Oladi bre više, niko ti ništa ne prišiva, samo ti objašnjavam da nisam proautomobilski ekstremista i zašto pišem to što pišem. Rekao sam da sam umoran od slušanja tih nabrojanih stvari vezanih za pešačke zone, ne da si ih ti i izrekao.
И ова нескривена нетрпељивост према угоститељима ми је постала смешна. Па те кафиће користе грађани овог града, не само туристи. И очито их користе врло радо јер не зврје празни. Приде град мало заради од ренте тих површина једнако као што је раније зарађивао од исте те ренте, али паркинг места.
Naravno da ti je smešna kad ne moraš da živiš pored njih. Sam tvoj nastup i pisanje oko ovih stvari govore da uopšte više nemaš uvid u to kako izgleda svakodnevnica u ovom delu grada za stanovnike. Misliš da su tvoja iskustva od pre x godina i ono što vidiš sa ulice kao prolaznik u pešačkoj zoni merila i pokazatelji realnog stanja, što uopšte nije tačno.
I šta ti znači ovo drugo, da sad zbog ''bašte'' na mestu jednog automobila može da uživa šestoro ''građana''? Pa po toj logici ajde onda kao što reče Sole, da uvedemo pešačku zonu od Dunava do Rakovice pa da svi uživamo. Eto, šta fali tome?
Логично да становници центра плаћају већи порез јер скоро све у животу што им је неопходно имају на макс 10 минута хода док грађани периферије већину ствари имају на 10 минута колима, а велики број неопходних институција је и на десетак километара од локације живљења.
A da, čuvena priča ''tebi je sve blizu a ja moram da pešačim 10 km kroz brda i doline''... Mani me toga. Većina ljudi koji žive od Zemuna do Konjarnika, imaju prodavnicu na maksimum 10 minuta. Naravno, ljudima u drugim naseljima jeste teže, pogotovu u predgrađima, i to je tačno. Ali dakle te tvrdnje da svako u centru ima sve na dlanu, a da svi ostali pate i muče se, je u rangu onih srbendaških priča kako u Beogradu teku med i mleko a ostatak Srbije jede koru od drveta. Pa ipak, iako svi imamo prodavnice na 10 minuta, neki od nas plaćaju sve mnogo više. A zauzvrat dobijaju buku, oduzimanje prevoznog sredstva, vašar, opstrukcije i povrh svega - večitu pljuvačinu.
Takođe, ništa ne može da se meri sa mogućnošću da imaš mir u sopstvenom domu, i da možeš da spavaš u normalno vreme. Čak i po međunarodnim konvencijama, san je osnovno ljudsko pravo i fiziološka potreba. A buka se vodi kao zagađenje koje šteti zdravlju. E vidiš, to pravo na san se oduzima sve većem broju ljudi u ovom gradu, zato što se nameće bolesna teza da grad postoji zarad turista i kafedžija. Istina, to se oduzima i ljudima u npr Bloku 70 pored splavova i ljudima u centru. Samo što se Blok 70 ne vodi i ne naplaćuje kao čuvena ''ekstra zona''. Iako i jedni i drugi dobijaju isti tretman. Da vidim što bi pričao kako je sve to normalno da dve godine ne možeš da spavaš kao čovek. Nego tebe baš briga, nije tvoj problem a fala bogu pa ima toliko tema na ovom forumu gde se još nisi svađao, pa ko veli što ne bi svratio malo do teme o pešačkim zonama i centru, da i tamo malo soliš ljudima pamet i pričaš im kako im je fantastično. Pošto si digo ruke od neuspelih pokušaja da odbraniš čast i ugled Beograda na vodi, rešio si da svratiš malo ovde da praviš nove večite debate zato što se ljudi usuđuju da o nekom projektu i planu, pored pohvala, imaju i zamerke. Čini se da dok svi ovde ne počnemo da pišemo samo pohvale i hvalospeve, ti se nećeš skrasiti.
Za kraj, kažeš sa uvođenjem pešačkih zona porasla je cena nekretnina. To nije tačno. Opet se vodiš saznanjima od pre x godina, a ne aktuelnim stanjem. Koliko jednom stanu poraste cena posle uvođenja PZ toliko mu opadne kad se ispod njega instalira klub koji radi do zore a iznad njega hostel koji okuplja bivše mudžahedine i/ili rančuga turiste iz Evrope i Rusije. Takođe, čak i ako cena nekretnine poraste, to vlasniku ništa ne znači dok živi u njoj. Znači tek kad se odseli.