Morbidna wannabe crkva će onda da bude pozorištance...Ih, sad, odjednom i funkcija zgrade postade problem. Zar nije prva zamerka da je nefunkcionalna, morbidna wannabe crkva? Ako arhitekta nije ispunio zadatak da napravi zgradu koja izgleda kao posta i unutra funkcionise kao posta, to sto sad vise nema pritiska da ovo bude zgrada poste je valjda samo dodatni plus da se vrati originalna fasada jer je ona bila najvrednije kada je zgrada u pitanju.
Interesantno je da su se svi moji prijatelji sto iz Rusije sto ostalih zemalja ( susednih ) odusevljeni Savskim trgom i spomenikom Nemanji, sto vise kazu da je lepsi od Trga Republike...Nemoj tako, eno turisti opsedaju savski trg i spomenik Stefanu Nemanji...
Ne nisi upravu, obilazio sam i obilazim gradove bas zbog fasada ( tih starih )... Primer Peterburg koj je ceo 90% uradjen u fasadama takvim kakve neces videti nigde u evropi, grad sa parkovima i tom istorijom te stvarno privlaci da se vratis ponovo nazad. Ja licno mislim da ta celina Posta-Kalemegdan ili ti Karadjordjeva moraju biti sredjeni sa tim starim fasadama..Ali turisti u Hrvarsku dolaze zbog mora, sunca, plaža, a ne zbog fasada obloženih kamenom...
Ne postoji "fasadni turizam". Ako nekog misli da će fasada pošte da nam pomogne u turizmu... neka se seti istih priča o mostu na Adi, ovom spomeniku ispred pokojne železničke stanice.... i brdo sličnih naivnih tvrdnji.
Po mom mišljenju potpuno logično. Za razliku od dobrog dela forumaša koji dobija orgazmičke napade na samu pomisao velikog izbetoniranog ili popločanog prostora, mnogi drugi ne misle uopšte tako. Na Savskom trgu postoji barem kombinacija više stilova.Interesantno je da su se svi moji prijatelji sto iz Rusije sto ostalih zemalja ( susednih ) odusevljeni Savskim trgom i spomenikom Nemanji, sto vise kazu da je lepsi od Trga Republike...
Jedna lasta ne čini proleće, odnosno tehnički jesi u pravu da ljudi ne odlaze u Hrvatsku isključivo zbog mora, ali to ne znači da suštinski nije inako kako je napisao @relja .Interesantno je da su se svi moji prijatelji sto iz Rusije sto ostalih zemalja ( susednih ) odusevljeni Savskim trgom i spomenikom Nemanji, sto vise kazu da je lepsi od Trga Republike...
Ne nisi upravu, obilazio sam i obilazim gradove bas zbog fasada ( tih starih )... Primer Peterburg koj je ceo 90% uradjen u fasadama takvim kakve neces videti nigde u evropi, grad sa parkovima i tom istorijom te stvarno privlaci da se vratis ponovo nazad. Ja licno mislim da ta celina Posta-Kalemegdan ili ti Karadjordjeva moraju biti sredjeni sa tim starim fasadama..
@gishko Objasnio bih tako što su lepi ambijenti - u celini.
Ali, ovde to nije slučaj, prvo zato što je zgrada promašaj, bila i u svoje vreme, drugo što bliži ambijent je već toliko haotičan od različitih stilova (Krat je makar, namerno ili ne, smanjio broj stilova na trgu) i gabarita...
A ne zanemarimo šta su upravo podigli i šta se nalazi u pozadini iza pošte i šta tek nameravaju da podignu... tako da od nekakvog ambijenta, celine i sklada ovde nema ništa.
Nisam u pravu - zbog tvog ličnog i ukusa nekoliko tvojih prijatelja?Interesantno je da su se svi moji prijatelji sto iz Rusije sto ostalih zemalja ( susednih ) odusevljeni Savskim trgom i spomenikom Nemanji, sto vise kazu da je lepsi od Trga Republike...
Ne nisi upravu, obilazio sam i obilazim gradove bas zbog fasada ( tih starih )... Primer Peterburg koj je ceo 90% uradjen u fasadama takvim kakve neces videti nigde u evropi, grad sa parkovima i tom istorijom te stvarno privlaci da se vratis ponovo nazad. Ja licno mislim da ta celina Posta-Kalemegdan ili ti Karadjordjeva moraju biti sredjeni sa tim starim fasadama..
Poenta lepote i jeste u tom: "ostalog", između fasada.ovo si izjavio: "Ne postoji "fasadni turizam"" i onda ovo "Objasnio bih tako što su lepi ambijenti - u celini." Šta čini te celine lepim ako ne fasada izmedju ostalog?
Što se sklada tiče, kakva god pošta bila, sigurno je više bila u skladu sa okruženjem nego sadašnja. Sklad se neće dogoditi nikada jer se vremena menjaju...
Naša istorija je i železnica i železnička stanica i stanični trg. Pa eto.Mi imamo istoriju i treba je čuvati, to što zgrada nije najlepša po nečijem ukusu, ne znači da je odvratna svima. Savski trg sa tom zgradom, bivšom stanicom i još par zgrada može da bude jedna fenomenalna celina, ovako sada zgrada pošte najviše štrči.
Interesantno je da su se svi moji prijatelji sto iz Rusije sto ostalih zemalja ( susednih ) odusevljeni Savskim trgom i spomenikom Nemanji, sto vise kazu da je lepsi od Trga Republike...
Daj bre Relja, stvarno vodimo priču bespotrebno... Zaista si odvalio glupost i sada se vadiš umesto da pokušaš da se bolje objasniš. Šta misliš konkretno kada kažeš da ne postoji "Fasadni turizam"? Tu su ulice, trgovi, parkovi, fontane, trotoari... Ali opet su fasade te koje su dominantne i zauzimaju glavno mesto na razglednicama i fotografijama. Niko ne ide negde samo zbog fasade, sve to ide u paketu sa provodom itd.
Ovde se ništa ne izmišlja niti stvaraju mitovi, pošta je bila onakva i to je suva činjenica, to što se to tebi ne dopada je zaista u redu, ali sam gotovo siguran da se većina ljudi raduje promeni trrenutne fasade u staru. To da li smo pare mogli uložiti u nešto drugo, mogli smo, ali bi štednju trebalo početi na drugom mestu, tamo gde niko od nas nema kortisti, a to je državna administracija i neke druge stvari koje ne donose nikakvu dobit.
Ti si odvalio glupost. Naravno da "Fasadni turizam" ne postoji, upravo sam izmislio taj termin.
Možda si neki članovi ovog foruma opterećeni građevinskim objektima i njihovim izgledom, ali većina ljudi u stvarnom životu - nije.
...
Šta misliš konkretno kada kažeš da ne postoji "Fasadni turizam"?
Što se tvog termina tiče, upotrebio sam ga pod navodnicima jer znam da si izmislio taj termin.
Evo da ti ponovim i pojednostavim. Pominješ "Fasadni turizam" kao vrstu turizma gde ljudi gledaju gradjevine i njihove fasade. Termin fasadni turizam ne postoji, zato je pod navodnicima, ali govoriš o pojavi gde ljudi obilaze gradove da bi videli njihove gradjevine i onda izjaviš ovo: "Možda si neki članovi ovog foruma opterećeni građevinskim objektima i njihovim izgledom, ali većina ljudi u stvarnom životu - nije."Ni sam ne znaš šta hoćeš da kažeš.
Evo šta sam napisao. NIsam "pominjao Fasanii turizam kao vrstu turizma..." već sam napisaoEvo da ti ponovim i pojednostavim. Pominješ "Fasadni turizam" kao vrstu turizma gde ljudi gledaju gradjevine i njihove fasade. Termin fasadni turizam ne postoji, zato je pod navodnicima, ali govoriš o pojavi gde ljudi obilaze gradove da bi videli njihove gradjevine i onda izjaviš ovo: "Možda si neki članovi ovog foruma opterećeni građevinskim objektima i njihovim izgledom, ali većina ljudi u stvarnom životu - nije."
Objasni nam sada šta to ljudi obilaze u Parizu, Pragu, Beču i drugim evropskim gradovima. Ovo si isto i nisi objasnio šta si mislio: "Poenta lepote i jeste u tom: "ostalog", između fasada."
Još jednom, i samo za Gishka - napisao sam: "Ne postoji "fasadni turizam". Nadam se da je dovoljno.Ali turisti u Hrvarsku dolaze zbog mora, sunca, plaža, a ne zbog fasada obloženih kamenom...
Ne postoji "fasadni turizam". Ako nekog misli da će fasada pošte da nam pomogne u turizmu... neka se seti istih priča o mostu na Adi, ovom spomeniku ispred pokojne železničke stanice.... i brdo sličnih naivnih tvrdnji.