Na zalost mozete se zaliti Sekretarijatu za saobracaj koliko hocete, niko Vas nece ozbiljno shvatiti dok ne pokrenete tuzbu.Ali posto u Sekreteriijatu za saobracaj znaju da osobe sa invaliditetom u Srbiji nemaju novca za zivot sigurni su da necemo pokrenuti tuzbu.
Mi se spremamo da u ime osoba sa invaliditetom Srbije podnesemo tuzbu Evropskom sudu za ljudska prava - Međunarodnom sudu u Strazburu povodom krsenja ljudskih prava i diskriminatorskog odnosa svih javnih sluzbi u Srbiji prema osobama sa invaliditetom.
Ja sam vise puta kao predsednik Udruzenja osoba sa invaliditetom Feniks
http://www.feniks-phoenix.com/ javno u medijima i u Sekreterijatu za saobracaj napominjao da je broj parking mesta za osobe sa invaliditetom nedovoljan i da bi nam trebalo dozvoliti parkiranje na parking mestima koja nisu obelezena znakom za osobe sa invaliditetom.Vremensko ogranicavanje parkiranja u javnim garazama je velika glupost.To treba ukinuti.Ja sam imao mogucnosti da posetim Bec 1990 godine.Dopao mi se njihov sistem i organizacija vezana za parking, parking mesta i parkiralista.Kod njih sto je sasvim logicno sve vece zgrade imaju podzemne garaze i skoro sva soping mesta i soping molovi imaju podzemne garaze sa besplatnim parkingom za sve posetioce.
Kada bi se zaposlili strucni visokoobrazovani ljudi u Sekretarijatu za saobracaj- NE stranacki opredeljeni,tada bi se moglo krenuti sa izgradnjom
podzemnih garaza ispod svih vecih objekata u centru Beograda I ne bi bilo nikakvih problema i guzvi.
Parking mesta za vozila osoba sa invaliditetom
GARAŽE I PARKIRALIŠTA
U javnim garažama i na parkiralištima nalaze se označena parking mesta za vozila osoba sa invaliditetom (sa nalepnicom).
Vlasnici vozila sa invalidskom nalepnicom imaju pravo na 3 sata besplatnog parkiranja u svim garažama i na parkiralištima JKP „Parking servis”, na posebno obeleženim mestima za ovu kategoriju vozača. Posle isteka tog vremenskog perioda plaćaju nadoknadu po započetom satu.
Na parkiralištu „Ada Ciganlija” na kojem se parkiranje plaća jednokratno, parkiranje invalidskih vozila je besplatno, dok je na parkiralištu „VMA” parkiranje vozila osoba sa invaliditetom besplatno je prvih 8 časova.
ULIČNA (OPŠTA) PARKIRALIŠTA
Opšta parkirališta, koja su u sistemu kontrole i naplate parkiranja, imaju posebno označena mesta za parkiranje vozila osoba sa invaliditetom. Na takvim parkiralištima korisnici sa invalidskim nalepnicama uslugu parkiranja mogu koristiti besplatno i neograničeno. Ova mesta obeležena su horizontalnom i vertikalnom signalizacijom.
U zoniranom delu grada za vozila osoba sa invaliditetom obeleženo je oko 400 opštih i oko 200 posebnih parking mesta. Na opštim parkiralištima van zonskog sistema obezbeđeno je 14 opštih parking mesta za osobe sa posebnim potrebama.
Osobi sa invaliditetom mogu se izdati najviše dve povlašćene karte za parkiranje i to jedna po osnovu invaliditeta – invalidska parking karta (IPK) i druga, kao stanaru određene zone – povlašćena parking karta (PPK). Osobe sa invaliditetom, koje ne žive u zonama, mogu dobiti samo invalidsku parking kartu po osnovu invaliditeta.
Uslovi za izdavanje IPK:
JKP „Parking servis” izdaje IPK osobama sa invaliditetom samo na osnovu nalaza nadležnog organa o stepenu invaliditeta (80 i više procenata invaliditeta) i Rešenja Sekretarijata za socijalnu zaštitu – Sektor za boračku i invalidsku zaštitu, kojim se priznaje pravo na besplatno korišćenje posebno obeleženih parking mesta na javnim parkiralištima za tekuću godinu.
IPK važi na teritoriji Republike Srbije, izdaje se za tekuću godinu i preuzima se u „Parking servis”-u na jednom od šaltera za rad sa strankama, u Starine Novaka br. 22, Kraljice Marije br. 7 ili u Mileševskoj br. 51, a uz potrebnu dokumentaciju:
Rešenje Sekretarijata za socijalnu zaštitu
Dve fotografije veličine 3,5 x 3cm
Saobraćajna dozvola
Lična karta
NAPOMENA: Sektor za boračku i invalidsku zaštitu, 27. marta 43-45 izdaje rešenja samo ponedeljkom, sredom i petkom od 09 do 13 časova. Više informacija možete dobiti na broj telefona 011/330-90-92 ili na sajtu Sekretarijata za socijalnu zaštitu.
Ovde možete pogledati spisak lokacija opštih i posebnih mesta za vozila osoba sa invaliditetom na uličnim parkiralištima:
Arhitektonske barijere ispred Agencije za privredne registre - nepremostivo za korisnike elektromotornih kolica
Molimo Vas saljite na e-mail naseg Udruzenja fotografije javnih objekata sa arhitektonskim barijerama ili video snimke diskriminatorskog ponasanja javnih sluzbenika.Lekara,Policajaca,Politicara,Vozaca gradskih i medjugradskih prevoznih sredstava i ostalih javnih sluzbenika koji su u obavezi da postuju ljudska prava osoba sa invaliditetom.
feniksosi@gmail.com HVALA!