Šta je novo?

Parkovi

Мислим да ова вест може и овде да буде :)

Vlasnici ne čiste za svojim ljubimcima

Stanovnici centralnih ulica retko čiste za svojim četvoronošnim pratiocima. U "Čistoći" tvrde da ne mogu da počiste koliko psi mogu da zaprljaju

bg-ljubimci.jpg



NE pada sneg da pokrije breg, već da vlasnici pasa pokažu svoj karakter. Kada su se istopili veliki snežni nanosi Beograd je pokazao da u njemu žive nesavesni vlasnici pasa. Naime, oko 100.000 vlasničkih pasa vršilo je nuždu i tokom snežnih dana, ali njihovi vlasnici mislili su da će moći da "sakriju" njihov trag, pa ostatke nisu uklanjali. Tako su centralne gradske ulice postale prava minska polja iz koje je nemoguće izaći čistih cipela.

- Čitav Beograd bio je pokriven belim snegom, osim moje Hilandarske ulice u kojoj je "sneg" bio u svim bojama braon - kaže sugrađanin Miša Stanisavljević. - Na putu do posla prolazim i kroz Kosovsku ulicu koja je prljavija nego svinjski tor! Kada sam se žalio čistačima ulica rekli su mi da oni ne mogu da uklone izmet, jer su trotoari zamazani. Primetio sam da građani u drugim opštinama, poput Novog Beograda i Zemuna, nemaju ovakve probleme. Možda nisu građani savesniji nego imaju više zelenih površina.

U JKP "Gradska čistoća" tvrde da neprestano ukljanjaju životinjski izmet sa ulica, ali napominju da bi Beograd bio čist moraju da se promene vlasnici pasa. Naime, ne mogu radnici čistoće da očiste trotoare koliko psi mogu da ih unerede!

[box]JEDNA KAZNA!?
NAŽALOST, od kada postoji Komunalna policija napisana je samo jedna kazna vlasniku koji nije pokupio izmet svog psa. U isto vreme napisano je desetine kazni za vlasnike koji šetaju pse bez povoca u nedozvoljeno vreme i na javnim površinama. Problem komunalnih policajaca je što moraju da vlasnika "uhvate na delu", a Beograđani su perfidni, pa kada vide policajca u uniformi - sagnu se.
- Vlasnici imaju zakonsku dužnost da počiste izmet svojih ljubimaca - kažu iz "Čistoće". - Oni su ti koji ne žele da se sagnu![/box]

Beč, koji ima isti broj stanovnika kao Beograd, ima upola manje vlasničkih pasa i oni plaćaju godišnji porez. Kazne za neodržavanje komunalnog reda su drakonske, a pomenuti novac od poreza koristi se za postavljanje dogipot kante sa kesama i izgradnju parkova za pse. I Beograd ima parkove za pse koje finansiraju svi građani, a u njima se vlasnici pasa ponašaju - dolično. Tako su u Tašmajdanskom parku primetili da su vlasnici pasa već opremljeni kesama i da su veoma pedantni. Nažalost, to važi za starije sugrađane, dok njihova dece ne čiste iza istih th pasa koji su upravo njihovi ljubimci.

- Mi vodimo računa o ograđenom prostoru za pse tako što svakodnevno iznosimo i menjamo kese iz dogipot kanti i to dva puta u toku dana - kaže Gordana Miljojković iz JKP "Zelenilo Beograd". - Takođe, dva puta dnevno čistimo parkove za pse, praznimo đubrijere i kosimo travu po potrebi.

GRAĐANI KRADU KESE IZ KANTI...

UPRKOS tome što je iz budžeta opštine Stari grad izdvojeno 2,6 miliona dinara za postavljanje 100 dogipot kanti i njihovo redovno opremanje kesama, obesni stanovnici ove opštine kradu pakete kesa!

Radnici "Zelenila" primetili su da kese nestaju već pola sata po njihovom postavljanju, a u neformalnom razgovoru sa sugrađankama doznali su da ih koriste za - zamrzivač!

[box]BROJKE
* 6 parkova za pse ima u Beogradu
* 100 dogipot kanti za pse postoji u centru
* 200 dogipot kandi postoji u gradu
* 2.500 dinara je kazna za vlasnike pasa
* 100.000 vlasničkih pasa živi u Beogradu[/box]
 
lynx":2m92zn10 je napisao(la):
Ova česma nalazi se u Vodovodskoj ulici kod raskrsnice sa Milorada Jovanovića.

http://g.co/maps/mraar

Hajde pogledaj na ovom linku da li sam je na pravu lokaciju mapirao. Nisam mogao na konto mape skontati gde se tačno nalazi. Malo se duže učitava...
 
@jlaki: Česma je sa druge strane Braće Vučković, ono sam samo okvirno napisao da je kod raskrsnice sa Milorada Jovanovića jer je poznatija i važnija ulica:

mapa3.jpg


A ovo su slike iz parka Miljakovački izvori, ovaj put bez snega:

dsc03677.jpg


dsc03663.jpg


dsc03678.jpg


dsc03664.jpg


Ovo betonsko korito za potok je rađeno u novembru, a sada nema nikakvog nastavka radova. Pretpostavljam da će tu teći voda sa izvora koja ide u kanalizaciju. Nadam se da će na betonu biti urađena neka završna obrada.
Pravo mesto za ovakve stvari u centru je Terazijska terasa.
 
Pancicev park na Dorcolu je pri kraju radova.
Na ivici parka kod ulaza tramvaja u depo stajao je jedan stari kandelaber. Po nekim mojim saznanjima je bio najstariji i poslednji te vrste koji je opstao u Beogradu.
Bio je zarastao u zbunu i stajao je skoro do kraja radova, a sad ga nema.
Da li neko ima informacije o tome ili bar sliku?
 
@Martin,

Pazi sad ovo, ni sam ne znam odakle sam iskopao ovu fotku iz 2008. ali da li to taj kandelabr?



Izvinjavam se na crnim delovima. Radi se o zaštiti privatnosti članova porodice :)
 
U Topciderskom su stavili ivicnjake na staze koje su asfaltirali jesenas. Ne bas na sve ali bice valjda. Takodje se radi na dodavanju jedne trake mesto blata koje je sluzilo za parking.
 
Treba onemoguciti ulazak kola u topciderski park pod hitno lik mi je svirao boze sto setam polako po stazi on nema strpljenja :bash: :bash:
 
@GOJE,
da baš taj, hvala na slici.
Na žalost ovaj kandelabr je opstao samo što je ostao zaboravljen u šiblju i cišćenjem parka nekome je zasmetao jer nije bio u projektu.
Zadnja nada je da je sklonjen u Muzej nauke i tehnike u komšiluku.
 
Prolece je stiglo, prilike povoljne za radove a potrebna sredstva, su minimalna
pa da vidimo hoce li početi sa postavljanjem česmi po parkovima. . . . ili ce nas i dalje držati ko u sahari :rant:

 
Онај осећај када у свом крају немаш ни један парк, ни једну клупицу, ни један терен за баскет или фудбал, једино место где можеш да заблејиш су кладионице и кафане :bash:
 
Ma zašto ne popale fontane i česme već jednom meni nije jasno
 
jadničak. . . . ko bi mu dao da rekinstruiše i kanalizacioni šaht posle ovog
pitanje je šta smo mi skrivili i koliko dugo ce Bgd morati da gleda i trpi ovu nakradu, bar da vrate ko što je bilo
 
U skveru,to jest mini parku na bulbuderu su ugradili bas cesmu,mislim da je ista kao u bulevaru!Jedino je plombirana.

Ocigledno nece cesme jos uvek da pale kao ni fontane a prolece i temperature od 20 stpeni su uveliko pocele.
 
Vucko wrote: ,,U skveru,to jest mini parku na bulbuderu su ugradili bas cesmu. . . . ,,
iskreno radujem se svakoj novoj javnoj slavini u gradu
koja naročito leti , mnoooogo znači i deci , trudnicama, starijima, bolesnima umornim i žednim sugrađanima . . . . :gobb:
 
Nadam se da ce ovo biti izuzetak koji ce postati pravilo.Ovaj parkic je bas zabacen,zato me i cudi to.To je ovo zelenilo ovde

http://binged.it/H6HA8J

Bio bi red i bez rekonstrukcije da zviznu cesme gde fale,recimo studentski park,manjez,mali tasmajdan,ranije rekonstruisani deo bulevara,park kod savezne skupstine i.t.d.
 
Kada su puštali one fontane za 8. mart, rekoše da će sve fontane u gradu biti uključene od aprila.

Kad sam već na ovoj temi, moram da primetim da nešto nije u redu sa radovima u Studentskom parku jer se tamo ništa ne dešava još od kada se sneg otopio!?
 
Posle zimske pauze radovi u parku Miljakovački izvori su nastavljeni. Fotografije su današnje, 27.03.2012.

Nekoliko pogleda na park sa raznih pozicija:













Niz budući potok:









Ovde pri kraju padine će izgleda biti jezerce:





Staze od kamena su uništene tokom radova: :(



Ali tu je behaton: :rant:



Nadam se da će ostati bar neka stara staza i da neće svugde biti behaton.

Izgleda da se o ovome što se sad radi ništa nije govorilo u medijima, najsvežija vest koju sam našao u vezi parka je iz maja 2010 kad je postavljeno osvetljenje, tu piše da je park proglašen za Park srpsko-japanskog prijateljstva i da će se i dalje uređivati: http://www.studiob.rs/info/vest.php?id=51431. Ovaj park se praktično nadovezuje na Miljakovačku šumu i jednog dana kada se i šuma malo više uredi i dobije neke sadržaje, to će biti lepa celina.
 
U Banjičkoj šumi radovi su prekinuti i okolina potoka još nije uređena. Potok je urađen bolje nego što mi se ranije činilo i zaista lepo izgleda, nadam se samo da će ovo pored potoka uskoro da se sređuje:











 
Hvala na slikama! +
Banjicka suma ima potencijala, bas su lepo sredili potok, samo jos da pociste za sobom.
Bilo bi lepo kad bi poradili na obnovi fonda sume i kada bi bilo sluha da se ono grozno stovariste (nekad bila auto pijaca ako se ne varam) pored hotela M preseli negde i tu posadi rekreativni park recimo. Bas bode oci.
 
Vodovod, kao BeogradPut, nije baš savestan što se čišćenja za sobomtiče - ovde u bloku su ostavljene dve rupe koje se vremenom samozatrpavaju, ali se zemlja još uvek raznosi svuda.
 
Barem jednom nedeljno bacim pogled u Studentski park i vidim maksimalno jednog radnika koji radi nesto, gomilu parkiranih masina i pizdim sto su posao trebali da zavrse vec u decembru a jos uvek nisu, iako deluja da smo treba da asfaltiraju (ovde behatona nece biti jer su vec betonirali).

Nadam se da posle sredjivanje staza ide i sredjivanje metalnih kapija i ograde parka pa da rekonstrukcija bude kompletna. Studentski trg ce nakon toga izgledati veoma lepo.
 
Mislim da su se kapije spominjale u kontekstu da je njihova rekonstrukcija previše skupa i da ovoga puta neće biti rađena. To znači da ni ono stepenište koje je u lošem stanju verovatno neće biti uređeno.

Ja se samo nadam da će na neki način da ograde spomenike, te da se na njima ne može sedeti, a oko njih da posade neko cveće ili nisko rastinje. Jako je ružno videti masnokosu dečurliju sa bombama piva noću, a danju škrabotine i nalepnice na spomeniku.
 
Rekose danas na Studiu Dj da je rok zavrsetka radova 21. april.
 
Vrh