Koliko godina treba dok se dogovore cija je nadleznost teks vec godinama preijoscno izlazi po novinama
Подземни пролаз између Балканске и Теразија потонуо у мистериозну воду
По безбедност пролазника потенцијално су опасни и струјни каблови на своду, које годинама натапа вода чији извор досад нико није утврдио
Подземни пролаз од Балканске улице ка Теразијама годинама је у лошем стању. Oвих дана безбедност пролазника угрожава и вода која цури с плафона, на коме су и струјни каблови.
Како се не би стварале локве, радници „Србијатекса” поставили су кантице у које се вода слива. Према речима Радета Милинковића, власника бутика, ово најновије „прокишњавање” почело је још прошле недеље.
– Не цури само у пролазу, већ и у мојој радњи. С тим проблемом борим се већ осам година, откада изнајмљујем овај локал. О свом трошку сам урадио изолацију дела плафона, али изгледа да је то улагање било узалудно. Плафон се пре неки дан потклобучио, а сада из те рупе цури као из чесме. Звао сам и надлежне из „Србијатекса”, предузећа од кога изнајмљујем локал. Њихови радници су дошли, погледали и рекли ми да не знају одакле се вода слива. Јуче су долазили и радници „Водовода”, прегледали плочу изнад пролаза и рекли да вода долази из шахта – каже Милинковић и истиче да се плаши за пролазнике, јер испод оплате свода у подземном пролазу има струјних каблова.
Вода са плафона није поштедела ни оближњи локал.
– Цури готово стално, некад јаче, некад слабије. У локал смо се уселили 2009. године. Так када смо после неког времена приметили да нам је роба влажна, схватили смо да имамо проблем – прича Снежана Томић, пословођа у радњи „Оријент експоријум”.
И она каже да су се обраћали „Србијатексу”, али су увек добијали одговор да је решење изван њихове моћи.
– Ми сами не можемо ништа да урадимо јер смо овде само закупци – додаје Снежанаи напомиње да је вода с плафона само притока мора проблема у подземном пролазу између Балканске улице и Теразија.
– Ноћу је овде јако мрачно, скупљају се бескућници, о непријатним мирисима да и не говорим – каже Томићева.
Вода из плафона цури и у недавно обновљеном мегамаркету „Идеа”, где се испред рафова и поред постављених кофа стварају локве.
Радници „Водовода и канализације” утврдили су да вода не потиче из водоводних цеви. Запослени у пролазу претпостављају да је реч о отпадној води из канализације, која је преплавила шахт на спрату изнад њих.
– Слично је било пре две године, и тада је цурила канализација. Тек када је шахт очишћен ми смо се делимично решили проблема – каже Милинковић.
-------------------------------------------
Мрак и прљавштина
Пролаз углавном одржавају запослени у локалима, помажу им и радници „Градске чистоће” и „Београд-пута”. Покретне степенице већ годинама не раде, степениште којим се из Балканске улице улази у пролаз небезбедно је јер су попуцале мермерне плоче, а испод њих се поломиле цигле. И плато са десне стране степеништа такође је у катастрофалном стању. Смећа има у сваком ћошку, плоче су испуцале, а стубови за расвету су искривљени.
------------------------------------------
Чији је пролаз
Радници „Србијатекса” ће ових дана покушати да реше проблем како вода не би цурила у пролаз и локале, мада, како истичу, то није њихова надлежност.
– Овај пролаз је јавни и ми га одржавамо годинама, иако није у целини наше власништво. Од 12.000 квадрата, половина припада нама, док је град власник друге половине– тврди Данка Ђорђевић, директорка „Србијатекса”.
Како нам је речено у градској управи, надлежне службе у границама могућности одржавају чистоћу у пролазу, а када је реч о власништву – још није јасно који део пролаза је под чијом ингеренцијом.
Б. Васиљевић
http://www.politika.rs/rubrike/Beograd/ ... du.sr.html