Šta je novo?

Paralelni Beograd

Samo za direktora :)

2u5uuxg.jpg

супер изгледа. Зекс, ако можеш, протерај трамвај средином Трга, из правца Теразија ка Студентском тргу

To nije sad trg nego trgcina hvala puno pozdrav iz carstvujusce wiene

JohnnyLee":1r4ckykc je napisao(la):
па то је став цркве :) зато се нове скоро увек праве поред главних саобраћајница

je l' to neka trauma zaostala iz osmanskog perioda...znam da pod Turcima nisi smeo da gradis crkvu a da izlazi na glavni put ili glavnu ulicu, to je bilo dozvoljeno samo dzamijama

Здраво другари, и теби Жељко!

Није ме било једно време, због обавеза, али сада планирам да се укључим у ове занимљиве дискусије!

Као прво, честитке за тебе Жељко, што си поставио и отворио ову тему - неког 'паралелног' или алтернативног развоја Београда. Очигледно је тема изазвала оно што је и требало - дискусију о даљем развоју неких недовршених и не-до-краја-обликованих делова града, попут Савамале или Новог Београда.

Занимљиви су и твоји предлози за ове делове града као и питања која су поставили неки чланови - а то је да ли у Савамали ићи на 'храбру', авангардну архитектуру и разбијати постојећу матрицу или се пак трудити у обликовању и довршавању постојеће регулације и матрице, и тиме ићи на мирније и можда компромисније решење. за сада само постављам питање, нисам се определио за једну од две опције :)

Пошто сам ја вечити и непоправљиви љубитељ облакодера, такође бих волео да их више видим у Београду, и то у виду таквог 'кластера', а такође бих се ту сложио са Жељковим предлогом да би им место пре било на почетку Новог Београда - на потезу Ушће-Сава Центар него како наш ГУП предвиђа а то је код Бувљака и дуж Јурија Гагарина. Може се видети и по твојим рендерима Жељко, да им је место ту, и да је врло лепа визура на њих из свих делова града, а то је по мени јако важно! Неки градови су препознатљиви по својим 'skyline-овима'.
Мада је и улица/булевар Јурија Гагарина недовршен и недефинисан архитектонски и урбанистички, можда би га 'highrise' зона коначно уобликовала и дефинисала, а и ишла би добро уз такву 'булеварчину' :D

Али такође сматрам да треба бити и опрезан у постављању облакодера, одређивању њихове локације и висине (тренутно у Београду важи ограничење на 150м, ја бих ишао до 200) :) Код неких градова види се да су се изгубили у том развоју и стремљењу висини. Узмите пример Дубаија и неких кинеских градова - џумбус челика и стакла, кичастог позлаћеног пост-модернизма, копија и рециклажа историјских стилова.. Не бих волео да Београд западне у такву причу.

Ја ћу ускоро набацити неке своје предлоге на ту тему... До тада, поздрав!

Током студија на Архитектонскоме факултету у Београду имали смо и тему урбане реконструкције Савамале.

Колега и ја смо предложили ово решење:

savamala1.jpg

Наш концепт је био постепена разградња класичне урбане матрице, према реци. Класичан, затворени градски блок полако се отвара да би се завршио појединачним слободностојећим објектима.

savamala2.jpg

Ти објекти-павиљони били би пирамидалног облика, лако приступачни уз кеј, са садржајима попут галерија, кафића, ресторана...

savamala3.jpg

То решење било би нешто између оне опције да се потпуно прати стара матрица или да се она пак занемари. Ипак смо били радикални у томе да смо избацили пругу која иначе иде према Дунаву и Панчеву, као и да смо измештали саобраћајнице...

Svidja mi se blok iza geozavoda mnogo parkinga jeli moze nesto pod zemlju

Ево, и ја гледам свој пројекат од пре 6 година и питам се што смо били натрпали толико паркинга :) Чињеница је да градњом уз реку није пожељно да се иде под земљу због подземних вода. Може и подземна гаража само би заштита од вода повећала цену градње.

Nemoze tako onda reklamu DPC da stavi ne ne

Belgrade Sim wrote: ,, . . . . .Наш концепт је био постепена разградња класичне урбане матрице, према реци. Класичан, затворени градски блок полако се отвара да би се завршио појединачним слободностојећим објектима. . . . ,,

Predivan koncept i želja svih stanovnika Bgda,
može li neka realistična procena dinamike te postepene razgradnje ?

kako se na bingu iskljucuje opcija za prikaz ulica tj. da karta bude bez "lebels", cista? zbog fotomontaze.

edit. nasao :D

Drakche":2puan7db je napisao(la):
kako se na bingu iskljucuje opcija za prikaz ulica tj. da karta bude bez "lebels", cista? zbog fotomontaze.

prosvetli me, preklinjem te! Ubih se trazeci...

JunkieBanjica":3ocqv6rp je napisao(la):
Drakche":3ocqv6rp je napisao(la):

prosvetli me, preklinjem te! Ubih se trazeci...

to je tamo gde prebacujes kartu u pticju pespektivu, pa ispod stoji opcija.

Зекс, плусићћћ
Пре извесног времена сам пролазио поред ње и размишљао, како би било лепо кад би се ова зграда реновирала и улепшала. Још кад би могао да се догради и неки спратићћћ, било би супер.
Овако како сад изгледа, са оним алуминијумским фолијама, новинским хартијама и картонима по прозорима, само представља једно ругло.

Vrh