Vraćanje „starog sjaja“ zgradi Pošte na Savskom trgu i njeno pretvaranje u kulturni centar zasad se neće dogoditi. Prema dostupnim javnim podacima, investitor ovog projekta, Beograd na vodi, odlučio je da odustane od zahteva za dobijanje lokacijskih uslova i tako renesansu dela arhitekte Momira...
forbes.n1info.rs
Kakav investitor, takva i rekonstrukcija.
Baš nešto ranije danas sam posle dugo vremena prošao peške pored pošte u Savskoj.
Gledam, skinuti svi veliki prozori, mogu da ulaze kiša i sneg, zgrada više nema nikakvo održavanje, a kao "treba da se rekonstruiše".
I onda se vratim kući i pročitam da je "investitor odustao od rekonstrukcije".
Sa druge starne, kada je trebalo zatvarati i iseliti železnicu, kada je trebalo rušiti kuće, kada je trebalo nametnuti onakav spomenik Nemanji, tada ni jedna prepreka nije bila nepremostiva, a sada Gradski sekretarijat za urbanizam (SNS) je odbio investitora (takođe SNS),
Kakav zaključak može da se donese, osim da je stvarna namera da se zgrada dovede u stanje da mora da se ruši, kako bi se tu podigao sasvim novi objekat? Pa oni čak nisu znali da navedu kakvu će tačnu funkciju imati objekat posle najavljene rekonstrukcije. Sve je bilo neodređeno i nemušto, krajnje neozbiljno obzirom da je ipak u pitanju velika investicija.
Ne znam, neka me neko ispravi, da li postoji neka od novih BNV zgrada u Savskoj a da glavnu fasadu orijentisanu ka ulici, kao bivša pošta, a ne "dvorišnu"? Mislim da im se ova zgrada ni malo ne uklapa u njihove zamsili.
I dok sam gledao zgradu bez prozora, mislim se, kako samo malo fali, uz samo malo mašte, da se drugačije zastakli, promeni boja fasade, na ćošku naprave npr otvorene terase... samo se malo poigrati sa zatečenim i rezultat može da raspameti... avaj.