Šta je novo?

Pitanja i odgovori u vezi sa gradom

Da Stari tramvajski most bi trebao da bude rekonstruisan krajem ove godine ili jos preciznije to je prva rekonstrukcija posto se zavrsi Milentija Popovica.Sto se tice slepog bulevara :) on nije problem jer ako pogledas mapu sve je napravljeno da se taj bulevar spoji sa bulevarom Nikole Tesle. Za to je potrebno rusenje zgrada preduzeca 'Ratko Mitrovic' i to nije problem za Sajmiste je ga to ni ne dodiruje.
Hortikulturno uredjivanje zelenih povrsina u gradu je sjajna tema i citava nauka danas u svetu. Moram da priznam da u zadnje vreme i Beograd sve vise dobija takve povrsine a istakao bih povrsinu ispred 'Deltine' zgrade na NBGD-u koja je pokupila i neke nagrade preko za dizajn.U velikom sam iscekivanju da vidim pobednicko resenje za prostor ispred B2....hmmmm :rolleyes:

kada bi Beograd imao trgove kao one sto si ih pomenuo u Briselu i Rimu i koje dobro znam sa slika
bila bi druga prica. Naravno da na TAKVIM trgovima ne treba saditi drvece koje bi samo zaklanjalo velicanstvene fasade okolnih gradjevina. Nazalost, beogradski trgovi ne da nisu tako lepi nego je BG jednostavno grad bez trgova. Terazije i Trg republike su nesto prosirene ulice. Trg Nikole Pasica je raskrsnica odnosno racvanje jedne vece ulice na dve manje. A na opstesvetskom konkursu za najruzniji trg Slavija bi sigurno odnela ubedljivu pobedu. Slazem se da su Nemci dobro uradili kad ispred rajhstaga nisu zasadili ni jedno drvo tako da je fasada zgrade dosla do punog izraza. Slicno je uradjeno i u BG pedesetih kad su poseceni platani ispred skupstine (uz veliku polemiku u stampi).

kada govorite o zelenilu tu bi bilo dobro da se malo napravi granica, sta je suma, sta obicna nbg dzungla, a sta sredjen park sa pravilno posadjenim drvecem. to sto pominjete zelenilo na nbg. jedina suma je na potezu od usca od jugoslavije. u vecem delu nije suma vec razno siblje i po koje drvo. tzv. "zelene" povrsine su uglavnom nekorisne jer su pune gradjevinskog otpada i romskih naselja.

a kad govorite o drvoredima jedini bulevar sa drvoredom je bul. mihajla pupina
ostali bulevari su ledine.
bobic je pre godinu ili dve u nekim novinama napomenuo da je po nekom usvojenom planu predvidjeni drvoredi u bulevarima. i to su ove godine uradili. u jurija gagarina je posadjeno. cak su imali problema, jer u projektima nije bilo odredjenih kablova koji su da ironija bude veca bas isli preko te poljane pa su sve rucno kopali.

Da li neko zna sta se gradi pored zgrade Delte (ispred Savograda-a)? Negde sam procitao da tu treba da se podigne nova Deltina zgrada od 30+ spratova.

A OK, znaci to je blok 20. Hvala na info.
Kad sam prosao tu pre neki dan nesto je vec definitivno pocelo da se gradi...

Evo i info iz Politike:

"Ивана Веселиновић, генерални директор „Делта М”, рекла је да су планови ове компаније, посебно у области некретнина, врло амбициозни. Она је, овом приликом, најавила да ће „Делта” поред садашње пословне зграде у Новом Београду градити ново здање од 36 спратова, као и хотел и „спа центар”.

http://www.politika.co.yu/detaljno.php?nid=19008

Pozdrav

vlada":203rw7pn je napisao(la):
A OK, znaci to je blok 20. Hvala na info.
Kad sam prosao tu pre neki dan nesto je vec definitivno pocelo da se gradi...

Evo i info iz Politike:

"Ивана Веселиновић, генерални директор „Делта М”, рекла је да су планови ове компаније, посебно у области некретнина, врло амбициозни. Она је, овом приликом, најавила да ће „Делта” поред садашње пословне зграде у Новом Београду градити ново здање од 36 спратова, као и хотел и „спа центар”.

http://www.politika.co.yu/detaljno.php?nid=19008

Pozdrav
Detalje detalje :o :o :o :o
Mislim, tamo stoji već jedan bager duže, da ne misliš na gradilište sava sitija koje je iza, ili na baš ono gradilište do milentija popovića?

Ako je istina, poslaću nekog da proveri :)

Nije Savacity sigurno, jer sam upravo Savacity slikao kada sam to gradiliste video. To gradiliste je tik uz ulicu M. Popovica. Samo sto je bila nedelja i nije bilo nikog na grdilistu, tako da nisam mogao da ocenim da li gradiliste aktivno.( da li su tek poceli da grade ili si zapoceli pa stali - kao sto je obicaj kod nas).

Ako hoces mogu da odem tokom nedelje da slikam pa da vidimo sta se desava.

^^ pa ako ti je to usput - baci pogled radnim danom ;)

Našao sam ovu fotku od 5.Feb - na kojoj se vidi ograđena parcela, ali bez neke aktivnosti ili table u vezi nje.
To je ta parcela između Savograda i M.Popovića.
Da Delta tu nešto gradi bila bi tabla sa slikom i info o gradilištu.

5feb3bulue054fq4.jpg

ništa se tu još ne gradi, odgovorno tvrdi barrcode - jer isti taj barrcode tuda prolazi svaki dan i primetio bi tako nešto.
S druge strane Savograd fino napreduje.

Da li neko ima slike kako bi trebalo da izgleda zgrada koji se gradi u Takovskoj preko puta opstine Palilula?

Ako ima tabla na gradilištu, tamo možeš da vidiš sliku ili crtež objekta koji se gradi.

UVOĐENJE REDA!
Planom detaljne regulacije predviđeno uređenje dela Karaburme, na kojoj će biti rekonstruisane ulice, izgrađeni novi objekti i uklonjene deponije. Ulica Dragoslava Srejovića biće potpuno sređena, a Ada Huja bi trebalo da bude pretvorena u sportske terene

Pojedini delovi naselja Karaburma u skorijoj budućnosti u potpunosti će promeniti izgled, neke ulice će biti renovirane, a "nići" će i više stambenih, poslovnih i komercijalnih objekata.

Tako je bar predviđeno Planom detaljne regulacije za ovaj deo grada, koji je juče predstavljen u opštini Palilula. Stručnjaci iz Urbanističkog zavoda Beograda, u saradnji sa urbanistima iz opštine, uradili su nacrt plana generalne regulacije prve i treće zone ovog naselja.

Prva zona obuhvata teritoriju između Višnjičke ulice, Patrisa Lumumbe, Uralske, i Vojvode Micka Krstića. Treća zonu čine ulice Marijane Gregoran, Husinskih rudara, Laze Stefanovića, Dragoslava Srejovića (Partizanski put) i Triglavska.Potpuno će biti sređen Partizanski put, odnosno ulica Dragoslava Srejovića, a Ada Huja bi trebalo da bude pretvorena u sportske terene.

Sve legalne i nelegalne deponije biće uklonjene. - O industrijskim objektima između Višnjičke i Uralske ulice, poput "Minela" i "Sporta", odlučivaće njihovi novi vlasnici posle privatizacije. Stambeni objekti u prvoj zoni naselja zauzimaće 60 odsto zemljišta, dok će ostatak biti zelena površina - kaže Nataša Danilović iz Urbanističkog zavoda Beograd.

Teritorija oko Staračkog doma na Karaburmi neće biti dirana, dok će pijaca kod nove okretnice verovatno biti proširena. Jedan od ciljeva celokupnog plana za obe zone je da se novim izgradnjama zaustavi klizište koje godinama uništava ovo naselje.

- Partizanski put, koji se nalazi na ivici treće zone, pretrpeće potpunu sanaciju. Biće uvedena i kanalizacija duž celog puta. Posle završetka tog posla, gradićemo zgrade i solitere jer će time biti ojačana saobraćajnica i sprečeno pomeranje klizišta iz pravca Zvezdarske šume - objasnila je Nataša Danilović.

Konačnu odluku o usvajanju ovog nacrta plana doneće gradski odbornici posle javne sednice komisije za detaljnu regulaciju koja će biti održana 27. marta.
Press

taj prostror gde ce biti zgrada delte je ogradjena vec godinama (ali su ogradu menjali skoro). a ono sto je izgradjeno je tu vec neko vreme. tj. mnogo duze nego projekat delte

Neko je duhovito napisao da bulevar AVNOJ-a povezuje "nista" i "nista". Nazalost, tu ima istine. Bulevar pocinje neodredjeno kao uska ulica u blizini studentskog grada. Zavrsava se tako sto ulazi u, ne tako siroku, ulicu Milentija Popovica. Prema najnovijem urbanistickom planu on treba da izlazi na bulevar Jurija Gagarina i cak da ide dalje, sve do Save. To bi zhtevalo rusenje hotela beograd-interkontinental. Mislim da bi to bilo steta, hotel je relativno nov i dobro odrzavan. To je najmoderniji beogradski hotel posle Hajata. S druge strane lose je postavljen tako da zaklanja vizure iz novog ka starom BG. Koliko se sacm gradjen je i dosta na brzinu, kao dopuna Sava centru za neku medjunarodnu konferenciju. I on i Sava centar su "montaznog" tipa pa se postavlja pitanje njhove buducnosti. Ja sam pristalica dugorocnih odnosno trajnih resenja. Ako za nesto nemas pare onda nemoj nista ni graditi a ne ici na neke improvizacije i polovicna resenja. Problem kvarenja i zaklanjanja vizura na N. BG. odavno postoji. On se u svom drasticnom vidu javio kada je, nazalost, vojska bez dozvole grada podigla svoje stambeno naselje tacno preko puta nove zel. st. N. BG. Time je potpuno prekinuta centralna osovina (vizura) Novog Beograda, koja je zamisljena jos u njegovim prvim planovima iz 1948 godine i koja je trebala da se prostire od zgrade stanice, preko autoputa, (koji je zato i spusten nize od nivoa povrsine) do zgrade SIV-a. Posto je ta vizura izgradnjom unistena receno je da ce se voditi racuna o vizurama iz novog ka starom BG. Medjutim, bojim se, nista od toga. Jednostavno, kod nas se jedno prica, drugo planira, trece gradi, cetvrto rusi itd. Glavno je da ce skoro sva divlja gradnja biti legalizovana sto je samo poziv divljim graditeljima da nastave..

Ajde da malo pažljivije pogledamo šta povezuje i šta može da povezuje bul.Avnoja.
O nekom potrebnom rušenju hotela nema ni govora, prolazi pored njega.

bula33uc7.jpg

Sasvim će lepo proći pored hotela predviđenom trasom do Save.
Drugi deo prema T.Bunaru-Studentskoj je malo problematičan, ali može da se reši.
Jednog dana će povezivati, kroz centar N.Bgd, pravac T.Bunar do Save.

bula222bmpiv1.jpg

Bulevar AVNOJ-a se zaista tesko moze provuci izmedju hotela i apartmana GANEX-a. Mozda, ako se na tom mestu jako suzi ili ako se srusi deo hotela (nije neophodno ceo) Plan koji si poslao je neprecizan i nejasan.

Obe zgrade su iza regulacione linije i ima mesta za bul.Avnoja što se vidi na ovom aero-snimku.

bulavn1oj8.jpg

Nemoj više da se birneš za izlazak bul.AVNOJ-a na Savu.......sad možemo da se brinemo kada će to biti,tj. kada će srušiti, pa izgraditi novo naselje Staro sajmište......i da li će biti lepše od ovog postojećeg.:)

Mesta ima samo pod uslovom da se bulevar drasticno suzi. To mi je bilo jasno kad sam jos pre mnogo godina posmatrao izgradnju hotela i pravac bulevara. Ocigledna je kolizija i nisu potrebni avionski snimci. Otidji, stani na onu zelenu razdeobnu traku bulevara i okreni se licem ka Savi. Videces jasno da desna traka udara pravo na hotel dok se leva moze provuci. Medjutim, ovo nije toliko bitno ima vaznijih stvari. Meni je krvo sto nasi urbanisti prave ovakve pocetnicke greske kod planiranja. Jos je mnogo gora situacija sa onom drugom stranom bulevara gde od dve trake se prelazi naglo na jednu. Ceo bulevar je sirok i prav kao strela osim na krajevima (ako se uopste odluci da se on produzava ka Savi sto bi bilo logicno).

dedinje":8j37kh7o je napisao(la):
.... stani na onu zelenu razdeobnu traku bulevara i okreni se licem ka Savi. Videces jasno da desna traka udara pravo na hotel dok se leva moze provuci.
To bi bio pravi skandal, ako si u pravu.

ba22wu0.jpg

I na ovom snimku "ima mesta" da prođe BA, ali čim malo stane košava...idem tamo da slikam.:)

Sasvim su druge okolnosti ali donekle je i slicna situacija sa zavrsetkom (ili pocetkom) Bulevara Kralja Aleksandra (revolucije). Taj najveci kultni beogradski bulevar, koji postoji vec decenijama pa je o njemu snimljen i film, prav je, sirok i poznat po velicanstvenom drvoredu platana. A kako se jadno zavrsava? Naglo se suzava na nekih 30% predjasnje sirine i uz ostre krivine kod Trga Nikole Pasica kao obicna ulica ulazi na Terazije. Tako velike ulice (bulevari) u svetu obicno imaju monumentalni pocetak ili kraj. Jelisejska polja u Parizu se zavrsavaju sa Trijumfalnom kapijom. Pa i Nemanjina u BG. Pocinje sa velikim trgom Slavijom a zavrsava se sa Savskim trgom i vrlo lepom iako starom zgradom zeleznicke stanice.

Vrh