Šta je novo?

Pošta Srbije

Eh,petlja bi bila previse,sto kazes kruzni tok ce biti solidna stvar za tu lokaciju.

Sta pise na tabli,koji je rok zavrsetka gradnje?

Najvise pitam zbog poste kod glavne zeleznicke :)

Prosao sam malopre pored poste. Moram reci da je ono ogromno stvarno :) s'obzirom da je u stvari kao veliki hangar mislim da je vrlo moguce da sve bude gotovo do marta 2012

Evo još fotki projekta GPC-a u Zemunu. Ako ništa drugo, biće prepoznatljivo.

oknz13.jpg

Ovo je izgled čitavog kompleksa.

2j0jfx1.jpg

Ovo je glavna zgrada - duša i telo čitavog poštanskog sistema u Srbiji. Većina poštanskih centara u Evropi gradila se po sistemu ključ u ruke. Iz pošte su obilazili Bugarsku, Grčku i slično i takav sistem im se nije svideo jer nije uvažavao specifičnosti poštanske tehnologije, pa su odlučili da odvoje izgradnju od tehnologije. Tvrde da su na taj način uštedeli milione evra - nikada nećemo saznati.

kd48qg.jpg

Administrativna zgrada. Čuh da ona nije bila neophodna za poslovanje GPC-a, ali da je generalni insistirao na izgradnji kako bi se plac u potpunosti iskoristio. Ona će najverovatnije biti sedište nekih tehnoloških direkcija pošto Pošta planira, videćemo da li će uspeti, da iseli zgradu u Palmotićevoj, možda i Kosovskoj, i sve ljude prebaci u Takovsku i Zemun.

35jm1lj.jpg

Malo fenseraja :D.

2mhfxvp.jpg

Za ljubitelje brojki.

Građevinski deo bi trebalo da bude gotov do kraja godine, a useljavanje tehnologije da počne u martu-aprilu. To će, naravno, da traje, biće problema itd. Ipak je to ogroman sistem i ne može se ovako nešto uraditi bez potresa. Potpuno iseljenje iz Savske, trebalo bi da se završi do kraja 2012. Videćemo da li će se Pošta odlučiti na renoviranje pošto se nešto spominje da bi ta zgrada trebalo da postane hotel. Nemojte da se hvatate k'o pijani plota za ovu informaciju pošto je vrlo nezvanična.

I nešto malo starije, mislim da dosad ovu fotografiju nisam videla na internetu - deo stare pošte u Savskoj.

o06rm0.jpg

Ovo novo sasvim solidno izgleda, mada mi nikada nije bila jasna sudbina te lakat krivine. Da li ce (i kada) da probiju jean lep bulevar prema Zemunu na tom mestu? Mislim da je tako nesto u GUPu...

PS Sto se stare poste tice, ja sam za to da se renovira sadasnja fasada u sadasnjoj izvedbi a da se stara zgrada obnovi negde u okolini zgrade Z. stanice Moguce da bi to bila interesantna igra za oko a i nekakav dug proslosti, jer je i ova fasada hteli-ne-hteli sada deo istorije i znak jedne (doduse, po mnogo cemu sulude) epohe.

JohnyBgood":efyegi22 je napisao(la):
Ovo novo sasvim solidno izgleda, mada mi nikada nije bila jasna sudbina te lakat krivine. Da li ce (i kada) da probiju jean lep bulevar prema Zemunu na tom mestu? Mislim da je tako nesto u GUPu...
Колико знам, само ће се спојити са Угриновачком.

Nikada nije zvanično objavljeno koliko je visoka zgrada. Računajući najviši deo, tamo gde se nalazi drugi sprat, moguće je da je iznad 10 metara. Ako su prosečni stanovi po 2,75 m, cenim da bi ovde moglo da bude i više od tri. Evo fotke tog dela izbliza. Doduše, nema sa čim da se uporedi.

117abtl.jpg

Ako računaš da u nivo "0" treba da se uglave kamioni, sigurno ima više od 10m... ;)

I ja bih voleo da vidim neke slike. Svidja mi se projekat, nekako mi izgleda savrseno primereno i lokaciji i nameni i lepo je zamisljeno. Samo da lepo odrzavaju travnjake okolo i da drvece malo poraste, pun pogodak!

Danas sam po prvi put prošao pored centra u izgradnji i ostao zabezeknut veličinom kompleksa. Nažalost, vozio sam a nisam imao ni aparat kod sebe kao ni dovoljno vremena da se zaustavljam i slikam. Za sada vam ne preostaje ništa drugo do da mi verujete na reč: stvarno je ooooooooooogromno.

BOKI SMOKI":lor2yc7d je napisao(la):
Nije mi jasno, zato niko neslika? Projekat je stvarno graciozan, prost ali i glomazan.

objasni mi kako nesto moze biti istovremeno graciozno i glomazno ? :D

nenad78":3btwh5nx je napisao(la):
Ako računaš da u nivo "0" treba da se uglave kamioni, sigurno ima više od 10m... ;)

Pa zapravo i ne. Kamioni neće ulaziti na ulaz koji se vidi na poslednjoj fotki. To je ulaz za ljude. U prizemlju će biti prijemnica za stranke i sve vrste usluga koje će pošta pružati. Tehnološki ulaz će biti, bar kako se meni čini, na desnom ćošku koji se vidi na prvoj slici na ovoj strani. To što se vidi je zadnji deo glavne zgrade. Iako deluje da su one povezane (možda i jesu), to su dve praktično odvojene celine. Taj tehnološki deo će praktično biti hangar i neće imati spratove osim, eventualno, galerija. U tom delu će se nalaziti nove mašine kojima je potreban prostor - kako u širinu, tako i u visinu. Prednji deo glavne zgrade namenjen je administraciji i kancelarijama.

Јојојој, ал'ће овде бити рушења... Она шљункара на лакту, а затим куће у Угриновачкој...

Evo još jedna mini reportaža za Beobuild od mene sa izgradnje Poštanskog centra.

17082011663.jpg

17082011649.jpg

17082011650.jpg

17082011651.jpg

17082011652.jpg

17082011653.jpg

17082011654.jpg

17082011655.jpg

17082011656.jpg

17082011657.jpg

17082011658.jpg

17082011659.jpg

17082011660.jpg

17082011661.jpg

17082011662.jpg

Izvinite na kvalitetu nekih slika, bilo je 7 ujutru, a ja sam se vraćao iz noćnog života i kao što vidite na jednoj slici radnici su već bili na gradilištu.

Neverovatno kako izgradnja ovog veoma bitnog, gotovo strateškog objekta, prolazi gotovo nezapaženo...

pa ne grade ICBM kompleks vec objekat za sortiranje/distribuciju pisma i razglednica...

Ne bih baš tako banalizovao.
Distribucija pošiljki je veoma ozbiljna stvar.

I meni je cudno,a i nije mala investicija.Enivej,drago mi je da ce da ga zavrse skoro.

@Kokos + 1 za slike odlicne su. Kada bi neko uslikao unutrasnost poste to bi bilo jako lepo od njega.

Sama izgradnja će biti završena u roku - čini mi se da i dalje figurira mart sledeće godine. Planiralo se da počne sa radom krajem iste godine, ali su u međuvremenu tenderi za opremu popadali zbog prigovora i ostalih stvari. U suštini, Zakon o javnim nabavkama poprilično muči velike sisteme jer zahteva proceduru u trajanju od 120-160 dana što je zaista nenormalno. Tako je, recimo, Pošta prošle godine ostvarila samo 30% planiranih investicija. Dakle, pare su bile tu, spremne da se potroše, ali se nije moglo.
Kako stvari sada stoje početak rada će biti prolongiran za 2014, čak 2015. Da li će se nešto u međuvremenu promeniti tek treba videti.

Pošta najmanje para zarađuje od pisama i razglednica - u stvari, tu su troškovi verovatno veći od prihoda. Mada, nije čudno što ljudima to prvo padne na pamet, teško je neke stvari eliminisati. Nas i dan danas zovu i pitaju zašto im se sa telefonom ili telefonskim računom dešava to i to :D.

Vrh