Dorcolski44
Intermediate
Волео бих да ту троле пролазе,као некад(до 2003-2004). :kk:
Bahato parkiranje na Terazijama
K. M. | 03. decembar 2014.
Autobusko stajalište i „žuta“ traka na Terazijama, u pravcu prema Studentskom trgu, u utorak su ličili na sajam automobila u Frankfurtu.
Vlasnici najnovijih automobila marke „randž rover“, „mercedes“, „audi“ svojim bahatim ponašanjem pobrinuli su se da vozila javnog gradskog prevoza putnike primaju nasred ulice!
Iako su najavljene akcije „Parking servisa“, kada su u pitanju bahati vozači koji svoje četvorotočkaše ostavljaju gde im se prohte, one su sinoć - izostale. Automobili su bili parkirani do ranih jutarnjih časova, a osim što je izostao „pauk“, izostale su i kazne zakačene za brisače.
Pored olujnog vetra, i kroz Bezistan sinoć su „leteli“ najskupoceniji automobili! Bahatim vozačima se ovaj plato učinio kao dobro nezonirano parking-mesto.
Pripreme za nove podzemne garaže u Beogradu - Završeni urbanistički projekti za objekte kod Narodne biblioteke, ispod Studentskog trga i u Kosovskoj
Četvrtak, 04. 12. 2014.|16:18 | Izvor: eKapija
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Grad Beograd nastavlja pripreme za izgradnju 4 nove podzemne garaže.
Kako je ranije najavljeno, za sve objekte postoje idejni projekti, a za garažu ispod pijace Đeram je dobijena i građevinska dozvola. Sada se kompletira dokumentacija i za preostale tri - kod Narodne biblioteke, kod Studentskog trga i u Kosovskoj ulici.
Za ta tri objekta, upravo su završeni su urbanistički projeki, a za sledeću nedelju najavljena je je javna prezentacija.
Kako je objavio Sekretarijat za urbanizam, nosilac izrade tri urbanistička projekta (Urbanistički projekat za izgradnje javne podzemne garaže "Narodna biblioteka"; Urbanistički projekat za izgradnju javne podzemne garaže "Kosovska"; Urbanistički projekat za izgradnju javne podzemne garaže "Studentski trg-rektorat") je preduzeće "PC art" Beograd.
Javna prezentacija biće održana u zgradi Gradske uprave Beograda, u Ulici 27. marta 43-45, sala 2 u suterenu, od 11. do 18. decembra, svakog radnog dana od 9 do 15 časova.
astrodule":1jrmcc4f je napisao(la):Po načem ZOBS-u parkiranje je zabranjeno 5m od raskrsnice, odnosno pešačkog prelaza.
Juče mi je 2 puta izleteo pešak iza tako parkiranog vozila i morao sam da kočim sa oko 40km/h da bih stao (bila je noć i bandera nije baš mnogo jaka jer je u krošnji).
Znam da je potrebno da prilagodim brzinu, ali opet mislim da je 5m baš malo za zonu gde se ne sme parkirati. Malo sam stavio to na papir i došao do grube računice, da ako pešak zakorači na pešački, a vozilo je parkirano 5m pre njega, vozač koji se kreće 11m/s (to je oko 40km/h koliko je ograničenje u mnogim ulicama) vidi pešaka tek na 15-ak m od njega.
Pešaku je mnogo lakše da vidi nadolazeće vozilo nego obrnuto. Uzmimo u obzir i onaj period koji je potreban da vozač reaguje i pešaka koji su postali zaštićeniji novim ZOBS-om dolazim do zaključka da je 5m zaista malo rastojanje.
I u starom ZOBS-u je to rastojanje bilo isto. Na internetu sam posle kraće pretrage uspeo da pronađem podatak da je u Irskoj zabranjeno zaustavljanje i parkiranje 15m pre i 5m posle pešačkog što je mnogo logičnije i bezbednije.
Jedino mi pada na pamet da ovu računicu pošaljem Mirku Alvirovići i onom Okanoviću