Šta je novo?

Pešačke zone

Е наопако, ако би по стручним питањима слушали већину..

Ajde Vozd ne preteruj komentar koji je dao nema nikakve veze sa politikom sta vise dobio je po meni zasluzeno dosta plusica.

Takodje nema potrebe diskvalifikovati Stf-a samo zato sto radi u opstini. Uostalom stf nije politicar posto oni nista ne rade, vec jedan od radnika u opstini. Da probam da budem do kraja fer i prema njemu ali i prema tom odnosu ka takozvanom drzavnom poslu voleo bih da je mnogo vise Stf-ova na nekim pozicijama cak i daleko daleko visim jer bi onda mnoge stvari bile bolje.

Вас двојица, што се мене тиче, слободно можете узести собу, немам ништа против.

Има везе, јер мења тезе!
Управо се залажем за модерно решење пешачке зоне уз максималну заштиту архитектонског наслеђа, а млађахни господин "члан" мени потура лицемерство, да сам ваљда истовремено и за и против модерног решења (?!) а не примећује аљкаво извођење радова и кичасто решење за чесму. Е струко архитете, залуд школовање, када се карактера нема.

Да се "пучина проста" пита, у филхармонији би гледали Гранд, у Народном Музеју (да ради) Тапија, а Београд би личио на Скопље.

Ako jedna cesma ima toliki uticaj na istorijsko nasledje, onda i nemamo neko istorijsko nasledje. (uostalom ako pretpostavimo da je tacno ono sto je delija rekao, a to je da je cesma projektovana pre 30 godina, onda u neku ruku i spada u to neko nase nasledje, zar ne?)

Vozd nema potrebe da budes bezobrazan (mislim na prvi deo tvog posta), posto ti se nisam obratio na slican nacin.

To o cemu ti pricas a da je vezano za njega ima veze sa ukusom, estetikom razumevanjem prostora itd a ne politikom kako si pokusao da povezes. Ja sam na taj deo ukazao da ne smatram korektnim.

Stf je po ovom pitanju apsolutno u pravu.
O naciji kojoj je glavna disciplina 'hejtovanje' po svaki cenu i malogradjanstina koja je najveca upravo kod onih koji je najvise spominju...

Sent from my LG-D320 using Tapatalk

Галекс, кап отрова затрује језеро, рекох већ да је тако нешто и пре 30 година било кич а наше наслеђе за балканске (не)прилике јесте велико и морамо га чувати, нарочито у годинама епидемије неукуса.
Не знам шта би Јовину да иначе за то време добар и за централну зону лековит пројекат проширења пешачке зоне "зачини" кичастом чесмом.

Игоре, када се дотични већ бави инсинуацијама, сигуран сам да зна и да одговори на контрааргументацију, не видим потребу да му ти будеш дрвени адвокат и браниш и њега и владајући неукус. Зашто безобразан, шта је ту лоше када приметих да се двоје младих воле.. :lol:
Уосталом, откуда ти можеш знати који су његови мотиви за такав став какав има. Искрено, не зна се шта је горе, да ли су везани за (недостатак) "укуса, естетике , разумевања простора" или иступање у складу са партијским интересима.

Лаки72, свесно или у незнању, храњење малограђанштине, у виду "куповине" непостојеће историје и наклоности у бити малограђанске већине Београда управо гледамо у потезима Весића и братије му.

Ај сад' ти мајсторе објасни већини која је по вокацији нешто тотално шеснаесто, за нешто што није добро да - није добро.

Mislim da ipak treba da budemo srecni sto prosirenje pesacke zone radi Jovin.
Bolje je imati lepu pesacku zonu i tog pevca nego neku vrh fontanu i behaton ulice.

Вожде,

нисам ти приписивао лицемерство јер нигде нисам написао ди си конкретно ти тај који се са једне стране залаже за модерно а на другој теми обрнуто. То нигде не пише, па нема потребе да вређаш све око себе јер је управо то малограђанштина за коју друге општужујеш. Констатовао сам да живимо у таквој средини, где шта год да се уради, и како год да се уради - срање је. Такво је јавно мњење.

Чесма је пројектована, као што Делија рече, пре 30 година од стране једног од најбољих урбаниста и урбаних дизајнера којег је Београд икада имао. Чесма припада ондашњем стилу и тадашњој филозофији модерног постаревања, илити постмодернизму који је осамдесетих наследио модернизам. Поента је да ова чесма не представља кич јер је дизајнирана када је тај архитектонски правац био актуелан.

Сасвим је друго питање, да ли треба данас реализовати пројекте од пре 30 година. Мије мишљење је да треба (у овом случају), јер је цео центар града замишљен као целина, а тај и такав урбани дизајн је у међувремену постао естетски карактер центра града.

Лично, мени се јовинов урбани дизајн Кнез Михаилове не свиђа у естетском смислу али је то лични естетски доживљај који није никакав аргумент јер је естетика релативна.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=377588#p377588:z4f9yz9l je napisao(la):
stf » 23 Mar 2016 05:05 pm[/url]":z4f9yz9l]
Сасвим је друго питање, да ли треба данас реализовати пројекте од пре 30 година. Мoје мишљење је да треба (у овом случају), јер је цео центар града замишљен као целина, а тај и такав урбани дизајн је у међувремену постао естетски карактер центра града.
Mislim da je ovo kljucna teza. Jovin, zapravo, samo dovrsava zapoceto i mislim da kolektivno treba da budemo zahvalni sto je konacno doslo do toga.

Da je bilo para volje dodati po zelji mi danas o ovome nebi raspravljali vec bi uveliko setali tuda sve bi vec uveliko bilo zavrseno tu projekat nista nije kriv

Knez Mihailjlova je uradjena 1987, cetiri godine posle toga je SFRJ zaratila.

Kriv je raspad drzave sto smo cekali skoro 30 godina da se nastavi uredjenje pesacke zone.

Стф,

Ниси мени приписивао лицемерство, само си цитирао мој пост.. :shock:

Само сам констатовао малограђанштину код оних који су је исказали. Је ли малограђанштина сама осуда малограђанштине?

Јесам ли ја према свему негативан, па то констатујеш цитирајући мој пост?

Слажем се да је добро што је Јовинов пројекат усвојен и радујем се почетку његове реализације (уосталом још као дечак сам маштао о претварању централе зоне у пешачку), свакако срећа је што је вероватно наш највећи живи урбаниста тај пројекат и урадио, јер ко зна како би испало да се то данас скарабуџило без конкурса и употребе мозга.
Наравно требало је унети неколико мањих измена, међу којима је и ова чесма..

Чесма се може оцењивати на разне начине, али у прилично малој мери као постмодернистичка. И да је Јовин иницијално имао постмодерну у плану, биће да је кроз процес стварања испало нешто сасвим друго.

Како је кажем све могло испасти добро је да су Ковачевић и екипа Кнез као пешачку зону уопше и прогурали.

spatiotecte":2q2j4xqj je napisao(la):
Knez Mihailjlova je uradjena 1987, cetiri godine posle toga je SFRJ zaratila.

Kriv je raspad drzave sto smo cekali skoro 30 godina da se nastavi uredjenje pesacke zone.
Sa ovim se ne bih slozio.
Ok, SFRJ se jeste raspala u krvi, ali taj proces je zavvrsen (pauziran) 1995. godine.
Nastavljen je par godina kasnije, tokom 99.
Mozemo slobodno reci da u zadnjih 15 godina nismo imali takve 'lomove'

Dakle, u zadnjih skoro 30 godina nije bilo VOLJE da se ono sto je zapoceto rekonstrukcijom KM i Trga Republike nastavi.

Imali smo sankcije i uništavanje privrede koja je, do rata, omogućavala i ovakve projekte.

Hajde sa sačekamo još malo pa da vidimo na šta će ovo da liči.
Po meni, glavna zamerka je što ovi radovi traju nedopustivo dugo.

I mene plase dugi radovi.
Moje neko iskustvo je da oni obicno rezultiraju ocajnim kvalitetom, ponekad i gorim nego kada se zbrza.
Nema kvalitetnog odradjivanja posla, ako ne postoji kontinuitet u izvodjenju radova

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=377608#p377608:hf2kh242 je napisao(la):
relja » 23 Mar 2016 05:52 pm[/url]":hf2kh242]
Po meni, glavna zamerka je što ovi radovi traju nedopustivo dugo.

Nedopustivo dugo - a u subotu pocinju sa Zmaj Jovinom... Koji kr**** to planira?? Cosak Vuka Karadzica i Cara Lazara se radi od 10-og avgusta!! Znaci radi se 7 meseci i radice se jos mesec dana!! Rade lagano mesecima sa po 2-3 majstora, a onda poslednjih 5-6 dana rade u tri smene sa po dvadeset ljudi koji onda trce sa jednog kraja na drugi... Organizacija = 0!!

Valjda isti mamlaz koji je isplanirao u isto vreme zatvaranje Tošinog bunara i zamenu asfalta u Jurija Gagarina i Omladinskih brigada.

moze li za mladje clanove foruma neka fina slika knez mihailove pre rekonstrukcije iz 80ih? :)

Moze, uvek. :D

18851d1329484435-insa-satovi-insa-sat-knez-mihajlova-beograd-1.jpg

Kadtlwt.jpg

3538461740_86350df363_o.jpg

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=377594#p377594:1fqgmror je napisao(la):
Galeks » 23 Mar 2016 05:26 pm[/url]":1fqgmror]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=377588#p377588:1fqgmror je napisao(la):
stf » 23 Mar 2016 05:05 pm[/url]":1fqgmror]
Сасвим је друго питање, да ли треба данас реализовати пројекте од пре 30 година. Мoје мишљење је да треба (у овом случају), јер је цео центар града замишљен као целина, а тај и такав урбани дизајн је у међувремену постао естетски карактер центра града.
Mislim da je ovo kljucna teza. Jovin, zapravo, samo dovrsava zapoceto i mislim da kolektivno treba da budemo zahvalni sto je konacno doslo do toga.

Tacno, a kada bi krenuli da ukljucujemo estetske kriterijume clanova foruma raspravi ne bi bilo kraja. Trebalo bi postovati stvaralacku i umetnicku zamisao G. Jovina. Ako se resenje cesme bas i ne moze cvrsto osloniti na tradiciju, nasledje ni na bilo koji pravac (ovde ne vidim postmodernizam), pa sta? Ako se svima ne svidja, pa sta? Jovin je pretpostavljam bio pri cistoj svesti kada je projektovao i zna sta radi. Da li je ovo kic? Moze, a i ne mora. Treba sacekati. A estetska ujednacenost cele pesacke zone je veliki plus i i za nase uslove potpuno neocekivani poduhvat. Pitanje je da li i sta Beograd dobija?
A dobija jedno od buducih omiljenih mesta za okupljanje, selfiji sa cesmom u pozadini ce sigurno biti omiljeni motiv. Polako ali sigurno i kvalitetno se pesacka zona siri i uoblicuje. Treba li ocekivati remek-dela u ovoj i ovakvoj Srbiji? I ko bi se na ovom forumu i slozio sa tim sta je to remek-delo :roll:

Neko pomenuo kenz mihajlovu

20160323_234904.jpg

Vidi vidi i ovo su planirali neke zle cike

20160323_235148.jpg

20160323_235211.jpg

20160323_235221.jpg

Из које су, претпостављам књиге, скенови?

Na stranu diskusija za ili protiv tradicionalne cesme, kakava god da je - ja opet imam pitanje koje ne zavisi od estetike: zasto je cesma ispala iz ose ulicnih lampi, odnosno zasto je toliko prilepljena uz stepeniste? Pogotovo sto bi cesma trebala da im klupe (kako pise u danasnjoj Politici). Ako joj se zaista dodaju i klupe - stici ce malte ne do samih stepenica? Ako su vec hteli da je cesma centar dogadjanja, sto bi itrebala da bude, onda su bar trebali da je postave u osu tog dela ulice da moze da se pridje, sedne, sagleda itd... Ili mozda nisam u pravu?

Takodje obratite paznju na broj radnika na terenu: 1 (i slovima jedan). 9.30 ovog jutra...

Vrh