Šta je novo?

Pošta Srbije

Ako ti je za utehu, ja ne verujem ni da će toj zgradi vratiti predratni izgled, tako da možeš da odahneš, neće biti disko osvetljenja :D

Ne verujem ni ja. Nije nikakva insajderska informacija već samo moja mišljenje. Prosto, Pošta od toga ne bi imala nikakve koristi i, iskreno rečeno, ne vidim razlog da svoje pare dajemo za tako nešto. Bolje da uložimo u posao. To što bi koristilo gradu, državi ili kome već - nije nešto što bi trebalo da se tiče preduzeća. Ako je toliko bitno, neka daju ti kojima znači.

Naravno, ako stigne direktiva odozgo, daćemo pare.

Stara pošta je stvarno bila prelepa. Mislim da je neracionalno i bespotrebno rušiti sadašnju poštu da bi se izgradila "stara". Zapravo, pravo rešenje je: Pronaći investitora koji je zainteresovan da izgradi repliku te stare zgrade negde na teritoriji užeg centra grada. Ta zgrada može imati drugačiju namenu, zavisno od želje investitora i potrebe grada.

AlexLU":uhzms1yv je napisao(la):
Stara pošta je stvarno bila prelepa. Mislim da je neracionalno i bespotrebno rušiti sadašnju poštu da bi se izgradila "stara". Zapravo, pravo rešenje je: Pronaći investitora koji je zainteresovan da izgradi repliku te stare zgrade negde na teritoriji užeg centra grada. Ta zgrada može imati drugačiju namenu, zavisno od želje investitora i potrebe grada.
Не треба ништа да се руши, то је једна те иста зграда, само другачије фасаде.

AlexLU":1ac00jth je napisao(la):

ALELUJA! Drago mi je da nisam jedini koji je za ovo.

Ja bih to sagradio negde u krugu oko stare zeleznicke stanice gde ta zgrada pripada. Uz postojecu zgradu (u kom slucaju bi to bila dobra vizuelna zagonetka, dve iste zgrade sa jako razlicitim tretmanom fasade) ili na drugoj strani.

Beograd je SUDAR stilova i epoha a prostor oko stare stanice mesto gde to dozivljava kulminaciju. Drugi imaju celine iz nekih drugih vremena a mi imamo taj haos koji po meni na neki volsebni nacin funkcionise.

I preuredjena fasada te zgrade je u medjuvremenu postala deo istorije i jedne epohe (kad se mislilo na odredjeni nacin) tako da i to treba sacuvati. Sto je time izvrseno nasilje nad prethodnom fasadom ne opravdava to da se sada vrsi nasilje nad drugom fasadom, treba ih lepo pomiriti rekonstrukcijom. Inace cemo se uvek vracati na pocetak i gubiti nesto.

Jedan deo sadašnje zgrade je zapravo dograđen - nije postojao ranije. To je onaj uvučeni deo ka Gazeli. Zato ne bi ni mogla da se uradi fasada kakva je bila ranije.

Ревитализација некадашње фасаде је цивилизацијски императив за Србију и Београд. Не слажем се са Џонијем да је после Другог светског рата ова фасада преуређена. Она је напросто девастирана у жељи да главни град што пре, уместо европског, добије шмек сибирских соцреалистичких градова. Аргумент да је и као таква у међувремену постала део историје, те да је не треба дирати, не стоји. Исто тако су могли да је намажу говнима (а није велика разлика), па не верујем да бисмо се зарад историјског континуитета залагали да тако и остане. Из социјалистичких времена су остала поједина вредна архитектонска здања - СИВ, Музеј савремене уметности... - тако да нам ружна жута коцка нимало није потребна.

Свим срцем сам за обнову фасаде, јер то није историјски фалсификат попут оних који се раде у Скопљу, већ враћање једног блиставог беочуга у ланац највреднијих београдских здања. Овај град их није имао превише и себи не смемо дозволити луксуз да се коцкамо са архитектонским наслеђем.

sizif":qb2q38lv je napisao(la):
Ревитализација некадашње фасаде је цивилизацијски императив за Србију и Београд.

+1 Мало је депласирано причати о неисплативости реконструкције овог здања у исто време када се бацају милиони на шарено осветљење старих здања или просто девастирање фонтана (девојка с крчагом).

Samo da podsetim da su dosadašnje najave o obnovi Pošte u Savskoj stizale upravo iz tog javnog preduzeća koje bi, navodno, radove finansiralo iz svojih sredstava. Tako da rekonstrukcija zgrade ne bi bila teret za državu i grad. Ostaje samo pitanje koliko je jedna takva investicija visoko na listi prioriteta Pošte?

Da, jedina takva najava je upravo stigla od trenutno v.d. generalnog direktora. Ja se samo nadam da pošta neće davati pare za tako nešto. Mislim, volela bih ja da mi to finansiramo i da to uradimo, onako, olake ruke jre bi značilo da imamo para na bacanje. Onaj deo mozga koji upravlja mojom realnošću mi, ipak, kaže da je to teško očekivano.

Inače, i ponovo je stigla potvrda da naši žele da isele Palmotićevu i ona trouglasta zgrada će biti upravo za njih. Izgleda da je vlada bacila oko na tu zgradu. Treba smestiti negde ovaj njen silni aparat koji se iz dana u dan uvećava. Nadam se da će nam za to plaćati.

I ja bih voleo da vidim staru fasadu Pošte jer će to dati potpuno drugi izgled trgu i celom tom delu grada.
Ali, mi se ovde stalno pozivamo na jednu izjavu sadašnjeg direktora.
Da li postoji uopšte takav projekat?

JelenaBG, šta se sve od službi Pošte nalazi kod železničke stanice (znam za Biznis servis), i šta će se seliti u novu zgradu? Šta će ostati u njoj i čemu će služiti?

Koliko znam, projekat ne postoji iako postoje papiri iz vremena izgradnje po kojima se može raditi.

U zgradi se nalazi se sve što je vezano za preradu pošiljaka - ne može se gledati odvojeno. Ali, od poznatijih široj javnosti, tu je još i Post Express. Potom, tu je pošta carinjenja (obavljaju poslove carinjena za poslovne partnere), post šped (poslovi vezani za špediciju), deo međunarodne pošte (najveći deo je u zgradi na aerodromu ali će se i oni seliti odatle) i još neke tehničke službe koje sve ovo povezuju (služba za pisma i služba za pakete). Naravno, uz sve to ide i administracija.

Uglavnom, od Pošte 2 koja čini gro te zgrade ostaće - ništa. To je ono što ja znam. Ali, verujem, da će, bar u početku, ostati šalteri koji pripadaju drugoj radnoj jedinici - to je pošta 6.

E sad, možda, ali samo možda pošta carinjenje i post šped ostanu tu, ali za takve planove nisam čula. Oni su, nekako, potpuno poslom odvojeni od ostatka naše pošte i nisu zavisni od nje - doduše, i ne zarađuju nešto posebno. Ali, kako stvari sada stoje, ostaće samo šalteri i ono što ide uz njih.

Hvala. Znači, zgrada će praktično biti prazna.

Ne vidim zašto pošta ne bi mogla da restaurira zgradu u njeno pređašnje stanje i onda dotičnu da proda. I kao hotel i kao stambeni prostor, to je veoma interesantna lokacija, ne samo zbog buduće revitalizacije bliske Savamale, nego i zbog dugoročnog potencijala posle izgradnje železničke obilaznice i nedosanjanog Savskog amfiteatra.

Ne znam da li bi uopšte bilo isplativo. Nije u pitanju samo spoljašna fasada već i ono unutra. A ono unutra teško da ičemu može da služi ovakvo kakvo je.

jelenabg":24b13fkf je napisao(la):
Ne znam da li bi uopšte bilo isplativo. Nije u pitanju samo spoljašna fasada već i ono unutra. A ono unutra teško da ičemu može da služi ovakvo kakvo je.

Da li neko ima slike na sta to lici iznutra? Zivo me zanima koliko je ruinirano i da li i kakva druga namena je moguca...

Обнова старе фасаде је један од пројеката за које се не сме размишљати профитерски. Није све у новцу.
Ова фасада је исувише значајна за културу и историју овог града, земље и народа, јер представља један од пар примера јединственог српског националног архитектонског стила, којег нема нигде у свету.
Обнова ове фасаде је по значају, можда приортетнија од зграде Геозавода.

Izgleda da sam ja jedini koji misli da je stari izgled zgrade nelep. Suviše mi je kitnjast i jednostavno mi se ne sviđa. Ne bih je obnavljao. Sa druge strane sadašnji izgled je zastrašujuć, ali mislim da bi trebalo napraviti nešto potpuno novo, ali tek kada se ze ceo savski amfiteatar nađe dobro rešenje. Nešto poput Zexovog plana, na nekoj od starih tema.

JohnyBgood":pmje7v8u je napisao(la):
Da li neko ima slike na sta to lici iznutra? Zivo me zanima koliko je ruinirano i da li i kakva druga namena je moguca...

Teško je to objasniti. Recimo, većina trećeg sprata uopšte ne postoji pošto je njegov pod sklonjen pa drugi sprat ide u visinu. Slično je i na jednom delu četvrtog/petog. Potom, ogroman prostor zauzimaju stepeništa i hodnici. Drugim rečima, sve unutra osim nosećih zidova bi trebalo da se ruši i pravi novo.

U suštini, nije zabranjeno ući u zgradu. Na šestom spratu postoji restoran koji je vrlo redovno posećen od strane zaposlenih iz okolnih banaka, sudova, fondova i slično :D. I onda se lepo prošetaš po zgradi i vidiš šta i kako. Prvi sprat je potpuno otvoren za korisnike jer je tu pošta carinjena i post šped. Drugi sprat čini taj ogromni prostor gde se ručno razvrstavaju pisma i tu se ne može ući. Treći sprat, ono malo što ga ima su kancelarije za administraciju. Četvrti sprat je retko naseljen :lol:. Peti takođe posećuju fizička lica jer se tu isto nešto mlati sa carinom. A na šestom je, uz Biznis servis, i čuveni restoran.

Naravno, ima i zabačenih delova.

stf":pmje7v8u je napisao(la):
Није све у новцу.Ова фасада је исувише значајна за културу и историју овог града, земље и народа

Slažem se. Ali neka onda grad, zemlja i narod obnavljaju, a ne jedno preduzeće koje mora da razmišlja o profitu kako bi obezbedilo egzistenciju za 15.000 ljudi i njihove porodice. Suludo je od Pošte tražiti da uradi potpunu rekonstrukiju iz svojih sredstava, a veliko je pitanje koliki bi deo dobila nakon prodaje.

Niko ne traži od Pošte da rekonstruiše, oni su objavili da će rekonstruisati.

Uostalom, zašto i ne bi. Pa to čini društveno odgovorno preduzeće.

To je izjavio lik koji ko zna gde će biti za nekoliko godina. A društveno odgovorno preduzeće daruje gradu fontanu, kupuje inkubatore, sponzoriše razne događaje itd. Ne mora baš da spuca milione u rekonstrukciju zgrade.

Kao što rekoh - nemamo mi para da se rasipamo.

Jelena bg hvala na detaljnim informacijama.Sto se tice slika unutrasnjosti zgrada posta srbije na forumu politikinog zabavnika ima dosta slika sa nama ih djeli zaljubljenik u svoj posao radnik posta srbije.Inace ima dosta interesantnih eksponata u muzeju PTT u kosovskoj.A pro po vracanaj fasade ako je posta mogla da plati univerzijadu ,avalski toranj ,razne druge stvari kad su joj naredile glavonje odozgo .Mislim da moze da se isprsi za fasadu dokumentacija postoji .Inace jako su interesantne stare slike unutrasnjosti enterijeri prije modernizacije.Ono po cemu je muzej PTT specifican je po razglednici gdej su se potpisali svi prestavnici kraljevine srbije na mirovnom sporazumu poslije prvog sv rata i po kocijama za koje su morali da sruse zid koko bi ih unijeli

jelenabg":2uyn5bhw je napisao(la):
stf":2uyn5bhw je napisao(la):
Није све у новцу.Ова фасада је исувише значајна за културу и историју овог града, земље и народа

Slažem se. Ali neka onda grad, zemlja i narod obnavljaju, a ne jedno preduzeće koje mora da razmišlja o profitu kako bi obezbedilo egzistenciju za 15.000 ljudi i njihove porodice. Suludo je od Pošte tražiti da uradi potpunu rekonstrukiju iz svojih sredstava, a veliko je pitanje koliki bi deo dobila nakon prodaje.
Не мора Пошта да финансира, нисам то рекао, само сам рекао да фасада мора да се обнови, а ко ће да финасира, је мање битно. По мени, би трошкове требало да поделе Град, Министарство за културу и Пошта, свако по трећину.
GOJE":2uyn5bhw je napisao(la):
Izgleda da sam ja jedini koji misli da je stari izgled zgrade nelep. Suviše mi je kitnjast i jednostavno mi se ne sviđa. Ne bih je obnavljao.
Мени лично, стара зграда изгледа изузетно тешко, али уопште није поента у томе. Поента је, како сам рекао, у огромној културноисторијској вредности те фасаде. Некоме се свиђа, неком не, али то није нимало битно, јер она мора да се обнови. Стара фасада је непроцењива.

direktor":21afst5m je napisao(la):
Sto se tice slika unutrasnjosti zgrada posta srbije na forumu politikinog zabavnika ima dosta slika sa nama ih djeli zaljubljenik u svoj posao radnik posta srbije.Inace jako su interesantne stare slike unutrasnjosti enterijeri prije modernizacije.
Pretražila sam malo taj forum, ali ne mogu da nađem te fotografije, odnosno temu, na kojoj ih čovek postavlja. Da li su u pitanju sadašnji enterijeri ili samo oni iz prošlosti?

direktor":21afst5m je napisao(la):
A pro po vracanaj fasade ako je posta mogla da plati univerzijadu ,avalski toranj ,razne druge stvari kad su joj naredile glavonje odozgo.
Dobro, ja pričam o nekom idealnom slučaju kada bi sama Pošta odlučivala šta i kako. Naravno da bi se pare pronašle ako bi naredila država - makar se zakinulo na nekoj drugoj strani.

Moje je mišljenje da sada, naprosto, nije trenutak da se u tako nešto ulaže - bez obzira ko bi pare davao.

Vrh