Svako preduzeće treba da maksimalno koristi sve prednosti koje ima. Poština velika prednost u odnosu na bilo koje drugo preduzeće u ovoj zemlji je razgranata mreža po čitavoj Srbiji. Potom, pošta nema monopolistički položaj pošto је izdato 47 dozvola za rad poštanskim operaterima od kojih 6 više ne radi. Pošta je jedini javni operater što ima svoje prednosti, ali i mane o čemu je ovde već pisano.
Što se tiče stvari van osnovne delatnosti, a koje si naveo, mogu da ti kažem da ti poslovi donose jako malo para. Dovoljno je reći da će se ići na saradnju sa privatnim sektorom kako bi se posao dalje širio.
No, pošto je ovo prevashodno sajt i forum posvećen građevini, da pređemo na jedan od većih objekata koji se u ovom trenutku gradi u Beogradu.
Svi grubi građevinski radovi su na novom GPC-u završeni, što znači da su završene sve konstrukcije, pokrivanje objekata, fasade... Postavljene su sve podzemne instalacije za vodovod, kanalizaciju i elektro-instalacije, a u toku je trasiranje saobraćajnica. Elektrane su pri kraju posla priključivanja na toplovod. Drugim rečima, završen je spoljni posao i prešlo se na unutrašnji koji ne zavisi od vremenskih (ne)prilika pa je izvesno da će rok, mart ove godine, biti ispoštovan. Unutra se sada rade pregradni zidovi, postavljaju instalacije, obavljaju molersko-farbarski poslovi.
Malo sličica:
Izgled manje zgrade - nisam sigurna šta će ovde sve da bude, ali je moguće da će biti radionica, servis i slično:
Pogled na veliki hangar i upravnu zgradu koja štrči:
Pogled izbliza na ulaze - mogu li kamioni da uđu kroz ove ulaze, nema sa čim da se uporedi:
Postavljanje plafona - iskreno, ako ovako ostane, nisam sigurna kako će unutra da bude bez izolacije:
Pogled na otvore - nekako mi se čini da ih ima malo i da su mali:
Inače, jesenas je propao jedan tender za nabavku opreme, ali sam najavila da će ubrzo nakon toga da ide drugi. Upravo se to i desilo pošto će otvaranje ponuda biti 13. januara. Sve firme koje su se pojavile prvi put, ponovo su otkupile dokumentaciju. Iskreno, mislim da će ovaj put tender proći. Ponovo je ponovljena priča da je planirano da se tehnologija tamo preseli do kraja ove godine. Drugim rečima, nema previše lufta za ponovno padanje tendera. Prošli put se videlo šta je to što nije dobro urađeno, i sa naše i od strane ponuđača, pa će to, verovatno, biti ispavljeno ovaj put.