Ne mozemo tako da pricamo, prvo moramo da vidimo ko je investitor, da li je povezan za strankom na vlasti i onda donesemo sud o estetici i arhitekturi, to je nepisano pravilo ovde. Bilo bi lepo da mogu ideologija i politika da se razdvoje od arhitekture ali nase drustvo je jako daleko od te tacke, forum to najbolje pokazuje. Korunoviceva posta je kic a Vlada Srbije ili Stari generalstab nisu, iako su gradjeni stilom zavrsenim u Evropi 40-50 godina pre toga, ali to je efekat politike na razmisljanje ljudi, mada imam razumevanja gledajuci sta nam se desava ovih dana i meseci.Ljudi moji o cemu se ovde prica. Zgrada poste je jedan od retkih ako ne i jedini primer srpsko-vizantijskog pravca u arhitekturi u ovoj formi. Nastao je ovde i ne postoji nigde vise! Unikatni je deo je nase kulture, istorije i identiteta. Ovo je apsolutni imperativ obnoviti i sacuvati od zaborava ne samo za nas nego cak i za svetsku kulturnu bastinu.
Bez ulaženja u ideološke rovove zanima me da li u današnje vreme postoji neki primer rušenja zgrade da bi se napravila nova zgrada koja fasadom izgleda kao zgrada koja je postojala do pre 80 godina?
Brdo. Uglavnom tamo gde ljudi vole da se pretvaraju da deo istorije koji im ne odgovara se nikad nije desio:Bez ulaženja u ideološke rovove zanima me da li u današnje vreme postoji neki primer rušenja zgrade da bi se napravila nova zgrada koja fasadom izgleda kao zgrada koja je postojala do pre 80 godina?
Najbolje "srediti" ovaj sovjetski zatvor po Kratovom rešenju. Ovde ima više zagriženih komunista nego što ih je bilo 80-te u celoj Jugoslaviji.Brdo. Uglavnom tamo gde ljudi vole da se pretvaraju da deo istorije koji im ne odgovara se nikad nije desio:
Pogledajte prilog 190030
Pogledajte prilog 190033
Pogledajte prilog 190031
Pogledajte prilog 190032
(Humboldt forum/Berlin Palace)
Kako ide ona otrcana fora što se često koristi za SNSovce? Izgradiće još lepše i još starije?
Zato što je očigledna. Kratovo rešenje je odvratno. Kada vidim tu zgradu, zgrči mi se stomak i padnem u depresiju. Vredi sigurno, ali nije joj tu mesto.Зашто се стилским преференцијама преписује идеологија?
Ок, зграда је више за неки фабрички круг, али има и ружнијих и које би пре заслужиле рушење или промену фасаде. Нпр. зграда у којој је амбасада ЦГ на почетку Кнез Михаилове би лагано могла да буде срушена скроз и да на њеном месту направимо копију фасаде Коруновићеве поште.
Ovo se ni čitavo nije dalo ulepšati, a kamoli nakon rušenja u ratu! Mordor...
Eno ti cela poljskaBez ulaženja u ideološke rovove zanima me da li u današnje vreme postoji neki primer rušenja zgrade da bi se napravila nova zgrada koja fasadom izgleda kao zgrada koja je postojala do pre 80 godina?