Šta je novo?

Petlja "Petlovo brdo" - Zaštitimo šumski pojas na Petlovom brdu

Igor
poponeb,

Znas sta je zanimljivo sto ce covek "ne dam nijedno drvo" ostati bez dela zelenog pojasa a vi bez ove alternative sa kojom se nisam slagao. Kada se podvuce samo izgubljeno vreme.

Jedina dobit je u tome sto smo u jednom trenutku uspeli da napravimo "aktivnu vecinu" koja se nije pomirila I prihvatila poraz bez borbe, uprkos osecaju koji smo svi imali u pocetku da imamo tek jedan promil sanse da uspemo. Nas cilj nije, I tu se ne slazem sa tobom, bio pogresan. Mi smo se prvenstveno borili za zastitu nase sume, a nasa prvobitna peticija potpisana od preko 1600 ljudi imala je naslov "ZA izgradnju petlje IZVAN zastitne sume Borici"
Sto se tice coveka "ne dam ni jedno drvo" njemu nije bio, niti je cilj zastita ove sume. Celokupna njegova aktivnost od pocetka, kada je bio s nama u Udruzenju (prva dva meseca) i u godinama nakon toga kada je vodio sopstveno Udruzenje, bila je usmerena ka blokadi rada naseg udruzenja I izazivanju konfuzije medju stanovnistvom. Procitaj tekst na nasem blogu http://zelenonaselje-petlovobrdo.blogspot.rs/od 16. januara pod naslovom ИЗВОР ИЗАЗВАНЕ „КОНФУЗИЈЕ“ ПРЕД РЕФЕРЕНДУМ i zakljuci sam. Ukratko, kako vec napisah na ovom forumu, za ovakve njegove aktivnosti postojao je DEBEo razlog.

Gaga
Хм, референдум 10. јануара 2017. године :wink: :dil:

Ovog puta od mene bravo za zapazanje. I meni je promaklo. Greska je na dokumentu koji pripada Udruzenju Dejana Jovanovica. Sasvim je moguce da je u pitanju "frojdovska omaska". Naime, ideje o referendumu izvorno je ideja Dejana Jovanovica, koju je izneo na skupu gradjana sa predstavnicima EIB I JP "Putevi Srbije" 17. maja 2014. godine. EIB I JP su prihvatili ideju o referendum, ali su na sastanku 1.decembra prosle godine zatrazili da dobiju odgovor gradjana do 20. januara 2016. godine . Dok je nase Udruzenje (Zeleno naselje) organizovalo referendumsko izjasnjavanje za 17. januar o.g., Dejanovo Udruzenje je za isti dan organizovalo "potpisivanje peticije za raspisivanje referenduma".
Uzgred, u prilog razumevanja ciljeva Dejanovog udruzenja I informacija da je I ovo udruzenje, pre nekoliko meseci podnelo zalbu EIB-u, ali da se zalba odnosi na petlju Orlovaca - davno izgradjenu.

Vidim ja da će ovde neko morati da preseče "Gordijev čvor". A čini se da znamo i ko i kako....

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=367778#p367778:6qzimnsz je napisao(la):
poponeb » 19 Јан 2016 08:06 pm[/url]":6qzimnsz]Gaga
Референдум им није успео зато што становници Петловог брда нису ни били заинтересовани за ово. Нико их није ни анимирао, ни указивао на ово, поготово на оне становнике Петловог брда који станују мало даље од борића.
Izuzev sto je referendum na blogu UG "Zeleno naselje" bio najvljen jos 7.decembra; izuzev sto su sva relevatna dokumenta I informacije o referendumskom pitanju bile na blogu od 2.januara; izuzev sto su "Vecernje novosti" (list koji najvise citaju oni koji ne koriste net ) i u broju za subotu 16. januar I u broju za nedelju 17. januar u stampanom izdanju objavile kompletan tekst poziva sa naseg bloga. Preostalo je bilo da nas nekoliko koji "tegle" vec nekoliko godina za sve ostale, jos pokucamo na vrata sa cokoladicama, bombonicama I lizalicama ususkanim gradjanima da ih zamolimo da dodju da se ponovo "pomuce" oko svoje sume zaokruzivanjem odgovora.
И ето поред све те „велике“ медијске пажње, изузев вашег блога, изузев онога и онога, па и руку на срце, нашег драгог форума Беобилд, где је већи број чланова знало за референдум, него што је за референдум знало становника Петловог Брда, исти вам није успео !

Значи да вам је кампања и пропаганда била лоша. Практично сте ви из удружења били „ушушкани“ и „убеђени“ у успех референдума, а оно цврц.

Да Попонеб, управо сте требали то да урадите, да ушушканим грађанима дођете на ноге и делите им Штаркове мини чоколадице од 5 грама, Параћинкине бомбоне и лизалице, Пионирове карамеле, као што то раде активисти не само ових наши ј....и политичара, него и они страни.

Па жута странка, кад је биран градоначелник Београда (задњи мандат Ђикија), активисти те странке су ишли по Бежанијској коси, барем по делу где ја живим, и баш делили Штаркове чоколадице. И наравно обаћавали куле и градове да ће се урадити по Б. коси, и на крају ништа, као и ови сада.

Да ли сте пред референдум, а предпостављам да не, организовали разговоре са грађанима Петловог брда, на разним местима тог насеља, као што то рецимо ради Александар Шапић са својим удружењем грађана „За наш град“, где на лицу места активисти удружења упознају грађане шта су циљеви, шта све грађани предлажу, шта их тишти, итд. Они то често раде по Новом Београду и углавном на местима где има пуно грађана као што су пијаце и разноразни тржни центри. И код мене у крају су често код зелене пијаце „Бежанијска коса“: https://twitter.com/zanasgrad/status/609825279582806016

Е тако сте требали да урадите и грађанима утувите у главу шта је приоритет и шта је боље за њих у овом случају, значи агресивнији наступ и сигурно би имали успеха, овако ....

Можда би сад требали да се ангажујете за предстојеће локалне изборе, баш као удружење грађана, па и на тај начин да скренете пажњу на „проблем“ који имате. Ето и Гангула ће се сад да изађе на локалне изборе у Београду, пошто ће их сигурно бити.

Једноставно како ми каже један познаник, превише је ту личног интереса неких, и људи наравно батале такве ствари, нарочито кад су разноразне НВО, НЛО, "свастике", АИ и сличне организације у питању.
Ma jeste bre tako "rece mi jedan co`ek" ili sto zapisa liderka drugog Udruzenja (koje je ulozilo ogromnu energiju da referendum ne uspe) na nasoj fejsbuk stranici : " Možda ste za svo ovo vreme uspeli da izvučete sopstvenu korist, a da je ona ne dokaziva. " Moras priznati da je optuzba remek-delo. Da su oni, na koje se ova sumnja odnosi kojim slucajem lukrativni "odrali" bi je sudski za uvredu i klevetu.
Шта ћеш, тако ми „рече чо`ек“, а изгледа да је такво мишљење већине становника Патловог Брда, барем оних који знају за ваше удружење и „проблем“ око којег се борите. А вероватно вас и мешају са овим другим удружењем или већ шта је.

Мислим да ће сад Европска инвестициона банка да пресече и врати све на пређашње стање и да крене коначно да се гради ова петља. Уосталом видећемо.
"Lucidno" zapazanje. Pa naravno da ce se to dogoditi jer to je I javno objavljeno da ce se dogoditi u slucaju vecinskog "NE" ili neuspeha na referendum.
Драго ми је што сам био "луцидан" баш у овом случају :wink:

Интересантно је да је прва верзија „Споразума о нагодби у пројекту петља Петлово брдо“ била написана на јекавици (!!!!) ћирилицом, објављена крајем прошле године http://www.putevi-srbije.rs/images/pdf/ ... o_Brdo.pdf ,
а садашња исправљена на екавицу ћирилицом
http://www.putevi-srbije.rs/images/pdf/ ... o_Brdo.pdf
E pa kako je ovo samo za tebe od "epohalne vaznosti" da ti otkrijem "skrivenu pozadinu" ove "skrivene poruke". Nacrt teksta Sporazuma o nagodbi uradila je EIB. Kako nemaju prevodioca za srpski u Luksemburgu (jer jos nismo u EU), dali su na prevod nekome koji je to preveo na neki, nama nepoznati dijalekat slovenskog jezika (mix hrvatsko-bosnjacko-crnogorsko-medvedji). Kada su nam poslali u Beograd ovaj "prevod", JP "Putevi ..." su ga okacili na svoj sajt, ali smo se ubrzo culi I dogovorili da se ovo "slovensko mumlanje" prevede na srpski.
Па ето, „епохално“ сам приметио глупост са преводом. Требали сте „превод“ одмах да вратите господи у ЕИБ-у, и да им напоменете, да се ето они се нису „сетили“, да постоји амбасада Србије у Луксембургу, која би то по службеној дужности урадила (превела на екавицу).

Надам се да ће са изградњом петље кренути што је могуће пре. А ви се сад борите да вам поставе што боље заштитне зидове против буке или ти букобране.

Уздравље :vops:

Gaga
Значи да вам је кампања и пропаганда била лоша. Практично сте ви из удружења били „ушушкани“ и „убеђени“ у успех референдума, а оно цврц.

Да Попонеб, управо сте требали то да урадите, да ушушканим грађанима дођете на ноге и делите им Штаркове мини чоколадице од 5 грама, Параћинкине бомбоне и лизалице, Пионирове карамеле, као што то раде активисти не само ових наши ј....и политичара, него и они страни.

Па жута странка, кад је биран градоначелник Београда (задњи мандат Ђикија), активисти те странке су ишли по Бежанијској коси, барем по делу где ја живим, и баш делили Штаркове чоколадице. И наравно обаћавали куле и градове да ће се урадити по Б. коси, и на крају ништа, као и ови сада.

Да ли сте пред референдум, а предпостављам да не, организовали разговоре са грађанима Петловог брда, на разним местима тог насеља, као што то рецимо ради Александар Шапић са својим удружењем грађана „За наш град“, где на лицу места активисти удружења упознају грађане шта су циљеви, шта све грађани предлажу, шта их тишти, итд. Они то често раде по Новом Београду и углавном на местима где има пуно грађана као што су пијаце и разноразни тржни центри.

Gaga uložiću poslednji put moje (neplaćeno) vreme da ti objasnim ono što tebi (i još po nekom na ovom forumu) nije jasno.
Dakle, mi smo aktivisti UDRUŽENJA GRADJANA a ne POLITIČKE STRANKE. Naš JEDINI MOTIV jeste zaštita naše šume, tj. okoline u kojoj živimo i planiramo da naši potomci tu ostanu da žive . Nas, niti za najveće uspehe, nije čekala nikakva nagrada iz kategorija: položaj, novac i sl. Molim te poštedi me tvojih predavanja o radu političkih stranaka, jer sam po obrazovanju i profesiji doktor (političke) istorije.
Da ti pojednostavim - aktivisti političkih stranaka animiraju građane da bi njima (aktivistima) bilo bolje, aktivisti udruženja animiraju gradjane zarad zajedničke dobrobiti i podrazumeva se da bi i gradjani trebalo "da se pokrenu" iz svojih domova. U krajnjem, nas nekoliko koji smo odvojili najviše "neplaćenog" vremena od svojih porodica i poslova, dakle bili najaktivniji, živimo na udaljenosti 300 do 500 metara od šume "Borići" i nismo neposredno ugroženi projektom petlje. Za 15 dana, od kada su objavljeni svi dokumenti relevantni za opredeljivanje do referendum, ukupno se četvoro građana obratilo za dodatno objašnjenje prezentovanih dokumenata. Da skratim, informisanost je bila dovoljna, ali nesrazmerna stepenu nezainteresovanosti stanovnika za sudbinu sopstvene okoline. Svako dobije ono što zasluži
Nas nekoliko uložilo je nesrazmernu energiju i vreme za ovu borbu. Nismo bili "ušuškani" niti "ubeđeni" u uspeh referenduma (mislim na odziv). Dakle, osim onih navoda gde je i šta objavljivano, nas nekoliko je od 1. decembra svakodnevno obaveštavalo po ulici svoje komšije o budućem referendumu. Stanovnici su bili u dubokoj "hibernaciji" usled dugotrajnog (vise od godinu dana) procesa medijacije.Tokom procesa medijacije, koji je trajao do 1. decembra prošle godine i Udruženje i JP "Putevi" su poštovali preporuku medijatora (EIB), da se ne oglašavamo u medijima po pitanju petlje.

Једноставно како ми каже један познаник, превише је ту личног интереса неких, и људи наравно батале такве ствари, нарочито кад су разноразне НВО, НЛО, "свастике", АИ и сличне организације у питању.
Шта ћеш, тако ми „рече чо`ек“, а изгледа да је такво мишљење већине становника Патловог Брда, барем оних који знају за ваше удружење и „проблем“ око којег се борите. А вероватно вас и мешају са овим другим удружењем или већ шта је.
Hajde molim te da me upoznaš sa verodostojnim podatkom koja su to istraživanja javnog mnjenja utvrdila "да је такво мишљење већине становника Патловог Брда". U suprotnom ostaješ u kategorijama naklapanja, blebetanja i baljezganja dostojno palanačkih ogovaranja, a identičnog onom koje se "emituje" već nekoliko godina iz drugog Udruženja, poput već pomenutog "bisera" klevetanja: " Možda ste za svo ovo vreme uspeli da izvučete sopstvenu korist, a da je ona ne dokaziva. " Bilo bi prirodno da reagujemo na ove bljuvotine da nam političke karijere zavise od toga, ovako... "neka im je od Boga prosto".

Имаш укњижен плусићћћ од мене за уложени труд и енергију, који су се ето распрсли као балон од сапунице. Због чека и због кога, због неког идеала и да неко од комшија сутрадан каже хвала. Не, од тога нема ништа, људи су се завукли у своје љуштуре и очекују да ће то увек неко други да уради. Знам по себи, кад треба да се нешто уради у и око зграде, нема нигде никог само нас троје увек истих.

Није ми била намера да се са тобом надмудрујем око рада политичких странака, без обзира шта си по професији, а о политици иначе не волим да причам, жали изгубљено време због тога. Само сам споменуо како то неки раде, како сте требали, а нисте, да прво становнике пробудите из дубоког "зимског сна", а на неки начин и ...... Кажеш да је обавештеност грађана била добра, очигледно да није, чим је само вас 16 изашло на референдум, без обзира што сте на улицама анимирали становнике.

Ипак анимација становника од врата до врата се показала као један од бољих видова обавештавања људи + наравно рад као што раде активисти "За наш град" (нисам њихов активиста, као ни било чији).

Срећан даљи рад.

Mislim da je referendum bio greška jer će se uvek skupiti više potpisa ispred lokalne prodavnice ili metodom od vrata do vrata. Sa potpisima vođe treba da idu dalje.

Eto besplatnog saveta za buduće akcije nekih drugih udruženja.

astrodule
Mislim da je referendum bio greška jer će se uvek skupiti više potpisa ispred lokalne prodavnice ili metodom od vrata do vrata. Sa potpisima vođe treba da idu dalje.
Referendumski odgovor bio je trazen od EIB I JP "Putevi Srbije", a ne prikupljanje potpisa, tj. peticija.

Gaga
Имаш укњижен плусићћћ од мене за уложени труд и енергију, који су се ето распрсли као балон од сапунице. Због чека и због кога, због неког идеала и да неко од комшија сутрадан каже хвала. Не, од тога нема ништа, људи су се завукли у своје љуштуре и очекују да ће то увек неко други да уради. Знам по себи, кад треба да се нешто уради у и око зграде, нема нигде никог само нас троје увек истих.
Hvala za plusiccc, ali nisam radio zarad nagrade. Uzgred, predsednik sam skupstine stanara u zgradi koja je "fenomen". U 19 stanova, nema niti jednog "sociopate". Nemamo nikakvih problema da se dogovorimo, a potom da to I sprovedemo u delo.

Кажеш да је обавештеност грађана била добра, очигледно да није, чим је само вас 16 изашло на референдум, без обзира што сте на улицама анимирали становнике.
U pravu si da je, na prvi pogled, nespojiva moja tvrdnja o dobroj obavestenosti , a izlaznost 1% (17 izaslih od 1600 potpisnika peticije). Ova moja cudnovata tvrdnja ima I racionalno objasnjenje. Objasnjenje ce biti dato, sa malom istorijskom distancom I to DOKUMENTOVANO. Budi strpljiv, ima razloga sto cemo malo "kasniti" sa dokumentovanim objasnjenjem, naizgled neobjasnjivog.

Nakon procitanog kompletnog teksta, moram da konstatujem da mi je ipak zao clanova vaseg udruzenja.

Potrosili ste dosta energije, da biste dosli na samo korak od uspeha (uspeha za vas, nebitno sad kako se to odnosi na druge)
da biste zatim shvatili da ste izigrani od jacih igraca.

Slika i prilika naseg podneblja i surove realnost.

to je priča jedne strane...

i to strane koja se zavadila sa svima na forumu.

i činjenica je da ta strana koja sebe predstavlja kao "ispravnu" na forumu uspela da animira samo 17 od 1600 ljudi da izađe na referendu,.

a svaka priča ima najmanje dve strane....

Baz obzira na to, angazovali su znacajno vreme i sredstva, ucestvovali u pregovorima, da bi im se pred kraj sve pretvorilo u prah i pepeo.
Saosecam na ljudskom nivou, bez obzira sto mi je drago da se gradi puna petlja :)

Delim mekbejnovo misljenje u potpunosti. Velika steta sto je toliko angazovanje i energija potrosena na ne bas dobru inicijativu sire gledano. Ove zakulisne podmetacine necu ni da komentarisem to je sramotno kada sam procitao clanak koji je poponeb postavio sve mi je bilo jasno.

Sa druge strane mislim da smo je deo forumasa pokazao odredjenu kako se to popularno kaze zrelost da ne prihvati "svaku" inicijativu kao dobrodoslu samo sto je gradjanska i protiv nekog zvanicnog projekta koji vodi drzava ili grad. Tu sam najvise zamerki imao prema Karlu ali se on sa druge strane uz deo forumasa najvise potrudio da nadje neko resenje i alternativu i dodatno se angazovao.

Cela priča je tužna.
Oni su se igrali a ljudi su stradali. Tj šta god da su radili.

MilisaV
to je priča jedne strane...

i to strane koja se zavadila sa svima na forumu.

Ukoliko si ti i jos cetvoro-petoro ucesnika "svi na forumu" - ondaK u redu

Isti "zdravstveni problem" (kontakt sa realnoscu) prisutan je i kod Dejana Jovanovica - "Ja i svi stanovnici naselja mislimo..."

Slažem se da sam napravio grešku kad sam napisao "sa svima". Trebao sam napisati sa svima koji su učestvovali i diskutovali na temi "zaštitimo šumski pojas...".

Konkretno samnom nikakvih " nesporazuma" nije bilo pošto ja nisam učestvovao u diskusiji, osim par sporadičnih komentara...

Ali pošto vidim na koji način obavljate diskusiju nisam iznenađen kako ste prošli na referendumu.

Послато са B1-810 уз помоћ Тапатока

Kakva borba, takav i rezultat.

Moram reci da sam, od trenutka od kada pratim temu, cenio vas trud i vreme koje ste posvetili za neki cilj, ali nazalost, slabo ste prihvatali kritiku na svoj racun od clanova foruma.
Cak i onda kad je kritika bila ostra i neutemeljena, morali ste kao predstavnici gradjana na ovom forumu malo odmerenije da reagujete. U svakom slucaju nova lekcija za sve nas.
Nadam se da vas to nece obeshrabriti da nastavite da unapredjujete nas grad, jer uostalom, svi to zelimo.

I ako je deo nas bio protiv nema potrebe likovati za necijim neuspehom posto je veliku trud ulozen u nazalost ne bas prihvatljivo resenje.

Не знам за друге, ја лично не ликујем Игоре.

Својевремено сам критиковао потезе удружења као агресивне, манипулистичке и популистичке, тј. превише сличне наступима супротне стране, на шта ми је надобудно и самоуверено од члана речено да се на агресију удара агресијом и да једино тако може доћи до резултата.

Резултате видимо.

Поента је да се не игра са противником на његов начин када је он у томе искуснији. Исто то сам приметио и код Добрице и Министарства простора. И они ће исто да прођу.

Kada dodje do pravog legalnog i zvanicnog referenduma, koji propisuje ustav r.s, mozemo govoriti i donositi zakljucke o uspesnosti referenduma koji nije ni bio :!: On je bio samo izmedju udruzenja i druge strane, bez prisustva gradjana! :!: :?: Drugo potpuna ne obavestenost gradjana koji pojma ne maju sta se desava a kamoli za revidirani projekat petlje i referendum :!: A kao trece zasto gradjani petlovog brda da ispastaju, zbog potpuno pogresnog projekta i zbog istocnog kraka groblja orlovaca :!: :?: Zasto nisu predvideli i pratili prosirenje groblja :!: :?: Nek odgovara onaj ko je kriv za to a mi nase borice ne cemo lako predati!REFERENDUM SE MORA PONOVITI :!: Nije ni bio :!:

Мени је уопште глупо да се коментарише излазак 17 људи на референдум, као "крах предлога због незаинтересованости...". Цела припрема за референдум је организована нестручно, што уопште не замерам Удружењу грађана. Локални референдум је нешто што никада нико, колико ја знам у Србији није организовао. Па није ово Швајцарска.

Имао сам прилике да преко мејла комуницирам са представником Путева Србије, и не можете замислити тај ниво лукавог обилажења одговора на директна питања. Конкретно, одговара само на питања која му се свиђају. На пример, мој коментар како је оригинално (за неке форумаше једини логично решење) небезбедно, и зашто, не покушава да одговори, као и списак функционалних и безбедносних пропуста на новој деоници Ибарске, који се временом само допуњује.

Стварно немам више ни живаца ни времена да цртам око чега смо се све расправљали... Неки пут ме тако непријатно умеју изненадити канцеларијски шаблон-инжењери, који поред свега занемаре и врло важну тродимензионалну анализу онога што представљају, нарочито за Шумадијски рељеф.

Vrh