Voda i sanitarna tehnika
2005, vol. 35, br. 3, str. 33-44
jezik rada: srpski
članak
Retenzije kao sastavni deo kanalizacionog sistema
Marjanović Zoran, Hiba Branislav, Milojković Ivan
Institut za vodoprivredu 'Jaroslav Černi', Beograd
Sažetak
Razvoj kanalizacionih sistema, usled nagle urbanizacije i poboljšanja opštih uslova stanovanja, iziskuje veoma visoke investicione troškove, pa se moraju, kroz celovitu i što je moguće precizniju analizu funkcionisanja kako postojeće, tako i novoprojektovane kanalizacione mreže, pronaći optimalna rešenja. Retenzije su jedan od elemenata kanalizacionog sistema koje mogu dovesti do željenog rešenja, uz značajno smanjivanje investicionih troškova. Značaj, mesto i uloga retenzije je prikazana na primeru izgrađene retenzije u bloku 9b u Zemunu i projektovane retenzije u Malom Mokrom Lugu (rešenje iz 1991. god. i rešenje iz 2005. god), obe u okviru Beogradskog kanalizacionog sistema. Pre toga dat je i prikaz metoda za dimenzionisanje retenzija kišnih voda.
Reference
*** (1989) Glavni projekat retenzije kišnih voda u bloku 9b u Zemunu. Beograd: Institut za vodoprivredu 'Jaroslav Černi'
Koliko se ja secam , na tom mestu gde se nalaze te crpne stanice , ako su to uopste , su podzemni bazeni , koji sluze da sakupe vece kolicine vode . Da li je u pitanju kisnica ili kanalizaciona voda ne znam , ali mislim da se radi o kisnici . O detaljima ne znam , a voleo bi da znam , jer ovde u Borci i te kako ima potrebe za tim sistemima