Šta je novo?

Podzemni kontejneri

Železničar":2etgeqi6 je napisao(la):
A kako u Beogradu prazne te podzemne kontejnere?
U Novom Sadu sa dizalicom podignu džak od kontenera i prazne ga u otvoreni kamion što mi se uopšte ne sviđa. Posle pražnjenja se širi neopisivi smrad. Nedavno se desio slučaj da su jednoj građanki prosuli smeće na auto koji je bio parkiran pored podzemnog kontejnera.
Уколико је правилно паркиран ниједан ауто није ни близу поља од контејнера. Али најчешће се тако паркирају да једва приђу или отворе поклопац контејнера.

Milioni bačeni u kontejnere

Tender za ugradnju podzemnih kontejnera sproveden mimo zakona, dok većina proizvođača kontejnera smatra da je posao unapred dogovoren
350x267

Oko 6 miliona evra za 1.800 kontejnera Javno preduzeće “Gradska čistoća” dodelilo je na tenderu koji nije bio u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama, pokazuje istraživanje BIRN-a.

http://www.skockajtebudzet.rs/rs/clanak/h

Potpuno ista prica kao i BusPlus.

Uz to, ova idilicna slika je odraz njihove funkcionalnosti i dimenzija. Ovako je stalno i kod mene u kraju. Mnogo je prljavije nego dok su bili oni stari, sad vise smeca leti okolo.

Sta opet da kazem, nego hvala Magu Djilasu i njegovim pajtosima.

Verovatno su svi tenderi u ovoj sje*******anoj zemlji obavljaju na isti ili sličan način, samo što je ovaj za kontejnere srećom isplivao u javnost (ako se BIRN i skockajtebudzet.rs mogu uopšte nazvati javnošću jer mejnstrim mediji ovu priču svakako neće preneti niti će se njom baviti). :bash:

Da se razumemo - podržavam ugradnju podzemnih kontejnera, ali ne na ovakav način! Podržavam reorganizaciju naplate karata u javnom prevozu, ali ne na ovakav način! Podržavam popločavanje ulica, ali ne na ovakav način!

Ovo su takozvani AntiRom konteineri. Ja ih tako zovem posto onemogucavaju prebiranje po njihovom sadrzaju.
Najveca mana im je sto imaju suvise uzan otvor, tako da nije moguce utovariti neku vecu kolicinu odjednom,

Ako nista barem vise necemo gledati ovakve scene na nasim ulicama.
http://www.youtube.com/watch?v=UcEItMtSiwQ

Prosto je za nepoverovati ,da u gradskoj vlasti ne vide da su otvori na podzemni kontejnerima premali, da bi se ubacila i kesa srednje velicine a kamo li velika..zato se kese posebno od kafica ,firmi masovno ostavljaju pored kontejnera.Takodjer, pravi komunalni nered i stete poreski obveznici. :notok: :kafa: :rant:

Максимално кеса од 90 литара.
А колико знам кафићи, фирме и сл. имају могућност одлагања рециклажног отпада у посебне канте које ће добити.

Tako je.
A ne da prljaju skupe i lepe sudove (tako se zovu).
Skupi su i što duže treba da ostanu nekorišćeni.
Zato ih kod mene u komšiluku i ne prazne. :)

brdjanin":2vorw7q7 je napisao(la):
Tako je.
A ne da prljaju skupe i lepe sudove (tako se zovu).
Skupi su i što duže treba da ostanu nekorišćeni.
Zato ih kod mene u komšiluku i ne prazne. :)

А што баш код вас не празне, кад то чине редовно у осталим деловима града? Где се налази ваше насеље? Претпостављам да има пута до вас, с обзиром да су вам инсталирали подземне контејнере. Можда неки комшија не да пролаз?

u 70 se ugradjuju podzemni kontejneri jeeeeeeeeejjjjjjjjj, ovako izgleda slika sa visine ,
img20121002103355.jpg

2012":2kzh19gu je napisao(la):
Prosto je za nepoverovati ,da u gradskoj vlasti ne vide da su otvori na podzemni kontejnerima premali

Vide oni vide, itekako vide. Čak bih išao dotle i rekao da je to urađeno namerno.

Ne samo da je ovaj još jedan u podugačkom nizu nameštenih tendera, već su namerno uzeti nefunkcionalni kontejneri pa će nakon dve tri godine da se "uvidi" da nisu "baš najsjajniji" i uzeće se novi.

I eto duple zarade.

Ne bih se složio da su otvori premali. Moje mišljenje je da su ovi kontejneri za obične građane sasvim dovoljno veliki.

Prodavnice, restorani i ostali koji koriste velike vreće bi trebalo da imaju svoje kontejnere (običnim građanima nedostupne). Ako bi otvori bili veći onda bi sakupljači sekundarnih sirovina mogli da "ulaze" u kontejnere i automatski bi se povećavao nered oko istih.

Ne ulazim u prirodu tendera ali mislim da su otvori medju standardnim za podzemne kontejnere...

Mislim da bismo se mogli složiti u tome da su ovi kontejneri za centralne gradske opštine vrlo prikladni, dok za ruralne delove, tj delove grada gde se ne živi u zgradama, već u kućama, vrlo neprikladni.

Pa za takve krajeve je uobičajeno da svako domaćinstvo ima svoju (zelenu) kantu koja se prazni jednom nedeljno. To je i najpraktičniji metod.

Međutim, ni toga nema u svim naseljima.

8035861122_4384db4bd2_b.jpg

Ljubljana, grad u kojem je Đilas i dobio ideju za podzemnje kontejnere. Otvori su definitivno veći.

astrodule":3hq0luzi je napisao(la):
Mislim da bismo se mogli složiti u tome da su ovi kontejneri za centralne gradske opštine vrlo prikladni, dok za ruralne delove, tj delove grada gde se ne živi u zgradama, već u kućama, vrlo neprikladni.

Zavisi kako posmatras. Kad prodjem Sremskom i vidim onih par podzemnih konejnera i stalno smece oko njih, ali uvek, mnogo su mi bolje izgledali oni stari koji su stajali do onog prolaza, bili ogradjeni i natkriveni i nikad nije bilo smeca oko njih.

Sremska je primer da lokali moraju da imaju svoje kontejnere u svom dvoristu. ne pune te kontejnere prolaznici nego pravna lica.

astrodule":3rwbkckv je napisao(la):
Sremska je primer da lokali moraju da imaju svoje kontejnere u svom dvoristu. ne pune te kontejnere prolaznici nego pravna lica.
Za prolaznike su kante a ne kontejneri.

I koji lokal u centru BG-a misliš da može da ima dvorište? kako kamioni da priđu tom dvorištu?

Nekako se to mora rešiti. Stari kontejneri, po mom mišljenju, nisu bili prikladni jer je smrad bio nepodnošljiv. Uz to, nisu bili ništa uredniji od ovih novih - bili su prljavi, musavi, ižvrljani, a i oko njih se moglo naći dosta đubreta. Naročito mi je to smetalo u Sremskoj i Vasinoj (gde je npr. bila bizarna situacija da je kontejner bio ispred neke pekare - nikada tamo nisam mogao da jedem jer mi je prosto bilo muka od smrada iz kontejnera).

Podzemni kontejneri jednostavno deluju dosta urednije. Da nije bilo navlačenja na tenderu, možda smo mogli da dobijemo i malo veće otvore na njima, pa bi i problem odlganja kutija i velikih kesa nestao. Ovako se bojim scenarija koji je Stf predvideo.

Vrh