@sizif
Naravno, možemo se složiti da se ne slažemo
. Ja i dalje mislim da je bolje da Pošta svoje pare, ono što joj ostane nakon davanja u budžet, ulaže u posao (naravno, jedan deo i u nagradu za radnike, ali cenim da se mnogi sa tim neće složiti).
Što se tiče monopola - ne znam ko je u doba komunizma uopšte mogao da taj monopol uzdrma, obzirom da je bilo takvo uređenje. Teško da se samo Pošta za tako nešto može optužiti. Što se tiče trenutnog monopola, treba reći da ga posedujemo samo na pošiljke male težine (uglavnom račune), mada se i to krši.
E sad, o tome sam već pričala.
Pošta je jedini javni operater poštanskog saobraćaja i zadatk je da održava poštanski saobraćaj na celoj teritoriji Srbije (čak i na našem delu KiM-a). Treba li reći koliko nam to gubitaka donosi? I taj monopol na pošiljkama do, čini mi se, 50g je, na neki način, nadoknada za nametnute gubitke. E sad, prenos tih pošiljaka u pošti je, mislim, 22 dinara. Ide se ka tome da se te rezervisane usluge ukinu u nekom narednom periodu, a nisam baš sigurna da se ovi naši toga previše plaše. Naime, ova 22 dianara su nametnuta od strane države i drže se godinama. A i pre toga je godinama bila neka manja cena. Znači, mi uopšte ne određujemo cenu tih rezervisanih usluga. Iskreno, nisam sigurna da će cene biti nešto mnogo manje, ako uopšte i budu, kada i ta prepreka bude pala.
Za sve pošiljke iznad tog limita mogu da se koriste i drugi poštanski operateri (ne pričam o ekspres uslugama, već običnoj pošti). Međutim, kada biste vi mene pitali koji su to drugi operateri, ja ne bih znala da vam kažem :mrgreen:. Mada u tim nekim studijama koje povremeno možemo da vidimo, uvek se spominju, ali samo kroz brojke. One za ekspres usluge znamo (DHL, Sitiekspres i slično), ali za običnu poštu ja pojma nemam, a cenim ni verovatno niko u zemlji. Možda ako bismo se baš raspitivali.
Što se tiče tog hotela prekoputa, pa, koristio se on i za neke druge stvari, a ne samo odmor radnika koji putuju železnicom :lol:. Tako je nama mlađima objašnjeno. Ali mislim da on više nije u našem vlasništvu (moguće je da je nekada bio), a čuli smo, kada je krenulo ono nadziđivanje i proširivanje, da su tu umešana braća Rujević (recimo da se tako zovu, ne mogu tačno da se setim). Momci sa vrućeg asfalta Crne Gore, je li.
Moguće je da je pripadao RJ Ugostiteljstvo (nekada Društveni standard) koji je besramno opljačkan, istrgnut iz Pošte i dat privatnim lopinama. A naši ljudi su tamo ostali i u nalaze se u groznoj situaciji već godinama. Ne primaju plate, ne uplaćuje se staž itd. Užas. Imali smo i nešto na moru, pojma nemamo šta je sa tim. Imamo i hotel Zelenkadu na Zlatiboru koja je godinama pljačkana (doduše, i od strane upravnika i radnika). Uglavnom, mnogo toga lošeg se događalo, događa se, a i verovatno će se događati.
I onda ukapiraš koliko bismo bolje radili kada bi samo bili pošteni, ništa više.
Inače, danas saznadoh, da ona zgrada u Vasinoj ipak nije u vlasništvu Telekoma, nego je naše, a oni iznajmljuju prostor. I nisam bila jedina iznenađena tim saznanjem. Eto šta donosi razdvajanje jednog preduzeća na dva. Ali tamo su popucali zidovi, tone zgrada - zvuči poznato
. Uglavnom, uskoro će se raditi na sanaciji zidova.