Igor":230llzum je napisao(la):
U situaciji kada posta mora da na odredjenim pozicijama radi u minusu potvrdjuje se Jelenina kostatacija da u nekom momentu moze doci i do negativnog godisnjeg bilansa.
Da, pretpostavljam da bi se punilo iz budžeta. Ali ja mislim da mi nikada nismo na budžetu bili (u neko savremenije doba) i nadam se da nikada nećemo ni biti. I zbog nas, i zbog države. Čak i ako u nekom trenutku budu ukinute rezervisane usluge, to ne znači da će Pošta automatski da izgubi sve klijente. U ovom trenutku, niko ne može da parira kvalitetu Pošte kada je reč o isporuci ogormonog broja pošiljaka, a tu ne računam mala mesta, već Beograd. Svi koji bi se u to upustili bi uzimali omladince. Baš je to radila i ona firma sa Infostanom i svi znamo kakvih je sve problema bilo. Ok, nije frka u centru, ali zamislite da neko ode u Kaluđericu ili, čak, i u blokove (ja tamo nikada u životu broj iz prve nisam uspela da nađem)? Naravno, ako je neko politički podoban, kao što su ti bili, onda neka javna i gradska preduzeća mogu da idu preko njih, ali je veliko pitanje šta bi radile banke, na primer.
Uostalom, mi se pripremamo da uvedemo svašta nešto vezano za finansije (sprovode se tenderi, potpisuju se ugovori), pa se nadam da ćemo i taj deo još ojačati. Mi, zapravo, pokušavamo da tu omču oko vrata u vidu prisustva u svakom selu nekako prevedemo u prednost. Ne zaboravite, sve velike poslove koje država ima sa građanima (akcije i restitucija, na primer) se vode preko Pošte. Meni je to pomalo bezveze jer čemu onda služi državna organizacija, ali ajde. Država je sa Poštom radila i na uvođenju elektronskih matičnih podataka i ubuduće ćemo mi to održavati. Ima toga još dosta i nadam se da će sve biti uspešno.
Potom, ova tri velika centra (u Beogradu, Novom Sadu i Nišu) su i logistički objekti (zvaničan naziv ovog našeg je Regionalno poštansko-logistički centar Beograd), a svi znamo da je u transportu razne robe lepa budućnost. Ovi iz Kumodraške se upravo time bave
Sigurno nećemo biti kao ovi Amerikanci.
Igor":230llzum je napisao(la):
Smatram da drzava ne sme osnovnu postansku delatnost prepustiti klasicnom trzistu i privatnom sektoru jel onda pomenuti iz babusnice nece videti ni š od šaltera sto se nikako ne sme desiti.
Po Evropi, koliko je meni poznato, ovo se uglavnom i nije desilo (osim u nekih par zemalja možda). Ili je državno ili je nešto između. Samo što u normalnim državama postoji javni poštanski operater i postoje drugi operateri i svi oni igraju po pravilima igre. Ovi naši se ubiše od pisanja kako se kod nas neki zakoni krše od strane privatnika, ali, naravno, država nije nešto preterano zainteresovana za te stvari.
Da troškovi treba da se smanje, treba. I mogu. Za početak, poukidala bih gomilu službenih putničkih vozila. Ne mogu da garantujem, ali Pošta Slovenije ih ima tri. Ja mislim da ih kod nas ispod stotinu nema. Ne moram nešto previše da pišem na ovu temu jer svaku moguću zloupotrebu koju zamislite, nećete omašiti.
Kada je reč o nabavkama, i tu može dosta toga da se piše. Dovoljno je reći da u Srbiji vlada rečenica "pare nisu u prodaji, pare su u nabavci".
Sigurno se može smanjiti i broj administracije, to garantujem. Možda ne znači da mi imamo višak radnika, ali njihova raspodela je potpuno neodgovarajuća.