Здраво другари, и теби Жељко!
Није ме било једно време, због обавеза, али сада планирам да се укључим у ове занимљиве дискусије!
Као прво, честитке за тебе Жељко, што си поставио и отворио ову тему - неког 'паралелног' или алтернативног развоја Београда. Очигледно је тема изазвала оно што је и требало - дискусију о даљем развоју неких недовршених и не-до-краја-обликованих делова града, попут Савамале или Новог Београда.
Занимљиви су и твоји предлози за ове делове града као и питања која су поставили неки чланови - а то је да ли у Савамали ићи на 'храбру', авангардну архитектуру и разбијати постојећу матрицу или се пак трудити у обликовању и довршавању постојеће регулације и матрице, и тиме ићи на мирније и можда компромисније решење. за сада само постављам питање, нисам се определио за једну од две опције
Пошто сам ја вечити и непоправљиви љубитељ облакодера, такође бих волео да их више видим у Београду, и то у виду таквог 'кластера', а такође бих се ту сложио са Жељковим предлогом да би им место пре било на почетку Новог Београда - на потезу Ушће-Сава Центар него како наш ГУП предвиђа а то је код Бувљака и дуж Јурија Гагарина. Може се видети и по твојим рендерима Жељко, да им је место ту, и да је врло лепа визура на њих из свих делова града, а то је по мени јако важно! Неки градови су препознатљиви по својим 'skyline-овима'.
Мада је и улица/булевар Јурија Гагарина недовршен и недефинисан архитектонски и урбанистички, можда би га 'highrise' зона коначно уобликовала и дефинисала, а и ишла би добро уз такву 'булеварчину'
Али такође сматрам да треба бити и опрезан у постављању облакодера, одређивању њихове локације и висине (тренутно у Београду важи ограничење на 150м, ја бих ишао до 200)
Код неких градова види се да су се изгубили у том развоју и стремљењу висини. Узмите пример Дубаија и неких кинеских градова - џумбус челика и стакла, кичастог позлаћеног пост-модернизма, копија и рециклажа историјских стилова.. Не бих волео да Београд западне у такву причу.
Ја ћу ускоро набацити неке своје предлоге на ту тему... До тада, поздрав!