Šta je novo?

Poređenje Beograda - nekad i sad

Ko je to osmislio? Vatikan, CIA, Turci?
Ne daj Bože da je u životu nešto nasumično ili plod trenutnih ekonomskih konjuktura ili socio-političkih faktora.
Управо о томе и говорим, а ти фактори нису настали сами од себе. Демантујеш сам себе у истој поруци. Довољна је шетња од Славије до Калемегдана. А параноја је у твојој глави.

Како не знаш?! Све је одвучено у тржне центре. Уместо да је Краља Милана- Калемегдан излог Београда као што је увек био, то је сада бункерисана Галерија. И наравно, не случајно. Осмишљено пропадање се наставља.
Имају и други градови тржне центре, ништа мање од БГ-а. Мени је рецимо у Милану који је центар моде, индустријски град, град првог шопинг центра, симпатично што има гомиле и гомиле радњи у фронту улице које као да си ископао од пре 70 година. Мале занатилије, домаћа храна, мале бакалнице, антикварнице, продаја старих књига… Мислим да је у БГ или проблем власништва или власници не могу да прихвате да ће морати да издају те локале по далеко мањим ценама од када постоје тржни центри… за почетак би за умањивање овог ефекта требало растерати све киоске и монтажне објекте из централних општина, па ће многи од њих прећи у празне локале. Какав само циркус на улазу на Калемегдан имамо са оним тезгама, па гомила монтажних сувенирница у Кнезу…

Имају и други градови тржне центре, ништа мање од БГ-а. Мени је рецимо у Милану који је центар моде, индустријски град, град првог шопинг центра, симпатично што има гомиле и гомиле радњи у фронту улице које као да си ископао од пре 70 година. Мале занатилије, домаћа храна, мале бакалнице, антикварнице, продаја старих књига… Мислим да је у БГ или проблем власништва или власници не могу да прихвате да ће морати да издају те локале по далеко мањим ценама од када постоје тржни центри… за почетак би за умањивање овог ефекта требало растерати све киоске и монтажне објекте из централних општина, па ће многи од њих прећи у празне локале. Какав само циркус на улазу на Калемегдан имамо са оним тезгама, па гомила монтажних сувенирница у Кнезу…
NB - U Milanu možeš iz predgrađa doći do te zone metroom.

Мале занатилије, домаћа храна, мале бакалнице, антикварнице, продаја старих књига…
Tako je i to treba da se nalazi na prostoru Slavija-Kalemegdan, a nema šta da se nalazi u Galeriji.

Tako da, Galerija i Kralja Milana nisu i ne trebaju da budu ni u kakvom sukobu.

Милано и остали градови у капиталистичким државама имају континуитет приватних радњи и приватног власништва локала.
У Бг имаш само ретке занатлије које су смеле да буду приватници током самоуправљања (пекаре, крзнаре, обућари, посластичарнице, сајџије, ташнери, шнајдери, фризери, сервисери беле технике, бомбонџије и сл.), који су опет многи угасили своје радње у последњих 20 година пред налетом јаке конкуренције, или због тога што нико није наследио занат. У центру је доста локала у државном власништву (град, република, разна ЈП) али су то незахвални рентијери пословног простора. Пример за то су пусти локали у железничкој станици Вуков споменик у централном холу који су у власништву железнице. Приватницима који су власници локала у центру је лакше да им локали стоје пусти облепљдни плакатима за Крезин сапун од козијег млека него да их дају за мање паре. Ту могу да уђу само локали са јачим обртима. Велики трговачки ланци преферирају тржне центра због логистике и концентрације потенцијалних муштерија.

Што се мене тиче, за почетак би требало забранити киоске где год могу трафике да буду у локалу неке зграде.

Mislio sam da su u Vukovom spomenuku lokali privatni… za centar mi je nejasno zasto bi se vlasniku vise isplatilo da mu izlog bude izleoljen Krezom, nego da mu Kreza iznajmi lokal za ma je pare nego što očekuje…

На Вуковом има ТЦ који је распад и који је приватн, и има онај хол станице који је ок ал од садржаја има дамо благајну и полицију. Има велика сала коју нису издали.

Па значи распаднути део ипак нема везе са железницама него је његова бољка, бољка свих тржних центара из 90их.

Да него сам причао за део којим управља железница како су исто локали неиздати. Мада то је завучен простор. Проблем је десетак празних локала дуж пешачке зоне.

IMG-8318061488c50d2a90b5dce131f706b8-V.jpg

Vrh