Šta je novo?

Pešačke zone

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=380714#p380714:1xj30gtj je napisao(la):
3eka » 12 Apr 2016 10:59 am[/url]":1xj30gtj]Sto se rolo vrata i generalno nivoa zastite tice, sve zavisi od cega se stitis - meni bi trebalo da se podrazumeva da u centru grada, u pesackoj zoni, niko nece 15 minuta kljestima za armaturu seci zice. Em je sve puno kamera, em bi (barem u teoriji) trebalo da bude vise policije, em ne moze da se pridje kolima da se iznese roba i brzo pobegne. Ipak Knez Mihajlova nije Bronks, resetkasta rolo vrata pruzaju sasvim zadovoljavajuci nivo zastite.

Nisi u pravu, po više osnova ;). Niti traje 15 minuta (ima mi snimak da dokažem ;)), niti je predmetna lokacija prometnije od one na kojoj sam iz prve ruke naučio sve o nedostacima rešetkastih rolo vrata.

Pametan čovek pre nego iznese decidnu tvrdnju, uvek gaji zdravu dozu sumnje da li baš zna o čemu priča, posebno ako teoretiše... :grand:

Ja sam gledao kada klinac u ponoć vikendom baca ciglu u izlog i beži ka Studentskom parku. Količina grafita u centru grada pokazuje da Policije noću nema dovoljno u centru grada.

f725c5cf20e675cb3129fb1cfcb82abe.jpg

Danas; radnika 0, mehanizacije 0, lopate 0.

4 meseca za 50 meteri ulice sada već ima logike.

Sent from my GT-I9505 using Tapatalk

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=380751#p380751:3uj795at je napisao(la):
severian » Tue Apr 12, 2016 4:37 pm[/url]":3uj795at]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=380714#p380714:3uj795at je napisao(la):
3eka » 12 Apr 2016 10:59 am[/url]":3uj795at]Sto se rolo vrata i generalno nivoa zastite tice, sve zavisi od cega se stitis - meni bi trebalo da se podrazumeva da u centru grada, u pesackoj zoni, niko nece 15 minuta kljestima za armaturu seci zice. Em je sve puno kamera, em bi (barem u teoriji) trebalo da bude vise policije, em ne moze da se pridje kolima da se iznese roba i brzo pobegne. Ipak Knez Mihajlova nije Bronks, resetkasta rolo vrata pruzaju sasvim zadovoljavajuci nivo zastite.

Nisi u pravu, po više osnova ;). Niti traje 15 minuta (ima mi snimak da dokažem ;)), niti je predmetna lokacija prometnije od one na kojoj sam iz prve ruke naučio sve o nedostacima rešetkastih rolo vrata.

Pametan čovek pre nego iznese decidnu tvrdnju, uvek gaji zdravu dozu sumnje da li baš zna o čemu priča, posebno ako teoretiše... :grand:

Druze, prvo, hvala na ironicnom komentaru na konto moje inteligencije, ali ipak on vise govori o tebi, nego o meni.
Drugo, nisam ni pokusao da se predstavim kao strucnjak za rolo vrata, posto to sigurno nisam, ali ipak imam malo iskustva na temu sigurnosti objekata, tako da ne "teoretisem" samo. To sto ti, na osnovu tog tvog iskustva, tvrdis da se svaka resetkasta rolo vrata mogu onesposobiti u jako kratkom periodu, ne znaci da se bukvalno na svaki lokal u svakom delu grada moraju stavljati modeli od punih celicnih profila. Sve je pitanje proracunatog rizika - braniti zlataru je jedna stvar, a braniti obican butik ili kafic u najprometnijem i (teoretski) najsigurnijem delu grada je potpuno druga.

Ljudi hajde da afirmisemo ideju o formiranju trgica - platoa izmedju Resavske i Kneza Milosa. Iz Resavske kod baste SKC-a, od one prelepe zapustene zgrade sa velikim lucnim portalom pravo na Kneza Milosa - prepreka je zidic i baraka koja se ne koristi. I da se srede (poseku/zamene adekvatnijim) stabla uglavnom jelki koje zaklanjaju predivnu fasadu Starog generalstaba. Malo je tako dobrih prostora u Bg.

Kad bi se ideja prosirila i dosla do vlasti, bila bi bio jedan od najjeftinijih a ujedno i najefektnijih i najvidljivijih projekata!

@sreda ja sam za to da se na tom platou sagradi veliki trzni centar (ironija)

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=380862#p380862:17v5zt3t je napisao(la):
Drakche » Sre Apr 13, 2016 7:14 am[/url]":17v5zt3t]@sreda ja sam za to da se na tom platou sagradi veliki trzni centar (ironija)

To kazes zbog toga sto ja mislim da je u Rajicevoj ok trzni centar koji se gradi a ne trg da bude na tom mestu, a ove dva prostora nisu za poredjenje.

Dragčetova ironija daje pravu sliku koliko naša sredina ima potpuno iskrivljenu ideju šta je i koja je svrha jednog trga.

U našoj sredini vlada kompletna pandemija stava da se na svakom slobodnom placu treba podići trg ili park bez obzira na kontekst i svrhu. Gde god počne nešto da se gradi, uvek iznova i iznova se pojavljuje dosta rasprostranjen stav "boje da su napravili park".

Svaka urbana funcija, pa i park, treba da bude opravdan. Nasuprot rasprostranjenom mišljenju, nije park bilo gde koristan. Isto važi i za trg.

@direktor, ту понекад организују неку продајну изложбу, па све још јадније изгледа са штандовима у таквом окружењу.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=380722#p380722:2rkyndmc je napisao(la):
Sreda » 12 Apr 2016 11:59 am[/url]":2rkyndmc]Sto se tice tramvaja u Vasinoj, skeptican sam jer na tom potezu postoji ogroman broj pesaka i mislim da bi oni ugrozavali trasu cime bi saobracaj bio jako otezan. Eventualno resenje bi bilo formiranje bastica za tramvaje ali tada bi ulica bila presecena i izgubila bi se poenta pesacke zone...

На страни број два ове теме имаш слике из Клемон Ферана у Француској. Нађи на нету слике и клипове или погледај на Гугл Вјуу тргове Масена и Гарибалди у Ници, или трамвај у старом језгру града у Стразбуру. Или улицу Истикал која се спушта од Таксима у Истанбулу. Ем је ефикасно, ем ми трамвај у пешачкој зони изгледа сјајно. Васина је довољно широка да буде више места за пешаке него сада, трамвај би ишао по средини. Требало би мало времена да се људи навикну на опрезнији прелазак улице а и кочничари да припазе на пешаке и возе спорије, али би трамвај ту легао ''као гуза на ношу''. :)

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=380867#p380867:2852qb3v je napisao(la):
stf » Sre Apr 13, 2016 8:12 am[/url]":2852qb3v]Dragčetova ironija daje pravu sliku koliko naša sredina ima potpuno iskrivljenu ideju šta je i koja je svrha jednog trga.

U našoj sredini vlada kompletna pandemija stava da se na svakom slobodnom placu treba podići trg ili park bez obzira na kontekst i svrhu. Gde god počne nešto da se gradi, uvek iznova i iznova se pojavljuje dosta rasprostranjen stav "boje da su napravili park".

Svaka urbana funcija, pa i park, treba da bude opravdan. Nasuprot rasprostranjenom mišljenju, nije park bilo gde koristan. Isto važi i za trg.

Dakle, Stf, ti smatras da taj prostor ne treba otkrivati? Da ovako kako je sad treba i da ostane?

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=380880#p380880:2iox6lwf je napisao(la):
Sreda » 13 Апр 2016 08:53 am[/url]":2iox6lwf]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=380867#p380867:2iox6lwf je napisao(la):
stf » Sre Apr 13, 2016 8:12 am[/url]":2iox6lwf]Dragčetova ironija daje pravu sliku koliko naša sredina ima potpuno iskrivljenu ideju šta je i koja je svrha jednog trga.

Dakle, Stf, ti smatras da taj prostor ne treba otkrivati? Da ovako kako je sad treba i da ostane?
Мислио сам на Рајићеву. За предложени плато у дворишту Генералштаба немам ништа против.

Ove Zeksove tende su lepa ideja, ali 'ajde u 100 marki da sutra kada bi grad propisao da tende u centru treba tako da izgledaju, da bi krenuli komentari po netu i tekstovi po novinama kako se grad raspada, a oni menjaju tende, kako je sve to propisano zbog proizvođača tendi sa Devičanskih Ostrva koji je ortak Malog Siniše, pa bi onda bila priča o Peri Periću koji u centru ima cvećaru i koji jedva finansira studije svoje ćerke (koja je neviđeni talenat za matematiku, a i svirala je violinu, ali je morala da prekine zbog para) i koji eto plaća silne komunalne obaveze jer mu je cvećara u centru, pa još mora sada i tendu da menja. Pa, onda bi bile priče radnica iz lokalne prodavnice kako su im tende male, jer im sunce bije u lokal, pa kako ne mogu ispod njih da stanu frižideri sa pićem i sladoledom itd.

Dakle, uniformne tende su lepe u teoriji (u diskusiji na forumu), i u drugim gradovima, poput npr. Pariza, ali u praksi u Beogradu - mora da su neko zlo :p

Prosirenje pesacke zone prosto place za poboljsanjem JGP.

Vec neko vreme sam fan pesacko / tramvajskih ulica, a za vikend sam bio u Zagrebu i tamo Ilica sjajno funkcionise.

Ja bih veci deo Vasine pretvotio u pesacko-tranvajsku ulicu.

Za tramvaj imam dva plana:
a) ambiciozniji
postojeca mreza kod Crkve Sv. Marka - Bulevar - Decanska - Trg - Vasina - Pariska i spajanje sa postojecom mrezom

b) skromniji
Cara Dusana - Francuska ili Dositejeva - Vasina - Pariska.
(Francuska moze da ostane mesovitog saobracaja a Dositejeva samo tramvajska)

Tako dobijamo duplu korist - siranje tramvajske mreze i sirenje pesacke zone.

Trole mogu kroz Dobracinu do dole na Dorcol.

Kako vam se cini?

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=380926#p380926:qgwvhd9l je napisao(la):
mekbejn » 13 Apr 2016 12:04 pm[/url]":qgwvhd9l]
a) ambiciozniji
postojeca mreza kod Crkve Sv. Marka - Bulevar - Terazije - Kolarčeva - Trg - Vasina - Pariska i spajanje sa postojecom mrezom

b) skromniji

Да, јбт, како сам заборавио Загреб као одличан пример... Браво! Мало сам прерадио први предлог јер ми Дечанска делује непрактично због теразијског тунела.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=380878#p380878:11iubzt9 je napisao(la):
Barkley » 13 Apr 2016 08:47 am[/url]":11iubzt9]
На страни број два ове теме имаш слике из Клемон Ферана у Француској. Нађи на нету слике и клипове или погледај на Гугл Вјуу тргове Масена и Гарибалди у Ници, или трамвај у старом језгру града у Стразбуру.

Skoro sam bio u Strazburu i svidja mi se nacin na koji su pesaci stavljeni u prvi plan u samom centru grada. Tramvaji kroz pesacke zone su sjajan vid transporta, veoma su prakticni i lepo se uklapaju u prostor. Automobilski saobracaj je prilicno skrajnut. Nekadasnje dvosmerne ulice su pretvorene u jednosmerne, poplocane su i ogranicene na voznju u "prvoj/drugoj". Vozaci se osecaju kao gradjani drugog reda.

Predivan primer tramvaja i pesacke zone se moze naci i u Avru, gradu na severu Francuske, kao i u Nici.

Fina su ta zapazanja ali se radi o znacajno manjim gradovima od Beograda. Beogradu za ostvarivanje celovite pesacke zone u centru treba metro i podzemne garaze. Trole i tramvaji mogu doci u obzir kao neko privremeno resenje dok ne dodje red na metro.

Ovako će da ostane očigledno, nisu našli ponioca i neće menjati celu ploču.
Inače opšti utisak česme je da je nogostup od belog mermera uvek prljav, jablanički granit bi bio neuporedivo bolje rešenje.

20160411_180700.jpg

Odsjeces drvo stvis metalnu tablu a onda stolice i sto

20160411_181057.jpg

20160411_181101.jpg

:bash: :bash:

Igore pitao si ko radi stubove rasvjete i drugi mobilijar po gradu http://meteorbeograd.com/dizajnpozahtevu stf pomogao u kopanju
Sto se tice boje suncobrana to je vec propisano mislim da se odnosi i na tende i u tivtu sve tende pod konac i suncobrani

Clan SREDA imas vec uradjen model trga koji prizeljkucjes na forumu negdje danvo uradio clan recijan ako se nevaram

20160411_154348.jpg

prelaz treba pomejriti
20160411_154532.jpg

htejo da se popne nije mogao ode bejla majca st***
20160411_154202.jpg

20160411_154136.jpg

20160411_154048.jpg

neuredjen spoj drvena bandera

20160411_154018.jpg

20160411_153923.jpg

dezavi
20160407_200128.jpg

20160411_153850.jpg

knez cesma

20160411_153239.jpg

zgrada rasturena skroz na skroz

20160411_153758.jpg

20160411_153806.jpg

20160411_153625.jpg

ovako treba

20160411_155139.jpg

ovako izgelda

20160411_152824.jpg

Гроцка: централна улица. Јесте да се није комплетно претворила у пешачку, али су пешаци реконструкцијом добили апсолутни приоритет. Реч је о Булевару ослобођења чији је централни део од 300 метара 1995. године претворен у печшачку зону. Ове године се први део од 300 метара комплетно реконструише.

Калдрмари су започели ређање коцке. Гледао сам их петнаестак минута и утисак је да су врло професионални и темељни. Можда "Београд пут" нема калдрмаре, али они у Србији итекеко постоје.

29xekxy.jpg

2pph8k9.jpg

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=381060#p381060:105pl6b9 je napisao(la):
direktor » 13 Apr 2016 11:54 pm[/url]":105pl6b9]
Odsjeces drvo stvis metalnu tablu a onda stolice i sto
20160411_181057.jpg

20160411_181101.jpg

Diso, gde si slikao ovo?

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=380926#p380926:1vxic6bp je napisao(la):
mekbejn » Sre Apr 13, 2016 1:04 pm[/url]":1vxic6bp]Prosirenje pesacke zone prosto place za poboljsanjem JGP.

Vec neko vreme sam fan pesacko / tramvajskih ulica, a za vikend sam bio u Zagrebu i tamo Ilica sjajno funkcionise.

Ja bih veci deo Vasine pretvotio u pesacko-tranvajsku ulicu.

a) ambiciozniji
postojeca mreza kod Crkve Sv. Marka - Bulevar - Decanska - Trg - Vasina - Pariska i spajanje sa postojecom mrezom

b) skromniji

Tako dobijamo duplu korist - siranje tramvajske mreze i sirenje pesacke zone.

Trole mogu kroz Dobracinu do dole na Dorcol.

Kako vam se cini?

Imas dobru zamisao u vezi Vasine ulice ali u pogesnom smeru si po mom skromnom misljenju razmisljao , mislim da prema ranijim planovima razmatrano je zatvaranje Kralja Milana ulice za pesacku zonu koja je sve cesce zbog raznih manifestacija u poslednjih par godina zatvaraju kao setacku, smatram da bi mogao da se ukine tramvaj kroz Beogradsku vec da se koristi onaj deo Kroz resavsku, a da se Kralja Milana zatvori za saobracaj i sprovede tramvaj od slavije do kalemegdana , s tim da saobracaj moze da nastavi da cirkulise kroz Resavsku , Kralja Milutina i Svetozara Markovica i naravno Kneza Milosa, a da se zatvori trg Nikole Pasica Prizrenska ulica onaj deo samo izmedju Hotela Moskve i Hotela Balkan.

to bi od prilike moglo da izgleda ovako

e65bd34f00d31b8ba9ebbe521d4d4a19.jpg

Vrh