Objava Fejsbuk stranica blok 38:
Poštovani gradjani bloka 38
komšije iz 37-og bloka su uspesno odložili zoniranje uz zahtev da se napravi još parking mesta (npr ostrvo u Milutina Milankovića prema grand motorsu i "rupa" u produžetku FIS-a)
i da se uvaži njihov predlog optimalnijeg iscrtavanja parking mesta.
Volonterski tim od 15 komšija iz bloka 37 je 10. februara 2025. između 20-22h izbrojao parkirane automobile i okvirne kapacitete iscrtanih parking mesta.
Činjenice:
SEKRETARIJAT ZA SAOBRAĆAJ GRADA BEOGRADA 27. MARTA 43-45.
(011) 3309-000. CENTRALA. (011) 3227-241. TELEFON. (011) 2754-933
https://www.beograd.rs/cir/sekretarijat-za-saobracaj_3/
Predstavnici i administratori viber grupe 38-i blok su u komunikaciji sa predstavnicima 37-og bloka.
Poslali su ISTI dokument sa prepravljenim jednim pasusom i naslovom 38-i blok, praktično u slovo isti dokument kao za 37-i blok što potencijalno može da napravi problem u sekretarijatu za saobraćaj.
Ovo je tema koja treba da okupi i vlast i opoziciju i leve i desne jer je zajednički problem koji treba da okupi ljude bez obzira čime se bave da se uključe u neku vrstu tima za analizu ovih strukturnih problema bloka.
Jeste jeste, tražite urbanistu ili ing. Saobraćaja da vam uradi parking na zelenoj površini koja je po PGR-u predviđena za tramvaj.
A onda će kasnije licemerni limbo da se okrene i kukaće kako nemaju zelenila ili kako nema dobrog gradskog prevoz (čitaj tramvaj)
Kod FDU- može montažna garaža, koja izlazi na Omladinske Brigade, eto svi srećni, a korisna površina se racionalno koristi.
Или да се у блоку 38 на парцели испод паркића који се налази дуж улаза Омладинских бригада 64-74 направи подземна гаража, а да се постојећи, руинирани паркић, реновира. То сам прошле недеље предложио Градском секретаријату за урбанизам и Дирекцији за грађевинско земљиште, па су они проследили предлог Секретаријату за саобраћај и издали налог истом да размотри могућности за то у оквиру својих надлежности. У блоку 37 ствар би могла да се реши тако што би се изградила (подземна) гаража на парцели дуж Милутина Миланковића где је требало да се гради она осмоспратница, чију градњу су станари срећом спречили, али још већи проблем са паркирањем је у делу блока 37 поред мотопута, где се аутомобили масовно паркирају на тротоарима и руинираним паркићима, јер немају где другде. Испод тих паркића би се исто могле изградити подземне гараже, а постојећи паркићи реновирати.
Онако како су урађена додатна паркинг места у булевару Зорана Ђинђића не може да се уради у булевару Милутина Миланковића. Ширина зеленог појаса у З.Ђ. је 27 метара , а ширина зеленог појаса у М.М. је 13 метара и из тог разлога не могу да се ту ураде додатна паркинг места.
Блок 37, ту део станара тог блока из зграде под бројем 162-172 и дела зграде од броја 150-160, никако да се договоре шта би било најсврсиходније да се у тој ткз. рупи изгради! О томе сам писао раније, једни су за подземну/надземну гаражу са 2-3 нивоа, други су за парк-зелена површина, трећи су за парк за кућне љубимце, четврти за све од тога по мало! А може, како сам предложио у подтеми „Блок 37“, да станари тих зграда направе баште са поврћем и воћем, као што је било седамдесетих година.
https://forum.beobuild.rs/threads/blok-37.942/page-2#post-1293022
И то све траје већ три године, од како се инвеститор тог монструма повукао, односно од како је тадашњи градски менаџер Весић, тада рекао да се станари сами организују и договоре, шта желе да се ту изгради! До сада ништа, а колико знам и даље ће остати тако.
Можда би најсврсиходније решење било – подземна гаража са парком изнад са разноразним садржајима. На тај начин ће решити неколико проблема.
Блок 38, мислим да је у овом блоку ситуација још тежа од блок 37, иако је блок 38 површински мањи, мањи је број зграда и мањи број становника, а и возила. Становао сам у овом блоку више од 25 година и још увек сам повезан са овим блоком, јер ту ми је наслеђени родитељски стан.
У овом блоку, што се паркирања тиче, паркира се где се нађе слободно место, без обзира да ли је то баш паркинг место, зелена површина, тротоари, пролази испод зграда, паркови (има их неколико) или терени за спорт.
Видим да @Анонимо спомиње „парцеле испод паркића“. То нису паркићи, него терени за спортске активности, кошарку, одбојку, рукомет/мали фудбал. То су три одвојене целине, а има и четврта целина, између терена за одбојку и терена за рукомет/мали фудбал, и то је пролазни део где су клупе, гелендери за вежбање – касније су служили за трешење тепиха, а ту је и једна чесма са постољем која је радила једно време.
Е ти терени за спорт су највећи проблем, односно за сад само терен за кошарку где бахати станари пракирају. Писао сам и раније да су ту долазили и играли покојни Праја, Кића, Мока, Џаковић,.... и организовали се кошаркашки турнири. Кад је турнир и када су они играли знало је да се скупи по 100 до 200 људи.
Неколико слика тог дела, слике су од 05.03.2025.
Терен за кошарку, сад је нарано паркинг за бахате.
Терен за одбојку и у даљини терен за рукомет и мали фудбал.
Поглед са степеништа из улаза на терен за рукомет/мали фубал
Још давне 2011.године сам тадашњем председнику општине Нови Београд Ненаду Миленковићу, послао предлог да се испод тих терена изгради подземна гаража, која би решила тадашње проблеме паркирања. Нажалост одговор или било шта од њега или његових сарадника нисам никада добио, а и он је после извесног времена и ухапшен због неких малверзација око пословног простора у саставу биоскопа „Фонтана“.
Било би јако добро када би се испод тих терена изградила подземна гаража са
два нивоа, која би у потпуности решила проблем паркирања у блоку. Подржава и придружујем се предлогу који је @Анонимо послао Секретаријату и Дирекцији, с тим што би можда било добро да се исти допуни са тим да је практично кошаркашки терен историјски баш због кошаркаша које сам споменуо. Наравно ако би се и изградила подземна гаража, обавеза инвеститора би била да обнови и све ове терене, с тим што би ови терен могли да промене и намену, осим кошаркашког. Остали терени би могли да промене намену, да буде терен са справама за вежбање, посебан дечији терен/паркић (наравно ограђен), да се чесма обнови,.... Та подземна гаража би могла да се простире од тротоара који је поред кафића „Кишобран“ па до тротоара који је до ограде од основне школе „Ратко Митровић“. То значи, гледајући зграду од четири спрата која има 12 улаза (од 60 до 82), а у којој сам ја становао (звали смо је „глиста“), од улаза 62 па до улаза 76.
Има још једна ствар у овом блоку, где би се добила још пет (5) паркинг места. Ради се о „Пекари НН“ која се налази на паркингу где је тих пет паркинг места и то је баш на почетку зграде где сам становао. Иначе је тих пет паркинга било стално заузето јер је још од 1968. Када сам се уселио са родитељима, прво ту била једна пиљарница, па касније Ц продавница, па пекаре,...
https://www.google.com/maps/@44.8162545,20.4060325,82a,35y,270h,39.54t/data=!3m1!1e3?authuser=0&entry=ttu&g_ep=EgoyMDI1MDMwNC4wIKXMDSoASAFQAw== То је иначе јавна градска површина и пекара је изграђена без одобрења за градњу. Њу би требало срушити пре зонирања блока 38.
Иначе је пре пар година (пре ковида) био један предлог од једне архитектице, која живи у овом блоку, да се изгради надземна гаража на два спрата на зеленој површини, а која је између зграда „мерцедески“. Наравно рекао сам јој да није при здравој памети, посебно што је архитекта.
Предлог који је @Јеланча написао:
Па већ се увелико паркирају у блоку 39 и то у делу испред темељне јаме где је требало да се гради онај нано центар. Ту је баш и улаз у сам тај блок из Омладинских бригада, а сама темељна јама је током пролећа, лета и ране јесени, обрасла великим бројем дивљег зеленила и она сада служи као место за швалерацију
@Игоре, немој да ми бришеш смешка