
Pogledajte prilog 174428Pogledajte prilog 174429Pogledajte prilog 174430
То беше одавде пренето..

То беше одавде пренето..

Nije odatle, ja ne prenosim :) Sam uslikam fotke na terenu pa ih uparim sa fotkama sa interneta. Konkretno - stare fotografije neporušenih zgrada su sa sajta gospodina Voje Marjanovića https://moj-beo-grad.com - tako je google pretraživač izbacio. Stara slika bombardovanog ugla je sa facebooka. Nove fotografije - jedna je moja, druga je sa googla mapa iz razloga što su krošnje sada još zelene pa se ne vidi sam ugao, dok su na google mapama iz oktobra, pa izabrah nju. Naravno da ovo nije ništa novo, već je toliko ljudi obrađivalo ovu temu na raznim forumima i sajtovima unazad 20 godina, pa dolazi do ponavljanja. Vas sam spomenuo, pošto vidim da imate dosta starih fotografija i sve lokacije poznajete pa da dopunite ako želite i da se zaokruži slika cele raskrsnice.

Не бих да инсистирам, али у посту који сам цитирао, постоји ово поређење које је одговарајуће овоме са постављеног линка а односи се на Цара Душана 70..
Screenshot (1735).png

Н'о добро, слажем се, то је обрађивано пуно пута, али ћу искористити исти извор за објекат у броју 72:

Screenshot (1736).png

Као и објекат преко пута у броју 55..

Screenshot (1737).png

Не бих да инсистирам, али у посту који сам цитирао, постоји ово поређење које је одговарајуће овоме са постављеног линка а односи се на Цара Душана 70..
Pogledajte prilog 174552

Н'о добро, слажем се, то је обрађивано пуно пута, али ћу искористити исти извор за објекат у броју 72:

Pogledajte prilog 174554

Као и објекат преко пута у броју 55..

Pogledajte prilog 174555

Poštovani @Вожд , evo još malo da teramo mak na konac :) Upravo je vaš screenshot pokazao da post nije prenet jer se fotografije razlikuju, kako ove bombardovane tako i ove sa google-a, različiti su uglovi. U prilogu je vaš post levo, moj post desno. Nek oproste forumaši, ovo mi postalo zanimljivo :)

1500.jpg

Терџуман, нисам написао да су слике исте, слике је лако наћи, већ да је поређење исто, те да су постови који се тичу истих локација један за другим као на постављеном линку. 😉

Poslednja izmena:
Терџуман, нисам написао да су слике исте, слике је лако наћи, већ да је поређење исто, те да су постови који се тичу истих локација један за другим као на постављеном линку. 😉
Hehehe, pa nije isto poređenje jer ja u mom prvom postu nisam imao fotku bombardovane zgrade. Nju je postavio @direktor u sledećem postu. :) Još jedan dokaz da nije preneto. Sad sam preterao, znam, evo ćutim i izvinjavam se svima, al šta ću sipma mi ovo skroz! :)

Добро, онда као инспирација.

Ех, Директор је стара цвећка.. 😄

Vidi optuživali nekog bez dokaza ili sa tankim dokazima i sta treba neko zanti da ti pišeš i na mycitymiltaru pa da se jos pravda
Evo je sveža iz posta svakako nastavljamo dalje ...
20230923_162008.jpg

Ugao nisam bas potrefio stata za kupolu i balkon izgleda da će pod mac sprat je napusten i devastiran

Vidi optuživali nekog bez dokaza ili sa tankim dokazima i sta treba neko zanti da ti pišeš i na mycitymiltaru pa da se jos pravda
Evo je sveža iz posta svakako nastavljamo dalje ...
Pogledajte prilog 174625
Ugao nisam bas potrefio stata za kupolu i balkon izgleda da će pod mac sprat je napusten i devastiran
Po CEOP-u piše da se radi samo investiciono održavanje, planirani početak radova 19.07.2023 odobreni rok završetka 30.10.2023. Očigledno kasne...

Iz slika se da videti da su komunisti nove zgrade na Dorcolu gradili uglavnom na mestima gde su stare zgrade bile porusene bombardovanjem.
Ja znam za jedan izuzetak, a to je rusenje oko OS Braca Baruh

Могло би се рећи да је на доњој слици најружнија дорћолска зграда, а ни то што су сада свако окно и тераса различити, није много помогло.
MIslim da su nove zgrade, skoro sve od reda ruznije od ove.

Ти си "Директоре" својевремено преносио овде фотке које сам постављао на форуму "Београд кога више нема" а које су у мом власништву, без навођења извора.

Наравно, чим сам их поставио на форуму, подразумева се да их може свако користити, али ти брате узмеш пост од рецимо пет фотки и само пренесеш. Било је мало трагикомично. Н'о небитно.

Наравно, ово са Терџуманом је зезање, нису моје фотке, тако да.. Оно, опуштено што се тога тиче, моје, његово и других учесника теме је знање о локацијама које су се толико промениле да су непрепознатљиве..

To je samo tvoje mišljenje o tom kako kažu ovi sta je bilo bilo je šteta što taj forum propao a nije ovdje ekipa prešla
Prije 2 rata 30 tih
20230821_132643.jpg

80 tih poslije rata

20230821_085930.jpg

I danas 2023
20230821_131417.jpg

Poslednja izmena:
То није моје мишљење, то је чињеница.
Штета, заиста.
Нормално је да није прешла.

Vrh