Šta je novo?

Pešačke zone

Meni ovo ukupno lepo izgleda...česma je možda previše bela, pa mi malo deluje nekako veštački, ali dobro...

Sa praktične strane:
- želimo pešačku zonu u centru. To je lepo. nemam ništa protiv.
- Knez Mihajlova je ispunjena lokalima, trgovinama sa kao "eksluzivnom robom", kafićima... ulica zamišljena i uređena da mi u njoj uživamo, da bude ponos grada, i da posetioci Beograda imaju gde da vide nešto lepo, uređeno, održavano...

A dostava do svih tih lokala, sada kada se okolne ulice zatvaraju za motorna vozila? Em će da im ovo remeti posao, povećava troškove, em će transport, kako god da se organizuje, da haba pločnik.
Ili neko nije razmišljao o tome (80-tih još uvek niko nije sanjao o o svim ovim "brendovima" i sl.)... ili ima veze sa robnom kucom koja se istovremeno gradi pored Gradske biblioteke, a koja će imati kolski prilaz magacinskom prostoru...

Зашто Грачаничка није део трга, кад ће и она да буде у пешачкој причи ?

Danajski darovi u bibljoteku pa malo izucavati svasta nesto

20160329_125301.jpg

20160329_125303.jpg

20160329_125358.jpg

20160329_125416.jpg

20160329_125441.jpg

20160329_125522.jpg

20160329_130123.jpg

20160330_175205.jpg

20160329_130130.jpg

20160329_130150.jpg

20160329_130222.jpg

20160329_130310.jpg

20160329_130412.jpg

20160330_175101.jpg

20160330_175222.jpg

20160330_175403.jpg

20160330_175238.jpg

И од лошег решења је увек могуће - лошије. Али у настављању приче после 30 година има један детаљ који је познат само онима који се сећају деведесетих.

Ето крајем осамдесетих тадашњи подарише гламурозну сиву зону на радост свих, али ускоро ведра лица заменише сиви погледи , а сивило пешачке зоне је добило нијансу зоне сумрака.
Настављање те приче, је само настављање једног сивог и мучног осећања које су носиле хиљаде људи који су те прве деценије ходали свеже поплочаним сивим гранитом са сенком те деценије .Ипак остаје нам да се надамо да је овде крај тог решења и да ће наставак ширења зоне добити нијансу неке ведрије боје.

И још нешто. Поуздано знам да Цара Лазара није уопште била предвиђена у некој широј зони, па самим тим поменути аутор није ни могао да је пројектује. Истина је и да је био врло критикован, између осталог због неке склоности за оријенталне детаље, И тада се знало за кич. Па су шешири светиљки виђени као претерано гломазни и нападни, као лонци и као шлемови неке ордије са оријента. Има нешто од тога и на врху Делијске чесме, па и ове за певца.

Editujes postove glas prirode mjenjas sadrzaj istih

Danajski darovi u bibljoteku pa malo izucavati svasta nesto oko knez mihajlove ima jedna knjiga samo kako je teklo odlucivanje i konkursi oko kneza

Au Glas Prirode, sta ti naprica...
Sto se tice odgovora na tvoje pitanje, i Gracanicka ce postati deo pesacke zone, sto mozes videti na planu prema fazama na nekoj od prethodne 2-3 strane.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=378741#p378741:2e080cis je napisao(la):
ГЛАС ПРИРОДЕ » 30 Mar 2016 11:14 pm[/url]":2e080cis]И од лошег решења је увек могуће - лошије. Али у настављању приче после 30 година има један детаљ који је познат само онима који се сећају деведесетих.

Ето крајем осамдесетих тадашњи подарише гламурозну сиву зону на радост свих, али ускоро ведра лица заменише сиви погледи , а сивило пешачке зоне је добило нијансу зоне сумрака.
Чувајте се дарова које вам Грци носе. Толико стара изрека колико и Тројански рат и чувени коњ.
Настављање те приче, је само настављање једног сивог и мучног осећања које су носиле хиљаде људи који су те прве деценије ходали свеже поплочаним сивим гранитом са сенком те деценије .Ипак остаје нам да се надамо да је овде крај тог решења и да ће наставак ширења зоне добити нијансу неке ведрије боје.

И још нешто. Поуздано знам да Цара Лазара није уопште била предвиђена у некој широј зони, па самим тим поменути аутор није ни могао да је пројектује. Истина је и да је био врло критикован, између осталог због неке склоности за оријенталне детаље, И тада се знало за кич. Па су шешири светиљки виђени као претерано гломазни и нападни, као лонци и као шлемови неке ордије са оријента. Има нешто од тога и на врху Делијске чесме, па и ове за певца.

Vala bas, svasta naprica. I sta si heo da kazes, sem sto si poetski raspolozen i baratas poluistinama?

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=378738#p378738:24b61yun je napisao(la):
direktor » 30 Mar 2016 11:11 pm[/url]":24b61yun]Danajski darovi u bibljoteku pa malo izucavati svasta nesto

20160330_175222.jpg

Sahtovi im se uvek nadju na putu :roll:

20160329_130310.jpg

20160330_224030.jpg

knez po zavrsetku radova 1987
20160330_230426.jpg

20160330_230443.jpg

vratio bih ove frizidere

20160330_225747.jpg

20160330_224100.jpg

kiosk

20160330_224225.jpg

Eto knjige za glasa prirode da cita

KONAČNO Postavljena fontana kod "Pevca", kako vam se dopada? (anketa)
B. B. | 30. 03. 2016 - 21:04h

Posle tri meseca rada konačno je postavljena fontana kod kafane "Crveni petao" u Ulici cara Lazara, čime je ovaj kraj grada postao bliži pretvaranju u pešačku zonu. Nadležni kažu da je finalni potez postavljanje skulpture pevca od crvenog granita na vrh fontane. Kako vam se dopada?

http://www.blic.rs/vesti/beograd/konacn ... ta/vbfszmv

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=378741#p378741:txosx8op je napisao(la):
ГЛАС ПРИРОДЕ » 30 Мар 2016 11:14 pm[/url]":txosx8op]
Ето крајем осамдесетих тадашњи подарише гламурозну сиву зону на радост свих, али ускоро ведра лица заменише сиви погледи.

Ипак остаје нам да се надамо да је овде крај тог решења и да ће наставак ширења зоне добити нијансу неке ведрије боје.

Када се позива на употребу светлих боја за партерно уређење из вида се губи чињеница - где ми живимо.

Па људи, погледајте на шта личи једина улица центра града која има светлије партерно уређење - Узун Миркова. Та улица је мени до те мере одвратна и прљава, а није ништа "прљавија" од Кнеза. Други пример је Савски трг који је такође штрокав и прљав да људи од њега беже. Цветни трг је ганц нов, па га опет перуцкају сваки дан, вероватно до избора. После ће да престану и добиће праву балканску патину штрокавчине.

Једноставно, за градске услове аерозагађења са све српским системом (не)одржавања свако коришћење светлијег партера је промашај. Јовин је још у оно уређено време знао за кога пројектује партер - за Балканце.

Заправо, у светским оквирима светло поплочавање је реткост. Неталентовани Глас Природе је покушао да буде поетичан и мелодраматичан, ништа више. Сређивање Кнез Михаилове је најбоље што се десило београдској урбаној зони последњих 70 година.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=378762#p378762:2wxheagg je napisao(la):
direktor » Čet Mar 31, 2016 12:41 am[/url]":2wxheagg]
20160329_130310.jpg

Tek se sad ovim kontrastom vidi koliko ovi grafiti i nesredjene fasade dolaze do izrazaja :(

Ok,grafiti mogu da se uklone,kao sto su pre koju godinu bili uklonili one na zgradi Tanjuga,ali dzabe...eto ih opet,jer kad se "pojavi slobodno mesto" na takvoj povrsini kao da mami...Tanjug i ovaj deo su prepuni ovih jezivih grafita...

Sredjena fasada odvlaci zelju da je grafiteri zvrljaju kolko tolko dok ovako runiniranu ih podstice jos vise da skrabaju.

Није ми јасно шта вас је то угрозило. Само сам написао утисак о једном расположењу, једном времену и једној боји. Невероватно на шта и на кога је спао форум. Са изузетком разборитог Стефана.Примедба му је разумна, а видим да је чак и Савски трг почео да види у стварним бојама.
А што се Грачаничке тиче, такође нисте разумели. Ако је предвиђена за пешачку , зашто није део новонасталог трга, или зашто решење тог трга није укључило и део те улице, са дрворедом до зграда, а не овако по сред те целине која је могла да постане трг.Што се поплочања тиче, није само бела ведрија од сиве, него свака боја сем сиве и црне. Хоћете ли да кажете да су и басени водоскока склони прљању, скоро сваки водоскок нам је сив.

Ево прочитајте пажљивије.
И од лошег решења је увек могуће - лошије. Али у настављању приче после 30 година има један детаљ који је познат само онима који се сећају деведесетих.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=378852#p378852:1fxm46f5 je napisao(la):
mekbejn » Čet Mar 31, 2016 3:32 pm[/url]":1fxm46f5]meni grafiti nisu toliki problem, koliko raspale fasade koje su bukvalno opasne

Pa gde nisu?Pogledaj samo sliku i kako izgleda kao u nekom getou...

Naravno,moj komentar ne znaci da mi se grafiti ne svidjaju na mestima na kojima oni kao takvi "idu" .

A za fasade se potpuno slazem...

Bilo je dosta kontraverzi sa ovom česmom ali to što sam otkrio malopre je prevagnulo da ova česma ne bi trebalo da bude na ovom mestu.

Ovakva česma već postoji u Trebinju!

Pa valjda je ovaj Grad zaslužio bolje nego kopiju nečega što već postoji. KOPIJA čista! Tamo se sa česma uklapa u seting a kod nas štrči i čini mi se da je tamo i pogođen adekvatan materijal koji se slaže sa fasadam od kamena. U Trebinju je tu česmu poklonio Gojko Šišković 2001. godine i umesto pevca na vrhu stoji raspukli nar izrađen u kamenu.

img_0725.jpg

cesma-na-korzu.jpg

Kad se upored dve

fontana1-e1459448794617.jpg

Pa okacio sam ja jovinovu cesmu iz herceg novog

ne razumem zasto cesma onda nije predstavljena kao kopija trebinjske? posto se ime projektanta Siskovica nije spominjalo ispada da je jos i plagijat.
..i da je predstavljena kao kopija, zasto bas ta i kakve veze ima sa Beogradom i crvenim petlom?

Zato što više ne postoji kritičko razmišljanje. Nekritičko razmišljanje je karakteristično za psihologiju mase. Znači, verujem u sve što vidim na televiziji, ne moram da preispitujem nešto što mi se servira kao činjenica, ne verujem u ono što vidim i čujem ...

Спутите лопту.

Чесма је пројекат који постоји 30 година и може по том пројекту ко год хоће да изради чесму. Као што је БВК пре неку годину расписао конкурс за модерне чесме које се већ пар година постављају на читав низ места. Зар је онда свака сем прве постављене плагијат?

Па не, само је по истом пројекту урађена и чесма у Требињу.

Vrh