Šta je novo?

Pešačke zone

Velikog drveca tu i ne treba da bude, treba fasade da dodju do izrazaja a naravno fasade bi sad trebale da se renoviraju.

Rekonstrukcija Zmaj Jovine
Uveliko u toku radovi na proširenju pešačke zone u najstrožem centru prestonice

RADOVI na izgradnji nove gradske pešačke zone u centru grada uveliko su u toku, a u sklopu njih juče je zvanično počela rekonstrukcija Zmaj Jovine ulice.

Plato ispred pošte od Ulice Vase Čarapića do Čika Ljubine planirano je da bude preuređen do 15. avgusta, do kada će i ovo "tromeđe" biti zatvoreno za saobraćaj.

- Biće zamenjena kompletna instalacija, kanalizaciona mreža, ulica će imati nove stubove javne rasvete i drvored, a na ovim poslovima biće maksimalno angažovana javna gradska preduzeća - najavio je gradonačelnik Beograda Siniša Mali.

Radnici JP "Beograd put" započeli su uklanjanje postojećeg sloja asfalta, a nakon završetka radova i popločavanja ovog dela šetališta, Zmaj Jovina će zasijati u novom ruhu.

Popločavanje pešačke zone između Uskočke i Vuka Karadžića, kao i sama ulica Vuka Karadžića, privodi se kraju, pa bi za dve nedelje trebalo da budu završeni radovi na rekonstrukciji platoa Kod Crvenog petla.

TRG REPUBLIKE

Gradonačelnik Mali je najavio i skore radove rekonstrukcije Obilićevog venca, koji će takođe biti pretvoren u pešačku zonu, dok će garaža na tom mestu biti rekonstruisana i proširena sa novih 220 garažnih mesta.

- Ove godine nas očekuje i početak kompletne rekonstrukcije Trga republike, kako bi posetioci Beograda imali osećaj da se nalaze na glavnom trgu glavnog grada Srbije, što sada, nažalost, nije slučaj. Počinje i rekonstrukcija Kosančićevog venca - najavio je Mali.
http://www.novosti.rs/vesti/beograd.74. ... maj-Jovine

Mogu reci, a mozda ste i sami primetili, da je na drustvenim mrezama cesma napravila haos! Svi pljuju i cude se kichu, kazu da je gastarbajterska itd.

Синоћ сам прошао поред ње. Камен је ганц нов и буквално се пресијава ти то јесте разлог зашто има гастро шмек. Сам плато је сјајан, тај део града се редефинисао. Неопходна је хитна санација фасада, а и оно старо дрвеће је требало комплет заменити новим. Али, то није долазило у обзир, овај град је сентиментално веза за своје блато у коме се налази.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=378528#p378528:34ooo8qi je napisao(la):
Drakche » 30 Mar 2016 06:23 am[/url]":34ooo8qi]Mogu reci, a mozda ste i sami primetili, da je na drustvenim mrezama cesma napravila haos! Svi pljuju i cude se kichu, kazu da je gastarbajterska itd.

Ovde, na ovom forumu sam etilketiran kao hejter kada sam ukazao na sav besmisao ove česme/fontane !?

Prvo, čemu to služi ??? Ružno je, i nefunkcionalno. Nekada sam ovde objašnjavao pojam "horror vacui". On se odnosi na popunjavanje praznog prostora koji je rezultat straha od praznog prostora. Evo tipičan primer je Trg Republike. Taj isti Jovin je uradio idejno rešenje tog istog trga, i šta sada imamo ? Sada imamo trg koji nije uopšte trg. To je prostor ograničen objektima koji ograničavaju pešački komunikaciju u prostoru koji je predviđen za pešačku zonu. To su breze, fontane, žardinjere, kiosci, a do nedavno je tu godinama bio parkiran autobus za davanje krvi... ??? Zamislite samo da se sav taj sadržaj premesti na Trg svetog Marka u Veneciji. Jednostavno, taj prostor bi prestao da bude trg.

Branislav Jovin je osamdesetih godina od Beograda počeo da stvara palanku, zato što je njegovo shvatanje estetike i funkcije palanačko. Još tada, kada je započeta rekonstrukcija Knez Mihailove, se o tome govorilo u intelektualnim krugovima. Danas više ne postoje intelektualni krugovi, ali postoje društvene mreže. Društvene mreže koriste mase, a mase slabo koriste intelekt. Branislav Jovin je za beogradski urbanizam ono što je Mića Megatrend za visokoškolsko obrazovanje u Srbiji. Pogledajte kako su raspoređeni kandelabri, drveće i žardinjere u tek rekonstruisanoj ulici Vuka Karadžića - od Knez Mihailove do cara Lazara. Vizuelno je napravljen zid koji je presekaso ulicu na pola. U startu je taj sadržaj mogao da se smanji na trećinu, a od novca one dve trećine nepotrebnog sadržaja, mogla su se rekonstruisati sva stepenište na Zelenom vencu koja se raspadaju i predstavljaju opasnost za pešake. Mogla se popraviti pešačko biciklistička staza na Brankovom mostu. Moglo se uraditi dosta toga da nije tog palanačkog duha i shvatanja.

http://mondo.rs/a884685/Info/Drustvo/St ... vencu.html

http://www.blic.rs/vesti/beograd/pogled ... ji/pdk6t4e

http://www.politika.rs/scc/clanak/27408 ... dski-kamen

http://www.novosti.rs/vesti/beograd.74. ... ge-polomis

Da li postoje kvalitetne slike Delijske česme u Knezu sa "otvaranja"?

Verujem da će i ova Pevac česma vremenom izgubiti sjaj i malo posiveti, da ne kažem da će dobiti neku nijansu slonove kosti.

Vremenom, i to vrlo kratkim, biće obogaćena navijačkim baljezgarijama...

Zanimljiv ugao i prvo lisce :)

CeyJt3gWsAAhIUs.jpg

Preuzeto sa tvitera, postavio Radoslav Marjanovic

Zbog velikog vetra vojni helikopter nije uspeo da postavi pevca na vrh fontane.
Postavljanje pevca odlozeno do daljnjeg.

U moru sjajnih reakcija na društvenim mrežama, najjača mi je: "Što nisu pozvali lika koji je 87-e redizajnirao delijsku česmu?". Pa, to je taj isti lik - Branislav Jovin.. To je taj isti projekat pešačke zone iz 80-ih koji se fazno sprovodi već tri decenije.

E, sad, koliko je taj Jovin dobar ili nije postoje ekstremno različita mišljenja. Najilustrativinije je uporediti Rogerov post, sa onim što Delija već godinama piše na forumu. Jedan tvrdi da je čovek pretvorio centar Beograda u palanku, drugi tvrdi da je reč o najboljem živom srpskom urbanisti koji se upravo bori protvi toga da se Beograd pretvori u palanku.

Možda ne umem da procenim koliko je Jovin dobar urbanista (ii arhitekta), ali ono što mi se čini da umem da zaključim jeste:

1. Da je naša javnost sklona ekstremnim stavovima - ili je sve apsolutno crno ili je apsolutno belo, sredine nema
2. Da je našoj javnosti uvek prošlost lepa, sadašnjost grozna, a budućnost neizvesna
3. Da naša javnost donosi o svim pitanjima u društvu donosi zaključke polazeći od toga koliko im je (ne)simpatična ekipa na vlasti

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=378589#p378589:bodipd1z je napisao(la):
Homer Jay » 30 Мар 2016 12:31 pm[/url]":bodipd1z]U moru sjajnih reakcija na društvenim mrežama, najjača mi je: "Što nisu pozvali lika koji je 87-e redizajnirao delijsku česmu?". Pa, to je taj isti lik - Branislav Jovin.. To je taj isti projekat pešačke zone iz 80-ih koji se fazno sprovodi već tri decenije.

Такве интелектуалне примерке имамо у великом броју и на форуму и против таквих двоструких аршина у ставовима пишем већ неко време.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=378532#p378532:20v9pesd je napisao(la):
stf » 30 Mar 2016 07:36 am[/url]":20v9pesd]Сам плато је сјајан, тај део града се редефинисао. Неопходна је хитна санација фасада, а и оно старо дрвеће је требало комплет заменити новим. Али, то није долазило у обзир, овај град је сентиментално веза за своје блато у коме се налази.

Lepo rečeno - ovaj grad je potpuno neosetljiv na blato u kome se nalazi, pa se tako može desiti da asfaltiraju kilometar biciklističke staze sa rasvetom i da potom nedeljama i mesecima ni jedna gradska služba ne primećuje i ne reaguje što se ta investicija pretvorila u blatište.

Inače za plato kod Crvenog petla se slažem, ne bi nova česma uopšte tako bola oči da sve fasade okolo nisu boje osušenog blata.

Моја једина замерка Јовину је његов, помало неспретан однос према предратном Београду где на сувише очигледан и баналан начин дизајн мобилијара уклапа са старим градом иако нема потребе за тим. Но, то је занемарљива ствар имајући у виду укупни квалитет дизајна и материјала примењених у београдској пешачкој зони. Само, штета је што тако добар модерниста (зграда урбанистичког завода, зграда нбг општине) није мало смелије дизајнирао неке ствари у пешачкој зони, укључујући и ову фонтану.

Istina mogao je da se potrudi da uradi novo resenje za ovu fontanu, ovako se vodio linijom manjeg otpora, izvadio projekat iz fioke i zavrsio stvar.

А опет, ни то му не можемо замерити јер човек има 80 година и свакодневно надзире радове. Мало ли је то труда? Са друге стране, можемо само бити захвални боговима што су за проширење пешачке зоне искористили пројекте из Јовинове фиоке. Да нису, добили бисмо неко транзиционо бехатонирано знатевећшта.

video sam cesmu danas, meni se ne svidja, previse blesti, ali rasprava ovde je vise akademska, ko vise primecuje takve sitnice? Ne verujem da ce turistima znaciti nesto previse, a gradjani beograda su previse uzurbani i pritisnuti problemima da bi zapazili nesto ovako. POgled je vise oboren ka zemlji nego sto je znatizeljan. I ja sam primetio cesmu samo zato sto se vodi takva diskusija po Internetu, verovatno bih prosao pored nje kao da ne postoji. Beograd muce esencijalne stvari, a ne pojedine cesme

Zbog tog pogleda ka zemlji, muka mi je svaki put kada idem centrom grada ili Bulevarom kralja Aleksandra, od svih zvaka koje se nalaze po plocniku. Sramota me je koliko su ljudi bezobzirni i sto ne shvataju da su zvake i pikavci smece kao i svako drugo.

Rasterecen bilo kakave politike, a u okviru debate za i protiv cesme, prosirenja pesacke zone itd. - moram da primetim nekoliko stvari. B. Jovin je uradio veliku stvar za Beograd osamdesetih, kada je obicnu ulicu pretvorio u glavno gradsko setaliste. U to vreme potpuno u skladu sa evropskim trendovima - mnogi glavni gradovi zapadne everope su tek kasnije dobijali slicna parterna resenja. Uradio je i projekat za ostatak pesacke zone, koji je za TO vreme i u TIM uslovima bio avangardan. Ali, to je bilo pre 30 godina! Od tada se mnogo toga promenilo, od poimanja urbanizma, parternih resenja, materijala, detalja, hortikuture... Nije njegova krivica, jednostavno resenje je pregazilo vreme. Hvala mu za Knez Mihajlovu i mnogim stvarima koje je uradio, ali pored svih simpatija za njegov rad, jednog momenta je trebao da kaze - dosta.

Sa druge strane, gradska valst se za ovo odlucila samo i iskljucivo zbog jeftinih politickih poena. Ko ce iz Rakovice da dodje da vidi cesmu kod Pevca, a o njoj slusa vec godinu dana i zamislja kako je gradska vlast sposobna da ponovo pokrene neke stare projekte. Dosetili su se da izvade iz fioke resenje koje je staro 30 godina i krenuli u rad. Da su zaista mislili ozbiljno da se pozabave ovim problemom, grad je prvo trebao da obezbedi saobracajno resenje za ovaj deo grada, prosire garazu i izgrade bar jednu gde ce moci da se sklone automobili koji su koristili ulicne parkinge (od stanara do ljudi koji dolaze u grad jer nemaju drugi nacin). Trenutno je u periodu od 13-17 apsolutni saobracajni kolaps u ovom delu grada; jos pre 4 godine je zatvoreno skretanje na desno iz Carice Milice, a sada je zatvorena i Cara Lazara koja je bila alternativni pravac za izlazak iz ove zone - dakle zona omedjana ulicama Marsala Birjuzova, Sremska, Obilicev Venac, Cara Lazara, Kralja Petra, Pop Lukina, Toplicin venac je svedena na jednu jedinu ulicu za izlazak i ka N. Bgd i Dusanovij (Toplicin venac koji je u delu ka Pop Lukinom je uredno zakrcen sa vozilima koji se parkiraju pored kafane Vespa i dodatno otezavaju odliv vozila).

Za vreme rada na prosirenju/izgradnji garaznih mesta - Boris Podreka, koji je u medjuvremenu angazovan na prosirenju pesacke zone (a, sto ne onda B. Jovin??) je mogao da osmisli resenje za ostatak pesacke zone i uradi ga u novom duhu koji je primeren ternutnim trendovima. Pri tome je trebalo biti realan i umesto megalomanskog poteza od ne znam koliko kvartova, koji bi ponovo stajali u fioci narednih 30 godina, trebalo je odrediti zone za koje bi grad zaista mogao da odvoji sredstvakoje da se srede u narednom periodu (dakle - bez bajki o 88 fasada i sl.). Duboko verujem da bi se arhitekta, kao sto je B. Podreka, vrlo odgovorno nadovezao na vec postojeci deo Jovinovih pesackih zona i za 2-3 godine bi dobili kvalitetno resenje koje bi bilo i atraktivno i savremeno i funkcionalno. Ovako smo samo dobili reciklirane ideje od pre 30 godina, koje kostaju prilicno, saobracajni haos ali i ponovni rad na idejnom resenju za ostatak pesacke zone.

Da je gradska vlast to uradila sledeci logicne korake - to bi po meni bilo odgovorno ponasanje i sigurno bi dobili mnogo vise poverenja nego sto ga imaju sada. Ovako, sa vredjanjem inteligencije veceg dela stanovnistava - samo gube. Zapravo - svi su na gubitku, a gradski budzet najvise. Na gubitku je i sam Jovin koji je dozvolio da se njegova dobra resenja recikliraju posle 30 godina i samim tim postanu antiteza svog izvornog oblika...

Ovo nije troll i nije hejtovanje. Svakako da je Jovinovo resenje za trg kod Pevca bolje nego status quo, ali moglo je da se saceka jos samo malo da se uradi sveobuhvatno resenje koje ce trajati mnogo duze... Verujem i da bi Podreka uradio omaz Jovinovim detaljima i time stavio sve na svoje mesto, i to u momentima kada bi grad zavrsavao svoje infrastrukturne radove koji su morali biti preduslov bilo koje gradnje u ovom delu grada!

Izvinjavam se na duzini posta.

Pa ti si upravo sam sebi kontrirao, pa barem 3 puta.
Pa ova cesma i jeste za gradjane rakovice kao sto je i za gradjane starog grada, novog beograda, pa i bilo koje osobe koja dodje da se proseta tu, ana kraju i za turiste.
Uvek imas alternativni nacin barem do centra grada da dodjes, a najmanje kolima.
Upravo i jesu krenuli fazno i to deo po deo. Na stranu sta oni obecavaju i pricaju, ali fazno rade, deo po deo.
Na kraju kazes da je bolje da se uradi sveobuhvatno resenje, pa i jeste sveoubhvatno resenje sa osnovom u vidu Knez Mihajlove ulice.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=378640#p378640:3slor3rd je napisao(la):
Galeks » 30 Mar 2016 03:24 pm[/url]":3slor3rd]Pa ti si upravo sam sebi kontrirao, pa barem 3 puta.

Pa ova cesma i jeste za gradjane rakovice kao sto je i za gradjane starog grada, novog beograda, pa i bilo koje osobe koja dodje da se proseta tu, ana kraju i za turiste.
- Gradjani Rakovice su samo metafora, problem je u populizmu kojem su se gradska vlast okrenuli. Bez razloga, dobili bi mnogo vise da su se ozbiljno uhvatili u kostac sa problemom.

Uvek imas alternativni nacin barem do centra grada da dodjes, a najmanje kolima.
- Postoje ljudi koji tamo zive i rade. Nije poenta da se u ceka po pola sata da bi se ukljucilo u sledecu ulicu. Postoje mnogo efikasniji nacini da ljudi bez velike potrebe dolaze u grad kolima, ne stvaranjem guzve - bez razloga.

Upravo i jesu krenuli fazno i to deo po deo. Na stranu sta oni obecavaju i pricaju, ali fazno rade, deo po deo.
- Nisam ni pominjao problem faznosti, nego nelogicnosti rada. Krenuti u sve ove radove koji nisu mali, bez da se obezbede osnovna infrastruktura (koju uzgred i planiraju ali ocigledno na kraju radova)

Na kraju kazes da je bolje da se uradi sveobuhvatno resenje, pa i jeste sveoubhvatno resenje sa osnovom u vidu Knez Mihajlove ulice.
- Ponavljam - problem je u nelogicnom sldu radova. Sticie se do kraja, samo mnogo tezim putem. Bez razloga...

Gradjanin baratas pogresnim cinjenicama iz toga idu pogresne ligicke premise pa i zakljuci
Boris podreka radi 2 trga studentski trg i dio izmedju hotela park i parka kod vojvode vuka
Nje brana jovin kriv sto je drzava propala pa nije imala para mogucnosti zelje da uradi pjesacku zonu do kraja
Vec jednom sve objasnjeno

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=378643#p378643:1txkwhip je napisao(la):
direktor » 30 Mar 2016 03:39 pm[/url]":1txkwhip]Gradjanin baratas pogresnim cinjenicama iz toga idu pogresne ligicke premise pa i zakljuci
Boris podreka radi 2 trga studentski trg i dio izmedju hotela park i parka kod vojvode vuka
Nje brana jovin kriv sto je drzava propala pa nije imala para mogucnosti zelje da uradi pjesacku zonu do kraja
Vec jednom sve objasnjeno

Samo sam rekao ono sto smatram da je logicni sled desavanja u ozbiljnom gradu. Nisam ni pomenuo da je B. Jovim kriv - naprotiv, rekao sam da mu zhavaljujem na mnogo toga sto je uradio u gradu, ali sve ima svoje vreme i mesto. Toliko.

B. Podreka bi radio i ovaj trg, da je imao priliku - verujem da bi izgledao bolje jer bi se upravo nadovezao na deo izmedju hotela Park i V. Vuka - to je u principu isti potez...

Mislim da svako ima pravo na svoje misljenje, ja sam svoje izneo. To mogu da urade i drugi...

Ми иамо проблем са временском дистанцом. Цео пројекат пешачке зоне је комплетно пројектован када и Кнез Михаилова и замишљен је као визуелна целина.

Плато код "Певца" је само једна од каснијих фаза. Да није било распада земље, тај плато би данас свакако изгледао овао како је урађен.

Мислим да нема никаквог смисла да се наново пројектује пешачка зона која би се визуелно разликовала од већ изграђеног дела (прве фазе).

Па то би био комплетан циркус.

Vrh