Nije u Pošti ništa drugačije nego u drugim JP kada su UO u pitanju. Iskreno, ja i ne znam čemu to telo služi. Ok, znam čemu bi trebalo, ali da li iko veruje da se to događa u praksi? UO Pošte, recimo, ima dva predstavnika zaposlenih. Ja ne samo da ne znam ko su ti ljudi, već mene niko nikada nije pitao koga želim da me predstavlja. U UO sedi i predstavnik sindikata, ali su oni tek posebna priča i šljam. Oni se redovno sastaju, donose se neke odluke, potpisuju papiri, ali sve to, realno, može i bez njih. Stručne službe sve pripreme i ovi samo mlate praznu slamu.
Ne mogu da tvrdim da se pare odlivaju u privatne džepove, ali zloupotreba sigurno ima. Pre svega, mislim da, kao i sva JP, i Pošta ima obavezu prema stranci koja je drži
. Zloupotreba sigurno ima i kod javnih nabavki. Eto, priča se da se preduzeće koje gradi GPC, Interkop, zapravo nalazi u vlasništvu Dušana Petrovića. To preduzeće iz Šapca gradi dosta toga, recimo, oni su rekonstruisali Taš, a takvi poslovi, veliki poslovi, sigurno neće ići nekome ko je van vladajuće stranke. Da se razumemo, potpuno je nebitno koja stranka je u pitanju, samo bi se imena promenila. Da li su oni bili zaista najbolje rešenje za GPC, pojma nemam, a mislim da ćemo to teško ikada i saznati.
Malverzacija ima i kod dodele stanova (idu na kredit, ne poklanjaju se) kada se deli van javne liste itd. Dosta toga se dešava i oko službenih automobila koje voze raznorazni, a ne samo oni kojima po nekim pravilima pripadaju.
O zapošljavanju se takođe dosta toga može napisati, ali to je već potpuno uobičajeno u Srbiji. Količina bu**** je, takođe, na zavidnom nivou, kao i u svakom velikom sistemu. Ima dobrih kadrovskih rešenja na mestima šefova i direktora, ali ima i bože sačuvaj. Sujeta, egoizam, razne igre i igrice - sve je to mnogo drugačije nego u malim, pa čak i srednjim preduzećima. Srećom, mi smo poprilično skrajnuti tako da ne moramo to da gledamo
. Kao i u svakom velikom sistemu, najbitnije je biti što dalje od centrale.
Zato treba skinuti kapu svim onim ljudima koji i pored svega ovoga vuku Poštu napred i smišljaju svašta nešto. Umnogome je to i borba sa vetrenjačama, ali dobro. Ne treba zaboraviti da je Pošta investirala i u poslovni softver, SAP, kako bi unapredila taj deo poslovanja i kada ga je trebalo implementirati, ne bojte se, znali su kome to da daju da radi - nisu se gledale zvanične funkcije, već stručnost. I ovi su izvukli šta su mogli iz platforme koja je kupljena.
Znam da je ovo skretanje sa teme, ali pitanje je postavljeno
.