Pozdrav,
da bacim i ja koje misljenje na ovu temu
Apsloutno sam misljenja da Blagoje Jovovic treba da dobije svoju ulicu. Razlog, njegov licni dugogodisnji operativni rad na pronalazenju i likvidaciji Pavelica, kao i njegova antifasisticka borba. Ako se vec pokrece argument zasto ga je ubio, a ne priveo pravdi, poput Simona Vizentala, vazno je reci da Tito u to vreme uospte nije bio zainteresovan da Pavelica privede pravdi. Pavelic se dve godine lecio od posledica atentata i za to vreme Tito Spaniji nije uputio zahtev za ekstradiciju.
Argument da ne treba da dajemo nazive ulica atentatorima jednostavno ne pije vodu. Uzecu samo primer Nemacke. Naime, danas u brojnim nemackim gradovima mnoge ulice nose naziv po Claus von Stauffenberg, nemackom nacistickom oficiru koji je vodio julsku zaveru i pokusao atentat na Adolfa Hitlera. Stavise, Merkelova polaze cvece na njegov spomenik.
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=ZhBPCLiIc3o[/youtube]
Zanimljivo je da mnogima ne smeta sto mnoge rubne opstine grada Beograda jos uvek imaju nazive ulica po Mosi Pijadi, coveku koji je 1935. sklopio sporazum sa Ustasama u kojima kao zajednickog nepriajtelja oznacavaju "srpsku hegemoniju".
Neko je spomenuo Dzordza Vasingtona, i potpuno se slazem da i on treba da ima ulicu u Beogradu. Americka revolucija, zajedno sa Francuskom, su kljucni dogadjali istorije saveremenog doba. Dok je Americka revolucija bila nacionalna, i time inspirisala i Prvi srpski ustanak, Francuska je bila gradjanska i utra je put razvoju ljudskih prava.
Kada smo vec kod licnosti koje treba da imaju svoju ulicu u Beogradu moj predlog je Mladen Milovanovic. Osim sto je bio jedan od vodja Prvog srpskog ustanka, Mladen Milovanovic je bio i prvi vojni i civilni zapovednik Beograda, de fakto prvi gradonacelnik. Svojim velikim bogatsvom je po bagatelnim cenama otkupljivao tursku imovinu po Beogradu.