Šta je novo?

Pešačke zone

Sve je to kul samo mora se malo imati mera.
Tezge na ulazu u Kalemegdan gde je usko grlo, tezge na Studentskom trgu, tezge u Sremskoj, tezge posvuda... Posle neke granice, počne da izgleda jadno. Počne da odaje utisak, da otkriva istinu, da je grad toliko jadan i bedan da mora da deli javne površine šakom i kapom da bi ostao funkcionalan.
Rijec buvljak je prejska za par tezgi cak su sline tezge postojale u knezu 80tih
Prvo, reč ''buvljak'' je upotrebljena od nas par ovde zato što je ljudima toliko dok... da se non stop u sopstvenom gradu osećaju kao u Kandaharu. Da je to jedini problem i jedino zauzeće prostora u gradu niko se ne bi bunio. Al ono, kad imaš ovde frižider, onde tezgu, tamo ''baštu'', vamo parkirane motorčuge, iznad sebe šljašteću reklamu, ispod sebe razdrndan pločnik... ljudi postanu malo razdražljivi znaš. Još kad se to ukombinuje sa svešću kakva opšta ku***bolja nadležnih za sve živo vlada u poslednjih nekoliko godina, dobije se to što se dobije. Neki to zovu negativizam. Ja to zovem normalna reakcija na disfunkcionalnu državu i institucije.

A drugo, pa te tezge iz Kneza koje pominješ postoje i dan danas. U Knezu su to ulični svirači, prodavci autića, valjači CDova, prodavci ''čestitki'', romske deliteljke ruža i onaj elegantno popunjeni mladi Pavaroti što očarava sve svojim glasom. A ono što manjka u Knezu u odnosu na 80te, samo se rasporedilo po okolnim ulicama. Pa tako u Vasinoj imaš one prodavce cveća što trotoar smatraju svojom tezgom a Narodni muzej svojim slivnikom za štrokavu zelenu vodu kojom polivaju te salate. U Kolarčevoj razne ''bašte'' (ako se PVC stolarija u obliku kutija može smatrati baštom...) a u prolazima kod Zelenog venca pravi mali Kandahar, berzu gaća, čarapa, kaiševa i ko zna čega još...

Tako da ne da nije daleko od Kneza 80ih nego je još gore. Al dobro, siguran sam da postoji neko razumno objašnjenje za sve to. Kao i uvek s ovom garniturom.

Tezge na kalisu su stavljene samo sa jedne strane tamo kvari poredak konzervator za sladoled tik na pocetku koji je odobrila opstina stari grad kao i 3 ogavna sklepana kioska
Sto se tice studentskog trga oni kiosci nerade i treba sto prije da lete odatle cist visak
Ja nebranim potpuno divlju prodaju popt tog cvijeca u vasinoj gaca u prolazu na zelenom vijencu to slazem se treba rastjerati ali tu radi mitomanija komunalne policije prosto nevide ih za susku
Takodje smatram da je previse frizidera po knezu dok u okolinim ulicama nigdje jednog
Knez preferiram kad zahladi ukone se baste frizideri i sve ostalo sto je natrpano u isti
Takodje mislim da su frizideri sa sladoledom djelimicno prevazidjeni u sklopu svake trafike postoji danas isti

Ja nebranim potpuno divlju prodaju popt tog cvijeca u vasinoj gaca u prolazu na zelenom vijencu to slazem se treba rastjerati ali tu radi mitomanija komunalne policije prosto nevide ih za susku
Naravno. Samo, u čijoj je nadležnosti Komunalna? Pa u nadležnosti Grada. A ko njime vlada? Molim lepo.

I opet, da su sve ovo izolovani slučajevi, da se sve ovo o čemu pričamo ovde (tezge, ulični prodavci, otimanje javnih površina, haos, štroka, neodržavanje, pa zatim da dodamo nadogradnje, fasade, buku i ostalo...) dešava tek par puta godišnje na par mesta, pa i da razumem. Al to se dešava nonstop u svakom kutku grada. Bukvalno nonstop, svuda. Ideš ulicom, i ako ti je trotoar čist i prostran, očekuj da ima rupe. Ako nema rupa, očekuj prosjake(mislim... ''prosjake) i ulične prodavce. Ako nisu oni, očekuj PVC kutiju ili kiosk. Ako nije to očekuj klub od kog se trese ceo blok. Ako nije ni to spremi se da nosiš gips narednih mesec dana jer te iza ugla čeka odvaljeni stepenik za koji svi savršeno znaju već godinama al svi do jednog imaju manji seksualni problem koji ih sprečava da rade svoj posao. (čitaj - boli ih patka do neba i nazad)
E kad to postane svakodnevnica onda naravno da će ljudima mnogo šta da dojadi i počeće da vide buvljake i bedu čak i u drugim stvarima.

S ostalim napisanim se slažem.

20180605_115255.jpg

20180605_115539.jpg

20180605_113720.jpg

Alo bez politike u moju butigu mozete to na pp cu zovem Igora

Ja stvarno ne vidim problem da se tipske tezge postave na platou iznad tunela, a ne u usku Sremsku gde prolazi desetine hiljade ljudi svakog dana.

Naravno, ne vidim problem jer mi nije cilj da napunim džepove za vreme svog mandata.

Stf, Bender mozete se cascavati u privatnim porukama premda preferiram ako je cascavanje da odete na neko pivo ;)

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=543000#p543000:1kctprae je napisao(la):
astrodule » Wed Jun 06, 2018 12:02 pm[/url]":1kctprae]Ja stvarno ne vidim problem da se tipske tezge postave na platou iznad tunela, a ne u usku Sremsku gde prolazi desetine hiljade ljudi svakog dana.

Naravno, ne vidim problem jer mi nije cilj da napunim džepove za vreme svog mandata.
Bile tezge pre desetak petnaest godina i na tom platou i jedva su sklonjene... cirkus i vasar .

Zlatna koka...
Neka agencija "grb" je svojevremeno inkasirala 7 miliona evra od tezgi na platou...za desetak godina dajuci ih u podzakup.
Neko opet ima slicnu ideju...

Стављају их ту зато што људима одговара да у пролазу купују ствари и то им се свиђа, зато и добровољно дају новац њиховим власницима и продавцима који не отимају насилно паре грађанима претећи да ће их убити или затворити у кавез ако се успротиве својој пљачки. Продавци пружају народу корист за коју су они вољни да дају новац без да им ико упире пиштољ у лобању док им запослени у јавном сектору узимају насилно новац и онда га троше или на себе или на спровођење својих фикс идеја по Београду.

Narodu bi odgovaralo i da ispred svakog ulaza u zgradu ima tezga sa paradajzom mladim lukom paprikama sirom jajima da ne mora da ide na pijacu... Nisu te tezge u Begaljici (braz uvrede) vec pedeset metara od centra Beograda i tu im nije mesto.
Ne mora BG da lici na Bopal i da ima buvlju pijacu na Terazijama.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=542985#p542985:25jpdp24 je napisao(la):
direktor » June 6th, 2018, 11:39 am[/url]":25jpdp24]Takodje mislim da su frizideri sa sladoledom djelimicno prevazidjeni u sklopu svake trafike postoji danas isti
Ako je reč o frižiderima gde se prodaje isti sladoled kao u kioscima , onda se slažem. Ovi na točenje i kuglu su veoma traženi.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=543061#p543061:25jpdp24 je napisao(la):
tzoran1 » June 6th, 2018, 6:45 pm[/url]":25jpdp24]Narodu bi odgovaralo i da ispred svakog ulaza u zgradu ima tezga sa paradajzom mladim lukom paprikama sirom jajima da ne mora da ide na pijacu...
Meni baš i ne odgovara. Imam rođake blizu jedne pijace , i leti zna da baš zaudara smrad od ostataka (otpadaka) sa pijace. Ja lično sam srećan što to nemam u blizini , i što moram da idem prevozom do najbliže pijace.

Te tezge sa raznoraznom robom u Sremskoj nemaju fiskalne kase i naravno ne izdaju fiskalne račune. To liči na samo malo bolje upakovanu klasičnu švercersku uličnu prodaju koju smo svojevremeno jedva iskorenili na Bulevaru.

To da bi gradjanima odgovarala tezga ispred zgrade sa lukom vocem itd
To vec postoji u mercedes soliteru imam fotku nije nekog kvaliteta tezga u prizemlju solitera
Na ovim tezgama grad zaradjuje pare jer se placa najam istih za razliku od divljih prodavaca
Na tezgama se prodaju domaci rucnoradjeni proizvodi nakit med marme suveniri
Imaju dozvolu vecina prodavaca su ili radionice ili str ili preduzetnik ili poljop gazdinstvo radionice za izradu suvenira Veci sverc i nelegalna prodaja s obavlja na zelenim pijacama .Sto se fiskalnih kasa tice nisu obavezne za sad uskoro ce morati zbog eu
U hr je bio veliki otpor oko fiskalizacije tezgi Mene vise nerviraju kafici na udarnim lokacijama bez racuna

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=543230#p543230:1n2g5nk5 je napisao(la):
Nepopravljivi optimista » June 7th, 2018, 6:27 pm[/url]":1n2g5nk5]Malopre ispred Rajiceve
51c8387d3641dfae965412093290554f.jpg
0cd056ac775bd4b3fc66cdeaea484feb.jpg

Sent from my Ektra using Tapatalk

51c8387d3641dfae965412093290554f.jpg

0cd056ac775bd4b3fc66cdeaea484feb.jpg

E ovo je stvarno prizor za pohvalu! :kk:

Samo se naravno nadam da će se te popravke korektno odraditi. Ali verujem da hoće, ako ništa drugo bar zbog TC.

a sta bi sa najavljenom rekonstrukcijom FLU?
zar nije investitor tc-a obecao?

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=543045#p543045 je napisao(la):
tzoran1 » 06 Јун 2018 05:19 pm
Bile tezge pre desetak petnaest godina i na tom platou i jedva su sklonjene... cirkus i vasar .
Мали потсетник изгледа тадашњих тезги у Сремској тј. платоа изнад тунела, које су ту постављене далеке 1994.године и било их је укупно 112 комада.

Pogledajte prilog 2
2005.године тезге су уклоњене и плато је уређен као паркић, а Агробанка је била један од иницијатора за уређење тог платоа, наравно они су и све финансирали.
http://arhiva.glas-javnosti.rs/arhiva/2 ... 2401.shtml
Pogledajte prilog 1

Чланак из Новости из децембра 20010.године.

I sve to na par metara od Terazija. Vrh turisticke ponude grada zajedno sa onim plehanim splavovima na buricima... Prvo shopping na tezgama a onda drinking na splavovima... aleluja
Evo kako danas izgleda zapusteni plato iznad tunela u Sremskoj (pacovi i zmije i poneki prolaznik koji sedi na zidicu... pa da vratimo tezge i tamo- bice bolje :bash: ) i ponuda beogradskih suvenira (red gaca.. red majica.. red red carapa... sve made in Srbija ili Kina :))

Plato je zapusten jer je banka propala tako je nekom odgovaralo Plato nije predat zelenilu na odrzavanje
Nadam se da ce to biti rijeseno kad srede sremsku i da ce sakriti te cijevi i taj zid zelenim zidom

Vrh