Šta je novo?

Pešačke zone

U pravu si, ne zameri. Skoro sam napravio profil pa izbegavam polemike da ne bih ispao dezurni hejter i polemicar polemike radi kakvih je po forumima najvise.

E sad, zavisi kakva je tvoja vizija centra grada. Moja je sledeca: Centar grada vise nije trgovacki (a kamoli privredni) centar, to su sada prostori do kojih se dolazi sirokim bulevarima i koji nemaju problema sa parkiranjem (Novi Beograd). Vasina ulica narocito nije trgovacka vec ulica kulturnih sadrzaja (sto samo po sebi prizeljkuje pesacku zonu). Centar grada, koji obiluje turisticki atraktivnim starim zgradama, galerijama, muzejima pretvara se u svojevrsni "park" i usluzni centar (HoReCa). Nesto poput starih Mletackih gradova. - Saobracaj svojim kretanjem i bukom koji proizvodi skrece paznju na sebe i u potpunosti baca senku na prostor. Vasina je za to odlican primer- upropascena je saobracajem, narocito trolama i njenom mrezom. Drugo, ako kazes da je saobracaj u Vasinoj zanemarljiv - zasto je onda vazan? Da bi se studenti (!) prevozili do pred vrata faxa? To uopste nije toliko duga trasa da predstavlja problem prepesaciti je. Uostalom, smatram pozitivnim promociju pesacenja nasuprot ovom ludilu zvanom auspuhofilija, o cemu je na ovom forumu bilo dosta reci. Trole su prema projektu preusmerene niz Francusku i to je reseno. Pretpostavljam da cemo se sloziti i da taksiste treba skloniti sa prostora Studentskog trga- ne moraju na takvoj lokaciji da cekaju poziv musterija. Ostaje javni prevoz koji ti smatras da treba da ide kroz Vasinu a ja sam ubedjen da nije nuzan iz prethodno iznetih pogleda na centar grada u kome inace i zivim. Nikakav problem nije prepesaciti od pozorista do Studentskog, nismo valjda da ne kazem sta, cak i penzosi. Uostalom ko nece da pesaci neka plati taksi i on ce ga kroz npr. Brace Jugovica dovesti do pred vrata.

Па, неки од нас и јесу "пензоси" - ја нисам ни близу - поготову ако знамо да становништво Србије незадрживо стари.
Дакле, то је управо оно што пренебрегава много дискутанта на Беобилду: нисмо сви млађи мушкарци очуваних моторичких функција, и није нам свима ОК да пешачимо 700 метара до станице јавног превоза. Једноставно - нисмо и није.

О томе да ли је место фирмама у центру града можемо да се споримо (ја мислим да свакако јесте, и да су градови који су своја историјска језгра претворили у музеје на отвореном много изгубили, осим ако немају много вредног тамо да "изложе", а Београд, рекао бих, није Рим, ни Венеција, па ни Брисел), али не можемо да се споримо да ка станици на Студентском тргу гравитирају Ректорат БУ, Филозофски, Филолошки, Биолошки, Географски, Математички, Физички, Хемијски факултет, САНУ, Етнографски музеј, Коларац... и комплетна комерцијално-културна зона Кнез Михаилове улице.
Не постоји град на свету који би игнорисао тако јако урбано језгро и оставио га без јавног превоза. По томе бисмо, без икакве сумње, пробили лед у светским оквирима.

После ће бити прича "остао нам од деде аутомобилски град", а управо овако он настаје.

Ja ostajem pri stavu da to nije trasa koja predstavlja teskocu da se prepesaci, narocito ako se uzme u obzir struktura ljudi koja je tu ubedljivo najbrojnija. Uostalom, koliko to treba covek da bude star pa da nije u stanju da predje nekoliko desetina/stotina metara, i koliko njih ima posla u Vasinoj? Pritom vecina naravno nema razloga da pesaci citavih 700 metara, vec 100-200. Trole se gotovo isprazne kod pozorista, ostane nekoliko ljudi... Ne znam zasto bi se toliko ugadjalo zaista nekolicini, u krajnjoj liniji, kao sto sam rekao, eto taksi pa neka ih razvozi.

A sistem javnog prevoza koji pominjes, ja sam predvideo za pesacku zonu Terazije - Kralja Milana. Dve trake jednosinskih tramvaja i to onih koji idu napred nazad bez da im treba okretnica. Veliki je Beograd, treba imati siru sliku. Vasina je kap u moru, biser koji bi progledao bez saobracaja a ne bi nista upropastio.

Roger tekst koji si postavio govori o cesmama koje su vec postavljene u nisu povodom milanskog edikta tako da je tekst irelevantan plus cesma je drugacija
Jednom rijecju druze uredu je

Izvor: Beobuild.rs

Novi plato kod "Crvenog petla"
Crveni-petao-m.jpg

Proširenje pešačke zone svakako je najznačajniji projekat na uređenju i jedan od najboljih i najkonkretnijih tekućih projekata u centru grada. Izgradnja pešačke zone započela je sa formiranjem šetališta u Knez Mihajlovoj ulici 1988. godine, međutim od tada najveći dodatak bilo je priključivanje Čika Ljubine ulice 2008. godine. U najnovijem ciklusu započetom krajem prošle godine završeni su radovi u Ulici Vuka Karadžića, formiran je mali gradski trg kod “Crvenog petla”, a u toku su radovi na popločavanju preostalog dela Zmaj Jovine ulice.

Današnji izgled Knez Mihajlova ulica dobila je 1988. godine kada je celom svojom dužinom rekonstruisana i uređena po najvišim standardima, što je i danas čini jednom od najatraktivnijih u Evropi. Za popločavanje ulice korišćen je najkvalitetniji granit, ulica je dobila uređene česme i fontane, ulica je spojena u jednu celinu sa Trgom Republike, a takva i danas čini jedan od najlepših i najvažnijih simbola Beograda. O kvalitetu izvedenih radova 1988. godine ne treba trošiti reči, jer ulica nije tražila nikakve popravke ni 20 godina posle otvaranja i miliona pešaka koji su tuda prošli. Pored toga, pešačke zone imaju i ekonomski značaj, pošto povećavaju vrednost imovine, omogućavaju bolju komercijalizaciju prostora i privlače nove investicije.

Radovi koji se sad izvode su kontinuitet prethodnih planova i nema velikih odstupanja od prvobitne ideje, dela poznatog urbaniste Branislava Jovina. U sklopu tog plana nalazio se i novi gradski trg kod ukštanja Ulice cara Lazara i Gračaničke. Novi plato zamišljen je sa česmom, koja će se pozajmljujući detalje stilski oslanjati na okolnu arhitekturu, a izgrađenom od istovetnog materijala kao i Delijska česma u Knez Mihajlovoj. Obe česme su deo jedne urbanističke celine, zamišljene da u istom tonu i sličnim estetskim karakteristikama obogaćuju novonastale javne prostore. Stilizovane i izgrađene od vrhunskih materijala, uz javnu funkciju česme, obe imaju i važnu ulogu pešačkih repera. Dizajn česme kod “Crvenog petla” takođe je autorsko delo Branislava Jovina, dok se na vrhu mermerne česme nalazi skulptura petla od crvenog granita, delo vajara Nebojše Savovića.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=Bxb-_jM7Z8U[/youtube]

Celu vest kao i dnevnu i vecernju foto reportazu mozete pogledati u vesti na prvoj strani sajta ili na linku http://beobuild.rs/novi-plato-kod-crven ... p2611.html
160410-Crveni-Petao-noc-01.jpg

160411-Crveni-Petao-Dnevne-01.jpg

Celu vest kao i dnevnu i vecernju foto reportazu mozete pogledati u vesti na prvoj strani sajta ili na linku http://beobuild.rs/novi-plato-kod-crven ... p2611.html

Gledam bas ove fotografije sto je Zex fino doterao :) i primecujem da su grafiti uradjeni prevashodno na ovim rolo vratima. Mislim da bi trebalo odrediti u centru grada pravilo kao i za tende, da ako vec vlasnici ili zakupci prostora uz ulicu zele da imaju zastitu u vidu rolo vrata onda da budu resetkasta posto se na njima grafiti ne mogu ispisivati a i primerenije je da izlog bude delimicno vidljiv a ne sve potpuno zatvoreno.

02.jpg

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=380661#p380661:2km09tze je napisao(la):
zexland » 11 Apr 2016 11:18 pm[/url]":2km09tze]Nisam izdrzao :)

Kako bi trebalo da izgleda ipak :gobb:

Pogledajte prilog 1
file.php

file.php

Svaka cast Zeks, posebno mi se svidja Crna tenda sa belim šalonima, nekako daje kontrast cesmi, a opet sa salonima (kapiram uvece kada se zatvore daje joj neku uskladjenost. Uz renovirane fasade, ima tendenciju da stvarno postane omiljeni kutak grada.
Nema sta, kutak prosto inspirise, jos jednom sva cast

Ljudi drago mi je da vam se dopada :) Galeks dobro si zapazio, i meni se vise dopada varijanta sa crnom tendom. A i sveukupni utisak je vrlo mediteransko-pariski.

Igore u pravu si, ovo resenje za rolo vrata bi bilo odlicno za centar, i svakako bi se mnogo manje grafita ispisivalo :)

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=380662#p380662:1jy9onvm je napisao(la):
zexland » 11 Apr 2016 11:26 pm[/url]":1jy9onvm]Inace tip tendi koji bi trebao da bude dominantan po najstrozem istorijskom centru grada (za izloge i prozore)...nesto slicno kao sto smo vec imali u predratnom Beogradu...

file.php

Ova fasada bi u Beogradu, posle renoviranja, najverovatnije bila omalterisana i sa belim pvc okvirima. Mozda bi vlasnik lokala uneo neki estetski dodir, ali to bi otprilike bilo to. Tende su samo jedan detalj kojima bi mogao da se obogati dozivljaj frontalnog dela zgrade koja je po sebi manje zanimljiva. Obicno se za to "nema sredstava", ali jos cesce nikog nije briga ili prosto nema ideju. Ono sto je takodje domaci fenomen je "low profile", tj. da imaju sredstava, imaju ideju, ali nece da "strce" nekom posebnoscu, jer neko moze biti ljubomoran, pa ce da dodje i unisti im to ili nedajboze pokrade.
Tema za "fasade", u svakom slucaju inspirativno od zex-a kao i uvek :kk:

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=380669#p380669:2d919etn je napisao(la):
Igor » 12 Apr 2016 12:20 am[/url]":2d919etn]... Mislim da bi trebalo odrediti u centru grada pravilo kao i za tende, da ako vec vlasnici ili zakupci prostora uz ulicu zele da imaju zastitu u vidu rolo vrata onda da budu resetkasta posto se na njima grafiti ne mogu ispisivati a i primerenije je da izlog bude delimicno vidljiv a ne sve potpuno zatvoreno.

Problem sa resetkastim rolo vratima je što se veoma lako, gotovo trivijelno, rešetke seku klještima za armaturu. Lepše jeste, ali je osnovna funkcionanost (zaštita) nepostojeća.

А са роло вратима која немају решетке град делује као Бронкс. Проблем како год окренеш. :(

Ове црне тенде баш делују елегантно, да не кажем буржујски. :)

Среда, погледај прелепе пешачке зоне и градове у Француској. Ретко где нема трамваја. Зашто би он наружио нпр. Васину? Друго, троле се испразне код позоришта, али када окрећу, већ код Платоа се напуне, дакле интерес за превозом постоји. Мени су најгори градови који су претворени у музеје или пословне зоне, где после шест поподне не осећаш живот у центру (нпр. Салцбург, колико год био леп). Поред свега већ набројаног, ту је и проблем како досегнути Калемегдан из центра (а да се не иде около). Пријатна шетња за неке категорије може да постане мучење (старији, лакши инвалиди, мала деца кад се уморе...).

prosao sam jutros pored cesme sa mojim poslovnim partnerom iz bivse YU republike. Zamolio sam ga za utiske kao strancu neopterecen nasim diskusijama:
-prvo i najvaznije jedva je primetio da se tu nesto desava, kaze previse malo i jednostavno za velike diskusije
-cesma kaze moze bolje, ali OK, nije tako lose.
-primetio grafite ne samo tu nego po celom gradu, to smeta ali kaze da su prisutni u vecini velikih i srednje velikih gradova gde je bio.
-trg je lose poplocan, i prljav , nisu ga dobro ocistili posle radova
-najvise nam je smetalo to sto pored kafane Prolece ne moze da se prodje nego mora kroz njihove stolove
-i ja dodajem - malo zelenila, ova drvca nisu dovoljna leti bice prziona na platou

Sto se rolo vrata i generalno nivoa zastite tice, sve zavisi od cega se stitis - meni bi trebalo da se podrazumeva da u centru grada, u pesackoj zoni, niko nece 15 minuta kljestima za armaturu seci zice. Em je sve puno kamera, em bi (barem u teoriji) trebalo da bude vise policije, em ne moze da se pridje kolima da se iznese roba i brzo pobegne. Ipak Knez Mihajlova nije Bronks, resetkasta rolo vrata pruzaju sasvim zadovoljavajuci nivo zastite.

Sto se tramvaja tice, laicki gledano, bez ozbiljnijeg osvtra na izvodljivost, idelane bi mi bile nove sine na pravcima: Slavija - Kalemegdan, sa jednim krakom koji Dobracinom zavrce u Dusanovu i Nemanjina-Balkanska-Lomina - podvoznjak ispod Brankove - Carice Milice - Gracanicka - Pariska

Takodje, mislim da bi rastom pesacke zone i broja turista u Beogradu, tebalo ozbiljno razmisliti o formiranju nekog specijalizovanog tela koje ce njom upravljati. Neka radna grupa/agencija/javno preduzece, ciji ce jedini cilj biti organizacija pesacke zone. Ne prvu loptu, njene ingerencije bi mogle biti - koordinacija izmedju gradskih sluzbi, grada i opstine, organizacija dostave, kulturno-umetnickih dogadjanja, sigurnost...
Mislim da je sva ova problematika vezana za pesacku zonu suvise bitna da bi se ostavila za ad hoc resavanje, kao sto je to kod nas obicaj. Ovo je nesto najbolje sto nas grad ima da ponudi i trebalo bi da ima najvisi prioritet.

Sto se tice Pevca, ja sam mislio da se tu nakon rekonstrukcije vraca kafic, a to izgleda nije u planu, s obzirom na one dve klupe sto su postavljene (na ovim slikama se ne vide, tamo ka uglu zardinjera). Da li neko zna vise o tome? Par stocica bi ozivelo ovaj trgic. Sto se tice tramvaja u Vasinoj, skeptican sam jer na tom potezu postoji ogroman broj pesaka i mislim da bi oni ugrozavali trasu cime bi saobracaj bio jako otezan. Eventualno resenje bi bilo formiranje bastica za tramvaje ali tada bi ulica bila presecena i izgubila bi se poenta pesacke zone...

Planirano je naknadno postavljanje 4 klupice u okviru trgica tj platoa. Moguce je da ce kafic zatraziti zauzece dela prostora pa bi i oni zauzeli deo platoa nadam se ne dalje od ivice drugog drveta u sredistu trga. U situaciji kada ovo nije parkovska povrsina za cime i ne vidim potrebu potreban je neki sadrzaj bas poput kafea ali sa pristojnim tendama suncobranima i mobilijarom koji se uklapa u ambijent.

Praveci dve serije fotografija nocne i dnevne proveo sam sve ukupno oko 3 sata na platou i video mnogo mnogo ljudi i cuo isto toliko komentara. Veeeelika vecina je zadovoljna izvedenim radovima i cesmom. Zanimljivo je da se stanovnici naseg grada ponasaju na ovom prostoru kao turisti u svom gradu sto je po meni dobar pokazatelj. Naravno dosa stranaca je takodje proslo sa slicnim utiscima. Preovladjuje pravljenje fotografija i selfija i klasicnih turistickih kada se stane pored cesme za uspomenu. Takodje je cesma puna kovanog novca koje prolaznici ubacuju.

Крајем седамдесетих и почетком осамдесетих када је већина локала у Кнез Михајловој доабила потпуно стаклене излоге и стаклена врата без видљивих рамова у Оштини Стари град су размишљали да пропишу обавезу уклањања ролоа из свих локала у пешачкој зони.
Тада је предлагано да поједини локали као сто су били "Фонтана", "Златарна Цеље", "Златара Мајданпек" и сл. поставе челичне мрежасте ролое иза стакла у комбинацији са Анти вандал фолијама на излозима и аутоматским алармом у Мајке Јевросиме. У делегтској сали СО Стари град је била и демонстрације неког произвођеча ролоа да сењихов роло не може сећи маказама за арматуру. Колико ме сећање служи, једини који је купио тај роло је био неки ликал и тада тек отвореном ТЦ Бањица. Тада није прошао предлог укањања ролоа из Кнез Михајлове али је усвојено да у "центу" морају бити ролои кроз које се мора видети роба у излогу.

Meni je pevac potpuni promasaj, kamena dzomba braon boje koja lici na kokosku. Samo sto ne snese jaje. To sa petlom nema veze. Pola drveca se nije primilo i morace da bude ponovo sadjeno. A i taj donji deo zardinjera prema ulici izgleda nezavrseno, kao i nepoplocani deo ulice do samog Pevca.

73e2cx.jpg

Vrh