Šta je novo?

Pošta Srbije

Prošao sam pre neki dan pored ovog centra. Iz Ugrinovačke, zgrada čak lepo izgleda. Nadam se da će brzo i profunkcionisati.

Nebojsa
+1 :)
Preselenje. . . .
U toj najvecoj hali (sabirni centar), ako se uvede automatsko klasiranje pošte
vrlo dugačke automatizovane linije sa optič. čitačima i automatskim klaserima
bice potreban izuzetno mali broj zaposlenih
a koj sada to rade po starinskom . . . ručno. . .

jelenabg
A česma uz fontanu :(

Nikada nije ni bila predviđena projektom, žao mi je :). Inače, ako se sećate, ovde sam postavljala intervju sa ženom koja se bavila tom fontanom i bila je priča da će se postavljati ploče na kojima će biti aplikacije nekih poznatih marki. Naravno, i od toga se odustalo. Ali, taj deo još i može da se uradi, ali fontana teško da će se povećavati. Pomalo mi liči na lavabo :|.

Naravno da će se smanjiti broj u tehnologiji kada te trake dođu - ako dođu, naučila sam da im ništa ne verujem. U suštini, verovatno će se ići na prirodan odliv (mada je taj deo u prethodnih nekoliko godina već umnogome obavljen) i na neki stimulisani odlazak iz preduzeća. Ostatak će verovatno preći na druge poslove, pre svega šaltere i u poštare gde postoji hroničan nedostatak ljudi.

,,. . . .i u poštare gde postoji hroničan nedostatak ljudi.. . .,,
koj se godinama leči sa PP ugovorima :laugh:
sva rešenja su na pola. . .
pa i nova fontana fatamorgana. . . bez česme

Fontana na platou ispred Glavne Poste - naravno, uklopoili su da i ona ima šareeeena svetla!

Da ne grešim dušu, nisam video kako izgleda noću pa možda svetla i nisu tako strašna. Sam plato preko dana je sasvim ok, sa klupama - koje su danas sve bile popunjene..

Dugo se o ovom projektu nije pisalo jer je zvanično, je li, otvoren. Naravno, još tada se znalo da nisu svi radovi završeni i da će se nastaviti, ali išli su izbori i tako.
Mi se još nismo uselili, a i pitanje je da li ćemo. Naime, kolaju glasine da se zgrada propada zbog sleganja zemljišta. Ok, to su neke stvari na koe se računa i svaka zgrada ima taj luft, ali je ovde problem što te iste glasine kažu da su pukla dva noseća stuba :roll:. Takođe, kažu da je voda ušla u one prostore gde idu sve cevi i da voda nadolazi odozdo pa ne može da se odbije.
Zvaničnici kažu da su u pitanju zle glasine.

Bobb":332gg8m4 je napisao(la):
Nije to alubond već termo paneli koji su dovoljno čvrsti da budu i preko 10 metara dužine (širina standardnih metar) mislim da na ovim fotkama i nema alubonda, on se najčešće postavlja na kraju i obično na manjim površinama gde je estetika bitna, jer je dosta skuplji od termo panela.
Prilazio sam blizu, većim delom je alubond a tek ponegde su termopaneli

Pošta u Takovskoj počinje da radi 24 sata
Tanjug | 28. decembar 2012. 16:53 | NOVOSTI

BEOGRAD - Glavna pošta, u Takovskoj ulici u Beogradu, od ponedeljka 31. decembra biće otvorena za korisnike 24 sata tokom cele godine.

Velika šalter sala Glavne pošte biće ubuduće otvorena radnim danima i subotom od 8.00 do 19.00 i nedeljom do 15.00 sati, dok će svake večeri od 19.00 do 8.00 sati ujutru narednog dana, kao i nedeljom od 15.00 sati raditi mala sala, u kojoj će korisnicima biti pružane sve usluge na dva šsltera.

Generalni direktor JP PTT saobraćaja Srbija Milan Krkobabić je u izjavi Tanjugu istakao da je ova ideja potekla od građana.
Kako je naveo, građani će 365 dana u godini, 24 sata moći da obave neke osnovne poslove kao što je uplata ili isplata novca, slanje telegrama ili paketa.
Krkobabić je kazao da je u planu uvođenje u novih proizvoda i usluga, kao što su menjački poslovi.
''Konačno će neko i u ovoj zemlji raditi 365 dana bez prestanka'', kazao je Krkobabić, dodavši da korisnike više na ulazu neće dočekati tabla na kojoj piše da će pošta biti otvorena tek posle praznika.

Prema njegovim rečima, prepoznatljiva zgrada Glavne pošte je pravo mesto za šaltere koji će raditi 24 sata, jer se nalazi na lokaciji gde dnevno cirkuliše veliki broj ljudi, pre svega poslovnog sveta.

Mala sala je, inače, levo kada se prođe kroz prva vrata.

Inače, ovo je možda samo uvod u rad poštara i subotom, tj. vraćanje na taj način rada. Koplja se još lome oko toga.

A šta je problem da rade subotom?

Послато са GT-N7100 користећи Тапаток 2

Pitanje isplativosti, a i ionako imamo manjak poštara koji bi ovim bili još opterećeniji.

Pa odakel sad postara manjak, u ovoj Srbiji u svakoj drzavnoj firmi manjak, a prema evropskim standardima treba da otpustimo bar 50% ?!
Da nije i manjak cistacica?

Ja nisam rekla da u Pošti postoji manjak, već među poštarima, a usput, mogu da napomenem i među šalterskim radnicima. Često se dešava da ljudi ne mogu da idu ni na bolovanje.

To što administracije, a i to ne svuda, ima više nego što treba je nešto što muči sva državna i javna preduzeća. Uostalom, ja radim u administraciji i po mojoj proceni, u službi komotno možemo da imamo troje manje od 18-oro koliko nas je.

To troje u poštare, a ako neće onda otkaz. To bi trebao biti recept za smanjenje ovog čudovišta od birokratije i izmišljenih radnih mjesta u svim javnim preduzečima i svim institucijama koje su na budžetskim jaslama.

filozof":17yrokz7 je napisao(la):
To troje u poštare, a ako neće onda otkaz. To bi trebao biti recept za smanjenje ovog čudovišta od birokratije i izmišljenih radnih mjesta u svim javnim preduzečima i svim institucijama koje su na budžetskim jaslama.

Jos jedna srodna dusa na forumu :)

PS Ja ipak postu moram da pohvalim. Kad sam bio proslog leta slao sam nesto preporuceno u jedno malo selo u Vojvodini i stiglo je zadivljujuce brzo i usluga u posti je bila vrhunska :kk: A kad ja kao veliko zakeralo i kriticar nesto u toj zemlji pohvalim onda mi je, nadam se, stvarno za verovati :roll:

Ovo je za nas advokate carska informacija. Ako pošta bude radila 24 časa, moći ćemo da predamo žalbu kad je zadnji dan roka i u 23 i 45 tj u minut do ponoći, i tretiraće se kao blagovremena, što nama vrlo često zbog haosa mnogo znači.

Pa da, ali će 24 časa raditi samo pošta u Takovskoj.

Inače, filozofe, Pošta nije na budžetu, ona taj budžet puni. A mi smo verovatno jedni od retkih javnih ili državnih institucija koji će raditi u ponedeljak. Ima Pošta mnogo mana, ali ne volim kada nas trpaju u isti koš sa nekim drugima koji ni izbliza nisu kao mi.

Inače, što se tiče zdanja u Ugrinovačkoj, nema nekih posebnih informacija osim što smo ušli u spor sa glavnim izvođačem koji je bankrotirao i nije isplatio podizvođače. Pojma nemam kada ćemo se tamo useliti jer još mora da se dovršava.

jelenabg":265hxikc je napisao(la):
A mi smo verovatno jedni od retkih javnih ili državnih institucija koji će raditi u ponedeljak.

Svaka čast.

jelenabg":vv1as52q je napisao(la):
Inače, filozofe, Pošta nije na budžetu, ona taj budžet puni. A mi smo verovatno jedni od retkih javnih ili državnih institucija koji će raditi u ponedeljak. Ima Pošta mnogo mana, ali ne volim kada nas trpaju u isti koš sa nekim drugima koji ni izbliza nisu kao mi.

Jelena, svjestan sam da Pošta ne posluje sa gubitkom, uostalom kao ni Telekom Srbije i još jedan broj javnih ili državnih preduzeća. Opet to ne znači da je to posljedica dobrog upravljanja tim preduzećima, iako ne želim da kažem da nema i toga u slučaju Pošte, već prevashodno same djelatnosti kojom se ta preduzeća bave. Vidjeli smo primjer NISa, šta se desilo kada je iz ruku države i lopovskog i nesposobnog menadžmenta prešao u ruke Gasproma i od gubitaša postao firma koja generiše veliki profit.
Da ne idem dalje u off, samo sam htio da kažem da ako su ta tri radnika višak kao što sama kažeš, onda im treba naći mjesto na kojem će biti korisni.
Pozdrav za tebe i hvala što djeliš sa nama insajderske informacije!

Pa, tu postoji sitan problem što možda ne bi otišlo tih troje bez kojih možemo, već neki koji su dobri radnici (pitanje veza i vezica). Onda bi ostatak bio previše opterećen. Ovo je onako generalno pošto će se u ovom konkretnom slučaju, to rešiti prirodnim odlivom. Ali već sada naslućujem da će nam uvaliti neke nove.

A Pošta neće potpasti pod ovaj Zakon o smanjenju plata direktora u javnim preduzećima (kako li se to već zove) jer ima konkurenciju. Takođe, dugo je Pošta poslovala sa gubitkom, ali se to promenilo i to ne zato što smo monopolisti jer smo to ranije bili mnogo više. Mi smo monopolisti po zakonu, iako se to krši na sve strane, samo za pošiljke do, čini mi se, 100 grama jer nam se na taj način nadoknađuje to što moramo da držimo ispostave čak i tamo gde je neisplativo, za razliku od konkurencije. Već više puta pisah o tome, ali i dalje ću jer su ljudi, generalno, ne baš mnogo informisani. Na primer, u jednim čitanim dnevnim novinama u tekstu gde piše kako će državna i javna preduzeća odmarati 14. januara, stoji fotografija poštanskog šaltera :).

A je li Pošta odredila kada se definitivno napušta sistem poštanskih brojeva i dolazi u obzir samo PAK?

Neće se desiti pre nego se potpuno automatizuje prerada pošiljaka što direktno zavisi od početka rada glavnih poštanskih centara u Beogradu, Nišu i Novom Sadu i njihovog opremanja.

Što se Beograda tiče, mi još uvek imamo građevinskih problema, a nije nešto mnogo bolje ni kada je oprema u pitanju, tako da će se sa tim malo sačekati. Moguće je da ni tada neće potpuno nestati.

Inače, nama arhiva već sada ne prima dokumenta za slanje ukoliko u adresu nema i PAK-a. Dakle, naši to ozbiljno misle da proguraju.

Jelena jedno pitanje, u poređenju sa poštama u zemljama u okruženju tipa Hrvatska itd. koliko su oni odmakli u pogledu automatizacije prerade pošiljaka?

U Evropi jedino Albanija i mi nemamo automatizovanu obradu pošiljaka.

Hrvati imaju Simens mašine i moguće je da je kod njih rađeno po principu "ključ u ruke". I oni imaju tri glavna poštanska centra (ne znam kako ih tačno zovu) - Zagreb, Split i Rijeku. Mi nismo hteli ovaj princip jer bi nas izašlo skuplje - spominjalo se nekih 60 miliona evra. Zbog toga nas Simens sada najstrašnije zaje*******ava i, po onome što sam čula, ima rupa u zakonu o javnim nabavkama preko koje će stalno da nam ruše tendere. Naime, ponuda Japanaca je povoljnija po svim uslovima, ali nas ovi smatraju svojim lovištem i je*******iga. Mislim da se čak i po ovom osnovu nešto sudimo.

Naši su išli u Bugarsku (čini mi se i Grčku) da gledaju kako je to urađeno i nešto im se nije svidelo. U principu, sve je tamo zvrjalo prazno jer je ogromno. Ali, Bugari su bili finansirani od strane Evrope pa su to radile evropske firme i napravili im nešto što im nikada u životu neće trebati. Lepo pranje novca, je li.

Vrh