[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=564672#p564672:3vfr9lkc je napisao(la):
astrodule » 03 Sep 2018 09:59 pm[/url]":3vfr9lkc]Ali nema ni govora o nekom ruženju tvrđave kako su mnogi ovde tvrdili.
Sa malog dela pristaništa će spirala zaklanjati pogled, ali ne mnogo više od postojeće Beton hale i onih stepenica.
Izvini Dule, ali to što se sa Kalemegdana pasarela ne vidi uopšte ne znači da nema govora o ruženju tvrđave (jer sa Kalemegdana se i ne posmatra Kalemegdan, zar ne?). Kalemegdan je naružen kad se posmatra sa savske strane. Dakle ja bih sumirao negativne strane pasarele:
- Cena. Koliko primećujem svi se slažu da je preskupa.
- Funkcionalnost (prelazak ulice i pruge). Po mom mišljenju ovo je osnovna mana, jer je pruga trajno ukinuta i pre izgradnje pasarele, a kvalitetnih načina da se pređe ulica ima preko nekoliko. Uostalom, koliko čujem, već izgrađena pasarela na Dorćolu se uklanja. Paradoks ludila mozga.
- Funkcionalnost (za osobe sa posebnim potrebama). Ova funkcionalnost postoji samo u smislu penjanja na pasarelu kod Beton hale i spuštanja istim putem nazad (dakle iz tačke A nazad u tačku A). A to već postoji u vidu lifta i u funkciji je isključivo lokala i parkinga kod Beton hale. Što se tiče prilaza tvrđavi - nula bodova.
- Atrakcija za turiste. Ovo navodim samo zato što je gospodin Foli(ranti)ć to naveo, a mislim da nema potrebe komentarisati.
- Ruženje tvrđave. Možda će nekome ovo biti lepo ili barem neutralno, ali ja uvek gledam sa stanovišta autentičnosti - može biti lepo kao vila Raviojla, ali na kulturno-istorijskom spomeniku ovog ranga, je čist kancer, tako da je i priča o estetici deplasirana.