Šta je novo?

Pošta br 6, Savska ulica

Ne, Perkane, ti si taj koji je doneo ovde tu patetiku, ti si krenuo u pravcu "ko nije za ovo, taj mrzi Srbiju".
Da se ne lažemo - diskusija je počela nakon tvoje opaske da rekonstrukciju ne treba raditi jer ovakva kakva jeste zgrada ima istorijski kontekst podsećanja na strahote rata. Moji postovi su samo razmatranje te teze malo dublje od načina na koji ti razmišljaš. Ništa više.

Mada je očigledno da su nam motivi drugačiji... ali to sad nije tema.

Ja nisam rekao da ko nije za ovo, mrzi Srbiju, nego da ko je za rekonstrukciju, misli da je ona za Srbiju bolje rešenje nego da ostane ovakva kakva jeste.
To je jasno iz mojih postova. Pitanje novca ostavljam po strani.
 
Relja, kad kažem "tvoja fotka" naravno da ne mislim nešto loše, nego da si ti našao taj tekst sa slikama i okačio.

Kažeš formiram sud da je samo jedan ćošak oštećen na osnovu jedne fotke- pa to je lično Kratov tekst, koji je on sastavio kao objašnjenje svog poduhvata i sam je napisao pored slike "pošta pre rekonstrukcije".. dakle, to su ta objašnjenja, čovek je predstavio fotografije pre i posle radova.. Ako se ne varam, na toj slici na desnom delu čeone fasade se vidi da su neka oštećenja već bila zakrpljena u originalu, osim ukrasa na tom desnom stubu u kojem su bili liftovi... primeti se svež, svetliji beton.. i onda su uprkos već preduzetim popravkama prema originalnom izgledu rešili da joj promene lični opis..

Da, piše Krat da će pošta u toj zgradi biti privremeno, dok je tu stanica.. Dakle, poštanska namena zgrade je privremena, nije zgrada privremena.. Kao što ne bi ni zgrada GŽS bila privremena, već njena funkcija.. Ne bi sigurno rušili ni GŽS ni Poštu po preseljenju funkcija, već bi verovatno radili što i sada-pretvarali GŽS u muzej, a Poštu u nešto drugo takođe.

I onda, kad Krat tako lepo navodi da je pošta u toj zgradi privremeno-oni ulupaju milione da tobož poboljšaju poštanske funkcije.. A već planirali da sele poštu?! Pa to bi samo lud čovek radio.

Umesto da kažu ok, daj da zakrpimo tu zgradu, šta joj fali, poboljšaćemo funkciju manjim zahvatima, ionako će se pošta seliti odatle.. Pa jednog lepog dana, kad prođe poratna nemaština i zgrada dobije drugu funkciju, sređivaće se detaljno prema novoj potrebi..

Ništa od toga nije urađeno, već suprotno. Zato je sve to za mene šuplja priča bez ikakve logike..
 
Vidi (da malo spustim loptu posle ovog udbaško-patriotskog uleta), ne može sve o ovako obimnom projektu da stane u tri strane članka, sa sve fotografijama, tehničkim crtežima....
Nemoj se ograničavati da je ovo što piše u članku - sve.

Ja sam imao, i žao mi je što ne mogu da nađem - sken forografije na kojoj se vidi da iz tog srušenog dela na ćošku viri - železnički vagon (!?!?)... mogu da napišem "majke mi", i d a tražiš da m veruješ...
Ova zgrada je bila žeštoko oštećena, ne samo po spoljnim zidovima.

I nije samo "tobož zbog poštanskih funkcija". To je razlog zbog kojeg ta zgrada uopšte postoji. Nije ona tu da bi se neko sa ulice divio fadsadi. Ona ne služi tome. Da li možemo da razdvojimo te dve svari?

I da, privremena je dok je tu železnička stanica, jer preko nje idu pošiljke železnicom. To nije "ulupavanje miliona" (a i dalje isnistiraš na tome, bez i jednog konkretnog podatka). Dok je ŽS tu, ona mora da funkcioniše efikasno, a ne neefikasno kao pre rata. Kao što sam već napisao, to je bilo investiciono ulaganje da bi pošta radila brže i efikasnije.
"Umesto da kažu ok, daj da zakrpimo tu zgradu, šta joj fali, poboljšaćemo funkciju manjim zahvatima, ionako će se pošta seliti odatle" - nešto mi govori da nisi inženjer? :)
Nema tu kompromisa "manjih zahvata", to je tehnološka zgrada koja treba da bude proketovana da odgovara tehnoiloškim procesima, a ne da se procesi prilagođavaju fasadi zgrade.... ovo što ti pišeš, to je upravo ovo što SNSovi danas rade (bez uvrede, časna reč, samo pravim poređenje) da je samo bitni kako država izgleda spolja, a efiksanost, rezultati, uštede, realne dobiti... da je sve to manje važno. E pa nije.
 
Posta-Srbije-POSTA-BEOGRAD-2-perfektttttttttttT_slika_O_133597881.jpg
 
Нема од овога још ништа најмање 8 година, погледајте само музеј града Београда када је најављен, па Старо сајмиште, па зграда бивше главне железничке станице...
 
Наравно, ово је хол Главне поште, али зашто и 6-ица не би била ту негде..
 
Ovo je jedna vrlo simplificirana verzija zgrade, original ima mnogo vise detalja. Naravno, trenutno nije zahvalno ocekivati previse od ove rekonstrukcije, ako se stvarno dogodi, s obzirom na sveobuhvatnu situaciju.

Mislim da je glavni iskorak od "Skoplja" do kvaliteta bas taj rad na detaljima, bez zurbe, kao da je u pitanju skupocen umetnicki rad.
Naravno, mnogo zavisi od toga kakvi se materijali koriste.
 
Ovo je jedna vrlo simplificirana verzija zgrade, original ima mnogo vise detalja. Naravno, trenutno nije zahvalno ocekivati previse od ove rekonstrukcije, ako se stvarno dogodi, s obzirom na sveobuhvatnu situaciju.

Mislim da je glavni iskorak od "Skoplja" do kvaliteta bas taj rad na detaljima, bez zurbe, kao da je u pitanju skupocen umetnicki rad.
Naravno, mnogo zavisi od toga kakvi se materijali koriste.

Da li si siguran da ima mnogo vise detalja? Jedino sto vidim da nema su tri simbola zajednicke drzave.
 
Igore, da li ovo znači da ćemo imati priliku da vidimo reportažu o unutrašnjosti zgrade?
 
Politika doznaje:

Оно што још није одлучено, како „Политика” незванично сазнаје, јесте то да ли ће постојећа зграда у Савској 2 бити потпуно срушена па сазидана нова са изворном Коруновићевом фасадом или ће обнова бити таква да се сачувају два спољашња зида према Савској улици. Обнова зграде на Савском тргу, према нашим сазнањима, требало би да буде окончана почетком 2025. године.

Ne čini li se dve godine kao malo preambiciozan rok za objekat za koji još ne znaju da li će biti adaptacija postojećeg ili izgradnja novog iz temelja?
 
Vrh