Šta je novo?

Podzemni prolazi

Среда, 28. фебруар 2007.
Прегледано 15 подземних пролаза

Протекле недеље градски комунални инспектори обавили су контролу 15 подземних пролаза и донели 13 решења о уклањању недостатака.

Највећи број примедаба односи се на зидове исписане графитима, оштећено осветљење, запрљане стаклене површине и излепљене плакате на зидовима подземних пролаза.
Надлежнима, Дирекцији за путеве и ЈКП „Градска чистоћа” уручена су решења са роковима од пет дана за исправљање недостатака.

Према речима Миодрага Јоксимовића, помоћника градског секретара за инспекцијске послове, по истеку овог рока, инспектори ће поново обићи ове објекте и, уколико буде потребно, предузимати даље мере из своје надлежности.

http://www.beograd.org.yu/cms/view.php?id=1266510
 
Контрола подземних пролаза
Среда, 07. новембар 2007.
Градски комунални инспектори започели су контролу подземних пролаза на територији десет градских општина. Наредних дана контролисаће се уредност и исправност стаклених и других површина, сливничких решетки и канала, осветљења итд.

– Инспектори ће уручити налоге физичким лицима која се неовлашћено рекламирају, а за техничку неисправност на инсталацијама налози ће бити уручени надлежним комуналним предузећима. Казне за физичка лица износе 2.500, а за правна лица и предузетнике 10.000 динара и још 2.500 динара за одговорно лице у правном лицу. Уколико се подноси пријава судији за прекршаје, ови износи могу достићи висину до 500.000 динара – рекао је Миодраг Јоксимовић, помоћник градског секретара за инспекцијске послове.
Izvor: BeoInfo
Link: http://www.beograd.org.yu/cms/view.php?id=1297172
 
Без мрака у Теразијском пролазу
„Електродистрибуција” одлучила да замени инсталацију и реши вишегодишњи проблем
Prolaz.jpg

Почели радови (Фото П. Мирковић)

Нестанци струје у подземном пролазу на Теразијама, који већ годинама муче власнике тамошњих радњи и раднике „Електродистрибуције Београд”, од наредне недеље постаће прошлост. После прошлонедељног великог квара и паљења кабла у пролазу, у ЕДБ су одлучили да замене инсталацију, па су јуче затражили неопходне дозволе од Секретаријата за саобраћај и Дирекције за путеве. Истовремено, биће замењен и струјни кабл, стар око пола века, који напаја зграду „Борбе” и Музеј историје Југославије, тако да ће улице у самом срцу града бити раскопане.

Како је објаснио Радисав Урошевић, руководилац службе одржавања ЕДБ-а, поправка би требало да буде окончана за два дана, а канали ће бити копани од Балканске улице до Теразијског подземног пролаза и од Влајковићеве улице до „Борбиног” здања. Поред основног кабла на који ће бити прикључени потрошачи, овога пута биће спроведен и резервни кабл који радници ЕДБ-а сада постављају где год је могуће, јер је, кажу, то много исплативије, од новог копања асфалта и плочника.

Радници локала у Теразијском пролазу, који се сећају да су и пре осам година мучили муку са несташицама струје, са неверицом су дочекали вест да, уколико буду умерено трошили електричну енергију, она више неће нестајати.

– Због квара, претходне недеље струје није било четири дана, а годинама већ нестаје на свака два сата. Кад год зовемо ЕДБ да пријавимо квар, телефони су заузети. Док нисмо ставили решетке на излог, пљачкали су нас непрестано, чак и када има струје, а када она нестане, Теразијски пролаз био је рај за лопове. Сваку Нову годину „славили” смо у локалима, чувајући их од пљачкаша, јер никада не знамо када ће светла у пролазу да се угасе. Само су привремено отклонили квар, просто не могу да поверујем да ће заменити каблове. Они су већ данима остављени на плочнику, муштерије мисле да су то цеви, плашим се да ће неко из незнања да чепрка по електроинсталацијама и направи неку несрећу – истакао је Горан Десница, власник бутика одеће у пролазу.

Гога Илић, радница у продавници материјала „Каран”, нагласила је да код њих долазе многе јавне личности и да материјалима опремају градска позоришта, па им је непријатно што због честих нестанака струје закључавају браву на радњи када није време за то.

– Ни криви ни дужни у таквим ситуацијама изневеримо муштерије, па се љуте што не радимо. Целе претходне недеље мучиле су нас наизменичне несташице струје, па је било неизвесно када ће нас купци затећи у продавници. Срамота је да се овако нешто догађа у самом центру града – објаснила је Илићева.

Радисав Урошевић нагласио је да су тачне тврдње продаваца да у тунелу на Теразијама често нестане струја.

– Међутим, власници радњи сами су за то криви, јер су трошили више струје него што су платили. Тако су у пекари, која је отворена у пролазу, плаћали потрошњу од 10 киловати струје, а крадом трошили три пута више. Оптерећење је било толико да се кабл који напаја објекте у пролазу запалио и изгорео у дужини од 50 метара. Сада смо ставили осигурач који искаче чим претерају са потрошњом, па се буне и крива им је ЕДБ. Није тачно да је било много кварова на електромрежи у том тунелу, јер је онај од прошле недеље уствари други квар у последње три године – истакао је Урошевић.

Објаснио је да то што су после привремене поправке каблови остављени на плочнику којим пролази мноштво суграђана, није опасно. Нагласио је да Београђани без стрепње могу да разгледају бутике и шетају тунелом, јер су тамошње електроинсталације вишеструко изоловане а, како каже, такви каблови налазе се и у Јадранском мору и Сави, само што је струјни напон у њима већи.

Д. Јокић
[објављено: 18/01/2008]
izvor Politika
link http://www.politika.co.yu/rubrike/Beograd/bez-mraka-u-terazijskom-prolazu.sr.html
 
Да ли неко има податке везане за Теразијски тунел које године је изграђен, колико је дугачак итд.
tunelnovi.jpg
 
Video-nadzor u pešačkom prolazu na Zelenom vencu
Autor: Tanjug | 09.07.2008 - 19:57

Sekretarijat za kulturu izdvojiće 989.000 dinara za postavljanje video-nadzora u pešačkom prolazu na Zelenom vencu, kako bi se poboljšala bezbednost, saopštila je danas Gradska uprava.

Instalacija kamera podrazumeva i video link koji će biti povezan sa policijskom stanicom u opštini Savski venac. Postavljanje video kamera trebalo bi da poboljša bezbednost kako prolaznika tako i umetničkih dela koja su postavljena na svetlećim panoima, u nameri da se taj prostor pretvori u javnu galeriju, u kojoj bi radove izlagali mladi beogradski umetnici.

Svetleći panoi su postavljeni u okviru proslave Dana Beograda, ali oni gotovo potpuno uništeni u protekla dva meseca. Opština Savski venac već je obezbedila savremeno ozvučenje preko koga će se u podzemnom prolazu puštati muzika, kao deo umetničkog koncepta galerije, navedeno je u saopštenju.
извор Блиц
линк http://www.blic.co.yu/beograd.php?id=48707
 
To je potpuno sjajna vest! Kamere bi svakako trebalo postaviti u tom ali i u ostalim podzemnim prolazima. Nego ljudi, da li ste videli one panoe u podzemnom prolazu Zeleni Venac? Pa dobro, zamislite sada taj profil...osobe (iako bi se pre reklo da je prolazom protrcalo krdo bivola) koja svesno pridje jednom od panoa i udari ga nogom ili rukom, glavom... Kakav je to osecaj zadovoljstva, licne satisfakcije i potvrde sopstvene snage ili cega vec? Zasto se takvi...nesto, naprosto ne zalete glavom u zid i na taj nacin sasvim fino istresu visak snage koju sasvim evidentno imaju u prevelikoj meri pa se izivljavaju na panoima. Potpuno ista stvar je i sa staklenim panoima na autobuskim stanicama. Da li ste negde videli neki da je citav? Pa nije, necete ni videti. Vide se ostaci kamenja, cigli i cega sve vec ispod ovih panoa koji su u potpunosti demolirani. Zato sto smo jos uvek u pecini i odrzavamo vatru, jer ako nam se ugasi ne znamo ponovo da je upalimo, postavljne su proste stanicne metalne cevi sa minijaturnim plocicama od otporne plastike. Takve stvari ne rade ljudi koji vole svoj grad!
 
Pa oni i ne vole svoj (nas) grad, ustvari mislim da vecina takvih gradjana i nisu beogradjani nego pridoslice koji ne postuju ni svoje selo a ne nas dragi Beograd. Oni jednostavno ne razumeju sta je postovanje i kultura
 
To je jedna varijanta, druga, koja se može naći i kod onih koji su rođeni u ovom gradu, je da su to mladi ljudi, bez perspektive, bez vere u sebe, bez ideje o sebi (osim kao o pripadnicima neke "nad" kategorije - fud. kluba, kraja, nacije, vere), bez ikakovog osećaja vrednosti, koji trule u čamotinji ovog društva koje nema da im pruži ništa osim patnje, očaja, kulture nasilja i mržnje.
 
Igor":2znkpop1 je napisao(la):
Pa oni i ne vole svoj (nas) grad, ustvari mislim da vecina takvih gradjana i nisu beogradjani nego pridoslice koji ne postuju ni svoje selo a ne nas dragi Beograd. Oni jednostavno ne razumeju sta je postovanje i kultura
gresis Igi, ali ne krivim te jer je to uobicajna zabluda.

Cesto se za probleme u gradu najcesce optuzuju ne3beogradski elementi. Tako je, verovatno, najlakse - svesti krivicu na neki meta-problem personalizovan u ovom slucaju u vidu nekakve kulturno-emotivno-lokalpatriotske zaostalosti nerodjenih Beogradjana.

Prvo, misljena sam da je svako ko se dodje da zivi u beogradu, automatski Beogradjanin. To je duh koji jedna maetropola, kao otvoren grad, mora da neguje.

Drugo, mnogi rodjeni Beogradjani mnogo manje vole ovaj grad od onih koji to nisu. Dosta mojih kolega s faksa koji su dosli iz unutrasnjosti pruzaju veliku ljubav ovom gradu, verovatno iz zahvalnosti za mogucnosti koje im je pruzio. S druge strane, neki moji ortaci, rodjeni ovde, pa cak i treca, cetvrta generacija Beogradjana ne odnose se tako pream ovom gradu, verovatno iz razloga koje je Ambasador naveo ;)
 
Podzemni prolaz na Zelenom vencu je užasan.Ima puno smeća i nekih klošara što prodaju :rolleyes: svašta.

Bio je malo sredjen pred Euroviziju,ali sad se vratio u nekadašnje stanje.
Valda će ga sada trajno sredjivati. ;) ;)
 
Koliko sam ja razumeo, problem prolaza na Zelenom vencu, sto se inspekcije tice, jeste problem nadleznosti. Naime, paradoks je taj sto je pola prolaza u nadleznosti inspekcije opstine Savski venac a pola Stari grad jer je ulica Zeleni venac (parna strana) deo granice te dve opstine. Problem nastaje neusaglasenim radom inspekcija pa se desava da kada je na terenu npr. inspekcija Starog grada, prodavci samo otrce sa sve robom na deo koji pripada Savskom vencu i tu nastavljaju sa "radom" i obrnuto. Mislim da je komunalna policija najbolje resenje ali zasto nje nema? Ranije su kao razlog navodili nepostojanje Zakona o glavnom gradu a mislim da je taj zakon donet. Ili gresim?
 
Jel nisu jos postavljene kamere u prolazu Zeleni Venac? Taj prolaz bi trebalo prvo detaljno ocistiti, prefarbati u neku veselu boju i postaviti umet. dela, kamere i muziku. Ovako na ovim prljavim zidovima izgleda nekako...bezveze.
 
Bio sam prisutan kada ciga trcka od prodavca do prodavca na Zelenom vencu (prolaz i okolina), sa recima: " 'ajde, svi daju po 200 dinara, pozuri, da odnesem..."...nasmejao sam se...kao i sve ostalo na ovoj teritoriji (ne mogu da kazem drzavi)...trange - frange...:)

Sto kaze Djosa, to je rad po ucinku...ucinim ja na tebe, ucinis ti na mene...:D
 
Улични продавци изнели робу на стара „радна места”
Контрола препродаје отприлике овако изгледа: инспектор и полицајац дођу на врх Сремске, продавци пред њима беже, али док инспектор стигне на крај реда, онај трговац с почетка већ је развио своје крпице и мами муштерије
20a80uw.jpg

Картонске кутије крцате одећом на разним локацијама (Фото Д. Јелен)

Лакови за нокте, чипкасти веш, тренерке, ролке, каишеви и чарапе, поређани на картонским кутијама и дрвеним гајбицама, творе дугачки шарени ред који од Сремске улице у последње време поново прави легло уличне продаје у централној градској зони. Организоване инспекцијске акције које су неко време уродиле плодом очигледно је да су затајиле јер продавци не шире „крпице”, као раније, тек после 18 часова, већ су у Сремској и усред подне.

Ово жариште препродаје одувек је било проблематично јер се налази на територији две општине, па се догађало да када инспекција и полиција протерају продавце са Савског венца, они само пређу који корак до општине Стари град и ту рашире крпице.

Дејан Ковачевић, начелник староградске општинске управе, јуче је истакао да дају све од себе да сузбију препродају. На место начелника комуналне инспекције у овој општини за недељу дана доћи ће Миодраг Јоксимовић, донедавно помоћник градског секретара за инспекцијске послове, и, како каже, већ се спрема да очисти Сремску од препродаје.

– Општински инспектори имају сталну помоћ полиције, али тренутно не градске комуналне и тржишне инспекције и то је проблем. Већ сам контактирао неке од ових служби, а треба нам подршка и саобраћајних полицајаца. Без удружене акције ништа не можемо. Контрола препродаје сада отприлике овако изгледа: инспектор и полицајац дођу на врх Сремске, продавци пред њима беже, али док инспектор стигне на крај реда, онај трговац с почетка већ је развио своје крпице и мами муштерије – објаснио је Јоксимовић.

У општини Савски венац и јуче су тврдили да на њиховом делу „Зелењака”, у подземном пролазу, препродаваца док се не смркне и инспектори не оду кућама и даље нема. Међутим, нема ни у јулу очекиване обнове галерије у овом пешачком тунелу. Милош Ковачевић, члан општинског већа Савског венца, истиче да је уређење демолираног галеријског простора првобитно отвореног за Дане Београда оправдано одложено.

– Одгодили смо обнову паноа и постављање видео надзора због демонстраната и навијача који последњих месеци протестују у центру града. Плашили смо се да ћемо узалуд бацити паре, јер чим су неке демонстрације, Зелени венац први настрада. Чекали смо да се ситуација мало смири и сада смо покренули поступак за избор извођача радова који ће да поставља видео надзор. Отварање понуда биће 30. октобра, после чега креће уређење. За то време нисмо ленчарили, увели смо видео надзор у пет школа, а до краја месеца биће завршено његово монтирање у још пет образовних установа, међу којима првенство имају оне које су често на удару навијача – најавио је Ковачевић.

Добацивања препродаваца: „Три пара чарапа за сто кинти, три лака за сто динара” замениће музика са звучника које ће такође монтирати у тунелу, а призоре уличне препродаје одмениће уметничка дела у светлећим паноима. Како би спречили понављање вандалског уништавања галерије, које се догодило непосредно после њеног отварања у априлу, према Ковачевићевим речима, у Полицијској станици „Стари град” наменили су посебну просторију из које ће, путем нових камера пратити догађања у пролазу.
Izvor: Politika
Link: http://www.politika.rs/rubrike/Beograd/Ulichni-prodavci-izneli-robu-na-stara-radna-mesta.sr.html
 
Камере стижу у пролаз на „Зелењаку”
Уместо кроз језгро препродаје, грађани ће ускоро пролазити кроз музички хол. – Снимке из пролаза директно ће гледати у општини и полицијској станици Савски венац, док ће их тржишној инспекцији слати Интернетом
zeleni-venac,-prolaz-.jpg

Слике уместо џемпера и доњег веша (Фото Д. Јелен)

Уколико се не изјалови и четврти покушај општине Савски венац да ових дана почне да уређује галерију у подземном пролазу на Зеленом венцу, туристи који дођу у Београд на путу од Железничке станице до центра, уместо кроз језгро препродаје, ускоро ће шетати кроз музички хол.

Многи ће се запитати – па како ће општинари то да изведу када данима кроз тунел на „Зелењаку” безмало не може да се прође од каишева, кишобрана, накита, доњег веша и џемпера на тезгама препродаваца. Милош Ковачевић, члан општинског већа, најављује да ће уређење галерије уједно бити ударац уличној продаји, јер ће да поставе видео надзор у пролазу, а за две седмице и звучнике.

– Камере имају посебну антивандал заштиту, тако да ће тешко ко моћи да их поломи. У пролазу ће се слушати искључиво класична музика. Из Лондона нам је ових дана стигло 18 звучника. Касније ћемо ставити и паное галерије. Од Секретаријата за културу добили смо око милион динара за овај пројекат, а бирали смо јефтинију, а модерну технологију. Очекујемо проблеме и да ће препродавци тешко да одустану од трговине у пешачком тунелу, али се надамо да ће све добро да се заврши – истакао је Ковачевић.

Једним ударцем представници Савског венца намеравају да убију две муве, јер ће постављањем видео надзора у необичној галерији контролисати има ли у њој и трговине на „дивље”. Како најављују, снимке из пролаза директно ће гледати у општини и полицијској станици Савски венац, док ће их тржишној инспекцији слати Интернетом.

Ова градска општина лане је у априлу за „Дане Београда” уредила галерију у тунелу на „Зелењаку”, али су се панои без заштите камера убрзо нашли на мети вандала.

– Касније најављивана обнова одложена је због протестних шетњи поводом хапшења Радована Караџића и могућег вандализма у пролазу, док је читав посао још једном одложен због изостанка асистенције тржишне инспекције – објаснио је Ковачевић.

И док општина Савски венац увелико планира да се избори са „дивљом” продајом на Зеленом венцу, препродавци царују Славијом. Сем на „Зелењаку”, и на овој локацији они се у последње време могу видети не само увече, када се инспектори удаље, већ и усред дана. Доњи веш излажу поред штандова са књигама на кружном току, али су се проширили и на велики део Делиградске улице. Како кажу, више се плаше инспекције, него кише која им је данима „мрсила конце”.

– Ма сва дрхтим од нервозе јер обично рано послеподне наиђе инспекција. Нема их раније, ми смо ту од девет сати – објаснила је јуче око 14 часова једна продавачица.

Ковачевић признаје да препродавци готово несметано и у току дана послују на Славији и „Зелењаку”: – То се догађа од почетка године, откад општински инспектори немају помоћ тржишне инспекције. Полиција им помаже, па пишу мандатне казне, али без помоћи републичке инспекције, која једина има право да одузима робу, борба против нелегалне продаје је јалова.

Док за „Зелењак” имају решење, за укидање препродаје на Славији чекају доношење закона о комуналној полицији, који би требало да прошири овлашћења општинских инспектора у борби са незаконитим трговцима.

Д. Јокић
[објављено: 17/03/2009]
извор Политика
линк http://www.politika.rs/rubrike/Beograd/Kamere-stizu-u-prolaz-na-Zelenjaku.sr.html
 
^^Da li je moguce!!?? Toliko im treba da postave nekoliko kamera i da nadgledaju sve. Treba imati ideju doduse! :laugh:
Super ovo za muziku. Me happy!
 
Malopre u prolazu ispod Mihajla Pupina neki klinci pikali fudbal. U svakom slučaju interesantno.
 
Zanimljivo je što su rešili to da urade neposredno nakon što sam se na mail žalio opštini Savski venac o neprohodnosti prolaza, kada su mi oni odgovorili da u vreme radnog vremena inspektora preprodavaca nema i, što je još nebuloznije, spomenuli su da se prolaz svakodnevno čisti od otpadaka u saradnji sa gradskom čistoćom, a pere jednom nedeljno.
Ja to još nisam video, a onaj prolaz išaran golubjim izmetom mi i ne izgleda kao da se pere nedeljno.
E.
 
Понедељак, 27. април 2009.

Увођење комуналног реда на Зеленом венцу

У акцији спречавања нелегалне продаје, 24. априла у вечерњим часовима на потезу Сремска – Маршала Бирјузова – Зелени венац одузето је 1.400 артикала у укупној вредности од 450.000 динара.

У акцији су, осим општинских комуналних инспектора, учествовали и републички тржишни инспектори, а поред одузете робе, због заузећа јавних површина поднето је и шест захтева за покретање прекршајног поступка.
Konačno :kk: :kk:
 
bio ja u subotu na Terazijama, i po ko zna koji put ne rade pokretne stepenice u prolazima. pitanje: koliko bi im para trebalo da potpuno renoviraju ta dva prolaza i da nabave nove stepenice? treba uzeti u obzir da ništa od toga nije menjano i obnavljano od dana kada su ti prolazi otvoreni
 
te stepenice savrseno rade ali ih iskljucuju oni prodavci novina, da im ne bi zujale po ceo dan ;)
 
Strahinja":vy4ppkg7 je napisao(la):
te stepenice savrseno rade ali ih iskljucuju oni prodavci novina, da im ne bi zujale po ceo dan ;)
pre neki dan je bio prilog na studio b. oni koji su nadlezni (ne cuh ko) ih iskljucuju preko noci, zato sto se budale + decurlija pentraju i namerno ih iskljucuju.
mislim da su rekli da ih pale ujutro, u 06h.
 
Grad bi mogao Vernu da proda podzemne prolaze da nam namontira stepeničice sa crvenim rukohvatima. :gobb:
 
te stepenice mogu bilo kojim novcicem da se ukljuce, tako da sumljam da postoji neko ''nadlezan'' za to.
 
Vrh