Šta je novo?

Pitanja i odgovori u vezi sa gradom

Kada kazes , mozemo da pokrenemo... , na koga mislis ?

ps. primetih sad da je bilo otkucano slovo koje je izmenilo smisao reci, jer se l i k nalaze jedno do drugog !
 
Voda i sanitarna tehnika
2005, vol. 35, br. 3, str. 33-44
jezik rada: srpski
članak
Retenzije kao sastavni deo kanalizacionog sistema
Marjanović Zoran, Hiba Branislav, Milojković Ivan
Institut za vodoprivredu 'Jaroslav Černi', Beograd

Sažetak

Razvoj kanalizacionih sistema, usled nagle urbanizacije i poboljšanja opštih uslova stanovanja, iziskuje veoma visoke investicione troškove, pa se moraju, kroz celovitu i što je moguće precizniju analizu funkcionisanja kako postojeće, tako i novoprojektovane kanalizacione mreže, pronaći optimalna rešenja. Retenzije su jedan od elemenata kanalizacionog sistema koje mogu dovesti do željenog rešenja, uz značajno smanjivanje investicionih troškova. Značaj, mesto i uloga retenzije je prikazana na primeru izgrađene retenzije u bloku 9b u Zemunu i projektovane retenzije u Malom Mokrom Lugu (rešenje iz 1991. god. i rešenje iz 2005. god), obe u okviru Beogradskog kanalizacionog sistema. Pre toga dat je i prikaz metoda za dimenzionisanje retenzija kišnih voda.
Reference

*** (1989) Glavni projekat retenzije kišnih voda u bloku 9b u Zemunu. Beograd: Institut za vodoprivredu 'Jaroslav Černi'

Koliko se ja secam , na tom mestu gde se nalaze te crpne stanice , ako su to uopste , su podzemni bazeni , koji sluze da sakupe vece kolicine vode . Da li je u pitanju kisnica ili kanalizaciona voda ne znam , ali mislim da se radi o kisnici . O detaljima ne znam , a voleo bi da znam , jer ovde u Borci i te kako ima potrebe za tim sistemima
 
Evo da se javim. Za početak, pošto je sad ostala gomila šuta i ljudi su počeli (neverovatno) da donose i svoje đubre, za početak ću to da prijavim komunalnoj inspekciji.
A za neko pošumljavanje i sl., videćemo, generalno sam za.
 
Kome se prijavljuje kvar na ulicnoj (javnoj) rasveti?

Ima neko JKP Javna rasveta, je l to?

Kome da prijavim kvar da ulicne sijalice ne rade i da je mrkli mrak u ulici?
 
Zahtev za postavljanje kante za smeće se upućuje Sekretarijatu za komunalno stambene poslove (Kraljice Marije 1) i odgovori na to su, po mom iskustvu, uvek pozitivni.
 
Доњи снимак је из Војводе Степе. Да ли неко зна шта је заокружени објекат/објекти десно, чији врхови вире изнад дрвећа?

round01.jpg
 
На жалост не, то је максимум, кад кликнеш на фотку. Имао сам само малецки апарат са 3 х зумом :(
 
Једном сам чуо причу о подземним остацима зграде (вероватно срушене у Др. св. р.) негде код "Пионира", који су се временом развили у посебну целину, нелегализовани занатско-тржни центар или тако нешто. Наводно јединствен пример јер је био већим делом укопан, и као такав се изучавао на архитектонском или грађевинском факултету. Да ли неко зна нешто о овоме?
 
Dragi forumasi, ponovo ja da priupitam nesto vazno.
Ima li ko informaciju koje godine i kojim aktom je doneto ogranicenje visine na 8 spratova (12 za NBG)?
Da li znate i sta je sa tim na kraju bilo? Da li nova studija visokih objekata predvidja neku izmenu i ima li ona neki pravni znacaj? odnosno da li je ukinuta odredba o ogranicenju spratnosti ili doneta kakva nova i kojim aktom?
Zahvalan bih bio za bilo kakvu informaciju! Jedan deo teze mi je posvecen vrsti stambenih objekata, pa zelim da spomenem ukidanje solitera 80ih...
Pozdrav
 
Da li postoji neka zvanična procedura po kojoj se može videti struktura stanova u nekoj postojećoj zgradi ili zgradi u izgradnji(sa dozvolom za gradnju ili šta je već potrebno da zgrada počne da se gradi)?
Prvenstveno me zanima za Novi Beograd.
 
Nikola":2mx5tnin je napisao(la):
Da li postoji neka zvanična procedura po kojoj se može videti struktura stanova u nekoj postojećoj zgradi ili zgradi u izgradnji(sa dozvolom za gradnju ili šta je već potrebno da zgrada počne da se gradi)?
Prvenstveno me zanima za Novi Beograd.
Evo i mene nesto slicno interesuje, kako da saznam koliko kvadrata ima neka novoizgradjena zgrada, obzirom da je opstinska gradjevinska inspekcija zaduzena za objekte do 800m2, a ne znam da li ima 800 ili 900 m2. Opstina za koju me to interesuje je Zvezdara.
 
dsc04560.jpg

Popravlja se krov mozda uklone i ovaj odvratni grafit
 
Vrh