Šta je novo?

Opera na uscu-novi simbol Beograda

Ja bih stavio filharmoniju umesto one nesretne benzinske pumpe zapadno od SIV-a ili kao sto mradulovic kaze.
 
Kada je Kalatrava bio, oni su navodno obisli nekoliko potencijalnih lokacija, a izgleda da se Tasovcu svidja najvise ta u Novom Beogradu ili Zemunu (Juga je administrativno u opstini Zemun, pitanje je u kojoj blizini hotela je lokacija).

Filharmonija prekoputa splavova. Na Baha, pa na Blaywatch :D
 
Ја сам за неку локацију на обали Саве или на самом ушћу јер су такви објекти по правилу репрезентативни и не заслужују да се налазе на периферији.Иначе,шта је предвиђено по гуп-у за старо сајмиште (мислим на оно дивље насеље)?
 
Delija":3nr83az7 je napisao(la):
Иначе,шта је предвиђено по гуп-у за старо сајмиште (мислим на оно дивље насеље)?

Spominju se objekti izuzetnog gradskog i nacionalnog značaja. Ništa specifičnije.

Inače mislim da je Staro sajmište (mislim na sam stari sajam, ne naselje) dobra lokacija za operu. Tj. za zgradu za izvođenje scenskih i muzičkih dela dela, ukljućujući operu. Treba voditi računa da prostor bude multifunkcionalan.
To je i dobra prilika da se taj prostor obnovi.

Evo i jednog primera slične zgrade koji mi se sviđa:




http://en.wikipedia.org/wiki/Harpa_(concert_hall)
 
Nisi mnogo pogrešio. Danima sam prolazio pored te zgrade misleći da je šoping mol.
Tek kad sam dosao za Srbiju, procitao na vikipediji sta je tacno :lol:
 
Mad Monkey":25u3jmb0 je napisao(la):
Delija":25u3jmb0 je napisao(la):
Иначе,шта је предвиђено по гуп-у за старо сајмиште (мислим на оно дивље насеље)?

Spominju se objekti izuzetnog gradskog i nacionalnog značaja. Ništa specifičnije.

Inače mislim da je Staro sajmište (mislim na sam stari sajam, ne naselje) dobra lokacija za operu. Tj. za zgradu za izvođenje scenskih i muzičkih dela dela, ukljućujući operu. Treba voditi računa da prostor bude multifunkcionalan.
To je i dobra prilika da se taj prostor obnovi.

Evo i jednog primera slične zgrade koji mi se sviđa:




http://en.wikipedia.org/wiki/Harpa_(concert_hall)

Pevanje i aplauzi na mestu koncentracionog logora i stradanja bas i ne ide.
 
Opera ipak treba da bude pored značajne Evropske reke Dunava...tj.na Ušću,posebno ako pečat da Calatrava.. :kafa:
 
Verovatno je bilo i ranije, ali čisto da se podsetimo. Pobednički rad sa konkursa za zgradu Beogradske opere, 1970. godine:

Hans Dall and Torben Lindhardtsen

tumblr_m3v7wnw1uG1r273w6o1_1280.jpg


tumblr_m3v7wnw1uG1r273w6o2_1280.jpg


tumblr_m3v7wnw1uG1r273w6o3_1280.jpg


tumblr_m3v7wnw1uG1r273w6o4_1280.jpg


Interesantan projekat, ali na pogrešnoj lokaciji. Izgradnjom ove zgrade bismo zauvek izgubili šansu da Staro sajmište pretvorimo u dostojan memorijalni kompleks.

Ovde - http://ulicabeograd.tumblr.com/page/4 - imate i druge nagrađene radove. Ne znam ko je vlasnik stranice, ali veliko mu hvala za ove fotke.
 
Znam da cu sada dobiti salve napada zbog stava ali moram: Graditi opere, pozorista, filharmonije u gradu koji grca u problemima i u kojima ljudi nemaju 60 din za prevoz meni je suludo...

Svestan sam da u kulturu mora da se ulaze ali ovo bi po meni bila promasena investicija i verovatno kriminal... U beogradska pozorista je ulozeno 140 miliona evra za vreme Bogdanovica (naravno DS kadar se talio preko raznih firmi) i pozorista su nam i dalje avangarda i mesto za maks 10 000 stanovnika Beograda... Da kupujemo fensi kapu dok su nam gace busne stvarno nema smisla...

Ajde sad udrite! :laugh:
 
NCIS Episode Recap: Endgame

"..Seventeen years ago a UN Peace Keeping force marches into Yugoslavia. The entire city of Belgrade went Purple. One night they were walking near the opera house. Someone took a shot at a local political. The shooter was a young girl, Kai. Vance and his partner, Neil Wilson, were first on scene.. "

http://www.ncisfanwiki.com/page/Endgame+Recap

:roll:
 
Шта мислите о згради опере у Савамали, на месту Ластине станице и Саванове? Као капија очишћене и уређене теразијске терасе? :)
 
Kad se bacim u sanjarenje i zamisljam hipotetički razvoj amfiteatra, razmisljam o operi kao kruni Beograda. Zavisno od stila i izabranog urbanizma, ona je moćna građevina u austrijskom stilu na trgu izgrađenom samo za nju. Ili je deo kulturnog-umetničkog paviljona moderne arhitekture uklopljeno tako da ne znam gde počinje zgrada, a završava park. U tom slučaju, Beograd dobija i letnju scenu poput ove. :)

Sidney-Myer-Music-Bowl.jpg


Nada umire poslednja.
 
Opera na ušću znači uništanje parka na ušću i veliku seču drveća . Opera treba da bude na obali Save između tamvajskog i Brankovog mosts
 
dedinje":1zjkck4h je napisao(la):
Opera na ušću znači uništanje parka na ušću i veliku seču drveća . Opera treba da bude na obali Save između tamvajskog i Brankovog mosts
Tačno, ali između tramvajskog i Brankovog mosta je Staro sajmište, dakle ni tamo ne treba da bude. Ako već mora pored reke, najbolje u bloku između tramvajskog i Gazele.
 
Moze i u starom djelu grada u navodnom beogradu
 
Ja sam napravio veliki lapsus. Opera treba da bude na N BG na levoj obali Save između Gazele i tramvajskog mosta a ne između tram. mosta i Brankovog. Na mestu koje predlažem potrebna su minimalna rušenja i seča drveća a položaj je u centru pored Save. Taj deo obale je inače slabo iskorišten i ima dosta prostora i za zgradu i za parking. Nema nijedne imalo vredne zgfrade
 
Кеј не сме да се дира.
Не знам шта је проблем са опером на тргу Републике. Уосталом и сама институција је за то.
 
Mislim da niko ovde ni ne pominje kej, između Sava Centra i keja je ceo blok koji je skoro prazan, odnosno popunjen kućicama predviđenim za rušenje. Što se tiče Trga, moguće je da bi ga opera gušila, jer ona mora da veličinom odgovara potrebama. Bilo bi lepo da imamo neku montažu kako bi to izgledalo. U svakom slučaju, potrebna je i lokacija za Filharmoniju, a to šta će gde biti, može da se razmatra kasnije :)
 
За Оперу је потребан новац на првом месту, а све остало..
 
Problem sa Operom na trgu Republike je vrlo jednostavan. Tu ni blizu nema dovoljno prostora. Na ušću takođe ne dolazi u obzir. Koliko je samo drveća posečeno zbog onog groznog (blaga reč) tržnog centra. Osim predloga koji sam več pomenuo (leva obala Save) dolazi u obzir zona oko "večne vatre" koja je podignuta na inicijativu m.m. (dovoljan razlog da je odmah sruše).
 
Ти на другој теми рече да се претходно подигнути споменици не руше..
На тргу Републике има сасвим довољно места за оперу, али ако се жели мегаломанија, ето ушћа па се лепо удари у висину, ширину..
Под условом да откријемо нафту у блоку 45.
 
NaTrgu Repblike ima mesta za operu pod uslovom da se sruše zrada Narodnog muzeja, palata "Riunione i dom šiampe. Spomenike niposto ne treba rušiti ali postoje izuzetci. Da su foksdojčeri napr. podigli u Zemunu ili Pančevu za vreme rata spomenik Hitleru njega bi trebalo srušiti odmah po zvršetku rata.
 
Има места за оперу на простору неизведене галерије, стакленца, све до дома ВС. Уосталом, немам ништа ни против ушћа.

Ако теби између жртава НАТО бомбардовања и Хитлера стоји знак једнакости, онда нема места чуђењу твојим хаотичним постовима.
 
Vrh