Šta je novo?

Pijace

Hvala za link, a gospoda iz gradskih pijaca su mogli da daju link ka većim slikama, ovako se ništa ne vidi.
 
Videh sajt pre neki dan kad se mislim "otvorio" i moram priznati da sam prijatno iznenadjen izgledom istog. Svidja mi se i novi logo.
Treca varijanta za Kalenic mi je keva. Skoro svi radovi su jako interesantni i inovativni. Gotivno.
P.S. Onaj tuzni Zeleni venac je ipak mogao i morao bolje, modernije smelije da se isprojektuje i izradi.
 
glasano! :kk:
ps.mada neke slike nisam mogla najbolje da vidim tj.sta je sta...a nema opciju da se uveca koliko sam ja videla..
 
http://www.bgpijace.co.rs/

oduševljen sam novim logotipom.
bilo bi mi jako drago kada bi ovaj logo u nekom lepo obliku stavljali na ulaze pijaca.

sviđa mi se i sajt i ovi projekti koje su stavili.
jedino je sranje što nisu stavili slike, renderinge kako će izgledati rekonstruisane pijace.

ali radujem se ovome. ova pijaca u 44. bloku je definitivno zrela ze renoviranje.
 
^^^ Pa stavili su renderinge, evo linkova i slika trenutno vodećih rešenja:

http://www.bgpijace.co.rs/poll_kalenic.php
15-18345-Priznanje.jpg

^^^ Ovo rešenje ustvari ne ispunjava uslove konkursa, jer ne pretvara pijacu u trg, ali se izgleda ljudima najviše sviđa...

http://www.bgpijace.co.rs/poll_bajlonijeva.php
04-11579.jpg


http://www.bgpijace.co.rs/poll_palilulska.php
26-52787.jpg


Samo je malo nesrećno rešeno, pa čovek mora na strani vesti da klikne na samu reč npr. "Bajlonijeva" da bi došao na gorepostavljene stranice.

GLASAJTE!
 
Za one kojima sve ovo ne svidja, vec su se pojavile inicijative protiv rekonstrukcije pijaca. Tako se na FB-u pojavia grupa "Sacuvajmo Kalenic", gde vas ljubazno upucuju na prostorije Opstinskog odbora DSS-a Vracar da potpisete peticiju.

Mislim da rekonstrukciju pijaca treba da proprati kvalitetna javna rasprava (koja nadilazi glasanje za projekte na netu, je l), upravo iz razloga da se na tako vaznom projektu ne bi skupljali (i s jedne, i s drguge strane) jeftini politicki poeni.
 
Homer Jay":35xn6tq7 je napisao(la):
Za one kojima sve ovo ne svidja, vec su se pojavile inicijative protiv rekonstrukcije pijaca. Tako se na FB-u pojavia grupa "Sacuvajmo Kalenic", gde vas ljubazno upucuju na prostorije Opstinskog odbora DSS-a Vracar da potpisete peticiju.

Mislim da rekonstrukciju pijaca treba da proprati kvalitetna javna rasprava (koja nadilazi glasanje za projekte na netu, je l), upravo iz razloga da se na tako vaznom projektu ne bi skupljali (i s jedne, i s drguge strane) jeftini politicki poeni.
Ćuti, ja raspravljam sa jednim likom na blogu koji koji se bavi arhitekturom beograda o tome i on je normalno odmah u tekst ubacio to da se dss jedini zalaže za ostajanje funkcije, e pa isto tako su se zalagali i za bioskop voždovac i onda prošli izbori i više ni reč nisu rekli.

inače taj lik tako smara, a meni dosadno više da mu objašnjavam da stalno kreće od netačnih informacija i onda daje glupave komentare, samo se nadam da neće provaliti ovaj forum jer će tako da ubija u pojam da ne mogu da ti opišem.

Glavni problem kod javnih rasprava je što za njih čuje samo mali broj ljudi, tačnije samo oni koje tema direktno dotiče, dok obično građanstvo koje je korisnik tog prostora uglavnom nema pojma o tome, a i kada bi imalo vrlo mali procenat bi se pojavio. Situacija je realno takva, nažalost.

p.s. Evo vesti o raspravi sa sajta pijaca

Награђене радове можете погледати и о њима дискутовати у просторијама Савеза инжењера и техничара Србије, Кнеза Милоша 7 у сали на трећем спрату од 8 до 18 сати и то у следећим терминима:

Бајлонијева пијаца: 25. и 26. јун. Дискусија 26. јуна у 18 сати.

Каленић пијаца: 29. и 30. јун. Дискусија 30. јуна у 18 сати.

Палилуска пијаца: 2. и 3. јул. Дискусија 3. јула у 18 сати.
 
Inače, po nekim insajderskim informacijama u rekonstrukciju Đerma bi trebalo da se krene na jesen, ali je to i dalje neproverena informacija tako da je uzmite sa dozom skepse.
 
Idejno rešenje za budući izgled Kalenić pijace
Tezge koje se sklapaju otvaraju prostor za trg
Autor: S. Šulović | 28.06.2009. - 00:02
Tri gradske pijace - Bajloni, Kalenić i Palilula mogle bi do 2011. godine da „zažive“ kao pijace - trgovi. Tradicionalnu ulogu pijaca zadržavaju preko dana, dok se u večernjim satima isti prostor otvara za različite kulturne i sportske sadržaje. Predstavljamo dva autorska tima koja su osvojila prvu nagradu na konkursu za najbolje idejno rešenje budućeg izgleda Kalenić pijace - trga.

tezge-x.jpg

Nakon tri meseca javnog glasanja prvu nagradu za najbolje arhitektonsko rešenje budućeg izgleda Kalenić pijace dobili su tim autora Đorđa Geca, Nevene Stojović i Ane Filipović, kao i drugi tim autora Vanje Panić i Aleksandra Kneževića.
Ovaj anketni konkurs organizovalo je JKP „Gradske pijace“ u saradnji sa Društvom arhitekata Beograda. Urbanistički zavod trebalo bi da u narednih osam meseci izradi plan regulacije gradskih pijaca uzimajući u obzir pojedine elemente iz svih nagrađenih idejnih rešenja, nakon čega će biti raspisan i konkurs za konačno rešenje.

Rešenje rekonstrukcije poznate gradske pijace u gradski Trg sa funkcijom pijace, koje su uradili Vanja Panić i Akesandar Knežević, upravo pokazuje kako funkcionalno i konstruktivno mogu da se prostorno spoje potrebe moderne pijace i urbanih sadržaja.
- Oblikovanjem glavnog objekta na pijaci i uređenjem partera, ostvareno je prožimanje ambijentalnih i funkcionalnih elemenata pijace u skladnu prostornu celinu. Na prvom spratu se nalaze razne prodavnice i lokali, ali je moguće napraviti prostor i za zatvorenu mlečnu halu sa nezavisnim režimom rada. U enterijeru se otvara i mogućnost raznih manjih sajmova, ali se velike manifestacije mogu održavati i na velikom trgu pijace. Garažni prostor u tri etaže podeljen je na dve celine tako da raspolaže sa 182 parking mesta za javnu namenu, dok je na druga dva nivoa obezbeđeno još 882 parking mesta – kaže Vanja Panić i dodaje da se velika pažnja posvetila i zelenim površinama i ozelenjavanju krovnih ravni na pojedinim delovima novog objekta.

Đorđe Gec, Nevena Stojović i Ana Filipović, takođe su nagrađeni prvom nagradom na konkursu za najbolje idejno rešenje Kalenić pijace – trga.
- Koncept polazi od pretpostavke da je neophodno zadržati ono što je najlepše i najznačajnije, a intervenisati na onome što ga neće ugroziti, već će uticati na unapređenje i funkcionisanje shodno vremenu i savremenom načinu života – kažu iz ovog tima.

Za osnovnu ćeliju ovog koncepta (pixel Kalenića) uzeta je tezga, kao polazište u funkcionalnom smislu i simbol pijace.
- Postojeća višedecenijska matrica rasporeda tezgi zadržana je u potpunosti i sada je osnov i “novog Kalenića” jer smatramo da su upravo ti odnosi ono što su godine stvorile i potvrdile. Taj odnos je osnov formiranja i objekta Tržnice. Matrica - pixel Kalenića sprovedena je i na fasadi novog objekta koja parafrazira "pixelizovanu" (uvećanu) karakterističnu sliku pijace - šarenilo boja, mirisa, ukusa, struktura, zvukova... dok u večernjim satima jednako raznovrsno sija prema okolini– dodaje tim Gec, Stojković i Filipović.

Pretvaranje pijace sa 550 tezgi u trg sastoji se u “preslagavanju” tezgi – njihovim sklapanjem po sistemu “daske za peglanje” i ređanjem kojim se formiraju klupe. Slično se događa i sa krovovima tezgi – postoji mogućnost slaganja i postavljanja na uređena mesta gde dok prostor radi kao trg, oni služe za reklame i oglašavanje.

Diskusija o nagrađenim projektima za Kalenić pijacu održaće se 30. juna u 18 časova u prostorijama Sveza inženjera i tehničara Srbije (Kneza Miloša 7).
SUTRA PREDSTAVLJAMO PIJACU PALILULA
извор Блиц
линк http://www.blic.rs/beograd.php?id=99314
 
Do jaja! Pobedio moj favorit. :D Jos samo jedna sitnica a to je gradnja. :(
 
Idejno rešenje za budući izgled Palilulske pijace
Prostor zabave i kupovine
Autor: SONJA ŠULOVIĆ | 29.06.2009. - 07:52
palilula-v.jpg


Budući izgled tri gradske pijace - Bajloni, Kalenić i Palilula zadržao bi preko dana njihovu tradicionalnu ulogu, dok bi se u večernjim satima isti prostor otvarao za različite kulturne i sportske sadržaje, ali i turistički atraktivne prokrame. Predstavljamo tri autorska tima koja su osvojila drugu nagradu na konkursu za najbolje idejno rešenje budućeg izgleda pijace – trga Palilula.

Nakon tri meseca javnog glasanja za najbolje arhitektonsko rešenje budućeg izgleda Palilulske pijace na anketnom konkursu, koji je organizovalo JKP „Gradske pijace“ sa Društvom arhitekata Beograda, nije dodeljena prva nagrada. Drugu nagradu osvojila su tri tima autora - Vasilije Milunović i Dunja Dimitrijević, autori Ivana Stoković, Milena Cakić, Nevena Tošić i Tijana Jelisavčić, kao i Milica Anđelković, Relja Sretenović i Saša Ratković.

NA TRI NIVOA
Koncept idejnog rešenja koji potpisuje autorski tim Vasilije Milunović i Dunja Dimitrijević, proizišao iz okolnosti da je ovaj teren u kontinualnom padu, predstavlja rešenje prostora pijace na tri nivoa.
- Gornji nivo postaje prostor trga koji je opremljen da pored osnovne funkcije javnog okupljanja, omogući i organizovanje različitih vidova manifestacija. Trougaonog oblika, površina trga je delom blaga rampa koja omogućava postavku mobilijara. Sa ovog nivoa, projektovanim stepeništem i rampom pristupa se donjem denivelisanom trgu, projektovanim kao deo otkrivene i natkrinvene pijace. Natkriveni deo pijace rešen je delom sa pokretnim tezgama u centralnom prostoru, a po obodu su smešteni lokali, uprava pijace i javni toalet. Prostor za tezge je dimenzionisan i organizovan da omogući smeštaj mobilnih tezgi sa otvorenog platoa kad pijaca ne radi – objašnjava Dunja Dimitrijević.
Rešenje predviđa da u podzemnim etažama budu smešteni parking prostor, prostori za snabdevanje, magacini, tehničke prostorije...

POKRETNE TEZGE
Rešenje koje pravi balans između tradicije gradske arhitekture i novih tendencija u arhitektonsko - likovnom oblikovanju prostora predstavljaju Ivana Stoković, Milena Cakić, Nevena Tošić i Tijana Jelisavčić.
- U prizemlju glavnog objekta smeštene su vertikalna komunikacija i ulazi u lokale sa „prepodnevnim sadržajima“ - marketi, prodaja mesa i ribe i kafe restoran. Na prvoj etaži se nalaze, pored kancelarijskih prostora uprave, i sadržaji koji su privlačni korisnicima trga u popodnevnim časovima - internet kafe, prodavnice trgovine i uslužne delatnosti. U prvom podzemnom nivou ispod trga predviđeni su parking prostori za potrebe pijace, kao i prostori za odlaganje mobilnih pijačnih tezgi i ručnih kolica koji su posebnom rampom povezani sa nivoom trga – kaže Ivana Stoković.
I ovo rešenje predviđa pokretne tezge koje bi nakon završetka rada pijace bile uklonjene sa platoa u prvi nivo podzemne garaže.

ZA SVE SEZONE

Milica Anđelković, Relja Sretenović i Saša Ratković, takođe predlažu rešenje koje će omogućiti stvaranje mreže reprezentativnih i kvalitetnih prostora, ali istovremeno i očuvanje institucije otvorenih pijaca.
- Funkcionalni koncept Plilulske pijace proizašao je iz potrebe da se stvori jedan fleksibilan prostor koji je prilagođen potrebama različitih grupa korisnika kao i promenama sezona i godišnjih doba. Prva ambijentalna celina namenjena je korisnicima koji žele mirnu šetnju i aktivnosti na otvorenom, drugi ambijent čini prostor sa dva nivoa i namenjen je pokretnoj pijaci, dok treći čine lokali koji ne moraju da budu u direktnoj vezi sa pijcom – kaže Milica Anđelković i dodaje da je i podzemna garaža organizovana u dva nivoa.

Uskoro novi konkurs
Urbanistički zavod trebalo bi da u narednih osam meseci izradi plan regulacije gradskih pijaca uzimajići u obzir pojedine elemente iz svih nagrađenih idejnih rešenja, nakon čega će biti raspisan i konkurs za konačno rešenje.
извор Блиц
линк http://www.blic.rs/beograd.php?id=99441
 
Koja je graska ona pijaca na Zelenom Vencu aaaaaaaaaaaaa! Iznerviram se kad je vidim tamo.
 
21. 10. 2009.| 15:04
Izgradnja kompleksa u okviru pijace "Smederevski Đeram" počinje u maju 2010. godine - investicija od 16 mil EUR

JKP "Gradske pijace" Beograd uložiće 16 mil EUR u novi kompleks pijace "Smederevski Đeram" na Zvezdari koji će se prostirati na površini od 28.000 m2.

- U okviru kompleksa biće izgrađena nova poslovna zgrada "Gradskih pijaca", uradiće se kompletna rekonstrukcija pijace a oko pijace biće izgrađen poslovni prostor. Predviđeno je da se na tom prostoru urade i 3 nivoa podzemnih garaža – najavio je za "eKapiju" Dragan Pušara, direktor "Gradskih pijaca".

Idejni projekat je uradio Saobraćajni institut CIP, a početak radova se očekuje u maju 2010.
Izvor: E kapija

Mislim samo da je greska u backgroundu, da je projekat radio CEP (Centar za urbano planiranje), a ne Saobracajni institut CIP.

I malo prekorecnih aktivnosti:

Sve gradske pijace biće uskoro rekonstruisane
Veletržica umesto kvantaša
Autor: MARIJA NIKOLIĆ | 22.10.2009. - 11:17

Reforma „Gradskih pijaca“ koja treba da donese red, veću higijenu, efikasniju kontrolu kvaliteta namirnica, niže cene i bolju ponudu, obuhvatiće rekonstrukciju pijaca i izgradnju veletržnice.

pijaca-blok-x.jpg


Prva na spisku za rekonstrukciju je pijaca u Bloku 44 u Novom Beogradu, koja će biti pokrivena, a radovi treba da počnu najkasnije u februaru sledeće godine, najavio je direktor JKP “Gradske pijace” Dragan Pušara.
- “Gradske pijace” će u celini finansirati izgradnju tog zatvorenog objekta, jer za to nema budžetskih sredstava. Sada smo u fazi izrade projekta, a uskoro će biti i raspisan tender za izvođače radova, kaže Pušara.
U najavi je i preseljenje Otvorenog tržnog centra, jer je na mestu sadašnjeg „buvljaka“ planirana buduća autobuska stanica.
Pušara kaže da je važno ukidanje postojeće „kvantaške pijace“ i izgradnja moderne veletržnice, jer Srbija godišnje gubi između sedam i 12 milijardi dinara zbog neplaćenog poreza na kvantaškim pijacama u Beogradu, Novom Sadu i Nišu. Veletržnica će se nalaziti na mestu sadašnje kvantaške pijace, a u okviru nje će prodavati 250 registrovanih trgovaca sa malim maržama, uz manji deo odvojen za registrovana poljoprivredna gazdinstva. Na veletržnici bi se snabdevali vrtići, škole, policija, vojska i mnogi drugi po berzanskim cenama za taj dan.
„Gradske pijace“ su nedavno pokrenule projekat identifikacije proizvođača na pijacama kako bi kupci imali potpunu informaciju kakvu robu i od koga kupuju. Prodavci će morati da imaju tablu o poreklu robe.
To je samo jedna od mera kojima u JKP „Gradske pijace“ nameravaju da se bore pritiv sive ekonomije. U narednom periodu, kako je najavio Pušara, na svim gradskim pijacama mogu se očekivati i fiskalne kase za sve one koji ne prodaju voće i povrće, već kozmetiku i industrijske proizvode.
Prema rečima direktora “Gradskih pijaca” Dragana Pušare, ovo preduzeće je do kraja septembra 2009. godine zabeležilo neto dobit od 266 miliona dinara, što je sedam puta više nego prošle godine.
- Povećani su prihodi za više od 20 odsto, veća je i iskorišćenost svih kapaciteta, jer smo imali 30.000 više izdatih tzv. “ tezga – dana” nego u istom periodu prošle godine, kaže direktor ovog gradskog javnog preduzeća.
Izvor: Blic
 
["Smederevski Đeram" postaće najmodernija pijaca u Srbiji - u planu izgradnja poslovnog centra, podzemne garaže i trga sa cvetnom pjacetom

smederevski_djeram_051109.jpg
smederevski_djeram_041109.jpg


"Smederevski Đeram" postaće 2012. najmodernija pijaca u Srbiji, a verovartno i na Balkanu, nakon rekonstrukcije postojeće zelene pijace i izgradnje poslovnog centra sa dve kule, gradskog trg sa cvetnom pjacetom i kafeterijama i izgradnje podzemne garaže.

U taj jedinstven pijačni kompleks na Zvezdari površine 31.500 m2, JKP "Gradske pijace" Beograd uložiće 16 mil EUR, a početak radova se očekuje u maju sledeće godine, saznaje "eKapija" iz "Gradskih pijaca".

Nova pijaca "Đeram" će se sastojati od dve međusobno povezane celine – dva poslovna objekta između Bulevara kralja Aleksandra i Đevćeliske ulice i natkrivenog pijačnog platoa između Đevćeliske i Đakovačke ulice. Idejno rešenje tog savremenog kompleksa je uradio Saobraćajni institute CIP.

Poslovne kule, ukupne površine 7.000 m2, imaće po pet spratova koji su planirani za kancelarijski prostor, a prizemlje ovih zgrada je predviđeno za poslovni prostor.

JKP "Gradske pijace" će zadržati deo kancelarijskog prostora u jednoj od kula za potrebe svoje direkcije, a preostali deo će biti ponuđen privatnom partneru koji će biti angažovan za izgradnju celog kompleksa. Iz "Gradskih pijaca" kažu da će detalji tog javno-privatnog partnerstva moći da budu precizirani tek nakon donošenja Zakona o komunalnim delatnostima.

Kako "eKapija" saznaje, između dve poslovne zgrade će se nalaziti plato-pjaceta gde je predviđeno da budu mala pijaca cveća, kao i ugostiteljski sadržaji na otvorenom, a ispod pjacete u nivou pijačnog platoa, predviđen je prodajno-poslovni prostor, lokali i cvećare.

Pijačni plato "Đerma", gde su poljoprivrednici još pre Drugog svetskog rata dovozili i prodavali robu na kolskim zapregama, biće natkriven i imaće 250 tezgi na zelenoj pijaci, 45 tezgi u hali za mlečne mlečne proizvode i oko 60 lokala koji imaju pristup i sa ulice i sa pijačnog platoa.

Ispod nivoa pijačnog platoa i poslovnih objekata projektovane su dve podzemne etaže. Na prvom nivou će biti garaža sa prostorom za parkiranje oko 130 vozila, dok će na drugom nivou biti garaža za parkiranje putničkih i dostavnih teretnih vozila, dva skloništa dopunske zaštite, magacini prehrambenih proizvoda, hladnjače i prateći prostor za održavanje funkcionisanja pijace.
Izvor:E kapija

Vise mi se svidjala stara verzija krova nad pijacom. Inace, deluje zanimljivo. Posebno mi se svidja ideja sa pjacetom i taj niz malih javnih prostora sa te strane Bulevara (Plato ispred Crkve Sv Marka, Tasmajdan, platoi ispred Pravnog i ETF-a, Vukov Spomenik, Park Cirila i Metodija, Plato ispred opstine Zvezdara, pjaceta ispred Djerma, Parkic na raskrsnici Milana Rakica i Bulevara, parkic izmedju Seste i Zvezdara teatra, plato ispred Cvetkove pijace...)
 
Ajd da vidim i to cudo,a mogli bi bar malo da srece Cvetkovu pijacu,ono je uzasno na sta lici ;)
 
ЈКП „Градске пијаце“ отвориле нови конкурс

КРЕАТИВНОСТ ЗА МОБИЛНЕ ТЕЗГЕ

Београд, 27. новембар 2009. године

За нови изглед мобилних тезги надметаће се сви заинтересовани на јавном конкурсу који су расписале „Градске пијаце“ у сарадњи са Удружењем ликовних уметника примењених уметности и дизајнера Србије (УЛУПУДС). Победничко решење ће бити коришћено за израду тезги на централним градским пијацама, a укупни наградни фонд износи 450 хиљада динара.

„Будући изглед мобилних тезги допринеће не само естетици већ и функционалности и хигијени пијаца, а сарадња са УЛУПУДС-ом ће осигурати да одаберемо решење које задовољава највише стручне критеријуме и естетске стандарде“, рекао је мр Драган Пушара, директор ЈКП „Градске пијаце“ и додао: „Мобилне тезге су кључне за примену концепта пијаца тргова, јер треба да омогуће несметану продају током дана и да се лако и брзо уклоне у вечерњим сатима.“

Конкурс се отвара у понедељак, 30. новембра и трајаће 60 дана. Право учешћа имају сва правна и физичка лица, а радови се предају под шифром и у запечаћеном омоту са назнаком „Конкурс за мобилну тезгу за централне градске пијаце у Београду“ на адресу ЈКП „Градске пијаце“. Радови ће бити рангирани на основу следећих критеријума: техничко-технолошко решење, функционалност и економичност, тежина тезге, начин, брзина склапања и расклапања, начин транспорта и одлагања, естетика, облик, употребљени материјал и стандарди. Организатор конкурса ће финансирати израду прототипа за три првонаграђена рада и додатно наградити аутора технички и функционално најбољег прототипа.

Више детаља о условима конкурса и наградама се налази на сајту www.bgpijace.rs
 
Da li ce se mozda sredjivati pijaca Djeram, sada kada prekopavaju ceo Bulevar i zatvaraju ga na 6 meseci ?Ili ce se cekati da se sve zavrsi u Bulevaru, pa onda ispocetka da sredjuju Djeram, i malo ruse ono sto su prosle godine pravili ?
 
Nisi pominjali djeram uopste a ni seljaci na pijaci nemaju ideju da ce se raditi,ko ce mu ga znati.Za sada nista,jedino se zna da ce biti ove godine.
 
Skinuse krov na trecoj kucici u depou,ono jedinoj sto nije trzni centar.u njoj su koliko vidim tezge dok sa druge strane dvorista sredjuju one kucice,nemam blage sta im je na umu.
 
Ta treca vec duze nije imala krov a tezge su tu bile pripremljene za prodavce sa bulevara a oni nisu htjeli tu je terbao biti otvoren muzej gspa ali covic je napravio buvljak :kafa:
 
Vrh