Пантограф
Professional
- Učlanjen(a)
- 23.04.2012.
- Pohvaljen
- 49.211
Nisu postojale.Je l postoje neke slike kako su izgledale u medjuratnom periodu?
Nisu postojale.Je l postoje neke slike kako su izgledale u medjuratnom periodu?
Pa po mom mišljenju ispašće nešto u rangu replike Terazija na NBGDu...možda uz malo kvalitetnije materijale. Opet kažem mnogo je bolja opcija rekonstrukcija Kratove fasade nego pravljenje nove starije zgrade ispočetka... i Kratova fasada je deo istorije i nasleđa ovog grada ma koliko se to nekome sviđalo ili ne.Tipujem da će biti spektakl. Takoreći Grand spektakl. Ili više iz Šimanovaca.
A kako li će da očuva "identičnost" sa funkcijom pozorišta za decu u zgradi pošte...
Pa po mom mišljenju ispašće nešto u rangu replike Terazija na NBGDu...možda uz malo kvalitetnije materijale. Opet kažem mnogo je bolja opcija rekonstrukcija Kratove fasade nego pravljenje nove starije zgrade ispočetka... i Kratova fasada je deo istorije i nasleđa ovog grada ma koliko se to nekome sviđalo ili ne.
Je l postoje neke slike kako su izgledale u medjuratnom periodu?
I staklenac je isto deo toga, pa je ipak dobar samo za rusenje.Pa po mom mišljenju ispašće nešto u rangu replike Terazija na NBGDu...možda uz malo kvalitetnije materijale. Opet kažem mnogo je bolja opcija rekonstrukcija Kratove fasade nego pravljenje nove starije zgrade ispočetka... i Kratova fasada je deo istorije i nasleđa ovog grada ma koliko se to nekome sviđalo ili ne.
Sve to stoji što si napisao, ali rekonstrukcija je faktički nemoguća pogotovo sa ovom ekipom a opcija da se gradi ispočetka sa dodatnim aneksima je samo falsifikovanje istorije i promena jelte jednog umetničkog dela.Ниједна земља нема Коруновићев стил архитектуре. Никада поново неће бити зграде попут његове поште нити ће игде настати стил којим је грађена. Представља јединствени бисер наше архитектуре који може да се назире у можда 2,3 зграде уградуцелом свету и то је то. Кратова фасада би могла да се уклопи у било који град, било где на свету. Није никаква посебна замисао нити има икакву посебну вредност, најобичније упрошћавање оштећене фасаде у духу тадашњег времена. Нигде на свету се скидање орнаментике и упрошћавање фасаде не сматра посебним наслеђем. Свиђало се то људима или не, једини разлог што уопште причамо о реконструкцији ове зграде јесте због Коруновићевог стила. Без њега би имала архитектонски значај колико и било која модернистичка зграда грађена у периоду 1940-1960.
Постаје стварно заморно бранити основни однос према сопственој култури који се свуда у Европи подразумева и узима здраво за готово. Немци би пре цркли него се одрекли једне једине фасаде у неокласицизму који чак ни није њихов оригинални стил. Сви бране свој језик и писмо као очи у глави. Сви бране и чувају оно што им је јединствено и њихово као највеће благо (што и јесте). Овде се вечито гази по сопственом и унижава сопствена култура. И онда се људи ишчуђавају због еколошких катастрофа или криминала или простаклука.
Уништавање сопственог језика, писма, архитектуре, мелоса, уметности, природе, обичаја и идентитета је једно те исто; само се манифестује у различитим модалитетима.
Pa leleče se i za ovi Dobrovićevim rugobama na Nemanjinoj, a zgrade ne mogu biti ružnije nego to jesu.Meni je pomalo komično da se toliko leleče nad fasadom koja je praktično "ubila" dalji razvoj tog stila, pre svega zbog neumerenosti i preterivanja u izrazu ... pobogu, pa on je zgradu jedne višespratne POŠTE napravio tako što je nanizao sve delove koje je takođe stavljao na - CRKVE... a istovremeno imamo danas jednu prelepu sačuvanu zgradu istog ovog stila, sačuvanu i spolja i iznutra, samo za razliku od ove - apsolutno uspele, koja vapi za čišćenjem i restauracijom...samo drugog autora koji se nije bio začaurio u jednom stilu.... i ta zgrada skoro da se i ne pominje...
Toliko o "odnosu prema nasleđu"...
Valjda sam dovoljno rekao, trebalo bi da bude očigledno o kojoj zgradi se radi.
Moja poenta nije bila da li to zovemo lelekanjem, kuknjavom, nezadovoljstvom, nije bila ni u poredjenju sa drugim stilovima, već u tome da u Beogradu imamo sačuvan mnogo bolji, uspešniji (i meni barem - mnogo, mnogo lepši) primer tog stila, i spolja i iznutra, koji vapi za rekosntrukcijom, a tu zgradu niko i ne spominje.Pa leleče se i za ovi Dobrovićevim rugobama na Nemanjinoj, a zgrade ne mogu biti ružnije nego to jesu.
Постоји ипак солидан број објеката изграђених у том стилу.
Jesu posle rata iz ruševina a ne kao mi ala Skopje 2014 da bez pravog povoda osim BNV-a odlučimo iz čista mira da srušimo ružnu zgradu.Pa dobro, ne znam da li i Mađari misle da su njihove rekonstrukcije jeftin populizam.. oni su još i za vreme komunizma rekonstruisali teško oštećene zgrade.. pa Lančani most je bio potpuno srušen, dvorac na Budimu isto, pa su sve to još onda obnovili.
Још кад би ово била рестаурација.Pa dobro, ne znam da li i Mađari misle da su njihove rekonstrukcije jeftin populizam.. oni su još i za vreme komunizma rekonstruisali teško oštećene zgrade.. pa Lančani most je bio potpuno srušen, dvorac na Budimu isto, pa su sve to još onda obnovili.